Путин гради нов съюз върху пепелта от съветската империя

Ройтерс: Очевидна е политиката на Русия на събиране на територии
Обновена: 29 май 2014 16:00 | 29 май 2014 15:45, Елка Василева
161
Путин гради нов съюз върху пепелта от съветската империя
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Това не е точно като да се върнеш в СССР, но Владимир Путин полага основите на огромен търговски блок, което неговите опоненти възприемат като опит да възстанови поне отчасти загубената съветска империя. Руският президент и ръководителите на две други бивши съветски републики - Беларус и Казахстан - подписаха днес договор, който претворява мечтата му да обедини единомислещите страни в Евразийски икономически съюз, пише Тимъти Херитидж от Ройтерс.

С пазара си от над 170 милиона души този митнически и търговски съюз е предопределен от Путин да бъде предизвикателство към икономическата мощ на Европейския съюз, САЩ и Китай. Това изглежда като далечна мечта, но въпреки опроверженията на Путин критиците разглеждат церемонията по подписването в казахстанската столица Астана като част от много по-голям план.

Още по темата
"Путин не го държи в тайна и през годините на няколко пъти е казвал публично, че разпадът на Съветския съюз е бил ужасна грешка", заяви министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл по американския обществен тв канал Пи Би Ес. "Сега според мен това е предпоставка, че той наистина вярва [в това] и смятам, че той започва оттук", добави той.

Опонентите смятат, че отнемането на Крим от Украйна през март - което доведе до най-сериозното противопоставяне със Запада от края на Студената война - е друг елемент от усилията за възстановяване на руския контрол върху бившата съветска територия.

Путин отхвърля тези твърдения като погрешни и отрича, че създаването на Евразийския икономически съюз има нещо общо с възраждането на съветската империя. "Ние се стремим да градим интеграционен процес в постсъветското пространство, но не защото искаме да възстановим Съветския съюз, империята, а за да използваме конкурентните преимущества, с които разполагат всички наши независими държави", каза Путин в събота пред журналисти в Санкт Петербург.

Политическото наследство на Путин

Но няма никакво съмнение, че новият съюз стана една от големите идеи в третия мандат на Путин и ще бъде част от неговото лично политическо наследство. Путин го възприема като ключов елемент от своите опити отново да направи Русия велика сила, а може би и да възстанови статута й на свръхсила, загубен при разпада на Съветския съюз през 1991 г.

"Едва ли си струва да говорим за пресъздаване на Съветския съюз, след като много неща са се променили за 20 години, но политиката на събиране на територии, която Русия следва сега, е очевидна", казва Досим Сатпаев, политически анализатор в Казахстан. Според него политическият елит на Русия е поел геополитическата мисия да засили страната чрез прокарването на оглавявани от Москва съюзи в "постсъветското пространство".

Путин натисна тънката струнка у мнозина руснаци през 2005 г., когато описа рухването на Съветския съюз като геополитическа катастрофа и каза, че "старите идеали" са унищожени. Неговата мечта за "могъщ наднационален съюз" на суверенни държави по модела на ЕС, който да обединява Европа и Азиатско-тихоокеанския район, черпи ресурс от носталгията по стабилните цени, предвидимото управление и отворените граници.

Днешният договор, който влиза в сила на 1 януари, задълбочава установените връзки между трите страни през 2010 г., когато те предприеха първата стъпка със създаването на митнически съюз. Той ще гарантира свободно движение на стоки, услуги, капитали и работна сила и ще координира политиката в главните икономически сектори.

Съюзът обхваща около три четвърти от постсъветския регион - Съветският съюз минус трите балтийски държави - и общият брутен вътрешен продукт на трите икономики е около 2,7 трилиона долара. Армения и Киргизстан също са изявили интерес да се се присъединят. Но Путин бе принуден да ограничи мечтата си, само и само да се стигне до церемонията по подписването.

Препятствията по пътя

Украйна нанесе тежък удар с решението си да не се присъединява към съюза, след като нейният подкрепян от Москва президент бе отстранен през февруари. Така съюзът бе лишен от огромен пазар - мост към Европейския съюз и люлка на руската цивилизация.

Производителят на петрол Казахстан също се бореше да се гарантира, че съюзът е чисто икономическо начинание и няма да даде на своя бивш съветски повелител никакъв шанс да си възвърне политическия контрол върху него.

"Най-важното нещо е, че ние избегнахме политизацията на споразумението", казва заместник-министърът на външните работи на Казахстан Самат Ордабаев, чиято страна се управлява от президента Нурсултан Назарбаев, хитър лидер от съветско време. "Благодарение на твърдата позиция на Казахстан бяха изключени някои елементи като единното гражданство, външната политика, междупарламентарното сътрудничество, паспортната и визовата част и общият граничен и експортен контрол", казва той.

Даже по-лоялната и закъсала за пари Беларус, ръководена години наред от президента Александър Лукашенко, оказа известна съпротива по въпроси, които могат да засегнат нейния суверенитет.

Подобно на новите лидери на Украйна и други бивши съветски републики виждат по-добри икономически перспективи другаде или се опасяват да не бъдат погълнати. Азербайджан - производител на петрол и газ - стои настрана, а Грузия и Молдова очакват да подпишат през следващия месец споразумения, с които ще задълбочат своите политически и икономически връзки с ЕС.

"За Русия Евразийският икономически съюз е преди всичко политически проект. И трите страни членки преследват изцяло различни и неизречени цели, които са много далеч от нуждите на обикновените хора и пазарите", казва Айдос Сарим, политически анализатор в Казахстан.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
14
 
! Отговори
Евразия преди 10 години
Всъщност идеята е на Назърбаев, а не на Путин. Макар Рузия да е главният играч, Казахтан се е борил години наред. Може да се провери в нет-а. Даваха и филм за Назърбаев наскоро. Идеята им е добра и от тях зависи дали ще се осъществи. Дано всички те се възползват от предимствата на този съюз. Взаимната конкуренция между ЕС и Евразия ще е от полза за всички. Съревнование, а не студена война.
115
13
 
6
 
! Отговори
Berlin преди 10 години
Аз си плащам квартира в Берлин, приятелката ми е безработна. Януари бях за две седмици в южна Индия, а края на април и началото на тоя месец - две седмици в Маями и Ню Йорк. Не ми обяснявай за цени на квартирите от 1500 евро! Аз взимам 2000 чисто. Плащам 400 наем и 100 за разходи. Харча 500 и пестя по 1000 евро на месец. Без никакво ограничаване.
114
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А сащ си направиха *** съюз.
113
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Ройтерс: Очевидна е политиката на Русия на събиране на територии"А ЕС не прави ли същото ?
112
1
 
4
 
! Отговори
Byern преди 10 години
До Берлинim bayern das mitlere lohn ist nicht mehr aus 1200euro,sie im berlin beckomen nicht mehr aus 900euro.arshloch lUGNER.TI DA NE SI NEKOI BANKER BE BAI GANJO IAVNO SAMO V SANISHTATA TI SE VARTIAT TIA 2000-3000EURO.
111
1
 
9
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 10 години
Много ви моля кажете ми ,след като виждам огромния брои евроскептици тук в коментарите ви ,една от които съм и аз,защо това не бе отразено в изборите. АЗ ЧИСТОСЪРДЕЧНО СЕ СЪМНЯВАМ В ТЯХНАТА ДОСТОВЕРНОСТ
110
11
 
6
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
Путин бил велик политик. Велик, велик колко да е велик? Ами колкото за човек, под средната за мъжете височина.
109
4
 
30
 
! Отговори
Чиборатор преди 10 години
до БерлинАбе ***, тук въпроса не е кой какъв стандарт има, а кой как спазва международното право, въпроса е морален, вие болните мозъци защитаващи САЩ и слугите им ЕС не се задавате въпроса защо САЩ за последните 50 г. са направили над 65 държавни преврата, свалени са демократично избрани правителства и това с едничката цел ОБЛАГИ ! Същото сега се случва и с Украйна. За лесбосите от Пуси Раят целия ЕС и САЩ скочиха, 3 м. пищяха, а сега в Одеса запалиха живи около 100 човека и ТИШИНА!
108
11
 
9
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
Путин управлява 14 години и е гаден диктатор. А Меркел кара трети мандат и е демократична и стабилна жена. Объркан съм. Няма нищо лошо в това една държава да се управлява години наред от един човек. Човечеството е живяло така векове.
107
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БерлинБолшинството българи нямат пари за почивка в България, камо ли в Европа или САЩ.
106
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БерлинВ Германия за квартира 1500 евро, в Дания още повече 2000 евро.
105
0
 
1
 
! Отговори
??? преди 10 години
До supernovaНай-вероятно.След проблемите в Абхазия, Чечня и сега Украйна...
104
0
 
4
 
! Отговори
АН преди 10 години
ВАС КАКВО ИНТЕРЕСУВА ПУТИН И РУСИЯ ПИШЕТЕ ЗА ПЛЕВНЕЛИЕВ И БЪЛГАРИЯ
103
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 112.А аз не искам.Но с удоволствие ще ти купя еднопосочен билет за Москва.
102
2
 
3
 
! Отговори
???? преди 10 години
"предизвикателство към икономическата мощ на Европейския съюз, САЩ и Китай".... смях.Айде САЩ добре ама чак и сравнение с Китай.Пазар от над 170 милиона... а каква е покупателната способност на тези 170 милиона.. да не е по-малка от тези които живеят в Австрия и Швейцария.
101
8
 
8
 
! Отговори
Берлин преди 10 години
Колко да е висок тоя руски стандарт?! Около 500 евро средна заплата. За сравнение - в Германия е над 2000, а Дания - над 3. Само дето в Русия е малко по-скъпичко. :)))
100
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ДА НАПУСНЕ ЕС И ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ СЪЮЗА НА ПУТИН
99
8
 
5
 
! Отговори
supernova® преди 10 години
Изпейте си по-набързичко одите за Путина, защото редакцията (с известно закъснение, off course) превежда трескаво новината за интервюто на Сноудън, който желае да си се прибере обратно в родината.Тя съветската империя така или иначе е труп който няма да възкръсне!
98
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"президента Нурсултан Назарбаев, хитър лидер от съветско време""ръководена години наред от президента Александър Лукашенко"Путин и той кара пореден мандат. Абе събрали са се политически титани, толкова обичани от народа си :-))))))))))) Не знам кога цялата тази комунистическа пумия ще се изчисти от лицето на земята, май няма да е скоро.
97
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До паметАз и сега ви лекувам само в демокрацията, но пак немога да си купя жилище ,щото и в демокрациятане ми плащате както трябва.