Бунтове и хаос заплашват да прекроят картата на Близкия изток

Тя е очертана преди близо век от европейски дипломати
Обновена: 17 юни 2014 15:51 | 16 юни 2014 21:41, Елка Василева
65
Бунтове и хаос заплашват да прекроят картата на Близкия изток
Снимка: Reuters

Европейски дипломати тайно начертаха границите, които определиха разположението на държавите в Близкия изток за близо век. Сега обаче гражданска война, религиозни кръвопролития и провали в политическото ръководство заплашват да направят на пух и прах тази карта, пише Асошиейтед прес.

В десетилетията след получаването на независимост арабските правителства държаха сплотени тези държави, донякъде чрез налагане на диктаторско управление, въпреки понякога запалителните смесици от народи в рамките на техните граници.

Съвременната история - особено трите години вълнения, наричани "Арабска пролет", отключиха стари вражди и лоялности, които се задълбочават и пресичат държавните граници. Неприязънта между шиити и сунити - съперничещи си клонове на исляма, вероятно е най-сериозна от всички.

Тази суматоха предефинира Сирия, Ирак, Ливан и Либия - нации, създали се след разпадането на Османската империя. Вече се оформят квазидържави.

За отцепилата се от Ал Кайда група, която прегази части от Ирак тази седмица, границата между тази страна и Сирия, където също води боеве, може и да не съществува. Групата, известна като "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), иска да създаде управлявана по законите на шериата минидържава, свързваща двете
страни. Тоест да обедини сунитската сърцевина в центъра на Близкия изток.

Можем да видим и други потенциални де факто държави на хоризонта. Една кюрдска в Ирак - и може би друга в североизточната част на Сирия. Остатък от сирийска държава, базиран около Дамаск, съседните му градове и средиземноморското крайбрежие - земята, населявана от алауитската секта на президента Башар Асад. Доминиран от шиити Ирак, отрязан до Багдад и сочещ на юг.

Преподавателят от Лондонското училище за икономика Фауаз Гергес забелязва, че е в ход насилствен процес по преоформяне на правителствени системи, които са неспособни да се справят с етно-конфесионалните различия и да се грижат за своите общности.

"Настоящият ред е разбит. Все повече и повече хора разбират, че системата, по начина по който е структурирана, се пропуква", смята той.

Новите граници, подкрепяни само със силата на оръжията, вероятно никога няма да бъдат официално признати - не е лесно в действителност да създадеш нова държава - но предвид слабостта на централната власт това може да няма голямо значение.

Кампанията на ИДИЛ е подпомогната от сунити, недоволни от доминираното от алауитите на Асад сирийско правителство и воденото от шиитите правителство на Ирак. Границите на тези две страни са начертани от Великобритания и Франция след Първата световна война.

Завземането на градовете Мосул и Тикрит прави мечтата на екстремистите за ислямска държава да изглежда по-реалистична. Те вече контролират част от Източна Сирия по поречието на р. Ефрат. Присъстват и на някои по-западни места, близо до Алепо - най-големия град в Сирия. В Рака - най-големият град, който ИДИЛ контролира в Сирия, групировката налага данъци, поправя мостове и правораздава по строгите закони на шериата.

Исторически погледнато Рака, Мосул и околностите им, които обхващат Северна Месопотамия - регион, познат като Джазира - имат повече общи неща един с друг, отколкото с отдалечената Южна Месопотамия, съсредоточена около Багдад и Басра. Пустинните поречни пътища, които ИДИЛ използва за контрабанда на оръжия, бойци и пари през границата, са същите търговски пътища, използвани преди пет хилядолетия, когато се създават първите градове по горното течение на Тигър и по долините на Ефрат.

ИДИЛ обаче не е единствената групировка с амбиции. Иракските кюрди, които управляват автономен регион в Северен Ирак, завзеха град Киркук под претекст, че го защитават от напредването на екстремистката групировка. Те обаче може и да не поискат да си отидат. Етнически смесеният град е почитан от кюрдите, които претендират, че си е техен. Задържането на контрола над града само ще засили дългогодишните надежди сред много кюрди да обявят веднъж завинаги независимост.

Сирийските кюрди се възползваха от бъркотията, създадена от гражданската война, която навлиза в четвъртата си година, за да установят контрол в Североизточна Сирия, където са преобладаваща етническа група.

В Северна Африка Либия е в схватка със собствените си центробежни сили от падането на Муамар Кадафи през 2011 година. Влиянието на централното правителство в Триполи се сгромоляса, а многобройни местни милиции вземат властта в градове и дори в цели региони в страната. В източната половина на Либия - която от историческа гледна точка е отделна географска единица, концентрирана около Бенгази, има призиви за автономия.

Контурите и режимите в Близкия изток се коренят в споразумението Сайкс-Пико, кръстено на британския дипломат Марк Сайкс и френския дипломат Франсоа Пико, които го сключват в пълна секретност.

Съгласно сделката Лондон и Париж разделят близкоизточните земи на Османската империя на сфери на влияние. Серия от следващи договори след Първата световна война установяват окончателните граници, създавайки впоследствие Ливан, Сирия, Ирак, Йордания и британския мандат в Палестина, който прокарва пътя към създаването на Израел. Линиите са начертани съгласно британския и френския интереси, без да се вземат предвид реалностите на място.

Например предимно сунитският град Мосул, заедно с кюрдските райони по-далеч на север, са обединени с Багдад и южните райони, където шиитите имат съкрушително числено превъзходство, за да формират Ирак.

Сирия е скърпена от бившите османски провинции Алепо и Дамаск, заедно с от дълго време разделените крайбрежни територии, доминирани от алауити, издънка на шиитския ислям.

Ливан е откъснат като контролиран от Франция християнски протекторат, към който са придадени сунитски и шиитски райони, а това създава религиозна смес, която изригва в гражданска война и постоянни размирици.

Градове като Акра, Хайфа, Назарет, които по административни, търговски и кланови признаци дълго време са били свързани с райони, които понастоящем се намират в Ливан и Сирия, вместо това са причислени към британския мандат в Палестина и сега са в Израел.

Може би най-изкуствено е създадена Йордания. Има един стар виц, според който странният зигзаг на йорданската граница със Саудитска Арабия е станал заради пиянското хълцане на Уинстън Чърчил, докато чертаел линията на картата. Основните населени центрове като Аман на времето са били във вътрешността на Сирия и Палестина, но са откъснати едно от друго. Затова на Йордания се дават ивици от пустинята на изток и на юг, за да бъде формирана нова географска единица под управлението на крал, назначен от Великобритания.

Иронията е там, че въпреки всичката тази произволност Йордания в момента изглежда най-стабилното от следвоенните творения.

Въпреки начертаните от чужди държави граници новосъздадените страни остават относително стабилни през следващия век. Донякъде това се дължи на хватката на диктаторски режими. Също така обаче през това време хората развиват самосъзнание на йорданци, иракчани, ливанци или сирийци.

Това прави чувството за национална принадлежност по-устойчиво, отколкото изглежда. Да вземем Ливан за пример. През гражданската война 1975-1990 г. някои предричаха, че ще се разпадне на християнска, сунитска и шиитска минидържавици, но това така и не се случи. Сирия доминира Ливан от години, а "Хизбула" още е мост между двете страни, което прави смътна общата им граница. И все пак "колкото и странна и нефункционираща да е, пак си е реална и пълноценна граница", каза Пол Салим, вицепрезидент на базирания във Вашингтон "Близкоизточен институт".

Световните сили нямат желание да видят как границите се прекрояват. САЩ и Турция биха се противопоставили остро на евентуална кюрдска декларация за независимост в Ирак например, каза Салим.

Неофициални и де факто анклави обаче са напълно възможни. Линиите, начертани от бойците на ИДИЛ, "не са признати, но са действителни", допълни той. Събират се данъци, въоръжени сили контролират региона, просто не е формализирано".

Гергес каза, че недоволството от сегашния ред предизвиква дебат за това как трябва да изглежда новият Близък изток. За ИДИЛ и други екстремисти трябва да има халифат, в който халифът да въведе ислямското право. Други искат Леванта обединен, както е било по времето на османците, но под арабско управление. Трети мечтаят за нещо подобно на Европейския съюз, каза той.

Федерализацията на сегашните държави се предлага като лек. Всъщност това е контролирана децентрализация: даване на етнически или религиозно различните региони достатъчно автономия, за да им се изпълни копнежът за самоопределение и едновременно с това да продължат да са в сплотена държава.

Американците въплътиха тази идея в иракската конституция след падането на Саддам Хюсеин, а някои призоваха това да се направи и в Либия.

Има обаче съпротива сред правителствата и част от общностите, които се страхуват, че "федерализъм" е кодово название за разчленяването на страната им.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: границиБлизкият изток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Инж+ преди 9 години
Случва се това,което сме преживели ние след Освобождението. И арабите "сърбат попарата" на т.нар. "велики сили", разчертали Балканите по същия начин/едно към гьоторе/. Та сръбско -българска война,Илинден и Преображене, Балканска война.... разпада на Югославия и т.н. Което показва де факто, че диктатът на "великите сили"....е безсмислен,че и вреден!?
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Близък ИзтокВъпросът за Иран е интересен.Етносът на Кюрдите е близък до персийския. Освен това чисто шиитска държава в южен Ирак би могла да има много по-близки връзки с шиитски Иран.Според мен Иран те ще се застъпят за разпадане на Ирак. Но няма да го правят открито, защото това ще ги постави в конфронтация с Турция и Сирия. Да не говорим, че Израел не биха искали по-голяма Иранска зона на влияние.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Потърсете си филма Saleel as-Sawarim 4, за да разберете как действат ИДИЛ. Това е пропаганден филм, направен от самите ИДИЛ. Не е подходящ за хора със слаби нерви, защото има много кръв (ама от истинската, не холивудска).
32
0
 
5
 
! Отговори
Близък Изток преди 9 години
И какво на суннитите им остава да живеят в пустинните райони на Сирия и Ирак ли! Ако се стремят към това грешат, пък и да бъдат обгърнати от шиитски държави и Кюрдистан! Ако това е техният идеал, не си струва да се жертват за това!!! Още повече, че Иран няма да из позволи това да се случи
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Изполва се винаги старата римска сентенция: Divide et impera! - Разделяй и владей!
30
3
 
32
 
! Отговори
до 58 преди 9 години
хамериканците може да си отварят десетки кутии на пандора - те са си далече и им дреме! Иначе са размътили половината свят ама те си живеят на бистра водица! Но не е далече времето, когато техните врагове /по-малките държавици, като С.Корея/ ще разполагат с оръжия, с които ще им спекат гъзовете...., но определено светът не върви на добре за нашите деца
29
2
 
25
 
! Отговори
Сега великите сили преди 9 години
ще бъдат превзети отвътре. До 2050 проблемите в Близкия изток ще са решени и ще се проявяват върху териорията на т.н. Велики сили. Мюсюлмански европейски халифат...
28
3
 
51
 
! Отговори
МГИМО'10 преди 9 години
Още 99 година Американците отвориха кутията на пандора в Косово... Нито една международна норма не позволява да се нарушават границите на една държава ( дори и руснаците тогава казаха на Клинтън че това няма да остане без последствия)... Ще прекрояват и ще слагат нови пешки да управляват, малките формации се манипулират къде по лесно от големи и силни държави...
27
0
 
34
 
! Отговори
чичо Стефчо преди 9 години
Арсенал ше бачка на пълни обороти. :)
26
3
 
15
 
! Отговори
Петкан преди 9 години
Браво моето момче Од1 призна си че е имало любов, ха сега марш в леглото че утре ще трябва да изпразниш поне три пълнителя по "терористите" в Донбас! Само внимавай, че руските като се ядосат може и те да те олабат и едва ли ще ползват Дурекс Плей. Ако не знаеш какво е направи справка с чичко Гуугл! :) Там си цар, с Гуугл няма невъзможни отговори! Хай със здраве и лека нощ!
25
3
 
11
 
! Отговори
Петкан преди 9 години
Алоууу ОдиСей-чо де си моето момче заглъхна нещо, да не са ти заети ръцете и пълна устата. Въх извинявай ако прекъсвам нещо, но мислех че като пишеш тука и изкарваш кинти няма да се разсейваш със твоите приятели от Анадола. Ох извинявай пак, като сършите играта и се измиеш бягай в леглото, че утре пак те чака тепание на сепаратисти!
24
2
 
9
 
! Отговори
Петкан преди 9 години
Ех тоя ОдиСей-чо как ги разбира турчулята, и ко викаааш ОдиСей-чо били мили с тебе аммм. А бе аз се чудех защо така защитаваш *** ценности и САЩ, а то защо било, защото си изкарал първите любови по турска земя. Я сега кажи на всеослушание по Анадола ли те любиха и олабиха, че сега си такъв разгорещен защитник на про-западните *** ценности? Нищо то лошо няма, сега е модерно и никой няма да те гледа лошо както беше по времето на Живков. А да и хемороиди няма да имаш мхммм!
23
2
 
17
 
! Отговори
до Одисей 1 преди 9 години
Леле виж България бе!!! Какво се правиш на луд!!! Жалко жалко за България да падне без бой в битка срещу исляма.... Един ден ще съжаляваме за това което ще се случи и тога ще ви питам за толерантност....
22
0
 
24
 
! Отговори
До Одисвй преди 9 години
Въпроса не беше към,но все пак ще ти отговоря-не не бяха турци,спасителите от Лим,бяха мюсюлмани,със славянска кръв обаче.Да си мюсюлманин не знаюава непременно турчин,и от мюсюлманин до мюсюлманин има голяма разика,можеш сам да провериш кои са тези момчета,има достатъчно информация в нета.
21
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Петкан Петкане ти на остров ли живееш сам? Абе не видя ли как демократична Еврпопа си роди фашистка държава в Европа.Украйна се казва ! Там под благият поглед на демократите от цял свят, в един тюрлю гювеч бяха омесени и демокрация и нацизъм и ционизъм и се роди фашизъм.Отврата е- фашисти и ционисти в едно.Да напомням ли за евреиският произход на Турчинов, Арсени,Аваком,Тимошен ,Кличко, и накрая и президента Порошенко .По баща Вайцман! Как си сменят имената като носни кърпички?
20
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Войната е еврейска жътва." Хенри Форд
19
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро Турция няма съществува , а България ще граничи с Иран нова Персийската империя..
18
6
 
27
 
! Отговори
бънди преди 9 години
Продължавам да не рразбирам какво ще правят агресорите САЩ пак в Ирак. Това е вътрешен конфликт и изведнъж някой идва и почва да пуска бомби. Въобще... После Русия била агресор.
17
10
 
4
 
! Отговори
lol преди 9 години
До Петканкакво значи "можеше да са мирни по времето на Садам и Кадафи"...ти там ли си живял? знаеш ли колко народ е измрял по затворите им? това ли ти е философията - жертваме малцинството, за благото на мнозинството. Възродителния процес кой го измисли? Разцепването на Югославия? Като почнете с тия конспирация съвсем се оливате.
16
13
 
7
 
! Отговори
Cetnicki pokret преди 9 години
Дай Боже и при нас да изгониме турците от Бълганите.... Даже и Сърбите ще помогнат и те си имат проблеми с тях.