Опасната евразийска идея на Путин

Евразийството е концепция за антилиберална и антиамериканска Европа
Обновена: 29 май 2014 21:39 | 29 май 2014 21:39, Елка Василева
602
Опасната евразийска идея на Путин
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Русия, Казахстан и Беларус подписаха договор за Евразийски икономически съюз. Документът не представлява заплаха за Европа - опасна е обаче евразийската идеология, залегнала в основата му. Така смята Инго Мантойфел - завеждащ отдел "Европа" и главен редактор на руската редакция на "Дойче веле".

Президентите на Русия, Казахстан и Беларус - Владимир Путин, Нурсултан Назарбаев и Александър Лукашенко, подписаха днес в казахстанската столица Астана договор за Евразийски икономически съюз. За мнозина това веднага навява спомени за Съветския съюз, разпаднал се преди почти 25 години.

Паралел, добре дошъл за Кремъл - нека населението съзре в договора ново доказателство за възражданата мощ на Русия. Хората в страната приветстват тази стратегия. Междувременно на Запад избуяват страхове пред новия Съветски съюз. Което също влиза в плановете на Кремъл. Погрешно е обаче да разглеждаме Евразийския икономически съюз като нов СССР.

Евразийският икономически съюз не е копие на Съветския съюз

Проектът за евразийска интеграция, предложен от Русия, не може да се сравни със Съветския съюз. Той продължава и развива многобройните опити на Москва да задържи бившите съветски републики в единното икономическо пространство след разпадането на СССР. Съответно Русия, Беларус и Казахстан смятат от 1 януари 2015 г. да полагат усилия за свободно движение на стоки, услуги, капитал и работна сила.

Още по темата

Но както сочи опитът на досегашния Митнически съюз, обединяващ трите страни, всекидневното сътрудничество върви крайно мудно заради икономически и политически разногласия, корупция и липса на информация. Към Русия се присъединиха засега само Беларус и Казахстан, а в близко време може да се включат
също Киргизстан и Армения. Твърде е съмнително впрочем руските граждани да склонят за свободно движение на хора от мизерстващите средноазиатски републики.

Без Украйна Евразийският икономически съюз е обречен на провал

Без Украйна този Евразийски икономически съюз в постсъветското пространство е мъртвородена икономическа идея.

Ето една от причините за агресивната политика на Москва спрямо Украйна от последните месеци, а и днес. Не бива да забравяме при това, че лоялността на Беларус и Казахстан към идеята за евразийска интеграция не е безгранична. Основната причина Казахстан да членува в съюза съвсем не е стремеж да се подчини на Москва - страната търси противовес за растящото влияние на Китай. Сходни са и мотивите на Беларус: Минск се опитва да балансира политически между Русия и ЕС.

Не, Евразийският икономически съюз не е възроден Съветски съюз. Нито представлява заплаха за "стария" Европейски съюз.

Планираният вътрешен пазар по-скоро дава нови шансове на европейските фирми. И ако се постигнат реални икономически успехи, това ще съдейства да се подобри социалното и финансовото положение на хората от региона. Така че замисляният общ вътрешен пазар между Русия, Беларус и Казахстан няма защо да плаши европейците.

Евразийството - ново тоталитарно предизвикателство в Европа

Друг въпрос е обаче евразийската идеология, чието политическо влияние неотклонно нараства, откакто Путин се върна на президентския пост. Тя е залегнала в основата на Евразийския икономически съюз. Тромавият термин "евразийство" и най-вече отделните му съставки, щем не щем, предстои да определят през близките десетилетия политическата дискусия в Европа. Всъщност са определящи за нея и днес.

Защото набиращите сили в Европа дяснопопулистки движения с присъщите им антилиберални, ксенофобски, хомофобски и антиамерикански лозунги чудесно се вписват в евразийската идеология, пропагандирана в Русия. Евразийството бе формирано през 20-те години на миналия век в руските емигрантски среди като сглобка от антилиберални, националистически и антисемитски елементи.

Русия си спомни за евразийството, след като се разпадна Съветският съюз. До неотдавна обаче то бе запазено за разни чудати и нелепи хора в политиката и хора, обсебени от теорията за конспирациите. В изявленията и политиката на Путин от 2011-2012 г. насам обаче зачестяват препратките към евразийската идеология. Неслучайно Путин не скъпи похвалите за дяснопопулистки партии като френския "Национален фронт" начело с Марин льо Пен.

Евразийството често се тълкува като отдалечаване на Русия от Европа. Грешка. Евразийството е концепция за друга една Европа - антилиберална и антиамериканска. Точно тук, а съвсем не в проекта за Евразийски икономически съюз, се крие заплахата за либерална, демократична Европа.

Повечето хора в страните от европейския континент още не осъзнават колко опасни може да са последиците. В Европа все още цари еуфория по повод края на студената война от 20-и век. А трябва да се събудим - и както политически, така и във военен план да се заловим с подготовка за новото тоталитарно предизвикателство на 21-ото столетие.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


602
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
361
25
 
6
 
! Отговори
до 499 преди 10 години
"А сега когато МВФ ни казва, че е нормално да взимаме по 300лв..."Не е 300лв, а 300 ДОЛАРА !!!При СИВ беше 15 ДОЛАРА (70лв запалта у ТКЗСто при 5лв/долар курс) !Само не ми почвай с "ама хлеба беше евтин", щото НЕ БЕШЕ, просто държавата ти го предплащаше и затова фалира 1989.
360
5
 
37
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
До българинЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ ЩЕ ВКЛЮЧИ ПОСТЕПЕННО И КИТАЙ...СИЛАТА НА СЪЮЗА Е МИЛИАРД И ПОЛОВИНА РАБОТНА РЪКА И ОГРОМЕН ПАЗАР ПЛЮС РЕСУРСИ..ТАКА СЪЮЗА ЩЕ СИ Е САМОДОСТАТЪЧЕН ....ИКОНОМИЧЕСКИ ШПИОНАЖ ВИНАГИ Е ИМАЛО И ЩЕ ИМА..ДНЕС САЩ СА ВЕЧЕ БИТА КАРТАДОЛАРА ОТДАВНА Е РАЗКЛАТЕНЕВРОПА ТЪРСИ СБЛИЖАВАНЕ С ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ ЗА ДА НЕ ОСТАНЕ ИЗОЛИРАНА ОТ СВЕТОВНИТЕ ПРОЦЕСИВСИЧКО ТЕЧЕ ВСИЧКО СЕ ПРОМЕНЯ..ИДВА РЕД НА НОВ ИКОНОМИЧЕСКИ СЪЮЗ..ТОВА СА ФАКТИТЕ КОЛКОТО И ДА НЕ СА ПРИЯТНИ ЗА НЯКОГО...
359
4
 
38
 
! Отговори
anarhist преди 10 години
на дойчовците евразийският съюз им навявал спомени за сссра на мен обединена германия ми навява спомени за третия райхно нищо не съм казал против германияхайде стига са дрънкали глуепости
358
25
 
7
 
! Отговори
до Българин преди 10 години
"Тези държави са избрали този модел"Икаш да кажеш "Диктаторът е избрал". Защото тези държави или народи нищо не са избрали.Точно кучето и кервана...
357
2
 
11
 
! Отговори
Буран преди 10 години
Цитат: "А трябва да се събудим - и както политически, така и във военен план да се заловим с подготовка за новото тоталитарно предизвикателство на 21-ото столетие." И как ще се "събудите"? Една определена еврейска секта докараха САЩ до фалит ЕС и Япония също. Как смятате да намерите воля да се събудите? Нима не виждате, че колкото и да е развита икономиката на САЩ , ЕС и Япония , колкото и да е гъвкава и конкурентно способна е даведена до краен предел пред неизбежен фалит? Кой в света има зла
356
0
 
17
 
! Отговори
do 487 преди 10 години
До до 482. А сега когато МВФ ни казва, че е нормално да взимаме по 300лв на месец сме цъфнали и вързали
355
1
 
22
 
! Отговори
Българин преди 10 години
"Опасната евразийска идея на Путин"След като тази "идея" не ни засяга защо я обсъждате ? Тези държави са избрали този модел на икономическо сътрудничество -нека си го осъществят. Спомнете си поговорката за кучето и кервана ,не ви ли се струва ,че се отнася зя нас ?
354
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хубаво ще е да продаваме домати и краставици на русия но кои ще ги произвежда.Вбъргария няма кои.Помните ли когато Борисов каза че трябва са сеем картофи какъв вои настана по всички медии.Колко голяма обида беше че трябва дасе работи.Лошия Борисов ни казва да работим-страхотия.
353
15
 
4
 
! Отговори
до 489 преди 10 години
"хомосексуалистите, евреите, имигрантите, либерастите и американците. Аз какво общо имам с тези групи?"Режимът като те вкара в мазето на милицията, набързо ще те причислят към която група решат, *** - КОЙТО ПРОДАВА СВОБОДАТА СИ НА АЗИАТСКИ ДИКТАТОРИ ЗА ЕДИН БИДОН ГАЗ, НАКРАЯ ГУБИ И ДВЕТЕ !!!
352
11
 
5
 
! Отговори
optimist преди 10 години
И България влиза в тези планове, бидейки троянския кон на Путин в Европейския съюз. Въпрос на време е Русия да реализира имперските си амбиции...
351
4
 
13
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Значи ЕС не е опасен, а Евразийския е!! Кой го е страх от обединена Азия!!! Отговора е ясен - най-много САЩ, след това европейските им ***. Абе защо не се говори че в Азия има гейове, защо бежанците не отиват нататък, примерно в развити икономики като Япония, Ю. Крея!? Ами защото там има дисциплина и никой няма да им търпи капризите, затова Азия ще просперира, а Европа ще бъде залята от гейове, мюсулмани и всякаква др, гад, все безработни мързеливци!!!
350
1
 
1
 
! Отговори
do 491 преди 10 години
moito mom4e i ti prepovtarqsh mnogo tapotii , kakto i avtora na tozi maloumen analiz. Dnes.bg mislq che vi zabranix da pishete za geopolitika, pishete si za boiko, sergei, zadnika na leidi gaga i tn. nedeite se praite i vie na specialisti , chesno kazano tazi statia e ot4aivashta...
349
13
 
5
 
! Отговори
българин преди 10 години
До някой 489:"Евразийската идея" е рожба на червените хомосексуалисти като тебе и ***. Горе, в статията е обяснено защо, както и защо е опасна за НОРМАЛНИТЕ ХОРА в Европа. Но, макар и да се занимават с други проблеми, европейските демократични държави и САЩ вече знаят за какво става въпрос и по-бързо или по-бавно ще се мобилизират и ПАК ЩЕ СМАЧКАТА СЪВЕТСКИТЕ КОМУНИСТИ на ***, както и на слугите му в Белорус и Казахстан. ПАК ЩЕ ГРИЗЕТЕ ДЪРВОТО, ЧЕРВЕНИ ***!
348
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
40 милиарда на Путин в швеицарси банки говорят за недвусмисленни неща.Ако в блиските няколко год.ЕС спре да купува руски газ и нефт икономиката им ще испадне в страшен колапс.Стратегията на ЕС е да стане независим от русия Руснаците продават нефт и газ и купуват жито и други хранителни продукти.Представете си че този финансов поток спре.
347
4
 
20
 
! Отговори
някой преди 10 години
От статията разбираме, че евразийската идея е опасна за: хомосексуалистите, евреите, имигрантите, либерастите и американците. Аз какво общо имам с тези групи?
346
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Очевидно евразийството е голяма заплаха за нашите американски господари щом са впрегнали цялата пропагандна машина за да го заклеймят! И с право трябва да се страхуват - то ще обедини Европа и Русия и ще сложи край на задокеанското робство!
345
15
 
8
 
! Отговори
до 482 преди 10 години
"А в СИВ всяка държава имаше един глас"ХАХАХА, в СИВ имаше САМО ЕДИН глас - този на Москва.И то ГРЕШЕН глас - щото фалирахме, хахаха!
344
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 465Kакви домати и краставици ще продаваш, младежо ? Тези, които внасяме от Турция и Македония ли, или картофите, които внасяме от Франция ?
343
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ужас! Комбинация между *** Василева, БТА и Дойче веле! Това означава само едно - убийствено примитивна пропаганда стил "Работническо дело"...сега остава да пуснете и онзи платен поплювко Бедров и циркът ще е пълен
342
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Опасна за едни, спасение за други...въпрос на гледна точка!