Палестинците се нуждаят от своя собствена държава

"FT": Израелската политика дискредитира и обезсилва Палестинската власт
Обновена: 21 юли 2014 12:25 | 18 юли 2014 23:00, Елка Василева
69
Палестинците се нуждаят от своя собствена държава
Снимка: Reuters

Трагичният сценарий общо взето е един и същ. Самоделни палестински ракети излитат от Газа, а израелски самонасочващи се ракети и артилерийски снаряди се сипят (върху Газа).

Израелското правителство се зарича да унищожи Хамас - ислямисткото правителство, което властва в многолюдната Газа. Хамас се тупа в гърдите и обещава да се бие до последен дъх. Стотици палестинци, главно цивилни, загиват, докато накрая международният отзвук наложи спиране на касапницата. Посредници успяват някак си да уговорят правила за съблюдаване на примирието и двете страни започват да пълнят арсеналите си за следващия рунд. Картината е обезсърчаваща, пише Financial times.

Реакцията на сегашния конфликт - трети за последните пет години, е доста приглушена. Жестоката гражданска война в Сирия, станала трамплин за светкавичната офанзива на джихадистите и довела до завладяване на големи части от Ирак, засенчва новия епизод на до болка познатата и изтощителна (както изглежда на мнозина) израелско-палестинска вражда. Това обаче е недалновидно отношение.

Сегашният конфликт тръгна от отвличането и убийството миналия месец на трима еврейски ученици от селище на окупирания от Израел Западен бряг и последвалото като отмъщение убийство на палестински тийнейджър. Израелският премиер Бенямин Нетаняху веднага обвини Хамас за отвличането, макар че изглежда то да е било извършено от клана Кавасме в Хеброн, който и преди се е изявявал като саботьор на примирия.

Това, което те разрушиха в дадения конкретен случай, бе споразумението на единство между Хамас и Фатах - националистическия съперник на Хамас в Палестинската власт, която управлява Западния бряг. Споразумението между двете палестински организации даде на Нетаняху повод да прекъсне преговорите с американско посредничество за разрешаване на конфликта чрез създаване на две държави. Тези преговори бяха фактически в задънена улица, главно в резултат на безкомпромисната политика на неговата управляваща дясна коалиция, която ускори колонизирането на заселническите земи, върху които палестинците се надяват да изградят своята държава.

Въпреки това никоя страна не се стремеше към подновяване на враждебните действия. Хамас в частност е във фактическа изолация и не е в състояние да предложи нещо повече от отчаяние и разруха. Ислямисткото движение скъса с Иран, като отказа да подкрепи Башар Асад в сирийския конфликт, и загуби своя съюзник - "Мюсюлманските братя" - в съседен Египет след военния преврат на Абдел Фатах ас Сиси миналото лято.

Сиси, който сега е президент на Египет, смята Хамас - палестинския клон на "Мюсюлманските братя", за враг, който поощрява растящата джихадистка опасност на Синайския полуостров.

Това е една от причините, поради която Хамас отхвърли египетския план за прекратяване на огъня, който не предвижда отваряне от Кайро на КПП Рафа към Египет в южната част на Газа, още по-малко пък вдигане на израелската блокада на северната граница на Газа и на нейното морско пристанище.

Хамас продължи да обстрелва (Израел) във вторник, след като настъпи моментът, в който трябваше да влезе в сила предложеното от Египет прекратяване на огъня, с явното намерение да покаже на своите привърженици, че неговата инфраструктура си остава почти непокътната и че той може да разкъса блокадата. Но това е илюзия. Доста по-вероятно е Израел в негласен съюз с Египет да се опита да пречупи "Хамас" с цената на още много човешки животи.

Зад Хамас обаче прозира призракът на необуздания джихадизъм, който наблюдаваме в Сирия и Ирак и който вече е създал "предмостия" в палестинските бежански лагери из целия регион, включително и в Газа. В този конкретен конфликт международните фактори трябва да мобилизират страни като Турция и Катар, които имат влияние върху Хамас и могат да го убедят в пагубното безплодие на неговите ракетни набези. Това изисква най-вече да бъде ангажирано коалиционното правителство на Фатах и Хамас при условие, че то спре насилието и се включи в сериозни преговори. Това обаче е малко вероятно.

Израелската политика дискредитира и обезсилва Палестинската власт. Палестинските земи непрекъснато се свиват заради продължаващата окупация на Западния бряг и на арабски Източен Ерусалим. Но заедно с това Израел подкопава и собствената си репутация в света. Илюзия е да се мисли, че той може да остане оазис на мира и просперитета в регион, който гори, ако палестинците бъдат лишени от перспективата за своя собствена жизнеспособна държава.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЗА 36Dnes vsichko se plashta na tozi sviat, a tova koeto se kupuva v promocia e bez oravo na vrashtane.
23
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбира се, че отношението на евреите към палестинците си е чист фашизъм. Те па на, ако Хитлер не е смятал, че е богоизбран и че точно както сегашните евереи и особено тия от партията на Натаняху, не е имал за цел да прочисти земята си от дадени хора. Евреите точно както някогашните фашисти нахлуват и изтласкват палестинците от земите им и със аргумента на оръжието и страха всячески ги опресират.
22
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, светът изобщо не е сляп -наскоро хиляди ирландци протестираха в полза на палестинците. Не може заради трима евреи, убити от незнайно кого, да бъдат убивани стотици невинни палестинци просто ей така, защото на някого му хрумва да нахлуе в територията им и да коли и беси както си ще. Това е чист ФАШИЗЪМ. С какво един евреин е по драгоценен от един палестинец?- Само с хахавото му сомомнение на богоизбран.
21
2
 
10
 
! Отговори
М дааа преди 9 години
А ЗА * НЯМАТ МЯСТО В НАШАТА ПЛАНЕТА.
20
11
 
10
 
! Отговори
Я поразрови в нета преди 9 години
Я виж в Интернет носиите на палестинците от Витлеем например. Нещо не ти ли се струват познати?- Май са български... А хорото, което играят? Преди да наричаш някого *** и т. н., се запитай дали във вените им не тече всъщност древна българска кръв...
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ne razbiram koi hristianin moje da stoi zad djihadistite ot Hamas. Samo Putin i Obama sa *** che ne razbirat kakvo stava.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сиси, който сега е президент на Египет, смята Хамас - палестинския клон на "Мюсюлманските братя", за враг, който поощрява растящата джихадистка опасност на Синайския полуостров.***********Tova e ne ochevidno a ochevadno - 100% istina
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зад Хамас обаче прозира призракът на необуздания джихадизъм, който наблюдаваме в Сирия и Ирак и който вече е създал "предмостия" в палестинските бежански лагери из целия регион, включително и в Газа. В този конкретен конфликт международните фактори трябва да мобилизират страни като Турция и Катар******Turcia i Katar shte vkarat djihadizma v Evropa
16
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сегашният конфликт тръгна от отвличането и убийството миналия месец на трима еврейски ученици. Израелският премиер Бенямин Нетаняху веднага обвини Хамас за отвличането, макар че изглежда то да е било извършено от клана Кавасме в Хеброн. ***************************Xa-Xa ! Koi sa tezi ot клана Кавасме в Хеброн ? Mai biaha ot Hamas? Bivshia prezident na Egipet- Mursi koito dnes e v zatvora pomogna na Hamas da vkara orajie ot djiadskite darjavi i Rusia
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Gledam izraelska televizia i neznam ot kade izmislihte che izraelskoto pravitelstvo se zareche da unishtujui Hamas? Izrael ne iska da unishtuji Hamas. Izrael iska da vlezne v Gaza, da unishtuji podzemnite tuneli pod granicata prokopani ot Hamas, da vzemat vsichki bombi, raketi dostaveni na Palestina ot Iran, Turcia i Rusia.Predi da vleznat imashe humanitarno priimirie koeto otnovo beshe narusheno ot Hamas
14
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Войнолюбивите *** с техните джихади и алаховци са ми толкова противни, че ще подкрепя който и да е срещу тях. Израел между другото е единствената държава, която ги мачка без да се замисля много.
13
14
 
10
 
! Отговори
Израел са фашисти преди 9 години
Не знам защо израелците продължават да гласуват и избират този фашист Натаняху, който се самозаблуждава, че има някакво морално право, когато всъщност е просто един насилник над палестинското население и това е ясно за целия свят вече. На какво основание на палестинците им се отказва правото на държава и на свобода? Отговорът: на основанието на един еврейски религиозен фанатизъм, с нищо не различаващ се от най- мракобесния ислямски фанатизъм например.
12
1
 
23
 
! Отговори
до 6 преди 9 години
Тези земи стават ислямски с настъпването на османците. Това значи ли, че и Гърция, България и Сърбия също са на турците, а ние сме натрапници?? Натрапниците са точно те
11
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евреите са нещо много меки с тези ислямски терористи. Ако беше Червената армия, досега нямаше и керемидка да е останала и ивицата Газа щеше да е отдавна само понятие от миналото. Така трябда се действа с терориости, особено ислямски
10
5
 
20
 
! Отговори
до 4око преди 9 години
Не е вярно- там винаги от хилядолетия са живчли евреи. *** се настаняват много по-късно. британската империя отвоюва от турците палестинските земи и ги връща, с помощта на декрет от ООН, на наследниците на прогоненито през вековете евреи. Палестиницте не искат мир, никога, защото терористът не може да живее в мирни условия- той вирее само при конфликти. Как израел успя да създаде модерна държава, а *** все не могат, все им пречи нещо. Да,пречи им религиятал
9
14
 
6
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Бог е дал на евреите земята само за гроб!
8
7
 
4
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Планът на дявола е такъв. Ще изпрати българите на сравнително добре платена работа в изсраел по охрана на държавата. В освободената България ще се преселят евреите, като отанат само военни специалисти да командват българите. Науката междувременно ще установи че траките са началата на цивилизацията, като евреите са тяхните наследници - бугарите са натрапници.
7
0
 
20
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Да си направят, кой ги е спрял... ! Но тия освен да замярат с камъни и да изстрелват напосоки ракети друго не знаят да правят !!
6
13
 
15
 
! Отговори
до заблудения 6-ти преди 9 години
Израел е имал царства в тези земи още преди 5 000 години, мюслитата идват някъде 3000 години след тона, когато Рим гони израелския народ от земите му, а скоро след загиването на римската империя мюслитата се настаняват на израелска земя!
5
5
 
24
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Преди десетилетия имаше мирен план. Той предполагаше да се създадат 2 държави - Палестина и Израел. Мир и любов помежду им. Израел все още беше тогава млада държава, а арабите - все още твърде арогантни и наперени. Тогава арабите отхвърлиха плана категорично. Земята била тяхна, Израел трябвало да бъде унищожен, джихад, Йерусалим столица на Палестина, смърт на евреите и други подобни дивотии. Днес Палестина иска точно такъв план, но вече Израел диктува нещата. И арабите реват.Късно е, либе, за...