"Слонският крак" - чернобилската Медуза

Отпадъкът, който убива за 300 секунди
Обновена: 7 авг 2014 21:55 | 7 авг 2014 19:00,
104

Снимка: US Department of Energy


Само 30 секунди излагане причиняват замаяност и умора за цяла седмица. Две минути излагане причиняват кръвоизливи по цялото тяло. Четири минути – повръщане, диария и треска. При излагане за 300 секунди смъртта настъпва след 2 дни. Запознайте се с истинската древногръцка Медуза – т.нар. Слонски крак от Чернобил.

В края на 1986 г. аварийните екипи, борещи се за овладяването на ядрената катастрофа в Чернобил, успяват да стигнат до коридор под четвърти реактор. Там откриват черна лава, отцеждаща се направо от ядрото. Те заснемат истинската Медуза – крака на Слона. Според засеченото от уредите на работниците радиацията в сърцевината на лавата е достатъчна, за да убие човек само в рамките на 300 секунди.

Така Слонският крак се превърна в най-опасния отпадък в света.

До откриването на Слонския крак се стига при огледа на работници, търсещи невидими опасности в ядрената централа, пише списание Наутилус. В края на 1986 г. започва изграждането на саркофаг около централата, чиято цел е радиацията да се запечата. Достъпът до централата обаче не е напълно невъзможен. Има определени места, през които може да се влиза и изследователи да наблюдават ядрото.

Процентно самият Слонски крак се състои от много малка част ядрено гориво. В действителност масата се състои основно от разтопен бетон и пясък. С течение на времето кракът ще се разруши, но с десетилетия ще бъде опасен.

Днес не знаем със сигурност какво се е случило с фотографите на Слонския крак. На някои от снимките виждаме работник, който е в непосредствена близост до ядрения отпадък. На снимката той взима проба от крака, за да бъде извлечена повече информация за него.

Предполага се, че днес Слонският крак е едва една десета радиоактивен от това, което е бил непосредствено след бедствието. Въпреки това 500 секунди излагане на това ниво би довело до лъчева болест. А малко повече от час е фатално.

Въпреки че саркофагът около ядрената централа е построена с бетон, достатъчен да запълни напълно една трета от Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, качеството му се е влошило значително и започва да се разпада, заплашвайки околните райони.

И така Слонският крак вероятно ще стои на мястото си в близост до четвърти реактор с векове. Ще седи в тъмното мазе под тонове бетон и цял саркофаг като паметник на една от най-големите грешки в историята на човечеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
5
 
4
 
! Отговори
До 46 преди 9 години
Изпускане на радиация във Фукушима има, но тя е несравнимо по-малка от тази изпусната при избухването на реактора в Чернобил! Ти въобще наясно ли си какво е ядрен реактор?
42
1
 
5
 
! Отговори
До 40 преди 9 години
Как е замърсен океана? Ти въобще не си наясно какво е това радиация, тръгнал да обяснява кое е опасно! И в Украйна вече няма радиоактивно замърсяване и следователно няма опасни храни, освен ако не си береш марули в близост до гръмналия АЕЦ.
41
4
 
8
 
! Отговори
до 38 Не бъди проззт преди 9 години
"Пълни глупости! Аварията във Фукушима е като планински излет в сравнение с тази в Чернобил. Във Фукушима няма гръмнал реактор, а изпускане на радиоактивна пара и вода! В Чернобил имаме гръмнал реактор...."......Ох,че си ми *** !!!Защо ли?Ще ти кажа:INES 7 ЧернобилINES 7 ФукушимаINES 7=Голямо изпускане на радиоактивен материал с обширни последствия за здравето и околната среда,изискващо извършване на планирани и допълнителни контрамерки. (MAAE-Международна агенция за атомна енергияЩ
40
2
 
4
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 9 години
ПРОЗЗТОТИЯТА няма свършване.,,Слонски крак" на жаргон рашаните викат на вещество с което са заляли реакторите и торпедния отсек на АПЛ ,,Комсомолец" след аварията.Казват,че е отличен изолатор.
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
42. Да , това става до океана при Японците и там изхвърлят всичко !С помоща на американската компания!
38
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доколкото разбирам мястото е подходящо за *** - нали са привърженици на АЕЦ?Опасно е за хора а *** не са ора а комунисти!
37
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аматьори, японците и Дженерал Електрик изхърлят пасажи от тия слонове в океана.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
39. Облъчването е стигнало и до теб и до украинците !
35
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Япония е замърсен и океана , и големи площи , но се потулва ?не сме чули да има забрана на износа на риба !Както и в Украйна има заразени продукти, които си ги изнасят - даже в България ..
34
9
 
9
 
! Отговори
Имам чувството преди 9 години
Имам чувството, че много Руски политици са били облъчени по това време -- съдя по поведението им!
33
17
 
13
 
! Отговори
До 39 преди 9 години
Пълни глупости! Аварията във Фукушима е като планински излет в сравнение с тази в Чернобил. Във Фукушима няма гръмнал реактор, а изпускане на радиоактивна пара и вода! В Чернобил имаме гръмнал реактор, тоест огромна част ядреното гориво се изхвърля директно в атмосферата, замърсяването е стотици хиляди пъти по-тежко от това във Фукушима!
32
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Статията е за Чернобил, не за Фукошима. За разлика от руснаците, японците си признаха веднага и предупредиха останалия свят за опасността..."Около Фукушима и стотици километри суша около нея всичко е замърсено,а в окена и хиляди километри.Голяма част от евтината замразена риба в света се лови в този океански регион.Земеделски култури и храни за животни също,които после се изнасят.Да си чул нещо по въпроса????Няма и да чуеш щото тази информация ще донесе милиарди $ загуба за бизнеса!
31
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак го обърнахте на американски империализъм, руски путизъм и прочие простотии :) А бе нещастни форумци милички, толкова ли ви е сдухано ежедневието, че само САЩ и Русия са ви в главите.В който и сайт да влезеш новините са Санкции САЩ/РусияУбийства и катастрофиЛипса на пари и бюджетен дефицитНаводнения и безизходност след дъждоветеОбещания за светло бъдеще от политициБримката на чорапогащника на Ким Кардашиян.Сащ/Русия изглежда най-интересна и пароизпускаща от всички по горе изброени
30
2
 
19
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
> достатъчен да запълни напълно една трета от Емпайър Стейт Билдингмного добро сравнение, понеже всеки ден гледам тая сграда и веднага придобих представа за какво иде реч .... абе мое ли да сте толкова прости и да превеждате без да мислите грам
29
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам за Чернобил , но тази ебола в Либерия кой я пусна???
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Взимащия проба малко на призрак го раздава..
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак го обърнахте на американски империализъм, руски путизъм и прочие простотии :) А бе нещастни форумци милички, толкова ли ви е сдухано ежедневието, че само САЩ и Русия са ви в главите.
26
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аве тук само психично болни ли пишат? Вие изобщо мислите ли преди да коментарите?
25
4
 
7
 
! Отговори
:) преди 9 години
До Брaнник800 млрд. общо не са живяли на Земята от първите цивилизации в Месопотамия до сега :) Дори 800 млн. не е възможно да са избили, защото като са ги заварили в Америка, индианците са били приблизително 15 млн. и в двата континента :) И това не са били американци драги, а европейци - испанците са били основните убийци, после англичаните, португалци, холандци и т.н.До създаването на САЩ почти е нямало инцианци, само няколко по-големи племена в дивия запад.
24
0
 
1
 
! Отговори
Ufo^^ преди 9 години
https://youtube/watch?v=ccLQzXthAiI