Решено: Минимална работна заплата 340 лева от 1 януари

Нинова пред Dnes.bg: Скок с над 400 млн. лв. ще има за социална политика догодина
Обновена: 17 окт 2013 14:14 | 17 окт 2013 07:00, Камелия Цветанова
108
Решено: Минимална работна заплата 340 лева от 1 януари
Корнелия Нинова. Снимка: Булфото, архив

За предвидените средства в бюджета за следващата година за минимална работна заплата, за детски надбавки и пенсии разговаряме с Корнелия Нинова от БСП, председател на парламентарната комисия по труда и социална политика.

Г-жо Нинова, с колко ще се увеличат средствата за социална политика в бюджета за следващата година?

Има увеличение за социална политика с над 400 милиона лева. Залага се увеличение на минималната работа заплата, установяване на швейцарското правило. Със скока на минималната заплата ще се увеличи и обезщетението за отглежда на дете, както и парите за деца с увреждания, които са 70 на сто от минималната работна заплата. Разговаряме за увеличение на заплатите в бюджетната сфера от средата на следващата година, но засега е трудно да се каже с колко. Увеличават се и детските надбавки, поне засега може да се каже, че ще станат от 35 на 40 лева.

Ще остане ли подоходният критерий за получаването им от 350 лева на член от семейството, защото имаше идея да отпадне?

Засега остава подоходният критерий за тях. Различните сигнали в този бюджет са на първо място социалната политика и, разбира се, икономически растеж, за да има средства за нея.

Последно колко лева ще стане минималната работна заплата от следващата година?

От 1 януари става 340 лева. Това е договорено окончателно.

Какво е договорено за пенсиите?

Предложението на правителството е от 1 юли да се индексират пенсиите. Практиката винаги е била това да става от средата на годината. Ние имахме предложение, ако може да се изтегли от 1 април. Правят се изчисления дали това е възможно финансово, но засега тяхната позиция е 1 юли. Скокът ще е с около 3 процента – 50 на сто от ръста на инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход

Премиерът Пламен Орешерски обяви, че ще се съкращава администрацията с около 10%, това ще доведе ли до спестяване на разходите?

Освен финансов ефект се надявам да се подобри и качеството на услугата.

Има ли разчети с колко ще се намалят разходите на ведомствата от тази мярка?

Не мога да кажа, от финансовото министерство трябва да кажат.

Хасан Адемов поиска да има и възраст за пенсиониране на служителите от системата на МВР, както се въведе и за военните, споделяте ли това становище?

Тук имаме различия. Мои колеги от Коалиция за България са внесли предложение за отпадане на възрастта за пенсиониране при военните и така ще се изравни режимът на МО и на МВР. Предложението на министъра на труда е обратното– да се сложи възраст и в МВР. Засега оставаме на различни позиции. Внесли сме за военните нашето предложение, това е наш предизборен ангажимент. Ще видим как ще се развие дебатът в парламентарните комисии и в пленарна зала. 

В петък ГЕРБ ще внесе поредния вот на недоверие към правителството, след като вчера дебатирахте втория, как си обяснявате тази серия?

Губят ни времето. Можеше да гледаме закона за акцизите, с промените в които земеделските производителите щяха да ги получат от държавата за горивата. Или можехме да гледаме закона за корпоративния данък, с които преотстъпваме 100 процента от налога на фирми в общини с 25 на сто безработица, ако създадат 30 работни места. Далеч по-смислени неща от това, което правим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
5
 
25
 
! Отговори
Джо преди 10 години
минимална заплата взимат необразованите, нискоквалифицираните и необразованите т.е. електората на БСП/ДПС/бАтакаЧакайте после прогрес с такива насърчителни мерки :)
51
4
 
21
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Старата песен на червен глас..да му мислят тези, които ще плащат това безумие!
50
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия ще ни разкажат играта!Обещават всичко и на всички!Правят някакви популистки псевдореформи! Ще теглят заеми докато могат, а после ще ни вдигнат данъците и осигуровките! Защо никое правителство до сега не премахна осигурителните привилегиии на почти половината работещи в тая държава - държавен апарат, съдебна система, МО, МВР! Тези категории работещи не внасят и лев осигуровка, а същевременно се пенсионират 20 години по-рано от останалите работещи!До кога може да издържи държавата така?
49
2
 
16
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Добре, ама колана кога ще го затягаме?Да правим ли нова дупка?!
48
3
 
23
 
! Отговори
Мунчо преди 10 години
Увеличението само на минималната заплата ДЕМОТИВИРА квалифицирания труд
47
21
 
9
 
! Отговори
terry преди 10 години
ГРОБ-ГЕРБ-Бойко Борисов поради нарцистично-*** и личен интерес не иска нищо в тая държава да работи! Това жувотно трябва да бъде отстранено и ограничено на място където няма да пречи на нормалните хора и опозиция да работят. Мръсната мутра трябва да понесе отговорноста си за всички действия и събития които е предизвикал и хората които е наранил! Същото се отнася и за цялата сбирщина мазни тлъсти *** усукани около него.
46
4
 
20
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Така ще се компенсира свалянето на цената за пенсионерите към Джипитата, защото както е добре известно таксата е вързана към минималната заплата. Така великото "екпертно" правителство удря два заека - "вдига" минималната заплата и сваля таксата за джипи за пенсионерите. Дребната незначителна подробност е, че таксата за джипи за обикновения данъкоплатец става 3,40 лв, т.е. вдига се с почти 1/5.
45
2
 
18
 
! Отговори
zepelin преди 10 години
Пълни шмекерии са това! на комунист вара не трябва да се има ! дори и да ти ги дадат - ще измислят 101 начина да ти ги вземат с 20% отгоре. ОСТАВКА !
44
2
 
12
 
! Отговори
demosten2 преди 10 години
До АнонименВърви при Ленин, червенушко!
43
2
 
8
 
! Отговори
demosten2 преди 10 години
До АнонименВърви при Ленин, червенушко!
42
21
 
10
 
! Отговори
3rt преди 10 години
Когато Орешарски беше финансов министър, финансово бях най-добре !!!
41
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До UnufriНапротив! Видя се, че с политика на икономии, която ни обрича на мизерия освен да се вземат пари от резерва и от парите за здраве развитие няма! Необходими са нови заеми, с които икономиката ни малко да се съживи и да се вдигне покупателната способност на хората , за да има изобщо бизнес! Дай Боже да имаме късмет и да имаме възможност да върнем парите и да тези мерки да доведат до прогрес! За първи път от години насам управляващата партия признава, че работа за младите!
40
3
 
19
 
! Отговори
demosten2 преди 10 години
Сега ще започне едно лудо размножаване на електората на БСПДПС, че ум да ти зайде. И нямам предвид пенсионерите ;)
39
1
 
16
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
Resheno e: SVALYAM TOVA GNUSNO PRAVITELSTVO!!!
38
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
абе кво ни залъгвате с някво увеличение по-ниско от инфлационният коефициент за 1 година.
37
3
 
23
 
! Отговори
тт преди 10 години
От целият този див популизъм с увеличението на минималната заплата го отнасят бъдещите пенсионери, и го отнасят много сериозно. Това го вижда всеки среднокадърен специалист. Но това естествено е тема табу за платените медийни коментатори, и за разните ниновци, адемовци, орешарковски, местански, съселски и т.н. ***.
36
4
 
26
 
! Отговори
Unufri преди 10 години
Всичко звучи много хубаво, но кой ще плати сметката накрая? Никой не говори на тази тема, а трябва!Правителството няма никакви резерви - или трябва да изтегли заем или да натовари работещите хора с по-високи данъци.Познайте кое от двете ще направи? Ами и двете! 340 лв не са нищо, но нашата нация не произвежда достатъчно, за да вдига социалните плащания във време на криза, която още не е отшумяла. Ще ни излезе през носа това повишение...
35
1
 
25
 
! Отговори
Пандьо преди 10 години
Защо се подигравате с хората. Щом повишавате тавана на пенсиите и минималната пенсия къде останаха останалите пенсионери. Нали пенсиите са изчислени спрямо внесените осигуровки. Не ли време да махнете потребителската такса от пенсионерите и да намалите партийните субсидии на 1 лев. Скоро чашата ще прелее.....Преходите в Б-я са циклични.....после да не съжеляват
34
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Bravo
33
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А от къде ще вземете парите? Най-вероятно ще вдигнете цените.Това вече сме го имали,важно е да спечелите време за да откраднете каквото още е останало,а лидера ви Станишев да се намърда в ЕК. Но простия народ все се надява.