Да си първа в спорт за 22-ма мъже

Световната шампионка по джаги, която е хореограф по народни танци
Обновена: 12 авг 2014 21:38 | 12 авг 2014 12:02,
19
Да си първа в спорт за 22-ма мъже
Снимка: Екатерина Атанасова, личен архив

Има спорт, в който страната ни не просто е добра, тя е сред най-добрите. Българки са окупирали първите две места в световната му ранглиста. През 2013 г. българка вдига световната купа без нито една загуба, а само преди месеци отборът й триумфира на първото място в Бундеслигата. Всъщност нашето момиче е шампион в спорт, за който по принцип са нужни 22-ма мъже.

Тази българка е Екатерина Атанасова, а спортът е футбол на маса, известен още като джаги.

Екатерина или Катето, както я наричат приятелите й, е на 29 г. Джагите са само едно от нещата, които тя прави с лекота. Тя работи като уеб специалист и проектен мениджър, хореограф е и по български народни танци. Обича адреналина, в свободното си време обича да плува и да тича.

„Мразя да спя следобед и да ходя бавно. Влюбена съм в ябълките, вятъра и миризмата на кафе и топъл хляб“, разказва тя пред Dnes.bg.

Семейството на Екатерина обича спорта. Двамата й братя, близнаците Михаил и Николай Михайлови, са състезатели по плажен волейбол и републикански шампиони по тенис на маса. „Покрай тях и вечните състезания между нас се научих какво е състезателен дух, как се преследва победата, как се губи и как трябва да намериш сили, след като паднеш – да станеш“, разказва още тя.

Днес витрината с медали, спечелени от Екатерина, е богато отрупана. Десетки са отличията й от международни състезания, в които е участвала самостоятелно или по двойки.

Първата крачка към турнирите прави през 2004 г., когато случайно разбира за турнир в столичния квартал "Дружба". „Реших да отида, въпреки че знаех, че ще съм единствената жена и че най-вероятно ще трябва да играя срещу много по силни от мен“, разказва Екатерина. Тогава тя изненадва и себе си, и всички участници, печелейки бронза. Така започват редовните й участия по турнирите, става член на софийски отбор по футбол на маси, участва и в Републиканското първенство и печели.

Този приз я праща в Сейнт Винсент, Италия, на Световното първенство по футбол на маса. „Там най-вече се докоснах до магическия свят на джагите. Такъв, какъвто не можех и да си го представя – огромна зала, състезатели с екипи, около 100 професионални маси – брандирани и с най-различни спортни аксесоари по тях“, разказва тя.

Това преживяване вдъхновява Екатерина и тя решава да се научи да играе джаги на спортно ниво. „Да тренирам, да чета, да гледам видео обучения – практики, съвети, лекции, мачове...Всичко, което можеше да ми помогне да стана истински състезател – по единици, двойки, отборна игра“, допълва тя.

Въпреки успехите на Екатерина и българския национален отбор по футбол на маси, на който тя е капитан от 5 години насам, спортът у нас е все още нов. Клубна дейност се развива основно в София, а през 2014 г. силно присъствие регистрират и Варна, Пловдив, Стара Загора. Въпреки че липсва база, каквато Екатерина е виждала в чужбина по състезанията, тя заявява, че не базата прави спортиста шампион. По думите й „победителят“ се носи вътре в себе си.

Екатерина разказва, че спортът у нас се развива на полупрофесионално ниво. „Имаме добри състезатели, които работят като адвокати, лекари, филолози, предприемачи, строители, програмисти – да, много от тях са от IT сектора, като се замисля“, разказва още тя.

За да е в оптимална форма един състезател по футбол на маса, трябва да спазва хранителен и физически режим. Изключително важен е и сънят, тъй като някои от състезанията продължават по 14 часа. Екатерина прави и задължителни упражнения за психическа издържливост. Преди състезание задължително проучва противниците си, както и залата в която ще се състезава.

Днес Екатерина се състезава за отбора на Мечките от Берлин (Bears Berlin). За германската лига разказва, че се състезават цели 5000 лицензирани състезатели, а у нас те са едва 50. В отбора на Мечките тя е от три години, за трета поредна година и печели Бундеслигата. Миналата година пък Мечките от Берлин са спечелили Европейската лига по джаги. Този успех Екатерина описва като мечтано постижение, тъй като е успяла да реализира много голови положения.

До Берлин нашето момиче стига след покана от капитана на отбора, която също е в топ 3 на международната ранглиста. „Да участвам за нейния отбор беше чест и приех, без да се замислям“, разказва още тя. В отбора освен нея участват 2 германки, белгийка, датчанка и швейцарка.

В професионалната си визитка Екатерина е записала и участие в професионалната лига на Италия. 2010-2011 г. тя се състезава за отбора на Рома, като там тя е единствената жена. През двете години там отборът й печели съответно бронз и сребро.

Една от големите мечти на нашето момиче е спортът й да се популяризира в България. „Не можеш да си представиш колко съм щастлива, когато има добри състезатели около мен, с които да се състезавам и да меря сили. За мен ще е изключително удоволствие България да се наложи като страна с топ състезатели, което е напълно реалистично – към момента имаме 2 българки в топ 3 на Международната Ранглиста към ITFS – International Table Soccer Federation», добавя още тя.

Екатерина разказва, че джагите на Запад са на голяма почит. Така например в САЩ и Германия футболът на маса е намерил място в университетите и училищата. Въпреки че спортът у нас все още не е развит, Екатерина е уверена, че страната ни бързо ще настигне западните практики в сферата. „Все повече и повече младежи започват да се интересуват от джагите като спорт и у нас – аз самата планирам съвсем скоро да започна тренировки с деца заради засиления интерес от тях и от родителите“, казва още тя.

И така на Екатерина и Мечките на Берлин им предстои Европейската лига по джаги в Италия. Състезанието започва през месец октомври, а по думите й конкуренцията ще бъде голяма. На нас ни остава да стискаме палци на нашето момиче и нейните съотборнички, за да можем да се похвалим с още спортни успехи в този нов за страната ни спорт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
6
 
! Отговори
Рангел преди 9 години
До Анонимен 6, 7 и 8Напънът да сътворите мисъл с коментара ви не дава представа какво сте, затова ще ви наричам неща. Катя работи упорито и дисциплинирано, години наред, има талант и това я прави да е сред най-добрите в света. На вас ви е проблем и едно изречение да напишете. Очевидно за вас успех е да успеете да си намерите ***, макар и с две ръце да го търсите. За неща като вас природата е дала да са част от хранителната верига, все пак има някаква полза. Направете си вазектомия!
16
0
 
3
 
! Отговори
Жуана преди 9 години
Има чар,ине само,има и огън в окото това моме.А тва е по важно от всичките джаги ...и всичките шпаги.да е жива и здрава.
15
0
 
3
 
! Отговори
N преди 9 години
Футболът може да се играе от 22-*** играчи, повечето отбори са от мъже, но джагите определено не се играят от 22-*** мъже :D
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност Екатерина Атанасова е втора в света в момента, също втора и при двойките. Пред нея е Благовеста Герова с 20 точки повече, която също така е първа и при двойките. Също така Екатерина Николова на 14то място и Румяна Шушулова на 24та. В официалната ранглиста на ITSF има общо 309 жени.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за пръв път чувам, че джагите се играят от 22ма мъже :)
12
2
 
1
 
! Отговори
Някой, някъде преди 9 години
Джагите преди колко години бяха познати в Бг-то..за по 10 стотинки 10 топчета...само,че оттогава толкова вода изтече,че сега Сащ и Германия са мноого напред...А ние тепърва ще развиваме спорта?!...и родителите били заинтересование..те като деца тези родители не са ли играли..нямам думи :)
11
4
 
3
 
! Отговори
stan преди 9 години
мога да я пробвам 3 от 5, да я видя на кво ниво е
10
2
 
12
 
! Отговори
Бате Киро преди 9 години
Катето и двамата близнаци са доста свестни хора!Браво!!!
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Джагите са много сериозен спорт, иска се страхотен рефлекс и бързина. Само отстрани изглежда лесно. Михаел Шумахер беше също шампион и на джаги.
8
1
 
19
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Браво но не арзбрах кога точно е станала световна шампионка (или шампион). статията как е написана нямам думи......
7
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тази с коло щеки си е играла...
6
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тая прилича на Софи Маринова,ама Софито по-хубава
5
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До DiscoveryМАЛЕ С ОЧИЛА ЛИ ГЛЕДАЩ????ТАЯ АКО Е ХУБАВА????!!!!!!
4
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това май не е признато за спорт.
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Всъщност нашето момиче е шампион в спорт, за който по принцип са нужни 22-*** мъже."-Всъщност джажите се играят от 2 или 4 човека.У нас кръчми колкото щеш но джаги не съм виждал много отдавна.
2
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"шампион в спорт, за който по принцип са нужни 22-*** мъже."Т'ва е все едно да кажа, че съм по-велик генерал от Наполеон, щото съм много добър на старкрафт. Ай стига бе! :)Иначе браво на момичето. Респект!
1
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да е жива и здрава!