"Нов живот" за украинските бежанци в Русия

След три дни в лагер те заминават за различни руски градове
20 авг 2014 22:45, Елка Василева
279
"Нов живот" за украинските бежанци в Русия
Снимка: Reuters

"Автобусът за Иркутск заминава след един час, не забравяйте да си стегнете багажа отсега." В бежанския лагер край руския град Донецк на няколко километра от границата с Украйна високоговорители напомнят на бежанците, че скоро за тях започва "нов живот", пише Анаис Лобе от Франс прес.

"Бежанците имат право на тридневен престой в лагера. После трябва да заминат - или оттатък границата, или в Иркутск (Южен Сибир), Челябинск (Урал), Владимир (североизточно от Москва), Уфа (в басейна на Волга) . . . и другите руски градове, склонили да поемат квота бежанци от Украйна", обяснява майор Лихова, представляваща там руското министерство на извънредните ситуации.

Седемдесет и тригодишният Александър е сред избралите да заминат за Иркутск: местните власти са обещали да осигурят на семейството му жилище, а на двамата му племенници – работа.

"Само си помислете, преди два дни закусвах в Луганск, в апартамента, където съм роден. И ето, апартаментът вече го няма, разрушен е и аз на тази възраст трябва да започна нов живот в Иркутск", повтаря той, без да спре.

Също като повечето рускоезични украински бежанци от лагера в Донецк старият мъж не крие, че подкрепя проруските сепаратисти, воюващи от четири месеца срещу редовната армия в Източна Украйна. В конфликта са загинали над 2000 души по данни на ООН.

За Дмитрий и Анна, пристигнали сутринта с двете си деца от градчето Металист, "да заминеш е възможност да обърнеш страницата". "Децата ни ще могат спокойно да ходят на училище и да растат, без никой да ги обвинява, че са от единия или другия лагер", надява се Анна.

"Най-напред, с първите заплати от новата работа, ще си купим дрехи. После тенджери. После хладилник. И лека-полека ще си изградим нов живот в Русия, къде по-добър от предишния в Украйна", уверява нейният съпруг.

"През изтеклото денонощие сме преместили 1200 бежанци в други руски градове, с тяхно съгласие естествено. Ростовският регион (в Южна Русия, където е разположен Донецк) не може да задържи бежанския поток, нито пък да го поеме изцяло, тъй че си поставя за цел да стане транзитна зона", обяснява Александър Титов от местните власти.

Застанали близо до лагерния портал, други бежанци, облегнати на прашната си лада, гледат как пристигат автобуси, с които другарите им ще отпътуват за близката гара Каменск-Шахтински и оттам - за Иркутск.

"Заминават онези, които са изгубили надежда да се върнат в своя дом, в страната си", твърди Галина, която от две седмици спи заедно с мъжа си в малка сива камионетка. "Аз пък още се надявам войната да свърши, преди да е дошла зимата, после ще е твърде студено, за да останем тук", добавя жената. Противно на мнозина свои другари по нещастие тя още се мъчи да вярва, че ще види Украйна единна, отново мирна страна.

"Как ще изоставим страната си?"

В съседство живее млада двойка украинци, чийто тригодишен син Льоша по навик току се просва по корем - "да се спаси от самолетите". Те също отказват да напуснат лагера и да изберат някой от градовете, предлагани от руските власти.

"Те са толкова далеч! Как да изоставя нашите? Все не се решавам - споделя Олга, бременна в осмия месец. - Ако разберем, че къщата ни е изгоряла, ако татко и мама също дойдат при нас, тогава може да заминем и ние."

Облечен с бойна униформа, нейният съпруг признава, че е воювал в редиците на проруските сепаратисти. "Благодарни сме на Русия, че ни предлага нов старт в живота", казва мъжът. После добавя: "Но как да изоставим страната си?".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още по темата: УкрайнабежанциРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
3
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 181- "...Държава, която избива населението си не заслужава да съществува...." Това рф ли го решава, а?
152
5
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 181- Имате ли правни аргументи срещу юридическите дефиниции на чл.1 от Закон на Украйна за борба с тероризма и чл.11-17 от украинският НК?
151
5
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
Съгласно закона на Украйна за борба с тероризма "тероризма е- социално опасна дейност, която е съзнателно, целенасочено използване на насилие от страна на вземане на заложници, палежи, убийства, мъчения, сплашване население и властите, или да извършат други атаки върху живота или здравето на невинни хора или заплахи за наказателно действия, за да се постигне престъпни цели"
150
3
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
За онези, които искат да знаят:1. meget.kiev.ua/kodeks/ugolovniy-kodeks/razdel-3/2. kiev1.org/zakon-ukr-638-iv.html - чл.1
149
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тук пишат болни мозъци като бранник, 176 и др. Как не ги е срам да показват дива злоба. Държава, която избива населението си не заслужава да съществува. Нека се разделят и да уреждат живота си самостоятелно. Някои се опитват да представят Русия като изостанала но само те са умствено изостанали
148
5
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До 177= Престъпление не е онова, което пропагандират руските зелени човечета в Украйна - "хунти", "мунти" и т.н., а СИ ИМА ЮРИДИЧЕСКА ДЕФИНИЦИЯ, КОЯТО Е ДАДЕНА В НАКАЗАТЕЛНИЯТ КОДЕКС НА УКРАЙНА.
147
7
 
2
 
! Отговори
независим преди 9 години
Доколкото си спомням на референдума 91% гласуваха за отделяне от Съветския Съюз. Така гласуваха и т.н Руско Малцинство. След това кибер атаки, психологическа война, непрекъснати корупционни скандали подготвени и инициирани от Москва и т.н. Добре познато от Грузия и от собствения жизнен опит у нас доведоха до изтощение на Украинския Народ. Време е Българския Народ да си вземе поука и да се обедини около националната идея и да отблъсне подлите Руски козни. Събуди се народе!
146
4
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До 177 "...Никой друг не ги нарича така..." Грешка- всеки ЮРИСТ може да направи систематичен анализ на правните норми на Закон на Украйна за борба с тероризма и всеки ЮРИСТ може да извърши И ИМА ПРАВО ДА ИЗВЪРШИ правна квалификация на деянията на тези лица. Точно в това отношение злобата няма никаква намеса. Впрочем- гответе се за кръгова отбрана:)money.bg/news/id_1041156578
145
3
 
9
 
! Отговори
Такава преди 9 години
До софиянец 176дива злоба от жена не съм очаквал. В щатите дори и за серийни убийци има нощни бдения в деня преди екзекуцията и пледиране за отмяна на смъртната присъда. Човек призоваващ към убийство не е човек изобщо.Терористи ги наричат само в Украйна. Никой друг не ги нарича така. Дори Сенатът на САЩ не си позволи да обяви ЛНР и ДНР за терористи.
144
11
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 175 То голям "човешки капитал"- лица , извършили държавна измяна, убийци и терористи...с изключение на малолетните и непълнолетните деца...
143
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 167 На клипчето освен еди черен път и няколко стари порутени сгради друго не се вижда!Ти какво искаш да кажеш,че в САЩ,Германия или Франция няма стари и порутени сгради,гета,занемарени райони или черни пътища?Айде стига глупости!Във европейска Франция съм виждал много по-ужасяващи и занемарени сгради,да не говорим за *** и *** например в Марсилия!
142
8
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
157- Какво стана сега?:) Признават ли от днр, че ръката на москва ги ръководи от САМОТО НАЧАЛО на събитията в Украйна? А сега си прочети тук чл.3 буква "g" и кажи- путин признали, че зелените човечета - военни без опознавателни знаци, които НЕ СА украински граждани, са руски военни? un.org/ru/documents/decl_conv/conventions/aggression.shtml
141
1
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До 157 - Прочети това и го коментирай:)dnr-news/stati/2475-perestanovki-v-novorossii-moskva-menyaet-taktiku.html
140
9
 
7
 
! Отговори
до 172 преди 9 години
Защото са срещу обединена Украйна.Стреляли са срещу своите сънародници. Сега Путин ще ги обединява в Сибир.
139
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нова порция колонисти за овладяване на безбрежните пространства на Сибир!
138
2
 
6
 
! Отговори
вуте преди 9 години
До Анонимендемократия ке дойде кога сите руси си се върнат у русия,те тогава ке дойде демократия и крак на дезгия за Украина!!!
137
5
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 172- Много просто- защото са ЕТНИЧЕСКИ РУСНАЦИ! То си е написано в статията, *** кой да го чете...
136
2
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Брaнник 159- "...боящи се от нaкaзaтелнa отговорност зa делaтa им- сепaрaтизъм= нa държaвнa измянa!...' Това е вярно- Украйна е унитарна държана и съгласно чл.1 и 2 от нейната конституция, чието правно действие не е прекратено И В МОМЕНТА, суверенитета на Украйна се разпростира върху ЦЯЛАТА й територия.
135
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Mnogo sa mi sme6ni na6ite rusofobski nedorazumeniq-pi6at glupost sled glupost za Rusia,bez nito da sa videli,nito da sa hodili do tam!Jiveqt s prikazkite na babite si za Rusia ot predi 30 godini,`e nqmalo pyti6ta,tok,toaletni!Abe ***,ogledaite se kak jiveqt horata i kakvi zaplati polu4avat pri "diktatora"Putin i togava govorete!
134
6
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 157- ???????????? Ти нормален ли си ? Сепаратистите искат ОТЦЕПВАНЕ НА ИЗТОЧНА УКРАЙНА ОТ СУВЕРЕННАТА УНИТАРНА ТЕРИТОРИЯ НА УКРАЙНА И ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО Й КЪМ РФ! КОЙ БЪЛГАРИН ЩЕ ИСКА ТОВА ЗА НАПР. ВАРНА ИЛИ БУРГАС????????? Ако не си руски платен агент на одкб, какво друго си- ***, неуравновесен прихически човек- КАКВО?!