Неприлично ли е туркините да се смеят на публични места?

Коментар на турския вицепремиер предизвика вълна от недоволство
30 юли 2014 21:46,
198
Неприлично ли е туркините да се смеят на публични места?
Една от снимките, които са публикувани на страницата на Едже Темелкуран. Снимка: Туитър

Жените в Турция си правят снимки, на които се смеят, и след това ги публикуват в социалните мрежи. Но каква е причината за този феномен, пита Би Би Си.

Туркините не трябва да се смеят на публични места, каза вицепремиерът на Турция Бюлент Арънч в своя реч в понеделник. "Целомъдрието е много важно. Жените не трябва да се смеят на публични места", отбеляза той.

Коментарите на Арънч отключиха вълна на недоволство на жените в социалните мрежи. Хиляди публикуваха свои снимки с усмивка на уста в Туитър и Инстаграм. В повече от 300 хил. туита се използва думата "смях". Също така се използват и хаштагове, свързани с въздържанието на жените да се смеят.

Много от недоволните предлагат правителството да се фокусира върху сериозни проблеми, като изнасилванията, домашното насилие и сключването на бракове на млада възраст, а не да се занимава с женския смях на обществени места.

"Това изказване беше изключително скандално и консервативно", казва Едже Темелкуран, която има почти 1 милион последователи в Туитър.

Тя е била сред първите, които са публикували снимки на усмивките си. Окуражила е и други жени да последват примера ѝ. "Страницата ми в Туитър беше пълна с жени, които се смеят - беше странно, но и красиво", разказва тя.

В Инстаграм също се случва подобно нещо.

"Аз съм свободна и дали се смея, или не, е мое решение. Те не трябва да се намесват в живота ни", пише 23-годишна девойка, която е публикувала и своя снимка, на която е широко усмихната.

Много мъже също се обявиха срещу думите на вицепремиера.

"Господи, дано това да е само шега", е написал известен турски телевизионен водещ. "Ако жените не могат да се смеят, мъжете не трябва да плачат на обществени места", добавя той, като намеква за склонността на Бюлент Арънч да се просълзява по време на речите на премиера Реджеп Таип Ердоган.

Подобно недоволство провокира и премиерът преди две години, когато сравни абортите с убийствата. Тогава много жени снимаха коремите си и ги показаха в социалните мрежи заедно с думите: "Мое е тялото, мое е решението."

Първият тур на президентските избори в Турция е на 10 август. Сред стотиците коментари срещу вицепремиера има и туит от един от конкурентите на Ердоган за президентското място.

Възползвайки се от вълната на недоволство, Екмеледин Ихсаноглу публикува в социалната мрежа: "Страната има нужда от това жените да се усмихват и да се чува смехът на хората".

В своята реч Бюлент Арънч обвинява и телевизионните предавания, че пристрастяват тийнейджърите към секса.

В морето от негативни коментари срещу вицепремиера има и един негов поддръжник, който е написал, че Арънч се опитва да поддържа моралните ценности, които са традиционно част от турската култура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
2
 
! Отговори
мъка преди 9 години
А дали само се просълзява.
82
8
 
8
 
! Отговори
до 104 преди 9 години
ами ти какво правиш в ***?нали не ядете свинско а сте се превърнали в ***?добре,че има тракийска/насила закарана/ кръв във скапаната турки,че иначе щеше да гледаш само църни ферхундета с много вълна.
81
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
neka da e veselo.usmihvayte se hora.obi4ayte see.koy mu ne haresva da sa .....musi be:)pease
80
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турция все повече се отдалечава от Европа и все повече там започват постепенно, но упорито да се прокарват законите на Шерията! Много скоро ще се превърне в ислямистка държава и май филма за Нострадамус, където се казваше, че в бъдещата 3-та световна война Турция ще се бие на страната на мюсулманите ще стане истина!
79
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименda mu imam firmite na toa goltak.tq da6terq mu se usmihva na drugi,toy pak si vika moqta 6terka.made in bg
78
2
 
17
 
! Отговори
:) преди 9 години
Прочетох едва 3 коментара и се засрамих. Срам ме е, че съм българин и вече не съм горд с това. Не съм, защото ме е срам от ограничено общество. Срам, защото в Европа има най- голям процент от България, а сме седнали да съдим хората.Какво от това, че са мюсюлмани? И марсианци да са, никой няма право да ти нарежда за емоцията, която блика от душата. Тази мюсюлманска страна се надига за едната усмивка, а ние си търпим 30 г. и плюем по всички, но не поглеждаме себе си. Това сме ние! Злобни мижитурки
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ооооо, и Бийтълс били вредни и ретроградни!Иване, *** на лекар, не си губи времето по форумите.
76
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха ха ха ха ха, /3,Ти не знаеш ли, че англичаните още преди повече от20 г. правиха мащабно изследване на женската сексуална свобода и установиха, че най-свободни в това отношение са жените в онези държави, в които носенето на бурки, фереджета и тем подобни е задължително?Защото тези жени, щом излязат от дома си и минат през ***-пазара, вече им се губят следите и могат да отидат при когото поискат и да правят каквото щат! Никой няма право да й дръпне ферджето, дори да се усъмни,че е неговата!
75
1
 
2
 
! Отговори
Шмекера ГЕРБ преди 9 години
До Анонимен 81"Много си задръстен, защо не вземеш да се застреляш?"Като дойдем пак на власт, ще освободим продажбата на оръжие .Хем ще печелим пари от продажбата, хем ЛОШИЯ МАТЕРИАЛ няма да се мъчи да се самозапалва, а бързо и без мъки ще се застрелва .$ ти ще гласуваш за ГЕРБ $
74
4
 
1
 
! Отговори
nikonik01 преди 9 години
Това са нашите партньори (Северно-атлантически?!?) атлантиците, те са Блаканси атлантици, брата на Бойко - БИТ, *** - това е ЕРДОГАН !
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иване, Иване, а колко мъже се повреждат от венерически болести и после или не могат да създадат дете или създават, но е дефектно? Или и за това не си чул и не знаеш?А защо абортират повечето млади жени? Защото някой *** им е обещал сериозна връзка, апосле е избягал като жалка ***, след като им е направил дете /защото не си е дал труда да ги пази/.
72
0
 
4
 
! Отговори
6peka преди 9 години
До Шмекера ГЕРБnqmq da se naede tvoqta da6terq na ......ni6to ot malka si e palava.prili4no li e balgarki da se hilqt po publi4ni mesta (domove)?normalno v kravta vi e .sorry
71
3
 
3
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Препоръчвам на заинтересованите да се запознаят с възникването, развитието и целите на т.н. сексуална революция и феминизма, техните истински цели и лецемерие. Що за хора са използвани за реализирането на целите - музикални групи като бийтълс и т.н. Още има много хора които живеят в невежество и се прекланят пред тях без да знаят че те са били оръдие на дявола за деградация на човечеството.
70
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ердоги да им сложи фереджета от ония афганистанските с мрежичка пред лицето, пък да се усмихват колкото си искат инак ще се разпищолят като нашите, а в Турция драги мой на тази тема прошка няма! Знаете ли бъдещите "европейци" по колко убийства на честта правят на година, м?
69
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ердоги да им сложи фереджета от ония афганистанските с мрежичка пред лицето, пък да се усмихват колкото си искат инак ще се разпищолят като нашите, а в Турция драги мой на тази тема прошка няма! Знаете ли бъдещите "европейци" по колко убийства на честта правят на година, м?
68
3
 
6
 
! Отговори
АСАН преди 9 години
"Жените в Турция си правят снимки, на които се смеят, и след това ги публикуват в социалните мрежи. Но каква е причината за този феномен"-СМЕЯТ СЕ НА МЪЖЕТЕ СИ *** ДЕТ ГОЛЕМИТЕ Е...ЧИ,А ТЕ ВСЕ У КОМШИЯТА(БЪЛГАРИЯ).
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Шмекера ГЕРБМного си задръстен, защо не вземеш да се застреляш?
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
К/вата тук е писала под 72 с мъжки ник.На теб, Иване, кой ти е казал, че заслужава презрение и не струва нищо само жената, която е сменила много сексуални партньори и че само тя разбива семейството?Да не мислиш, че качествена жена ще се хване с мъж-***, с когото не е преспала само онази к/ва, която не го е пожелала? Такъв *** да не би да не разбива семейството си? Разсъждаваш като *** стара мома от дълбоката провинция.
65
6
 
2
 
! Отговори
Шмекера ГЕРБ преди 9 години
До Анонимен 73"Дъщеря ти на 12 ли почна да ги ***?"Да, в момента е щастливо омъжена за бизнесмен и управлява една от фирмите .Кара собствено AUDI Q 7 и се подиграва с бедните работници на заплата 450 лв. .Твоята дъщеря как е, пак ли по 10 лв. взима и за една ракия и салата .
64
5
 
2
 
! Отговори
Иван преди 9 години
3. критично намалява броя на родените и запазени деца, без стабилна семейна среда много хора отлагат раждането на дете а жени абортират което уврежда детеродната им система допълнително усложнявайки проблема, това с абортирането което е убийство е наречено от сатанистите pro choice или за избора т.е. гнусното е представено за свобода на избор. 4.води до изчезването на народи, всеки народ приел тази самоубийствена позиция на разврат и нехайство към следващите поколения скоро сам се затрива.