Геополитика на унижението

Жак Атали: Унижението на Русия може да я подтикне да стане враг
Обновена: 19 сеп 2014 22:29 | 19 сеп 2014 22:28, Елка Василева
115
Геополитика на унижението
Жак Атали. Снимка: архив, Reuters

В отношенията между хората, както и между народите, унижението може да доведе до неразумни действия или до нестихващи войни, пише Жак Атали* във в. "Ескпрес".

Затова е важно другите да не бъдат унижавани, а да бъдат уважавани. Ако унижението вече е факт, ако контактите са прекъснати, те трябва да бъдат подновени, докато унизената страна все още е достъпна за диалог и не се е превърнала в непримирим враг, на когото само със сила може да се попречи да нанесе вреди.

Унижението на Германия през 1919 г. чрез глупавия Версайски договор доведе до победата на нацизма, с който впоследствие се наложи да воюваме. По същия начин през 1995 г. унижението на Турция, когато й беше отказано членство в Европейския съюз, днес я тласка в прегръдката на един все още умерен ислямизъм, но може някой ден да я превърне във враг.

След втората война в Персийския залив разформирането на армията на Саддам Хюсеин подтикна хиляди войници и офицери от една напълно светска и съвършено организирана армия да положат след няколко месеца основите на така наречения "Ислямски халифат", който днес претендира да обедини всички унижени мюсюлмани по света в битка на живот и смърт срещу Запада. По същия начин използването на брутална и унизителна сила между Израел и Палестина поддържа у едните илюзията, че ще спечелят войната, а у другите подхранва желанието за унищожаване на еврейската държава.

Сегашното унижение на Русия, което се стреми да я изолира от останалия свят заради това, че тя не се съгласява рускоезичното население в Украйна да бъде третирано като втора категория граждани, може да я подтикне да се превърне във враг, с когото някой ден да се наложи да воюваме. От страна на поляците е особено глупаво да настояват за изолиране на Русия, точно както беше глупаво от страна на Франция да направи всичко възможно за изолиране на Германия през 20-те години на 20-и век.

Една Трета световна война би била естествена последица от прилагането на тази политика на унижението. Във Вашингтон и в Москва вече се чуват позициите на националисти, конспирационисти и войнолюбци, които няма да доведат до нищо добро заради простия капан на глупостта и злонамереността.

Много от хората тук и там биха погледнали с добро око, ако международното напрежение се засили дотолкова, че да помогне да се преодолее ужасният застой на финансовата криза, да осигури работа на отбранителните индустрии и мимоходом да унищожи спестяванията на хората чрез данъци или разсрочване на публичния дълг в името на т.нар. необходимост за отбрана на намиращата се в опасност родина.

В частност САЩ, които са географски отдалечени от бъдещите бойни полета и които вече почти нямат нужда от енергийните източници от Близкия изток или от Централна Азия, се заиграват опасно с една подобна стратегия, която би могла да им помогне да преодолеят тяхната финансова криза. Тази стратегия обаче би била самоубийствена за европейците, които глупаво се оставят да бъдат въвлечени в нея.

За да не се стигне до катастрофа, е спешно необходимо Западът да възприеме спрямо арабите, турците и руснаците подход, подобен на този с Германия през 1945: да ги зачита, да не прекъсва контактите с тях, да ги държи в кръговете за вземане на решения, да им предложи общи проекти. В частност по отношение на руснаците трябва да се сложи край на бойкота, който не вреди на никой друг, освен на Европа; те трябва да бъдат привлечени към усилията за борба с радикалния ислям, с който всекидневно се сблъскват в Кавказ.

Франция би могла и би трябвало да се осмели да предложи такова преосмисляне на доктрината. Тя ще се нуждае от кураж да скъса с егоизма на останалите европейци, както го е правила в други случаи и да застане начело на една геополитика на уважението дори с цената на начална изолация.

* Жак Атали е френски икономист, бивш съветник на президента Франсоа Митеран и първи президент на Европейската банка за възстановяване и развитие.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
3
 
! Отговори
Registriran преди 9 години
До Анонимен 107 Лесно е да изкараш мечка от бърлогата, ама до сега няма случай да е вкарана обратно, е питай Наполеон и Хитлер сащ не могат да се мерят със Наполеон и в най смелите си мечти.
74
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами да наградим русия че окупира крим и да я насърчим да окупира цяла украйна молдова и какво още. тя русия и без това си е враг тъй като възприема демокрацията като враг.
73
0
 
7
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
гласът на разума винаги е бил надкряскван от безумието на напомпаните в главите с "ляв" и "десен" екстремизъм. да се нарекат "стратегия" постоянните усилия на сащ да натикат света в огненото кълбо на всеунищожителната война само и само да бъдат спасени единици "избрани" обогатени от бедността на млн. жители на Земята "владелци", го отдавам само на дипломат. език на г-на. винаги има път за преодоляване на кризите на системата без революции, кръв на безсмислени жертви, но няма възбуда за "големите
72
1
 
17
 
! Отговори
прав е преди 9 години
Един реален поглед на нещата.Страхотен анализ за САЩ,който заради собствените си икономически интереси въвличат ЕС в самоубийствена политика на унижение и санкции на Русия
71
3
 
2
 
! Отговори
12345 преди 9 години
До ma4enikБила е турция възходяща ама преди няколко години. Сега е с 2-3% ръст. За сравнение Китай е с 10. Това турските мечти нямат граници. И в България няма много турци. Половината емиграция 1 милион човека от 90-та насам са турци. 1 милион турци. Смешни сте само лаете.
70
1
 
5
 
! Отговори
12345 преди 9 години
До ma4enikВие па като чели не изчезвате затова кюрдите станаха колкото вас в турция.
69
8
 
3
 
! Отговори
ma4enik преди 9 години
До Анонимен 92Сигурен ли си че е така? А попита ли турците,те какво мнение имат за отношението на бугарските *** към тях, стопаните, орачите, сеячите и жетварите на майката земя? Колко от твоето племе се,жане и работи на нивата? Земята е на този който я работи..А отношенieto на грабителското и лицемерно мръсно и гандо българско племе към турскто малцинство е добре описано в 135 годишната исторiya на Европа..Мръсни главорези, подпалвачи и убийци на деца и жени..Ще ви се връща и то тъпкано..Вместо врочем природата ви връща.Изчезвате и то безвъзвратно.
68
7
 
3
 
! Отговори
ma4enik преди 9 години
До стоян петровСтояне скоро ще дойде и това време. С тези забрани да се говори на матерен език. Стремежа за скрита асимилация ще докарат хората до неменуемуто решение за самоопределение...На изборите различни хора идват и говорят на немски, френски,английски,патагонски,арабски...но бай Хасан на турски неможе да говори ... Не винаги се случва това което се случи между Шотландия и Гранд Британия...Още по-вече на Балканите...Все пак да го помните де...
67
10
 
6
 
! Отговори
ma4enik преди 9 години
Правилно е казал човека...Сега *** гони Турция с тази вазжодяща икономика и положителен прираст..След около 10 години Турция ще е свръх развита страна и ще задмине Германия , Франция и Великобритания ...А българите ще умрат от завист ,глад и студена зима...хахаххахаха
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лала ти си ***. И от къде ги имаш тези сведения,че 7000 туци се бият за Ислямската Държава ? Там се бият и други националности. Както и да е ..Ако Туция, Гция, България Румъния, Сърбия, Мекодония, Босна и Херциговина ...станат членки на С тогава Балканите ше се развиват
65
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има ли световна сила ,която да взима на сериозно французите ?
64
2
 
20
 
! Отговори
х-м преди 9 години
Прав е. Не е нужно да си гений за да разбереш, че като изолираш някого, той ще подивее. И ако е силен, ще нанесе щети на "изолиращите".
63
6
 
16
 
! Отговори
Лала преди 9 години
Звучи умен, но всичко е дрън срън и интерест. За Турция специално, които е прочел статията внимателно ще разбере че ислямизъма е първичен и не е резултат от нежеланието на ЕС да приеме Турция. Турция е основана на закона на ислямизна за това са били и кланетата в източна Европа. Турция по-добре да стои вън от ЕС иначе горко ни!7 хиляди турци се бият на страната на ислямската държава, ЕС ли е виновен ???
62
26
 
8
 
! Отговори
той преди 9 години
На този финансист интереса му клати феса. Не са малко тези като него, дето и майка ще предадат за някоя пара вповече. Днес ще изтъргува част от Украйна, утре цялата... После Естония, Молдова... докато дойде ред и на България.А е ясно, че със самозабравили се политици като Путин и Хитлер има само един начин да се разбереш. И го знаем всички.
61
11
 
0
 
! Отговори
ZABOBOL преди 9 години
Nqma po golqmo unijenie ot savetskiqt komunizam v svetoven mashab.Samite rusnaci trqbva da se izmaknat ot nego,a s Putin tova e nevazmojno.USA+ROSSIQ=HUBAV SVQT/bez Putin/.Vijdam 50-100 g. napred.Ot BELIQT ZABOBOL.
60
3
 
40
 
! Отговори
se преди 9 години
Европа е лицемерие и алчност! Браво на автора за статията! Винаги съм твърдял че западна Европа се самозабрави и подчинението и на американските лешояди ще и донесе беди!
59
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До стоян петровЗащото българите не се отнасят към българските турци така както украинците към украинските руснаци, че да ги принуждават да реагират с оръжие.В България никой не прави въоръжени нападения над парламента и не прави убийства по етнически и политически подбуди и т.н.
58
44
 
2
 
! Отговори
стоян петров преди 9 години
А защо Турция не потърси възмездие за унижените етнически турци в България. Защо не иска да къса парчета от страната ни както това прави Русия с Украйна? А слезте на земята най-сетне!
57
2
 
14
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
е, като гледам вече е малко късно, споразумяха се за специален статут на източна украйна, което може да се гледа като умерена победа на руснаците.
56
3
 
36
 
! Отговори
Az преди 9 години
***, сега господарите дали няма да ти изтупат праха от полата???То вярно,не си я измислила ти тая статия ами един умен човек просто се опитва да каже истината.Дано го чуят, че нещата не отиват на добре, а България пак е от страната на булката.......