Легенди, плачещи за комунизъм

Здравко от "Ритон" подпали войната на поколенията
Обновена: 10 окт 2013 09:33 | 9 окт 2013 12:18, Александър Попов
52
Легенди, плачещи за комунизъм
Ти мене уважаваш ли ме? Снимка: Булфото

Трябва да се признае на Иван и Андрей, че с шоуто "Музикална академия" успяха да предизвикат една полемика, която тлее от години, но никога не се разгаря. Сблъсъкът на поколенията на музикалната сцена.

Противопоставянето го има навсякъде по света, през годините героите са различни, методите им да са на върха също са други. Но в крайна сметка всичко зависи от публиката. Ако песни и поведение на даден певец останат във времето - превръща се приживе в легенда.

У нас е по-различно, винаги сме били почитатели на крайностите. Един певец може да бъде качен на пиедестал за дни и също толкова бързо да бъде свален. След като преминахме към т.нар. демокрация голяма част от естрадните певци не успяха да се климатизират към новите условия. "Музикална дирекция" я нямаше зад гърба им, нямаше ги и привилегиите с ангажименти за цяла година напред. Приключиха и благинки като заплатите към най-различни ансамбли, "Кремиковци" трябваше да мисли за оцеляването си, а не как да спонсорира плочи от сорта на "Кремиковски искри".

Колкото и побългарен, започна да действа пазарният принцип.

Досега не се е стигало до критични сблъсъци заради попфолка. Всички припознаха изпълнителите и продуцентите от този жанр като общ враг по една-единствена причина - изкарват много пари. Нека не се заблуждаваме, атаките не бяха и не са заради просташки текстове или оскъдното облекло на певиците - всичко опира до финикийските знаци. Ако бяха толкова морални всички културтрегери, нали се сещате какво трябваше да изживеят актуалните в момента изпълнители от хип-хопа? Защото дали в песните ще пееш за пачки по стотачки, за белия мерцедес и мутрите или за козчета, откровени псувни и директни сексуални покани е еднакво морално.

През последните месеци чалгата е завряна в ъгъла, поне медийно. Защото все още верните й почитатели са в пъти повече от тези на останалите. Попмузиката е във възход, разпределят се нови територии, а "врагът" е притиснат. Младите са нахакани и се борят за своето място както намерят за добре, но естрадните "динозаври" също не се дават.

И "Музикална академия" се превърна в капката, която развълнува музикалното море. Вместо да се сблъскат самите изпълнители, войната започна от журито. Здравко, подкрепян активно от Георги Христов, изплакаха голямата си мъка. Не се чувстват признати. Странно, защото това са изпълнители, които пълнят зали. Защо е тогава тази ярост? Жертвата на терзанията им бе Рут Колева, но тя няма нищо общо, просто е пред очите им. Представителката на младото поколение, която не е израснала с плочите на Балкантон и има наглостта да харесва чужди звезди.

Младото поколение има възможността да слуша всякаква музика с един клик. Независимо дали ще е Рей Чарлз или Майли Сайръс. И явно трагедията на старото поколение, с малки изключения, е именно в този избор. По тяхно време избор нямаше. По метода на характерното българско разделение музикалните почитатели харесваха Лили Иванова, Паша Христова или Йорданка Христова, ФСБ или Щурците, Тангра или Диана Експрес и т.н.

Който и да е отишъл на един концерт на Васил Найденов, сам може да направи извода, че младото поколение има още много хляб да изяде, докато стигне неговото ниво. Лили Иванова и на преклонна възраст е по-продуктивна от половината попгилдия, взета заедно. Всенародно уважение има и към Йорданка Христова, а Емил Димитров е легенда. Общото между тях е, че те не са просили уважение, не са го искали насила, а са го постигнали с талант през годините.

В тази група със сигурност е и Георги Христов, но е странно от пиедестала на неговите възможности и постижения и той да се оплаква от липса на внимание и уважение. С участието си в "Музикална академия" той излезе от тази полунелегалност, в която съзнателно стоеше. И предизвикваше огромен интерес към всеки свой концерт и нова песен. Сега той е пред очите на милиони и атаките срещу българската публика са смешни. Вероятно воден от чисто приятелски чувства, през последните седмици той се опита да създаде ореол на някаква легенда на Петя Буюклиева. Тя може да има страхотен глас, но през всичките тези години не е успяла да убеди хората, че заслужава да бъде в А група. Колко хора извън роднинския и приятелския кръг може да изброи три хита на Петя? 90% ще отговорят "Жена на всички времена" и дотук. С една песен легенда не се става, ако ще гласът да покрива и осем октави.

Най-голямата излагация обаче е за Здравко, макар неговите думи да сме ги чували и от други изпълнители от неговото поколение. Този плач и чувство на недооцененост, придружен с махленски нападки кой колко души е събрал на концерт, издават комплекс и носталгия към онези отминали времена. Когато определени изпълнители бяха богопомазани да бъдат звезди и имаха достъп не само до всички кътчета у нас, но и на големи пазари като руския. И вместо да бъде доволен, че заедно с Катя имат зад гърба си една добра кариера, те нападат активната музикална публика днес, че не ги уважава. С крясъци и призиви няма да стане, припомни ви го в студиото точно навреме и Ива Екимова - "Уважение се печели, не се проси". В случая с песни, работа, концерти. Другото е комунизъм...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
24
 
! Отговори
Темерут преди 10 години
Ха, че то в музикална академия има само една истинска звезда, и тя е не друга, а Кичка Бодурова! Всички останали не могат и вода на малкото и пръстче да сипят! Това е самата истина!
25
0
 
37
 
! Отговори
X преди 10 години
Бисере, то половината от хората, които са "събрали смелост да се появят на сцената", са абсолютно бездарни същества, жадни за телевизионна слава. Нищо лошо няма в това да им се набие канчето, даже е препоръчително, щото те обикновено са нагли и разбират само от силни шутове, а не от офлянквания. Специалено този Любен беше пълна пародия. Иначе т. нар. жури е доста неадекватно, иначе нямаше да се умилква на Лора, която един верен тон не можа да изкара.
24
7
 
20
 
! Отговори
Biser преди 10 години
25 Evelina @Точно снощи се оплакваше .Явно , точно тази минута сте изпуснала.И въобще, цялото поведение на това така наречено жури , беше потресаващо.Всички такива предавания са с цел да оплюят човека, който е събрал смелост да се появи на сцената.Видяхте ли как се изказа Люси за Любен , след снощното му изпълнение.Ласкаво, нали ? И как журито моментално срина Любен след като Фънкара изрази личната си омраза към него.Просташка зрителска аудитория-просташко шоу!
23
14
 
21
 
! Отговори
Evelina преди 10 години
Изгледала съм всяка излъчена минута на Музикална академия, и не разбрах само кога точно Георги Христов се е оплакал от липса на внимание и уважение???!!! Георги Христов никога не се е оплакал, а и изобщо не е изричал думи, с които да предизвика съжаление и да се изживява на жертва на "новото време". Странно защо автора на статията е останал с впечатлението, че Георги Христов страда от липса на внимание и уважение!?
22
0
 
31
 
! Отговори
Милва преди 10 години
От любопитство изгледах запис на един концерт от т.н. академия. Ами там няма музика! Всичко се върти около клюки и битовизми, просто да ти се доповръща. Претоплена скандална манджа, напомняща опита на двама бездарни водещи да съсипят един човек за свои цели. Мисля, че Иван се казваше онова момче, сега е Любен, после ще е някой друг. На тия двамата не им пука нито за музиката, нито за певците. Що се отнася до звездите, смешни са, та чак жалки. Само Кичка се усеща да си трае, за да не се излага.
21
16
 
18
 
! Отговори
Lo_Ridah преди 10 години
между другото, коя по дяволите е петя боюклиева ?
20
12
 
19
 
! Отговори
Lo_Ridah преди 10 години
между другото, коя по дяволите е петя боюклиева ?
19
14
 
1
 
! Отговори
Lo_Ridah преди 10 години
До Мистър ХАми айде като си толкова голям можач - запиши песен и те чакам в топ40 на вибокса до края на месеца. Искам те над Димчо, ФО и Ъпсурт.Давай.
18
24
 
34
 
! Отговори
ДН преди 10 години
Браво на автора.Но защо е нарекъл статията си " Легенди плачещи за комунизъм"?Каква легенда са дует Ритон - пълни бездарници, дължащи кариерата си не на талант, а връзки в т.нар.Концертна дирекция.
17
4
 
61
 
! Отговори
z преди 10 години
Нормално е да има носталгия по миналите години, като това на фона на музикалната пумия на съвремието е нормално. Каквото и да си говорим, групи като Щурците, фСБ и Диана Експрес не могат да бъдат сравнявани с разни сополиви ретарди (да ме изинят всички 12 годинишни момиченца) като Дриско, който бе обявен за едва ли не лъча надежда на БГ музиката, звезда и т.н. Едно време се правеше в пъти по качествена и смислена музика. Сега се разчита повече на външния вид и клиповете...
16
15
 
58
 
! Отговори
човека-гъ. преди 10 години
"Жена на всички времена"е хит на Лея Иванова.Петя е едно врякащо недоразумение(котки в чувал като ги риташ)-така каза един западен клиент на кръчмата" Мексикано"във Варна.Здравко е *** закрепил се в София покрай Катя(дъщеря на" отговорен другар").
15
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
slagaite i po 10 minusa tupi komunqgi ... Istinata boli , a istinata e che skapanata shurobadjanashtina na koqto ste naucheni i nachina da verbuvate horata da bachkat za vas a vie da murzeluvate do nishto hubavo ne nevodi ... Do edni negramotni kato miho mihov skakaueca ..deto v efir ne chuvash bulgarska rech .... Polovinata ne moje da govorite bg ... Trugnali na kultura da uchat horata ....
14
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички чалгари марш към Турция.
13
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
i muzikalni giganti kato shturcite .. I fsb i drugite sa lejali po zatvorite i sa bili zatvariani stadioni i horata sa bili biti che slushat takava musica i sega sushtite tiq otrepki govorqt che nqmalo po dobri muzikanti duljite im edno golqmo izvinenie bokluci cherveni ... E tva vi e dal smeshna komunizum kultura 0 .. Are da budeme pozitivni ...edno hubavo neshto de ... Lili ivanova
12
8
 
62
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
чалгата и хип хопа- според мен не са музика. по точон чалгата е музика на простаците, а хип-хопа даже и тоав не е той е рецитал под стихотворна форам и за фон пуската накви ударини истремнти. И аз мога да правя хип-хоп. Да редя мръсни думички които да се римуват. и да казва та-да.та-да.. това не е музика. А колко души могат да свирят рок? я да си вдигнат ръката? видяпте ли - ето разликата. ТОВА Е МУЗИКА.Нещо което всичик го могат е не е изкуство. А музиката е изкуство.
11
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
mi kwo da ima tq rejim e izbil intelectualcite na bulgaria .. Samia fakt che emil dimitrov ne e dopusnat do syuza na bulgarskite kompozitori zashtoto nqmal muzikalno obrazovanie .. A za smetka na tova francia go e vzela s chlenstvo v tehnia ..i e pisal baq pesni za tqh dokato tuka ... Nqkuv smeshko deto samo v bg go znaqt i nikude drugade vzel da govori ... Nai upsurdnoto e che kaza che lora karadjova e vkarala neinia still muzika v klubovete .. Tva ako e taka az sum izmislil electrichestvoto
10
6
 
15
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
много малок от българските певци днес засулжават поздравления - ФСБ, БТР, Мария илиева, а ако говорим за текстописци - графа, Миро също е готин, десислава... но това с изключения. петя бюклиева няма нищо впечатляващо в репертоара си.повечеот от певците-легенди са или от старото поколени от 50 години нагоре (Тони Димитрова, Ваня костова) или от тук-таме от средното поколение на 30-годишните (Мария Илиева) но не и от най-младото - там залат на цици и плейбек.
9
4
 
3
 
! Отговори
Zeppelin преди 10 години
Тоз` ***...
8
8
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бездарието няма възраст. Гласчетата на така наречените млади могат да се заглушат от една най-обикновена средносилна пръдня. Ако няма тия техники, са загубени. Е, има и отделни изключения.
7
6
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нападките на Здравко дори и да са махленски не променят факта, че доста от "актуалните звезди" са абсолютно бездарни и дразнещи и не е нужно да си комунист, остарял и т.н., за да го видиш