Корупцията – язва за цяла Европа

Негативният ефект върху икономиката е ?120 млрд. годишно
Обновена: 9 фев 2014 20:12 | 9 фев 2014 20:08, Екип на Dnes.bg
13
Корупцията – язва за цяла Европа
Снимка: архив, Reuters

Негативният ефект от корупцията върху европейската икономика се оценява на 120 милиарда евро годишно. Обикновено страната ни е сочена с пръст за корупционни практики, но като цяло и други европейски страни се тресат от скандали за корупция и пране на пари, и то в много по-голяма степен от България.

С наближаването на евроизборите гражданите стават все  по-вторачени в политиците и по-критични към техните действия. Партиите пък бързат да се разграничат от компрометираните в своите редици, за да не трупат негативи. Корупцията остава предизвикателство за Европа и засяга всички от ЕС, констатира ЕК в първия си доклад за корупцията в 28-те страни от Евросъюза.

Последният случай с корупция по високите етажи на властта, който намери широк международен отзвук, беше с ковчежника на партията на германския канцлер Ангела Меркел, който подаде оставка заради обвинения в укриване на данъци. Хелмут Линсен заяви, че не е нарушил нито един закон и не е укривал данъци , но все пак е решил да се оттегли, за да не навреди на партията и семейството си.

Линсен е бивш министър на финансите в провинция Северен Рейн-Вестфалия и отговаря за финансите на Християндемократическия съюз от 2010 г. Твърди се, че Линсен е инвестирал пари, които е наследил от родителите си, в данъчни убежища на Бахамските острови и в Панама. Преводите са  извършени с помощта на люксембургска банка още преди 1990 г. Става дума за 800 000 марки, тоест за 400 000 евро. Накрая парите били върнати в Люксембург през 2004 г., откъдето Линсен ги изтеглил и закрил сметките, предаде Франс прес.

Самият Линсен обясни, че е държал 420 000 евро в данъчни убежища, като парите са били на името на майка му, посочва Ройтерс. "Реших в интерес на моята партия и моето семейство да помоля Меркел да намери нов ковчежник на следващия конгрес на партията през април. Не съм правил никакви номера. Само опитвах да помогна на майка ми и да следвам буквата на закона“, заяви Линсен. „Не съм направил нищо нередно, но няма да позволя да бъда воден за носа наоколо в цирка", коментира още той.

Това е последният от няколко скандали , свързани с укриване на данъци от страна на германски политици. Кметът на Берлин Клаус Воверайт е под натиск да подаде оставка, тъй като е знаел от години, че министърът на културата на Берлин Андре Шмиц е укривал данъци, но въпреки това го е оставил на поста. Известната активистка за правата на жените Алис Шварцер също призна, че е укривала данъци, а през март тази година започва дело срещу президента на футболен клуб "Байерн" (Мюнхен) Ули Хьонес.

В Германия започна и първият процес срещу бивш германски държавен глава. Кристиан Вулф беше президент на Германия от 2010 до 2012 г., когато през февруари беше принуден да подаде оставка. От 14 ноември 2013 г. Вулф е подсъдим, като ще отговаря пред съда за лично облагодетелстване. Той е обвинен, че е позволил на приятел, продуцент, да плати хотелска сметка от 754 евро през 2008 г. Тогава Вулф е бил на мюнхенския Октоберфест със съпругата си. В замяна Вулф ходатайствал пред "Сименс" за спонсорство на филм на въпросния продуцент, но безуспешно.

През декември 2011 г. Вулф се оказа в центъра на скандал заради връзки с богати бизнесмени. Той бе критикуван, че когато е бил премиер на Долна Саксония, е взел от съпругата на свой познат голям заем при много изгодни условия и че пак като ръководител на провинцията през 2007 г. се е възползвал от безплатна почивка, осигурена му от бизнесмен. Обвинен бе и в опит да окаже натиск върху главен редактор, за да скрие неудобната за него информация за заема. Кристиан Вулф изрази увереност, че ще бъде оправдан. Той отхвърля обвинението и не прие поканата да плати глоба от 20 хиляди евро, за да избегне процес.

Скандал, свързан с обвинения в корупция и данъчни измами, разтресе  и испанското кралско семейство. Принцеса Кристина, дъщеря на крал Хуан Карлос, даде показания в събота пред съдия в Палма де Майорка. Предварителните обвинения срещу 48-годишната Кристина са за  корупция, данъчни измами и пране на пари на компанията, която  притежава заедно със съпруга си Иняки Урдангарин, предаде Ройтерс. Урдангарин, който е бивш олимпийски шампион по хандбал, е обвинен в  злоупотреба с 6 милиона евро държавни средства. Той е заподозрян, че е използвал връзките на кралското семейство, за да сключи изгодни договори без търг с местното правителство на Балеарските острови в годините на икономически възход преди кризата през 2008 г.За първи път от възстановяването на монархията в Испания през 1975 г. след диктатурата на Франко член на кралското семейство е подведен под съдебна отговорност.

Принцеса Кристина не се е признала за виновна по обвиненията във финансови злоупотреби и данъчни измами, съобщиха междувременно адвокатите й. След даването на показания от страна на Кристина може официално да й бъдат повдигнати обвинения и да започне съдебен процес срещу нея. Съдията обаче може да оттегли обвиненията или да ги смекчи, отбелязва Ройтерс.

През юли 2013 г. тогавашният премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който заемаше поста от 18 години, обяви, че е принуден да подаде оставка в резултат на скандал със злоупотреби в разузнаването. Преди това парламентът на херцогството обсъди доклад, според който разузнавателните служби са послушвали незаконно политици, купували са автомобили за лично ползване и съществуваха подозрения, че са получавали подкупи и облаги в замяна на сведения за местни официални лица.

Докладът установи, че Юнкер е упражнявал занижен контрол върху службата за сигурност и не е уведомил за нейните действия съответната парламентарна комисия. Заради скандала християндемократите на Юнкер бяха изоставени от коалиционните си партньори социалистите, които  поискали от премиера да поеме политическа отговорност. Юнкер твърдеше, че не е знаел за злоупотребите на люсембургските разузнавачи.

Нашата съседка Румъния пък вече има осъден за корупция високопоставен политик. Бившият премиер на Румъния Адриан Нъстасе беше осъден на четири години лишаване от свобода по обвинения в корупция и шантаж. В средата на декември 2013 г. Върховният съд, който проведе слушанията по делото Нъстасе, оправда бившия премиер, но прокуратурата обжалва това решение и в началото на януари т.г. Върховният касационен съд постанови окончателната осъдителна присъда.

Според обвинението Нъстасе е получил 630 хиляди евро в афера с внесени от Китай стоки. Също така в тази сума влиза неплатен ремонт на негово недвижимо имущество, а ръководителят на компанията, извършила ремонтните дейности, бе назначен на висок държавен пост. Освен това Нъстасе бе обвинен в шантаж на румънския консул в Хонконг, който бе главен свидетел в хода на разследването. Съпругата на бившия премиер Даниела получи тригодишна условна присъда за фалшифициране на документи.Нъстасе беше премиер на Румъния от 2001 г. до 2004 г. Разследването срещу него започна през 2006 г. Нъстасе е най-високопоставеният румънски политик в цялата история на страната, който е осъден за корупция.

Както Dnes.bg вече писа, еврокомисарят по въпросите на търговията Карел де Гухт (Белгия), който е обвинен във финансови измами, ще бъде изправен пред съд. Данъчната администрация в родната му страна го обвинява, че е укрил приходи от продажбата на акции, като не ги е посочил в данъчната си декларация. Властите настояват еврокомисарят да възстанови на бюджета 900 000 евро.

Обясненията, дадени от Де Гухт и съпругата му пред белгийските данъчни власти, не били убедителни. Данъчните определят случая като измама, а според адвоката на Де Гухт това не е правилно.Говорителят на Европейската комисия Оливие Баи заяви, че това е "частен въпрос между Де Гухт и белгийските данъчни власти". Случаят е свързан с период, преди Де Гухт да бъде комисар, така че нямаме отношение към него, посочи говорителят.

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони пък беше осъден през август миналата година за данъчни измами на 4 години затвор и също така му е наложена забрана да заема публични длъжност в период от две години. Присъдата на Берлускони обаче беше намалена на една година по силата на амнистия за престъпления, извършени преди 2006 г. Той няма да лежи в затвора, защото е надхвърлил 70 години и не е осъден за особено тежко престъпление. Оставащата една година от наказанието Берлускони може да изтърпи с полагане на общественополезен труд или под домашен арест.

Съдебното решение относно забраната за заемане на публични длъжности не влезе в сила веднага, тъй като Берлускони е понастоящем сенатор. За да бъде освободен от този пост, трябва да се проведе гласуване в горната камара на парламента до края на годината. Бившият премиер беше осъден за това, че умишлено е завишил цената на правата за разпространение на филми, купени от негови фиктивни компании, при препродажбата им на основаната от него медийна империя "Медиасет". С тези машинации фирмата създала черни каси в чужбина и намалила печалбата си в Италия, за да плаща по-малко данъци. Италианските данъчни оцениха загубите на 7 милиона евро. Берлускони твърдеше през цялото време, че е напълно невинен, посочвайки, че през периода 2002-2003 г., когато са станали престъпленията, той е бил премиер и изобщо не се е занимавал с правата за разпространение.

Петър Нечас, който беше премиер на Чехия от 2010 г. до средата 2013 г., може да бъде съден за корупция във връзка със скандала, довел до падането на правителството му през миналата година. Върховният съд на Чехия постанови, че това ще е възможно, тъй като имунитетът, с който се ползва Нечас, се отнася само до действията му в парламента. Има подозрения, че Нечас е предложил на трима депутати от своята Гражданска демократическа партия, противопоставящи се на предлагани от правителството фискални мерки, да се оттеглят в замяна на апетитни постове в държавната администрация. Петър Нечас бе принуден да подаде оставка след скандал за корупция и злоупотреба с власт, в който бе замесена и бившата директорка на канцеларията му и по онова време негова любовница Яна Нагиова, с която той неотдавна сключи брак.

Прокуратурата обвини Нагиова в извършване на различни престъпления - от използване на чешкото военно разузнаване, за да шпионира тогавашната съпругата на Нечас Радка, до предлагане на участие на депутати в държавни компании, ако се съгласят с фискалните реформи на Нечас. 49-годишната Нагиова прекара един месец в затвора и очаква съдебно дело, което може да приключи с присъда от 5 години затвор.

Бившият словенски външен министър Зоран Талер пък бе осъден на две и половина години затвор и парична глоба по обвинение в корупция по времето, когато е бил евродепутат. Обвинението се отнася за афера от 2011 г., когато се появиха подозрения, че няколко депутати от Европейския парламент са вземали пари в замяна на прокарване на определени законопроекти в парламента.

Британският "Сънди таймс" публикува тогава записи, направени тайно от журналисти на вестника, които се представили пред няколко евродепутати (включително Талер) като лобисти на международни корпорации и им предложили подкуп от 100 000 евро. След разкриването на аферата Талер подаде оставка по внушение на тогавашния премиер Борут Пахор.

В края на декември Талер е постигнал извънсъдебно споразумение с прокуратурата, с което фактически е признал вината си. Глобата от 15 000 евро, която той трябва да плати според присъдата, ще бъде дарена на педиатричната клиника в Любляна. Талер ще лежи в затвора само през уикендите. Освен това следващите пет години той няма да има право да работи на държавна служба.

Освен него в капана на "Сънди таймс" се хванаха още трима депутати от Европейския парламент - австриецът Ернст Щрасер, който бе осъден на четири години затвор, но по-късно оправдан от Върховния съд, румънецът Адриан Северин, срещу когото е повдигнато обвинение, и испанецът Пабло Салба, който още е в парламента, въпреки че срещу него се води разследване.

Макар и по-отдавна, Полша не остава подмината от корупционни скандали. През 2009 г. тогавашният полски премиер Доналд Туск уволни ръководителя на антикорупционната служба заради обвинения в злоупотреба с власт. Оставки подадоха министрите на вътрешните работи и правосъдието. Вътрешният министър Гжегож Схетина, който беше и вицепремиер, подаде оставка заради скандал около закон за хазартния бизнес. Оставка подаде и министърът на правосъдието Анджей Чума, а от кабинета се оттегли и министърът на спорта Мирослав Джевецки.Туск уточни, че е уволнил шефа на антикорупционната служба Мариуш Камински за злоуотреба с власт. Камински, който беше от опозицията, обвини вътрешния и правосъдния министър, както и двама депутати, че са се опитали да блокират приемането на нови законови разпоредби, с които се увеличават данъците за хазартния бизнес. Той твърдеше, че те са действали под натиска на собственици на казина и игрални зали. И Схетина, и Джевецки отрекоха да са лобирали в интерес на хазартната индустрия. Камински бе обвинен, че е злоупотребил с правомощията си при провеждане на операция по уличаване в корупция на държавни служители. Прокуратура му повдигна обвинения в злоупотреба с власт, но по подозрения, че е насърчавал свои подчинени да подправят документи и да предлагат подкупи в рамките на антикорупционна проверка в министерството на селското стопанство и развитието на селските райони. По време на операция, проведена през 2007 г., агенти под прикритие предложили на двама бизнесмени 3 милиона злоти (1 милион долара), за да използват близките си връзки в министерството, за да променят предназначението на земеделска земя. Впоследствие тогавашният министър на селското стопанство беше уволнен.

Каква е ситуацията в нашата страна? Брюксел отново ни размаха пръст, като констатира, че у нас корупцията продължава да се шири.

Според проучване на Евробарометър за 2013 година повече от 3/4 от европейските граждани и 84 на сто от българите са съгласни, че корупцията е широко разпространена в тяхната страна. Но още по-лоши резултати има в Гърция (99%), Италия (97%), Литва, Испания и Чехия (95%), Хърватия (94%), Румъния (93%), Словения (91%), Португалия и Словакия (90%). Най-слабо усещане за корупция има в Дания (75%), Финландия (64%) и Швеция (54%).

Българите обаче са "лидери" по друг показател. Докато 26% от европейците мислят, че в страната им има достатъчно успешни съдебни процеси, които възпират хората от корупционни практики, само 9% от запитаните българи определят съдебните производства за корупция като достатъчни.

Доживяхме обаче да видим бивш депутат зад решетките. В началото на февруари бившият народен представител от ДПС Митхат Табаков влезе в затвора във Варна, за да излежава присъдата си от 5 години за сключване на неизгодна сделка, докато е бил кмет на община Дулово.
Ексдепутатът беше осъден за това, че през пролетта на 2009 г. е облагодетелствал варненската и роднинска фирма "Джеми" ООД, собственик на фирмата е Зехир Мерт, чиято дъщеря е съпруга на брата на Митхат Табаков – Сали.

Според обвинението в нарушение на Закона за обществените поръчки "Джеми" е спечелила конкурс за изграждане на ВиК-система и пречиствателна станция в Дулово по проект за 18 млн. евро по оперативната програма "Околна среда" на ЕС.

Миналата година, през юли, Табаков и колегата му в 41-то НС Гюнай Сефер бяха осъдени за документна измама и престъпление - получили са неправомерно над 370 000 лв. от "Публични инвестиционни проекти" ЕАД чрез деклариране на неверни обстоятелства за извършени строително-монтажни работи.
Злоупотребите на двамата е свързана с две обществени поръчки за строеж на 7-километрова отсечка от селски път между село Окорш, община Дулово и главния път Силистра – Шумен в края на 2006 г.Тогава Табаков получи 11 години затвор, а Сефер – 10. Последните две присъди са обжалвани и съдът още не се е произнесъл окончателно.

Все още в полето на прокуратурата е обаче казусът Христо Бисеров, който намери и международен отзвук. Със случая обаче се зае и парламентът, който създаде временна анкетна комисия, която трябва да установи всички факти и обстоятелства, довели до внезапното подаване на оставка на Христо Бисеров от всички заемани постове в Народното събрание и ДПС. Депутатите ще нищят и образуваните наказателни производства за престъпления, свързани с изпиране на пари, подаване на декларации с невярно съдържание от страна на ексдепутата.

Друг шумно отразен случай, с голям политически отзвук, е с бившия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов от кабинета „Борисов“, който  е привлечен като обвиняем за корупция, принуда и злоупотреба със служебно положение. Наложена му е парична гаранция от 10 хил. лева. Той е разследван по досъдебното производство, образувано още през ноември 2009 г., което първоначално се водеше срещу неизвестен извършител.

Делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов пък , който е обвинен за взимане на подкуп, все още върви в Софийския градски съд. Аврамов беше задържан през юли 2012 г. по подозрение, че е прибрал 50 000 лв. подкуп от земеделеца Светослав Илчовски. Поискал от него и да му прехвърли и 2500 дка земеделски земи. Срещу това му обещал да съдейства за разрешаването на спор за имот от 1600 дка, засят с рапица, край село Стубел.

Темата "корупция" определено ще е свръхчувствителна в рамките на предизборната кампания за евровота, а политиците трябва да се пазят от скандали, които биха стрували скъпо на партията им в битката за гласове.

У нас залогът за евроизборите е още по-голям, тъй като партиите вече дават заявки, че изборите за Европейски парламент ще са показателни за това дали има нужда от предсрочни национални избори, или напротив - резултатите ще скрепят още повече управляващите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: докладкорупцияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Имани преди 10 години
Манипулирането на общественото мнение е първата и най-важна грижа на управляващата класа!!! Най-същественото е раэбира се, ХВЪРЛЯНЕ НА ПРАХ В ОЧИТЕ НА ХОРАТА!!! ФИНАНСОВИ ТЕРОРИСТИ!!!
11
1
 
13
 
! Отговори
ясно преди 10 години
От всичко написано разбрах, че България е единствената държава, в която корумпираните *** се ширят безнаказано.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не сме на първо място,значи може и още,но все пак,разликата е там,че в другите страни като ги разкрият има оставки,а у нас не само че не си подават оставките и излизат от съдебните дела чисти и невинни,но заемат и по-високи постове и понеже са станали още по-богати никой не може да им се противопостави.
9
2
 
8
 
! Отговори
Нищо няма преди 10 години
доказано! Всичките ни политици, привлечени пред съда, са там за да изчистят името си и няма сила, която да им попречи да излязат с гордо вдигната глава, от коя да е българска съдебна зала. Виж, ако бяха в някой друг европейски съд...
8
1
 
12
 
! Отговори
az преди 10 години
Nai-dolnata nai-korupcionata strana v evropa
7
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Елате в Ямбол да видите КОРУПЦИЯ в ДАИ с главно деистващо лице , ДИРЕКТОРА ДИКРАН БОХОСЯН -изпълнители СТОЯН ЧЕЛИБИЕВ, ГЕОРГИ РОЙДЕВ, АНДОН ТУРЛАКОВ !
6
2
 
24
 
! Отговори
Бит Койн преди 10 години
Бихте ли инвестирали парите си под формата на данъци, такси, осигуровки в най-корумпираната страна - България. А ако знаете че тези пари ще се използват от мафията срещу вас ?
5
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние българите попаднахме в един Корупционен съюз наречен Евросъюз
4
13
 
5
 
! Отговори
математика преди 10 години
БВП на ЕС е ?12.894 ТРИЛИОНА, така че тези милиарди са смешна сума.
3
1
 
21
 
! Отговори
иван преди 10 години
За да се осъди висш политик за корупция трябва половината от съдиите преди това да са осъдени.Върхът на айсберга бе бей Доган когато прибра милион като хидроинженер и съдът го оправда.
2
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То е ясно че за Европа е язва,но дсмилиционерският *** на изток е като тумор при онкоболен със СПИН.
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Корупцията язва за цял Свят. Единствено високото съзнание или диктатурата могат да я намалят. Първото го нямаме, второто го свалихме.