Новото лице на терора - завръщането на Ал Кайда

Сега контролира по-голяма територия и вербува повече бойци от когато и да е
Обновена: 30 сеп 2013 19:43 | 30 сеп 2013 19:43, Елка Василева
68
Новото лице на терора - завръщането на Ал Кайда
Стълб дим се издига над търговския център в Найроби след експлозия. Снимка: Reuters

Преди няколко месеца Барак Обама заяви, че Ал Кайда "е поела по пътя към поражението". Оцелелите й членове, каза той, са по-загрижени за собствената си безопасност, отколкото да планират атаки срещу Запада. В бъдеще терористичните атаки, твърдеше той, ще приличат на тези от 90-те години – местни вместо транснационални и наблягащи на "меки мишени". Общото му послание бе, че е време постепенно да се пристъпи към приключване на войната срещу глобалния тероризъм, пише сп. "Икономист".

Обама би могъл да изтъкне, че нападението над търговския център "Уестгейт" в Найроби от сомалийския съюзник на Ал Кайда милициите шебаб е именно това, за което той говори: смъртоносно, шокиращо, но далеч от САЩ. Неудобната истина обаче е, че през последните 18 месеца въпреки неспирните удари и поражения, които понесе, Ал Кайда и джихадистките й съюзници извършиха необикновено завръщане. Терористичната мрежа сега контролира по-голяма територия и вербува повече бойци от когато и да било в 25-годишната си история.

Преди две години всичко изглеждаше различно. Дори преди убийството на Осама бин Ладен през 2011 г. централното ръководство на Ал Кайда, укриващо се близо до афганистанската граница в пакистанския Северен Вазиристан, бе притиснато в ъгъла, унищожавано от атаки с безпилотни самолети и комуникиращо с останалата част от мрежата с трудности и огромни рискове.

Ал Кайда на Арабския полуостров (АКАП), най-способният й клон при организирането на нападения срещу Запада, понасяше тежки удари от безпилотни самолети и бе преследвана от йеменската армия.

Милициите шебаб бяха подложени на подобен натиск в Сомалия, където подкрепяни от Запада африкански войски ги прогониха от главните градове. Най-вече Арабската пролет опроверга главното твърдение на Ал Кайда, че подкрепяните от Запада корумпирани режими могат да бъдат свалени само с насилие.

Всички тези постижения сега са под въпрос. Милициите шебаб сега вербуват повече чуждестранни бойци от когато и да било (някои от тях изглежда са били замесени в нападението над "Уестгейт"). АКАП бе отговорна за паниката, довела до затварянето на 19 американски посолства в региона и глобално предупреждение към пътуващите в началото на август.

Междувременно ядрото на Ал Кайда в очакване на изтеглянето на западните войски от Афганистан след 2014 г. вече се връща в размирните източни части на страната.

Преди всичко опорочаването на Арабската пролет даде на Ал Кайда и съюзниците й безпрецедентна възможност. Превратът срещу предполагаемо умереното ислямистко избрано правителство в Египет помогна за възстановяването на идеологическата мощ на Ал Кайда.

Регионът е залят с оръжия от Либия, а гражданската война в Сирия съживи един от най-опасните и буйни клонове на мрежата - Ал Кайда в Ирак, който сега е високопарно преименуван на Ислямска държава в Ирак и Леванта.

Борбата за сваляне на режима на Асад действа като магнит за хиляди кандидат джихадисти от целия мюсюлмански свят и от мюсюлмански общности в Европа и Северна Америка. Някога предимно умерената и светска Сирийска свободна армия постепенно е измествана от по-добре организирани и по-добре финансирани джихадистки групировки, които са пряко свързани с Ал Кайда. По оценки на западното разузнаване тези групировки сега съставляват около 80 процента от воюващите бунтовнически сили. Дори ако не успеят да разширят територията, която сега държат в северната и източната част на страната, те в крайна сметка може да си
осигурят контрола над голям район по границата на един още по-уязвимо изглеждащ Ирак, където Ал Кайда в момента убива до 1000 цивилни на месец. Това е ужасяваща перспектива.

В каква степен западното самодоволство трябва да се обвинява за това шокиращо съживяване? В доста голяма. Обама бързаше да се измъкне от Ирак и е на път да повтори същата грешка в Афганистан. Америка твърде много се осланя на ударите с безпилотни самолети за обезглавяване на групите на Ал Кайда: предишният министър на отбраната Лион Панета дори безразсъдно говореше за побеждаване на мрежата чрез убиване на само на 10-20 лидери в Пакистан, Йемен и Сомалия. Общото усещане за отслабващия стремеж на Америка да се намесва в Близкия изток, подчертано от нежеланието на Обама да подкрепи умерената сирийска опозиция по някакъв полезен начин, също нанася вреда.

Втори въпрос е доколко съживяващата се Ал Кайда е заплаха за Запада. Доскоро разпространеното схващане, че с изключение на някой и друг роден вълк-единак, днешните джихадисти екстремисти се интересуват само от водене на местни битки, сега изглежда грешно. Някои от чуждестранните бойци в Сирия ще бъдат убити. Други ще се радват да се върнат към по-спокоен живот в Европа или Америка. Значителен процент от тези бойци обаче ще отнесат у дома обучението си, опита си и контактите си и ще са готови да използват и трите, когато бъдат призовани, а това сигурно ще стане. Едва ли можем да се съмняваме също, че западняците, които живеят или работят в региони с активен джихадизъм, вече ще са подложени на по-големи рискове от когато и да било.

Последният въпрос е дали може да се направи нещо, което отново да обърне тенденцията. Отговорът сигурно е "да". Когато Буш обяви своята "война срещу терора", целта му беше да свали режими, които финансираха тероризма. Днес би трябвало да се наблегне на подкрепяне на слаби (и понякога неприятни) правителства в Йемен, Сомалия, Ирак, Либия, Мали, Нигер и другаде, които се опитват да се борят с Ал Кайда. Дори Кения и Нигерия биха приветствали повече помощ. Това не означава изпращане на многочислени войски на място, а помощ с разузнавателна информация, логистика и дори специални части и въздушна поддръжка. Преди всичко означава повече помощ за обучаване на местните сили за сигурност, модернизиране на администрацията и стабилизиране на често крехките икономики.

Най-стряскащият аспект от съживяването на Ал Кайда е колко много нейната пагубна идеология, сега подпомогната от провалите на Арабската пролет, продължава да се разпространява чрез медресета, джамии, джихадистки сайтове и телевизионни канали.

Дейностите й продължават да се финансират с пари от богати араби от Залива, които уж са приятели на Запада. Трябва да се окаже повече натиск на правителствата им да спрат това. Въпреки предполагаемо огромната "мека сила" на Запада, той е твърде слаб при спечелването на своя страна на умерените мюсюлмани в най-важната от всички битки - битката на идеи.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
39 статията е спекулативна , естетвено че след две години война и Ал Кайда ще се намеси , тя търи точно такива конфликти и може би именно заради разединението на сирийската опозиция и заради нарастващата роля на крайните ислямисти Щатите и Запада са раздвоени , това е .
39
3
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
37 На теб известно ли ти е колко палестинци живеят в Израел и колко други работят в Израел.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е как бе, Ал Кайда са освободителите в Сирия. Бунтовниците срещу режимът, които САЩ така добре финансират.
37
4
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
33 Да във Виетнам се мереха , но тук няма все още такова нещо , виж ако има удари тогава . Само, че се съмнявам да има реално сравнение , понеже чисто и просто в Сирия ,а и никъде по света извън Русия няма актуална тяхна техника , тоест това което е в Сирия е далеч от истинското им състояние , във Виетнам не беше така .
36
0
 
5
 
! Отговори
real news преди 10 години
Нетаняху ще говори утре в ООН,където щял да каже"цялата истина"заИран.Дали ще подстрекава света към убийствени санкции за иранския народ с лъжи и клевети или ще подстрекава за война не би било новост,остава да се види,коя е тази"истина".Целта е Иран да признае"Израел"за еврейска д-ва и семитите палестинци да загубят право на завръщане.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Алкайда ще има докато не се сетят къде се укриват истинските и шефове - доста по-на запад...
34
0
 
2
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Почти всички важни съвременни области на противопоставяне са наследство от миналото и са за ВЛАСТ(ПАРИ, ЕГО) И/ИЛИ ПАРИ (ПАК СЪЩОТО). Най-оцелялата древна област е юдейството срещу произтичащите от него съвременни световни религии - Християнство и Мюсулманство. При християните имаме Православни срещу католици, след схизмата от 1054г. (пак заради власт, нищо "християнско"). При мюсулманите имаме сунити и шиити, разделени заради.... домогване до ВЛАСТ.Нещо ново?;-)...
33
6
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
28 значи излиза че щом са с Хизбула значи е ясно кой седи зад Ал Нусра , Иран , така излиза от тази информация
32
0
 
6
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До Одисей 130 Май както във Виетнам се мерят руското и щатското оръжие, или греша?
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като как ще се съюзят с Хизбула, като Хизбула е единствената дето ги ликвидира ефективно и ежедневно тези изверги! Не случайно и чичко Сам изяде земята само и само да омаскари Хизбула като терористична организация, а тя е АНТИТЕРОРИСТИЧНА по своите действия и избива терористи!
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да се ореже бюджета на цру и нещата ще се нормализират
29
0
 
5
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
29 До колкото си спомням Осама стреляше с калашник или греша.Майтап бе Уили , но наистина предпочитанто оръжие сред тия е калашника иначе търговци на оръжие бол и ти да знаеш как щеше да им продаваш ама не знаеш там е работата.Веднъж се замислихме в къщи колко трябва да си намразил рода и народа си за да му продаваш 20 годишно замразено месо само и само да лепиш стотачки на силиконката в чалгарницата.
28
0
 
2
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Като коментирате, давате ли си сметка, че използването на оръжия, където и да е, е въпрос на ПАРИ и ИНТЕРЕСИ, водещи до ВЛАСТ, следователно до ПАРИ. Значи, каквото и да ви разправят във ВСИЧКИ информационни агенции по света, "конфликтът" е само въпрос на печелене на пари за сметка на обикновените хора по света. Някой въоръжава "Ал Кайда" заради интереси. МНОГО се въоръжават, заради интереси, вкл. САЩ. Някой има интерес да се поддържа конфликта между хора с различни религиозни убеждения...С Пари
27
0
 
1
 
! Отговори
2-april преди 10 години
Йерусалим пост"АлНусра фронт заформя база на АлКайда в Сирия"от септ.23,13 ни "предсказва"базирано на някакви данни,че терористите щели да си направят база не къде да е но на окупираните Сирийски Голански възвишения,като щели да се "съюзят"с Хизбула и Палестински терористични организации.Не,не е първи април!
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Алкайдите в Ирак не нападат американските фирми, срещу Турция и Израел отношението е същото! Докато ЦРУ го играе доброто ченге( ХАХАХАХАХАХА), алкайдите го дават лошо, много лошо ченге! Докато едните съсипват цели държави и ги обричат на глад, мизерия и безисходица, другите режат глави и ядът сърца! Абе важното е да става каквото иска САЩ!(
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗДРАВЕЙТЕ! СТАТИЯТА МИ ХАРЕСА И МИСЛЯ ,ЧЕ Е БЛИЗО ДО ИСТИНАТА.НЕЩАТА СА МНОГО СЛОЖНИ И ИНТЕРЕСИТЕ НАЙ-РАЗНОПОСОЧНИ НО ЕДНО Е ТОВА КОЕТО УДОВЛЕТВОРЯВА ВСИЧКИ. ПРИ ВОЙНАТА В СИРИЯ ЧАСТ ОТ ТЕРОРИСТИТЕ ЩЕ ЗАГИНАТ,А И ТАКА ТЕ НЯМАТ ВРЕМЕ ДА ПАКОСТЯТ ДРУГАДЕ. ЗАТОВА И ОБАМА РЕШИ ДА НЕ СЕ МЕСИ. НО ВЯРНО Е И ТОВА,ЧЕ ОТЦЕЛЕЛИТЕ ЩЕ НАТРУПАТ БОЕН ОПИТ С КОЙТО ТРУДНО ЩЕ СЕ ПРЕБОРИ КОЙТО И ДА Е. В МОМЕНТА СИЛАТА КОЯТО УСПЕШНО ВЪРШИ ТОВА Е СИРИЙСКАТА АРМИЯ И СЧИТАМ ,ЧЕ ДОРИ ОБАМА ТАЙНО Й СТИСКА ПАЛЦИ.
24
3
 
5
 
! Отговори
Diablo3-CS преди 10 години
бъдин Takiva kato Gazprom ,Lukoil za ,koito parata e vajna .Ma4kat si4ko jivo , kudeto hodi , pulzi i pluva :) Kazah ti edni i su6ti sa , no se pravqt , 4e sa razli4ni .Izpolzvat razli4ni metodi , no celta e edna i su6ta vlast i pari .
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До тояговЦитирай едно име от избитата интелигенция че нещо не се сещам
22
2
 
3
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До Diablo3-CSПитам, Розенкройцери и Билденберги какви са тези............много мистично ми звучи?
21
1
 
13
 
! Отговори
прпп преди 10 години
Хората строят и изграждат а маймуните рушат съграденото от христяните. Убитаци живеещи в 13 век, но използващи оръжия и компютри създадени от христяни! Вън бежанците от БГ. До вчера режели глави на фронта а днес у нас дошли ... Политици ***!