Дългосрочната цел на санкциите срещу Русия е Путин да се оттегли

Руски политолог: Натискът върху Москва никога не е бил толкова силен
Обновена: 29 юли 2014 11:16 | 28 юли 2014 22:22, Елка Василева
402
Дългосрочната цел на санкциите срещу Русия е Путин да се оттегли
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Никога досега след края на Студената война Москва не е била подлагана на толкова силен натиск от страна на Запада, а в европейските и американските медии образът на Русия и лично на Владимир Путин са изключително силно демонизирани. Това заявява руският политолог Фьодор Лукянов в интервю за Lenta.ru.

Лукянов оценява, че ако бъдат наложени пълноценни санкции и по-специално секторни санкции срещу цели отрасли на икономиката, те значително ще влошат икономическата ситуация в Русия.

Още по темата

Според него за Европа санкции срещу Русия са „чудовищно неизгодни“. Но натискът от страна на САЩ е много мощен, а информационната картина около Украйна и сваления Боинг става пределно остра, констатира Лукянов.

Той казва, че международните медии правят фактически от Русия „държава парий“, не помня в миналото толкова мощна информационна атака“.

Може да се каже, че ситуацията е безпрецедентна: в подобно положение Русия никога не е била, категоричен е политологът.

Той обяснява, че мястото на Съветския съюз в международната система е било различно. СССР участваше минимално в отношенията на взаимозависимост с противниците си, така че по онова време ограниченията бяха съвсем различни, ставаше дума за системно сдържане. Впрочем и СССР като цяло не разчиташе на особено икономическо сътрудничество, казва Лукянов.

Русия обаче през последните години се развиваше, изхождайки от това, че по един или друг начин ще се включи в глобалната икономика и ще използва нейните възможности, макар и опитвайки се да регулира въздействието й, посочва политологът.

Лукянов е убеден, че целта на Запада, който налага нови и нови санкции срещу Русия, е прекратяване на каквато и да е подкрепа за проруските сили в Украйна. „Това е непосредствената цел, тъй като за САЩ е важно Киев да спечели военна победа, която най-вероятно ще е неизбежна в случай на затваряне на границата с Русия“, убеден е експертът. 

Той уточнява, че това няма да урегулира украинската криза. „Там ще продължи някаква друга форма на съпротива, нестабилност, но украинските власти ще си възстановят общия контрол върху територията“, обяснява Лукянов.

По-дългосрочната цел, за която открито не се говори, според Лукянов е „промяна на политическата ситуация вътре в Русия, ако искате – смяна на режима“.

Според него след всичко, случило се през пролетта и лятото, нормалните контакти между Москва и Вашингтон на високо равнище са невъзможни. „И не само за Обама, но и за приемника му. Кремъл също възприема САЩ като откровен враг“, обяснява политологът.

„Затова идеалният сценарий за САЩ е оттегляне на президента Путин. Още повече, че степента на неговото демонизиране достигна пика си, атаките са крайно персонифицирани“, убеден е Лукянов.

Политологът обяснява, че става дума естествено не за пряка намеса, но влошаването на положението в Русия чрез санкциите се разглежда като дългосрочно средство за отслабване на управляващата група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 66К'во да спечели, от 4 % годишна лихва бе, ***? КТБ беше пирамида и затова имаше 8 % лихва и много алчен *** народ се подлъга с депозит в нея. Аз използвам банката единствено като сейф за да не ми стоят парите вкъщи, че всико може да се случи. За смешната 4 %-ова лихва ли мислиш че съм, бе? ***!
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе, оня дърт кукундел Берлускони колко години беше на власт, а не го наричаха диктатор!
28
1
 
5
 
! Отговори
ИВАН преди 9 години
РУСИЯ ТАК НЕ РАБОТАЕТ !!!
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците трябва да се оттеглят от Русия, защото там искат да дойдат американци.
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 62Те гръцките банки затова ли са гръцки у нас, защото ние българите сме им собственици или всички други чужди нбанки у нас са на нас- българите, а не чужди при които печалбата им отива в тяхната страна, а не в нашата.***, като ти вземат жилището, понеже не можеш да си погасиш кредита ще те питам дали е твоя банката или на филанкешията, *** умрял!
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ никога няма да спечелят в Украйна. Както не спечелиха в Ирак, Афганистан, Сирия, Либия, Виетнам и т.н. Специално за Украйна са обречени на загуба, каквото и да измислят. Това е.
24
0
 
2
 
! Отговори
До 38 преди 9 години
Това за мръснишкото го кажи на параша бе ***!!!!
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 56Да де, цял живот изплащаш на банки- те евреите са го измислили.да станеш техен роб чрез кредит и не дай си боже да се разболееш или да те съкратят от работа и да не можеш да си намериш друга за да изплащаш кредита и хоп ти взимат заложеното от теб. Колко българи се самоубиха през последните години именно заради това че не могат да погасяват кредита си, знаеш ли???? И ти ме питаш к'во им е на банките??? Предпочитам да я карам в скромно жилище отколкото да стана роб на банка.
22
2
 
17
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Скоро Путин няма да се...оттегли.Не преди 2025 година.А до...тогава,а камилата,я...камиларят.Така че спете...спокойно деца.
21
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За ония дето имат банки в САЩ за ония безскрупулни *** които избиха 3000 невинни души в кулите само и само да намерят повод да нападнат Афганистан . Разбра ли сега, папагал?
20
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 47Това е все едно да питаш масовият убиец добър човек ли или лош.
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 30Глупости, в САЩ управляват евреите. Запомни го.
18
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГРАБВАЙТЕ КОМПОВЕТЕ НЯКОЙ СЕ ИЗКРЯСКА И ИЗТОЧНИ ПОСТОВЕ ЗАВАЛЯХА ЗАВЧАСКА!!!!!........Чиче затуй недей да обвиняваш комунистите и Путин,че живота ти невърви.Преди Путин руснаците живееха мизерно като нас.Сега ние си живеем пак мизерно,а руснаците дръпнаха много напред.Путин им възстанови промишлеността и разтури концесионните договори,от които Русия не печелеше нищо-всичко отиваше на Запад.Чети малко статистика.Оппа то четенето,не е като плюенето,но и то ще дойде време и ще свърши.
17
3
 
35
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
На Путин ще му пръднат на оная работа със санкциите. Най много той да ги санкционира. А бе ливади зелени, този необятен Сибир пълен с вода и газ всеки който го има няма да му дреме за нищо. Да му мислят скапаните европейци дето кьорава лисица не са оставили да не говорим за гори и природни ресурси.
16
5
 
33
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Янките да не се напъват толкова, че да не излезе, че ЦРУ - то е свали5ило самолета, за ад натопи Русия. Както накараха исляметата да пуснат БОВ в Сирия, уж е Асад. Мръсни американски шпионки номера от Империята на злото!!! Най - малкото умишлено са подхвърлили лъжливи координат на самолета. А и Яйцето защо подаде оставка? Мирише цялата работа!
15
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мисля, че не е срещу Путин а е заради факта, че сме славяни. Славяните сме около 250-300 милиона, това им пречи на западняците и прокарват техните си интереси, за да ни разделят. Крайно време е всички славяни да се обеденим.
14
6
 
34
 
! Отговори
CIA преди 9 години
Дано Путин да остане още дълго време.Тъпите американци трябва да разберат, че ако има някойкато продажника Горби или акохолика Елцин, тоще има военнен преврат и президент ще станенякой твърд националист.Света е много близо до 3та световна война с тези американски откачалки.Русия дори да взриви всичките си ракети на място, отпланетата Земя няма да остане нищо.
13
1
 
7
 
! Отговори
55 преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Интересно,Кончита Вурст беше избрана с руски гласове...Волене ти ли си бе ?
12
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спокойно копейкаджии, вашето не се губи, копейките ще продължат.
11
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мачкай Путин, нека разбере ГМО нацията как се яде посна пица.