Путин има три варианта за Украйна според Бжежински

Американският политолог: Въпросът за Крим ще остане нерешен засега
Обновена: 10 юли 2014 07:32 | 9 юли 2014 21:30, Елка Василева
436
Путин има три варианта за Украйна според Бжежински
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин има три възможни варианта за Украйна. Това пише Збигнев Бжежински - бивш американски съветник по националната сигурност в периода 1977-1981 г., в коментар, публикуван във в. "Вашингтон пост".

Повече от три месеца изминаха от триумфалната реч на Владимир Путин в руския парламент. В нея той се радваше на военното превземане на Крим, топлейки се от върволицата от шовинистични чувства. На Путин явно му хареса ентусиазмът и очевидно не е мислил много за по-големите, по-дългосрочни стратегически последици на това, което отприщи.

Три месеца по-късно, посред продължаващата несигурност, що се отнася до бъдещето на руско-украинските отношения, както и до увеличаващата се цена в международен план за Русия, Путин е изправен пред три основни избора, пише Бжежински.

1. Той може да се опита да се приспособи към (новите реалности в) Украйна, като прекрати нападението срещу нейния суверенитет и икономическо благополучие. Това би изисквало мъдрост и постоянство от страна на Русия, както и на Украйна и на Запада. Подобно приспособяване би трябвало да включва прекратяване на руските усилия за дестабилизация на Украйна отвътре, слагане на край на всякаква заплаха за по-голяма инвазия, както и някакъв вид разбирателство между Изтока и Запада, което да има като последица мълчаливото приемане от страна на Русия на продължителното пътуване на Украйна към евентуално членство в Европейския съюз. Същевременно трябва да бъде дадено ясно да се разбере, че Украйна не се стреми, а Западът не планира да я приеме в НАТО. Русия има основания да изпитва дискомфорт от тази перспектива.

Освен това по същия начин би било дадено ясно да се разбере, че Русия вече не очаква Украйна да стане част от Евразийския съюз, който е явно прикритие за претворяване на нещо, доближаващо се до Съветския съюз или Царска Русия. Това обаче не трябва да изключва руско-украинско търговско споразумение, тъй като и двете страни могат да спечелят от едни търговски връзки, които все повече да са в дух на сътрудничество, както и от финансови отношения.

Международната общност може да повтори подкрепата си за такава развръзка и възобновяването на по-нормални отношения със самата Русия, включително вдигане на санкциите, отбелязва Бжежински.

2. Путин може да продължи да подпомага една слабо прикривана военна интервенция, предназначена да разстройва живота в части от Украйна. Ако Русия продължи по този курс, очевидно Западът ще трябва да предприеме продължително и наистина наказателно прилагане на санкции, предназначено да покаже на Русия болезнените последици от нейното нарушение на суверенитета на Украйна. Тази злощастна развръзка вероятно ще произведе два безнадеждни случая в Източна Европа: Украйна, поради разрушителните действия на Русия, и самата Русия.

3. Путин може да нахлуе в Украйна, възползвайки се от доста по-големия военен потенциал на Русия. Такова действие обаче не само ще породи ответна реакция от страна на Запада, но също така би могло да провокира украинска съпротива. Ако този отпор бъде продължителен и интензивен, ще има увеличаващ се натиск върху членовете на НАТО да подкрепят украинците под различни форми, правейки конфликта по-скъп за агресора.

За Кремъл последицата от тази трета опция би била не само едно дълготрайно враждебно настроено украинско население от над 40 милиона души, но също така и икономическа и политическа изолация на Русия, изправяща се пред растящата възможност от вътрешни смутове.

Очевидно правилният избор е да се намери формула за приспособяване, която трябва да включва отказ от употребата на сила срещу Украйна от страна на Русия. Въпросът за Крим ще остане нерешен засега, но ще служи за продължително напомняне, че шовинистичният фанатизъм не е най-добрата отправна точка за решаване на комплексни въпроси. Тъкмо за това действията на Путин са заплаха не само за Запада, но, в крайна сметка, и за самата Русия, посочва Бжежински.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


436
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
.Никаква война/световна/няма да има..тя не се случи по времето на СССР и Запада, та сега няма как да се случи--Виж сега.Не се случи при СССР защото знаеха че СССР ще отговори на 100%.И защото САЩ беше във пикова фаза на икономиката си.Сега ситуацията е друга.И НЕ всеки избира с каква валута да търгува.Засега долара печели-прав си--но Засега....а ако продължи тази тенденция на сделките без долар?-пак се връщаме на сценария за война.Защото отхвърлянето на долара ще доведе до крах на икон.на САЩ...
113
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Adam1966---Запада прави огромни в Китай а РФ почти никави..--Не си прав,може би нямаш достатъчно инфо.На икономическият форум преди два месеца в Санкт-Петербург са подпичсани над 800 договора за инвестиции ...един от знаковите е строежа на завод на мерцедес и произвотството му.Разбери едно--за да има инвестиции в една държава-тя или има евтина работна ръка--или има много ресурси.РФ ги има и двете--пълно с емигранти от бившите републики и ресурси в изобилие.
112
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Adam1966А бъдещето на УК е следното-западна УК и Новорусия.Що се отнася за сделките на германски и френски фирми си прав-всеки има право да се развива--но за сметка на кой? в случая на долара.И тази тенденция силно се увеличава,а това е исключително лошо за долара и икономиката на САЩ.Ако това продължи--бъди сигурен ще има голяма и кръвопролитна война-и пак ще е в Европа.Кой ще я направи-сам разбираш...
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Adam1966проблема с УК се уреди още преди месец.След като се разбра за назначението на синчето на сенатора в украинската Нафтогаз(мисля че беше???).Тогава американците избързаха да "свалят картите"...като не слагаха в сметките югоисточните области.А те се оказаха костелив орех.А ако се развият сабитията по сценарият на Тодор--то тогава Чичо Сам --сам ще скъса лентата с УК.Най важното за РФ в тази ситуация е че Крим не се превърна в натовска база.Там беше "ключа от бараката"...
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Adam1966Виждам че не си от пъпчивите тинейджари,и можем да направим дискусия.И по този повод намери в нета инфото за последните големи сделки на германски и френски фирми с китайски и руски фирми.Ще бъдеш много учуден....но сделките са в юани и рубли!!!???? Защо ли....
109
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Adam1966Това че скубят банките на Германия и Франция--си е чист авто гол....след време ще го видим.А за амер. делегацията в Китай?!!??---нищо не променя--пояснявам---Знаково в политическите среди е посещението на държавният глава-тоест президента.Това показва курса на взаимотношенията м/у двете страни.Апропо--преди 7-8 месеца новоизбраният китайски президент направи първото си посещение в Русия-в качеството си на държавен глава---Това е знаковото в отношенията м/у Русия и Китай.
108
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Adam1966Пишеш пълни глупости.Това за воената застраховка на САЩ в Германия--американците няма да посмеят нищо да направят на Германия--с това ще покажат още веднъж "надежноста си"като партньори.Точно че не е глупав-Чичо Сам това няма да си го позволи.А колкото до Китай-в момента НЯМА страна която така да подкрепя Русия--официално--за Сирия,за Иран,за войната с Грузия,за Либия,за Украйна ---това са офицялни решения в подкрепа на Русия в ООН и други меж.трибуни.
107
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 9 години
Bjejinski da kaje koga nezavisima Palestina 4e stane 4len na slavnoto NATO-OTAN I koi sa dobrite celi za bombardirane v Izrael.
106
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВКитай с подписването на многото икономически договори с Русия и офицялната си позиция по Украйна,показа на всички,че е на страната на Русия.Меркел преди два дена беше в Китай--това и е седмото посещение.Обиколката на Обама преди два месеца в азиятският район ясно показа,позициите на меж.арена.Той не посети Китай,с което се видя че имат много различия в политическите си отношения.
105
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВасилевМеркел късно снощи направи исказване по тв.Хванали са втори шпион на САЩ--беше направо бясна,и каза,цитирам по памет--Това НЕ е сътрудничество и доверено приятелство--това е шпионаж и шантаж....а маериканският посланник в Германия НЕ поиска да даде интервю на пресата и излезе през задният вход на посолството....Германците определиха поредната шпионска новина като скандална--преминаваща всички граници на отношенията м/у Германия и САЩ.........
104
0
 
6
 
! Отговори
майорски преди 9 години
До ВасилевТе за това Руснаците им спретнаха сега преврата в Ирак ....сега петрола ще скочи ....и кой печели ...Русия си продава съпия нефт ...Иран излиза от изолация ...даже вече са съюзници на Хамерика в войната с ислямистите в ирак....хе хе .....голям си го вкараха хамериканците с Украйна ...скоро ще се молят на Иран и Русия да укротят ситуацията ...и ще предадат не само позицийте в Украйна, ще признаят Ктим за риски .. ...ами даже и за Виетнам ще се извиняват
103
0
 
6
 
! Отговори
майорски преди 9 години
винаги съм казвал ...не забравяйте че путин е джудист...тези когато отстъпват са най опасни ...не знаеш къде ще те метнат
102
0
 
4
 
! Отговори
майорски преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВТоше и аз това казвам ...зимата "Сибирските дивизий" маскирани като Майдановци и про украинско настроени групи ..... влизат в Украйна ...прават преврат и гонят фашистите и американските им протежета ....глада и студа е голяма сила ...аз съм го изпитал няколко пъти ....планини повдига ......това е плана за Украйна !
101
0
 
6
 
! Отговори
майорски преди 9 години
И другарю Бжежински ....методите ви за оценка на международната ситуация защо ли съвпадат с Хамериканскота оценка ...може би защото работихте за тях дълго време ....а на вас не ви идват наум варианти четири пети щести и седми...може би защото не разбирате нищо от съвременни международни отношения ......Шах е игра за военни и ...Риснаци не за поляци ...какво ще кажете например ...декември цяла украйна възстава ..сваля президента и правителството и прави един "Червен Майдан"....
100
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бжежински, я кажи как върви долара?Май нещо му удрят балтията с всеки месец. Как върви петро-долара, щото вече все повече търгуват петрол с други пари.Я кажи нещо за дълга на САЩ, който скочи само с 20тина ТРИЛИОНА за няма и четири години.Ама тези въпроси са неудобни нещо, а други Бжежински? Щото икономиката ви се клати като пиян наркоман с епилепсия на влакче на ужасите. Смешни сте вече... смешни и фалирали.
99
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БЪЛГАРИЯ В РУСИЯ!
98
0
 
5
 
! Отговори
майорски преди 9 години
Другарю Бжежински ...Първо в Крим нямаше Руско военно нахлуване ...не преиначавайте историята ....имаше референдумВторо не е имало никакво военно нападение над Украйна от руски сили ....поне офицялно...ако приемате за нападение съпротивата в източна украйна то преврата на Майдан какво беше ?Трето не рабрахте ли че санкцийте срещу Русия не работят ...и се връщат като бумеранг обратно....лурса на рублата се възтанови до нива януари (преди рефередума в крим) индексите също
97
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Току що по БНТ 1 съобщиха че градоносния облак се е образувал ненадейно за 30 минути. Тогава на всички познати им се виеше свят и ги болеше главата включително и на мен. Като дойде облака такова чудо не бях виждал. Не се знаеше къде е земята къде облаците. Това не е естествено събитие каквото и да се говори. От както спряхме работата по Южен Поток ни удариха 2 почти еднакви стихии.
96
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя *** показваше на талибаните как да свалят съветски самолети. В съюз с срещу свои братя славяни.Това сме го виждали и не свърши добре. Света София е църква, не джамия!
95
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия да си опича акъла, да не пати после!