Путин пренаписва дефиницията за война през 21 век

"Вашингтон пост": Занапред правилата, по които играе светът, са на Путин
Обновена: 25 мар 2014 12:13 | 12 мар 2014 22:00, Елка Василева
630
Путин пренаписва дефиницията за война през 21 век
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Определянето на инвазията на Владимир Путин в Крим като някакво "поведение от 19 век" подценява огромното значение на последните събития. Той не е сгрешил, а пренаписва дефиницията за войната през 21 век, пишат Моли Маккю и Грегъри Маниатис във в. "Вашингтон пост".

Преди да нахлуе в Грузия през август 2008 г., той месеци наред разполагаше елементите на традиционната военна машина. Ремонтираше шосета и жп линии, за да придвижи танкове и хиляди войници. Заплашително изпращаше бойни самолети да прелитат над грузинска територия. Използваше и държавна пропаганда, за да замъгли истината за това кой е започнал войната.

Но Путин вече не се чувства обвързан с ограниченията на войната, водена от национална държава. Годините на конфронтация със сепаратисти, екстремисти, терористи и играчи без определено гражданство повлияха на мисленето му. В Крим Путин изпробва тактиката на изненадващо изникващата война (pop-up war, всплывающая война) - бърза и завоалирана, която вероятно ще бъде моделът на бъдещето.

Първо, сякаш отникъде се появи скритата армия. Войниците без отличителни знаци бяха добре подготвени за предизвикване на размирици и водене на улични боеве. Тези войници, които Путин отрича да са негови, също така бяха явно неограничавани от закони, правила и конвенции, регламентиращи воденето на война - най-голямото досега пренебрегване на международния ред от страна на Путин.

Те са путински хибрид между войници и терористи – скрити лица, скрито командване и контрол, скрити заповеди, но несъмнено задействани за постигането на държавни цели. Липсата на идентифициран лидер връзва ръцете на международната общност за отговор. Няма генерал, с когото да се преговаря за прекратяване на огъня или капитулация, ако избухне насилие, няма потенциален начин да бъде прекратено, освен да бъде спряно всяко отделно въоръжено лице.

Тези нередовни сили са и психологическа заплаха за местното население и за украинците в цялата страна, които не знаят къде още дебне скритата армия.

Вторият компонент на Путиновата война на 21 век е кибернетичният. Определянето й като пропаганда омаловажава коварния отровен характер на тази информационна битка.

Кибертактиката е пригодена към най-новата цел на Путин – да прекъсне комуникациите на парламентаристи и управляващи, докато потокът от рускоезична дезинформация, провъзгласяваща новата война срещу "фашистите", продължава да тече.

Путин изфабрикува версия на действителността, за да прокара пропагандата, от която се нуждае, за да дестабилизира Украйна.

Реши, че е необходимо етно-езиково разделение, за да постигне целите си, и после разпредели ролите. Сега версията се разиграва на стотици фронтове и се поства в социалните медии – виртуален лайфстрийм от одобрение на аргумента на Путин, че репресии и страх царят в рускоезична Украйна.

Реалността няма връзка с всичко това. ИТАР-ТАСС миналия уикенд разпространи материал, впоследствие тиражиран от "Форбс" и други медии, че 675 000 украинци напоследък са потърсили политическо убежище в Русия. Спомнете си как през август 2008 г. Москва твърдеше, че 2000 цивилни са били убити в Южна Осетия, област в Грузия, където тя изпрати и все още държи войски. Разследващи от "Хюман райтс уоч" по-късно установиха, че са загинали само 44 цивилни. Но западните информационни агенции отразяват фалшивите новини на Путин, сякаш заслужават внимание.

Неговото изопачаване на действителността и произтичащото от това сплашване забавят отговора на действията му и разколебават решимостта на онези, които биха се изправили срещу него.

Трето, Путин използва финансовите пазари като инструмент за полемика. Притежаващ лично състояние, за което се говори, че се измерва в десетки милиарди, той разбира финансовата мощ.

Богатството на Русия й позволи да изкове "партньорства", основани на взаимен финансов интерес, и Путин разчита на тази паяжина от връзки.

Той отдавна познава тази тактика - през 2007 г. кибератака парализира за няколко дни естонските финансови пазари след спор с Русия. Миналата седмица, след като руските борси се сринаха с над 10 процента заради страха от война, Путин даде пресконференция, предназначена да успокои инвеститорите.

Помислете колко много пари може би е загубил и пак е спечелил от понеделник до сряда. След като усъвършенства умението си да манипулира пазарите, Путин може да увеличи личното си богатство и да разшири още своята паяжина от пари, за която вярва, че го прави недосегаем. Това е саморазрастващо се, невидимо оръжие.

В крайна сметка тази тактика създава хаос, който той контролира, статукво, което му позволява да влияе на външната и вътрешната политика на Украйна.

Путин навлезе в Крим отчасти защото това бе нискорисков начин да изпробва новата си тактика за водене на война. База на значителни руски военни активи и дом на донякъде симпатизиращо население, Крим географски е изолиран от останалата част на Украйна. Путин може с увереност да предвиди, че няма да има физически отговор на неговата инвазия от глобално изтощения Запад.

От години Путин залагаше на тежкия чук в съветски стил. Последните му действия сочат, че той усеща, че традиционната армия и разузнаване вече не са средствата, с които трябва да води война. Докато Западът се фокусира върху най-добрия отговор на последните му ходове, Путин най-вероятно вече е на следващите етапи: решаването кои (ако изобщо има такива) международни протоколи са валидни за действията му и как тактиката му може да бъде използвана другаде.

Време е да се зареже декадентската заблуда, че континенталните войни са свършили. Занапред правилата, по които играе светът, са на Путин, и това е реалност, която всички трябва да приемем и на която трябва да намерим ефикасен отговор.
---------------------
Авторите са независими консултанти, които съветват правителства, фондации и международни организации по външна политика и стратегически комуникации. Те са работили за бившия грузински президент Михаил Саакашвили и за неговия съветник по националната сигурност по време на и след войната с Русия през 2008 г. - Маккю от 2008 до 2013 година и Маниатис от 2006 до 2013 година.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


630
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
400
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-нелепо венцеславене не бях чел. Никаква хитрост и новаторство няма в действията на Съветския съюз. Има едно много просто обяснение и то е ядрения паритет. Всичко друго са словесни диарии. Целия свят знае чия войска е разположена в Крим. Достатъчно е да гръмнеш един войник, за да си проличи, с кого трябва да преговаряш. Кибер атака има само в марионетните държави като Украйна и България. Истината е, че на никой не му се занимава да поведе война с бедно, примитивно и силно военизирано племе.
399
5
 
38
 
! Отговори
Гошетогжзт преди 10 години
Всичко това важи в пълна сила за САЩ.Сега ореваха светът защото някой се сети да използва същата тактика.
398
6
 
32
 
! Отговори
смешно... преди 10 години
Лъжлива пропаганда от най -висока степен.Правилата за война бяха пренаписни след Втората световна война след която светът е под постоянна война и истинския тероризъм и революциите се узакониха,международното право анулирано.Това ,което лъжливо е приписано на Путин се отнася до голяма степен за Израел и кланящите му се.Това е опит да се оправдаят бъдещи извращения,лъжи и войни,защото"Путин правел така",но нищо не е по-далеч от истината.
397
7
 
37
 
! Отговори
ясен е изходът преди 10 години
нато, мато, дотук видяхме само, че американците не наемат никой местен и ползват базите както си искат. в допълнение станахме свидетели на няколко пишман френски командоси, които без да се обадят, се изпльоскаха у хорската нива в коиловци и тъй като бяха взети за ***, ядоха пердах от същия брой селски труженици. като оставим и гейовете в холандските 'сили за сигурност', за какъв *** им е на нато да 'освобождават' крим, след като там населението само ще ги запука със сопи (75% руснаци)?
396
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
stom tezi amerikanci sa bili savetnici na naakashvili vsichko e yasno - ne stavat za nishto . taktikata koyato pripisvat na putin ot mnogo godini se praktikuva ot USA (po - skoro tova im e koronniyat nomer ) .
395
22
 
14
 
! Отговори
БатКойчо преди 10 години
Много добра статия, но има основен пропуск: Путин не е открил "топлата вода". Ако се върнем 80 години назад, ще видим, че Адолф Хитлер е използвал така наречената "пета колона", за да подготвя своите нападения към набелязаните цели. Задачата им е била да дезинформират населението и армията на противника, да създават паника и да извършват диверсии в тила на противника. По същия начин действа и Путин в Украйна, но използва възможностите на съвременната цивилизация.
394
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Статията е еб@#ти информационното л@ йно! Како Ели Василева силно сте изкривили фактите (абе направо сте обърнали кой какво е направил) което не е журналистика а агитация! (моля за извинение че copy-paste , но от гущерите$ свободата на словото не може да пробие)
393
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
mnogo tochno napisana statia. bravo na jurnalista
392
4
 
17
 
! Отговори
123 преди 10 години
До Анонимен 517Коминтерна издига Путин на власт!А кой издига американските президенти на власт!?Аз щи Ви кажа ако не знаете-Илюминатите ги издигат!Единствено Кенеди не е издигнат от тях и го убиха!Има доста информация в нета за илюминатите и техните пъклени планове!
391
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едно хубаво описание на това как действаха САЩ през последните години с подкрепата на НАТО и по-голямата част на ООН. Значи те могат да действат по-същият гореописан начин и всичко да е законно и истинно, но когато друг голям играч на политическата сцена постъпи по-същият този начин, то той е вече престъпник, който подлежи на жестоки санкции. Това е парадоксът на днешното време. Уж вече няма официална Студена война, но тя просто си продължава, просто правилата са вече други.
390
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Статия е в стил "Кой ни *** в гащите".1. Войната в Грузия я започнаха грузинците с 300-400 американски военни, нападайки по време на олимпиадата в Китай миротворческите сили на Русия с мандат от ООН. Резултатът е ясен.2. САЩ чрез система от фондации и НПО-та предизвика свалянето от власт на Янукович, ПАК ПО ВРЕМЕ НА ОЛИМПИАДАТА. Сега като почна да се обръща палачинката ревът че демокрацията била застрашена. Янукович е избран чрез парламентарни избори=демократично. Референдумът в Крим е демократично самоопределяне.
389
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
...един съвет към всички фенове на Путин и Русия като не ви харесва тук заминавайте в Русия...Не мога, имам запор от банка. За мен е по-изгодно финансово Путин и Русия да дойдат тук. Да ни освободят за трети път. И да накажат всите демокради, *** клониннги и прочие субекти... Не да ги избиват, това е леко наказание, да национализират банките им.Някой ще каже:"Брей, че си садист!".Така е...
388
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нам Русия е надежда,руский цар е наший спас -никой друг не ни поглежда,не помисля зарад нас. Немци, френци, англичанинаши са враждебници,дружни с нашите тирани,с нашите изедници. Спекуланти са омразни -интерес им покажи,че да виж дела проказнии *** в тях лъжи. Род и вяра е идеяза Русия най-света;нейний подвиг е за нея -благородна й целта.
387
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А за Коминтерна защо не пишете? Та именно Коминтерна издига Путин на власт, според независими наблюдатели и канализатори.
386
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
черкви, села развалени,и пълни с кокали полени -при Тунджа, Тимок и при Вит;вред, дето робът жаловиткъм север горестно поглежда,вред, дето грей една надежда,вред, дето пълно е с тъга,навред, по всичка България,една се дума чуй сега,един стон, един глас: Русия!
385
3
 
12
 
! Отговори
Русия, Иван Вазов преди 10 години
Кога на възраст попристигнах,от моя тейко аз узнах,че руский цар родей се с нази,че турците той гони, мрази,че той ще ни спаси от тях.Кога ни псуваше тиранът,"Московци!" - викаше ни с гняв.-Разбрах, че тейко беше прав.И вярвах, че да ни отбранят,ще хвъркнат бърже къмто нас,все колчем плачехме със глас.
384
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Иво...сякаш отникъде се появи скритата армия. Вярно бе, откъде?! Колко аналитично-проницателни са умните, честни и неподкупни консултанти (с опит от Близкия изток, Северна Африка и Южна Америка). Наистина, откъде се изсипаха на борещата се за независимост Майдана, светлите борци за свобода фашисти, неонацисти, просто бандити и психари, бандеровци (от оная, сепариралата се част от тях), чуждестранни помощници от Канада, други североамерикански държави, любвеобилната към Русия Полша, други европейски милозливи защитници на природните и материални богатства на Украйна.
383
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Авторите са независими консултанти..който за пет долара и майка си ще продадат. Независимо на кой!
382
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо консултантите (многодостойнапрофесия, нахлула от 20-30 години в Африка, Лат. Америка, постсоциалистическите държави, паднали в отровната глобалистична мрежа ), осигурили демократичното им колониализиране и издигане на лицемерието и двойния стандарт в култ на международната политика на самозваните световни лидери, НЕ консултират КВЕБЕК и ОНТАРИО в КАНАДА, РЕПУБЛИКА ТЕКСАС в САЩ, демократично РАЗПАРЧЕТОСАНАТА от ВЕЛИКИТЕ СИЛИ ЮГОСЛАВИЯ, КРИМИНАЛНОТО ДЪРЖАВЛЕ КОСОВО (произвели го от едно село), КАТАЛУНИЯ в ИСПАНИЯ, ШОТЛАНДИЯ в БРИТАНИЯ, ФЛАНДРИЯ в БЕЛГИЯ, БАСКИТЕ във ФРАНЦИЯ ... Н
381
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе все още се питам, защо след 89г. на всички наши комунисти децата, а пък и самите те отидоха на запад, а не в Русия ?...За да не ядат лобут, естествено. Не са толкоз прости, колкото изглеждат. Защо САЩ, НАТО и ЕС унищожиха българската армия? Естествено защото знаят че няма да векуват тук. Преди да си тръгнат, искат да унищожат всичко, що могат. Тактиката на изгорената земя.