Русия се чувства излъгана от Запада – защо?

Австрийски политолог: Това обаче не оправдава подхода на Русия в Крим
Обновена: 25 мар 2014 12:10 | 24 мар 2014 22:35, Елка Василева
183
Русия се чувства излъгана от Запада – защо?
Сергей Лавров и Джон Кери. Снимка: архив, Reuters

През последните 20 години Москва направи няколко опита за сближаване със Запада, но те се провалиха. Сегашният агресивен подход към Крим показва, че Русия се чувства измамена от Запада, твърди политологът Герхард Мангот.

"През последните двайсет години от страна на Русия бяха предприети поне два опита за установяване на ново партньорство със Запада и най-вече със Съединените щати. Първият опит бе непосредствено след разпада на Съветския съюз, когато Москва по време на президента Борис Елцин бе обхваната от един вид романтичен атлантизъм. А втората фаза бе в началните години от управлението на Владимир Путин между 2000 г. и 2004 г. И двата опита обаче се провалиха, тъй като Западът не беше напълно готов да впише Русия в новия световен ред", казва австрийският политолог Герхард Мангот.

С какво Западът раздразни Русия

Експертът отбелязва, че отчуждаването е свързано и с още няколко факта. "Въпреки съпротивата на Москва Съединените щати започнаха интервенцията в Ирак. Освен това Вашингтон установи близки отношения с правителствата в Грузия и Украйна, дошли на власт след осъществените в тези държави революции. САЩ се опитаха да разположат трайно свои военни бази в Централна Азия, а и оказаха съдействие на бившите съветски републики при износа на енергия - за да се сложи край на монопола на Русия", посочва Мангот и допълва, че всичко това е разгневило Русия.

"Опитите за сближаване са факт, но те пропадат - включително заради погрешни решения като разширяването на НАТО към някои страни от Източна Европа. Именно това обяснява радикалната антиамериканска и много агресивна позиция на Русия днес", казва експертът за Източна Европа.

"Това обаче в никакъв случай не оправдава подхода на Русия в Крим, който е и си остава нарушение на международното право. Обяснението обаче ни помага да разберем защо Русия се чувства излъгана и принудена да прибегне към радикални средства, за да гарантира сферата си на влияние", допълва политологът.

Според него, ако става дума конкретно за предприетите от Путин опити за сближаване със Запада, на първо място трябва да се посочи оказаната през 2001 г. голяма помощ на Съединените щати при интервенцията в Афганистан. "Путин допусна и установяването на американски военни бази на територията на Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан, а и предостави на американците информация от тайните служби. Освен това бе затворена една разузнавателна централа в Куба, както и една база на военноморските сили във Виетнам. Това бяха сигнали от страна на Путин, свидетелстващи за готовността за тясно сътрудничество със Запада", изтъква Герхард Мангот.

Сътрудничество все пак е имало

Мангот допълва, че освен предложения за сътрудничество в сферата на политиката такива е имало и в сферата на икономиката. "До установяването на по-тесни търговски контакти със САЩ така и не се стигна, но пък сътрудничеството в тази сфера с Европейския съюз е факт", казва Мангот. Той посочва, че що се отнася до политическите контакти, добър пример за това е съвместната работа около иранската ядрена програма. Мангот припомня също така, че Русия се включи и в шестстранните преговори по ядрената програма на Северна Корея. "Тоест области, в които е търсено и политическо сътрудничество, все пак съществуват", изтъква политологът.

В интервюто си за Дойче Веле той изрично подчертава, че решението за отправяне на предложение към Украйна и Грузия за сближаване с НАТО със сигурност не е било правилно. "Нарастващата интервенция в руската вътрешна политика се възприема в самата Русия изключително негативно. Някои решения на Запада, базирани на схващането, че Русия е залязваща сила, определено раздразниха Москва", констатира Герхард Мангот.

Той смята, че руснаците са се почувствали измамени от Запада и това тяхно усещане непременно трябва да бъде взето предвид при формулирането на бъдещата политика на Запада спрямо Русия.

(Дойче веле)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още по темата: САЩРусияЗападкрим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЗапасенВъзможно е след 3-4 годни да имаме стотици хиляди украински бежанци у нас. Икономически бежанци. На които дори у нас ще им се вижда като рай. В сравнение с тяхната унищожена от МВФ Украйна. И да видим тогава къде ще ги денем толкова много украинци. А виновен за тях ще бъде западът, но пак ние ще го отнесем. Сами си вкараха таралежа в гащите украинците. Както се казва "На каквото си постелиш на това ще легнеш".
46
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЗапасенРусия има отбранителна доктрина------------ Не е вярно, от няколко години не е така.
45
0
 
24
 
! Отговори
едно мнение преди 10 години
ЗАЩО?Според статия на Пат Бюкенън-бивш президентски кандидат"Русия се чувстава излъгана когато изтегли армията си от Източна Европа,а НАТО доведе войските си до прага и,"Путин видя Русия ограбена от олигарсите" и"Путин се вижда защитник на руснаците и се грижи за тях,така както израелците се грижат за евреите навън" buchanan.org/blog/putin-irrational-one-6292
44
46
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия е по-слаба от НАТО, но западните телета ги мързи да си мръднат пръста и постоянно губят преимуществата си. С руснаците може и трябва да се преговаря само от позиция на силата, защото са стадо диваци.
43
14
 
3
 
! Отговори
do morski преди 10 години
Da si 4uval ,4e v centura na Moskva ima mavzolei ,a v mavzoleq - GEI I ve4e 90 godini mu se klanqt.Na drugo mqsto po sveta ne znam da ima podoben Muzei.
42
1
 
33
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Запада щом не иска мир ще получи секира.
41
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всъщност темата Русия, Крим, НАТО, Америка, ЕС е затворена. Пито платено. Както стана с Абхазия и Осетия, така ще стане и сега. НАТО и ЕС нямат вече думата. Тези статии които се пускат са напълно безсмислени в това отношение, просто трябва да се изразходва бюджета отпуснат от господарите на неправителствените като цетровете за изследване на либерацията и демокрацията, хелсинските и незнамсиквиси за да направят скрийнинг на общественото мнение от коментарите и да докладват на господарите.
40
1
 
25
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До Без име. 53То те ще им дадат пари, МВФ също ще им даде. Ама срещу такива условия, че като ги прочетеш, косата ти настръхва. При нас т.н"преход" бе и е все още трагедия, ама в Украйна картината ще е като във филм на ужасите. Знаеш ли какво е да оставиш 50 милионна Украйна без хляб, без работа, без перспектива и да я грабиш? Има публикувани условията, мога да ги извадя, ако искаш.
39
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тука някои ще пукнат от злоба към щатите, споко бе. не така.
38
1
 
39
 
! Отговори
Anonimen преди 10 години
А най-после Европа няма ли да разбере, че НАТО не е военната организация на Европа а на САЩ? И защо всички в България мълчат за неонациските изцепки в Украйна? А се мълчи не само в България. Това кому е изгодно. Европа сгреши и когато се опитва твърде бързо да привлече някой в ЕС. Така и с нас хайде да ги приемем...пък сега не ви щем щото сте бедни и ни точите социалните системи.....Аре стига де. Ами като ни приемахте къде спахте?Не знаехте ли че сме бедни?
37
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
USA e edna mrysna zlovonna kloaka raznasq6ta samo voini bolesti mizeriq po celiq svqt.USA sa tumoryt na zemqta koito ste q sysipe
36
7
 
35
 
! Отговори
До Анета преди 10 години
Ани, напълно те разбирам и знам, че щатите са един огромен фалш прикрит под пропаганда и нищо друго! Бях там цели 14 години, но се радвам, че вече не съм! Поздравления за чудесния избор с приятелят ти и само мога да ви уверя, че Русия е бъдещето!
35
1
 
29
 
! Отговори
Бундеспезидент преди 10 години
До МеркелДоматите отдавна не се гледат на колци??? Доматите? Фрау Меркел, ти някога гледала ли си домати на лозето си? Или само ядеш "Томатен"? Аус Тюркай?
34
4
 
37
 
! Отговори
морски преди 10 години
Слава на Русия,не на основните евроатлантически ценности - хомосексуализма и кръвосмешателството!!!
33
1
 
32
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До Анонимен 41Нека изчакаме още малко, да узреят нещата, и тогава референдума ще бъде: За или против ЕС и НАТО - навенъж. Та като си метем авгиевите обори, да ги изметем наведнъж, докрай. А между другото, базата в Ново село не се ли захранва от мрежата на ЕВН? Или е направо от НЕК?
32
0
 
9
 
! Отговори
456 преди 10 години
До Румен МариновНапиши какво е твоето мнение а не *** клишета!Колкото и да ти плащат все ти е много!!
31
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз като млад измамих няколко рускини на морето! Ама те не ми се сърдеха?
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
V sveta poizmrqxa glupacite i se svyr6ixa dyrjavite koito se slagat naUSA.Nie v Byilgariq sme unikalno typi i imame otvratitelno lo6iq 6ans da gubim vinagi.Prodajnoto pravitelstvo byrza pyrvo da podpi6e da osydi Rusiq a naroda misli obratnoto.Golemite dyrjavi si traqt ami koi kato nas unikalno typi.
29
2
 
35
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До Анонимен 38Идеята си я бива и е забавна. Дори само хипотетично. :))) Представям си как от граничния пост в САЩ гледат с бинокъла ракета или дуло на танк в Мексико, насочено точно срещу носовете им, с право мерене :)))))
28
18
 
5
 
! Отговори
Меркел преди 10 години
Анета, не ми се вярва да си глупава и да не можеш да намериш каквото ти трябва, без да пишеш тук. Доматите отдавна не се гледат на колци.