Дългосрочната цел на санкциите срещу Русия е Путин да се оттегли

Руски политолог: Натискът върху Москва никога не е бил толкова силен
Обновена: 29 юли 2014 11:16 | 28 юли 2014 22:22, Елка Василева
402
Дългосрочната цел на санкциите срещу Русия е Путин да се оттегли
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Никога досега след края на Студената война Москва не е била подлагана на толкова силен натиск от страна на Запада, а в европейските и американските медии образът на Русия и лично на Владимир Путин са изключително силно демонизирани. Това заявява руският политолог Фьодор Лукянов в интервю за Lenta.ru.

Лукянов оценява, че ако бъдат наложени пълноценни санкции и по-специално секторни санкции срещу цели отрасли на икономиката, те значително ще влошат икономическата ситуация в Русия.

Още по темата

Според него за Европа санкции срещу Русия са „чудовищно неизгодни“. Но натискът от страна на САЩ е много мощен, а информационната картина около Украйна и сваления Боинг става пределно остра, констатира Лукянов.

Той казва, че международните медии правят фактически от Русия „държава парий“, не помня в миналото толкова мощна информационна атака“.

Може да се каже, че ситуацията е безпрецедентна: в подобно положение Русия никога не е била, категоричен е политологът.

Той обяснява, че мястото на Съветския съюз в международната система е било различно. СССР участваше минимално в отношенията на взаимозависимост с противниците си, така че по онова време ограниченията бяха съвсем различни, ставаше дума за системно сдържане. Впрочем и СССР като цяло не разчиташе на особено икономическо сътрудничество, казва Лукянов.

Русия обаче през последните години се развиваше, изхождайки от това, че по един или друг начин ще се включи в глобалната икономика и ще използва нейните възможности, макар и опитвайки се да регулира въздействието й, посочва политологът.

Лукянов е убеден, че целта на Запада, който налага нови и нови санкции срещу Русия, е прекратяване на каквато и да е подкрепа за проруските сили в Украйна. „Това е непосредствената цел, тъй като за САЩ е важно Киев да спечели военна победа, която най-вероятно ще е неизбежна в случай на затваряне на границата с Русия“, убеден е експертът. 

Той уточнява, че това няма да урегулира украинската криза. „Там ще продължи някаква друга форма на съпротива, нестабилност, но украинските власти ще си възстановят общия контрол върху територията“, обяснява Лукянов.

По-дългосрочната цел, за която открито не се говори, според Лукянов е „промяна на политическата ситуация вътре в Русия, ако искате – смяна на режима“.

Според него след всичко, случило се през пролетта и лятото, нормалните контакти между Москва и Вашингтон на високо равнище са невъзможни. „И не само за Обама, но и за приемника му. Кремъл също възприема САЩ като откровен враг“, обяснява политологът.

„Затова идеалният сценарий за САЩ е оттегляне на президента Путин. Още повече, че степента на неговото демонизиране достигна пика си, атаките са крайно персонифицирани“, убеден е Лукянов.

Политологът обяснява, че става дума естествено не за пряка намеса, но влошаването на положението в Русия чрез санкциите се разглежда като дългосрочно средство за отслабване на управляващата група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ново в Африка има пандемия от ебола. Някои държави затвориха границите си!
129
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тъй,вече и троловете не получават +, и коментарите са под 300.явно битката е загубена.
128
2
 
4
 
! Отговори
Голям смях преди 9 години
До Баба с БакембардиПропусна да добавиш,че е изградена на луната през 1969г.от американците,виждаме на снимките какъв вятър е имало на луната и при какви екстремни условия са работили американските астронавти:-)
127
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като добавим,че Костов подари златото на България на канадците,не разбирам защо този е още сред нас.Много сме скопени,сигурно е от телевизията.
126
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Василев,батка,ще ни сменят цялата дънна платка.
125
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единственият построен по дъното на Черно море газопровод е Син поток.Построен е с тръби на италианската фирма Saipem до -2.5 км под вода и японско участие за технологиите.По-интересно е ,че Газптом и италианската Ити,които са официалните строители, са предложили на любимия ви И.Костов Син поток да минава през България,но той е отхвърлил предложението.Иначе ,ако беше приел...
124
1
 
1
 
! Отговори
Голям смях преди 9 години
До АнонименТова го прочетох,питам те отново руснаци ли са я постоили и после по стечение на обстоятелствата е станала международна или както твърдиш ти са я изградили съвместно с други държави?Точно и ясно кажи,не ми говори като политик към заблудени потенциялни избиратели с 100 000 думи да не казваш нищо.Последно кой я е направил??????????
123
1
 
5
 
! Отговори
Голям смях преди 9 години
до252." в изграждането са участвали УСА,Франция,Великобритания, Германия,"Прочети си внимателно изказването горният ред е от тебе.Последно всички тези държави ли са я иградили или само СССР????В овициалните източници не се споменават други държави,кажи от къде прочете,че САЩ,Франция и т.н са я изградили 1986г.???Ако аз построя къща и те поканя да живееш в нея и ти ми помогнеш за ремонти впоследствие заедно ли сме я изградили или не?????Наглоста ти е безгранична.
122
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Става дума само за пари. Сирийската, украинската войни , самолетът, решението в Хага за Юкос , атаките в Газа-всичко е дирижирано . Единствените,които имат 100% интерес са евреите.Те фалираха Гърция и Кипър за да докопат газовото находище в Средиземно море само за себе си,а ние четем Библията-житието на еврейския народ с упование,ето това е върхът на психологическия контрол,а вие ми се жалвате от Русия.Почвам да вервам ,че евреите са раптили.
121
1
 
5
 
! Отговори
Голям смях преди 9 години
До 239.Я влез приятелю в Уикипедия и прочети какво пише.Бива ли такова изопачаване на нещата????Мир е съветска (по-късно руска) орбитална станция.Изстреляна e на 20 февруари 1986 г.От 1995 г. станцията започват да посещават и международни екипажи.Къде видя от 86г до 95.финансиране от опоменатите от тебе държави.Ясно пише СЪВЕТСКА.Факти имаш ли или само предположения???????????????????
120
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Учихме ли по комунистическо що,е империализъм-учихме.Ето сега можем да натрупаме и практически опит.Не ние,ние сме ***,както е казал Ботев,другите народи докага ще търпят САЩ и ЕСЕС?
119
0
 
3
 
! Отговори
Голям смях преди 9 години
Ракети не всеки може да изтрелва,противоречиш си.Първо трябва да я имаш,да си обучен да я изтреляш,да имаш дупе да я изреляш,след като я изтреляш да може да си прикриеш следите и да накараш целият свят да ти повярва,че сепаратисти и терористи са я изтреляли,повярвай много сложна задача е.
118
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сбърка-за справка виж кой е построил подводната част на Син поток-японци!Това най-ме нерви-светът е г-о-л-я-м,а ние се държим за Запада-пълен с крастави емигранти и плъхове.П.П Внимавайте като пробвате дрехи по магазините в София има краст,без майтап.
117
0
 
4
 
! Отговори
Голям смях преди 9 години
До АнонименХЕ-ХЕ-ХЕ.Приятелю не се излагай цяла космическа станция са направили руснаците ще се справят с един газопровод.Омръзна ми да натякваш за санкции,те са за зависими феодални владения като България.Пак пример-Има договор от Киото за замърсяванията с въглероден двуокис я виж кой го е подписал и какви са санкциите за Китай и САЩ например дето не го е.бават.ЕС що не ги санкционира???Ти защо плащаш акциз,на горивата,че замърсяваш пък САЩ и Китай не плащат???ЕС що не ги санкционира аааа???
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Площта на сушата на Земята е 149 млн км2.Най-голямата страна е Русия -17 млн км2.За сравнение САЩ са 10 ,а Европа 9 км2 и тези двете последните имат самочуствието ,че са целият свят.Всъщност едва ли точно руснаците ще направят трета световна война.По-скоро бавно ще влезем в хаоса описан в Откровението на Йоан-логична кончина на една преяла перверзна цивилизация.
115
0
 
5
 
! Отговори
Голям смях преди 9 години
До анонимен."има санкции/забрана вече за технологии".Какви технологии ще забранява ЕС на Русия бе човек?????Те една ракета направена 1974г.изстреляна срещу тях не могат да спрат,ти за технологии ми говориш.Руснаците космическа станция имат от десетилетия,САЩ ракети носители купуват от Русия да си изтрелят спътниците.Спри се малко де................
114
0
 
5
 
! Отговори
Голям смях преди 9 години
До Анонимен.Една зависимост заменена с друга не грее интереса на България.Южен поток ще го има бъди сигурен със или без България.Това е геополитика и мършаво *** като България явно няма място в нея.По повод санкциите разясни ги на Унгария,която каза на ЕС,че има интерес от Южен поток и мнението на ЕС слабо я интересува.След като сме стигнали ЕС и САЩ да пречат на нечий интереси на наша територия има ли смисъл да говирим.Утре ще дойде Сомалия да пречи на проекти на ЕС и САЩ."Умно говориш"...
113
0
 
1
 
! Отговори
До224 преди 9 години
Добре дошъл в реалния свят!
112
0
 
1
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
Аре отивайте да спите, Путин отдавна гледа трети сън, разбирачи:))
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези какво си мислят,че ще накарат руснаците да клекнат като махнат Путин?Путин е поредната марионетка ,управляващите Русия са кръг от хора,които ще го пожертват ,но няма да дадат властта просто така.Освен това да не забраваме военните,които са достатъчно луди.Не на последно място една нестабилна Русия е заплаха за човечеството и според мен по-*** западни политици не е имало.