Липсва нов месия, само скандал може да заведе хората до урните

Нестабилност и след предсрочния вот вещаят анализатори
249
Липсва нов месия, само скандал може да заведе хората до урните
Снимка: БТА

Вместо да печелят от предизборната кампания, се оказа, че политиците губят и в крайна сметка на 5 октомври, когато е предсрочният вот, до урните ще отидат едва около половината или дори по-малко от имащите право на глас. Такава е прогнозата на анализатори, чиито мнения събра Dnes.bg в разгара на предизборната кампания.

„Кампанията върви доста вяло и скучно, няма дебати, които да могат да привлекат вниманието на хората, по-скоро цари апатия, която се основава на няколко неща - на цялото ни нехаресване на политиката и на политиците, на скандалите, които текат в общественото пространство и на непрекъснато повтарящите се сюжети и послания“, коментира политологът Иван Начев.

Според него вече става напълно ясно, че политиците не могат да обещаят на гласоподавателите нещо, което е изпълнимо.

„Те обещават трудно изпълними неща, нито работните места, нито доходите могат да се увеличат, при положение че няма икономическа и политическа стабилност и не се стимулира средния и дребен бизнес. Дори предишното и по-предишното правителство, които бяха на двата основни опонента сега -  БСП и ГЕРБ, подкрепяха по-скоро корпоративния бизнес", коментира Начев.

Според него поради тази причина и заради това, че не се вижда политическа нагласа за решаване на основни проблеми, а обратното, има борба кой да спечели повече, за да се наложи над другия, но за да защитава собствения си партиен интерес, избирателната активност ще е по-ниска и под половината от гласоподавателите ще отидат от урните. 

Той смята, че хората се настройват още по-негативно към политиците заради опитите на кандидат-депутати да се възползват от наводненията, като помагат на пострадалите, както постъпиха претенденти от ГЕРБ, като отидоха да чистят домове и дворове в наводнени села.

„В крайна сметка, това настройва избирателите срещу тях, защото те знаят какво ще се случи, след като тези хора станат депутати и няма да се сетят за нас до следващите избори“, коментира Начев.

Според политолога Димитър Ганев от „Галъп“  кампаниите на партиите от втория ешалон, като Реформаторския блок, „България без цензура”, „Патриотичният фронт” и АБВ, изглеждат дори по-динамични от тези на големите формации.

„Това е съвсем нормално и логично. Един евентуален неуспех на изброените по-малки партии би нанесло катастрофален удар на всяка една от тях. За тези формации изборите на 5 октомври са въпрос на оцеляване  - на живот и смърт“, коментира той.

Въпреки че кампанията засега е вяла, Димитър Ганев смята, че не трябва да се изключва в останалите дни до изборите сериозно преобръщане вследствие на някакъв скандал.

Той също смята, че ще има ниска избирателна активност.

„На този етап не се вижда някаква свръхполитизация, нито пък вълна от протестен, наказателен вот. Не би ме учудило на изборите да излязат дори по-малко от 3 милиона и половина избиратели, което ще нареди предстоящите избори на първо място по ниско участие от началото на демократичните промени у нас. На хоризонта липсва нов „месия”, нов „спасител”, който да мобилизира голяма част от периферните избиратели, което да вдигне избирателната активност“, коментира политологът.

Ганев обаче не изключва, ако стане евентуален скандал в дните преди вота, това да предизвика електорална вълна, подобна на тази, на която бяхме свидетели през 2009 г. след изказването на Ахмед Доган в с. Кочан за разпределението на порциите в държавата, което предизвика огромна мобилизация на протестен вот срещу тогавашната тройна коалиция.

Според социолога Мира Радева от Центъра за анализи и маркетинг кампанията е толкова вяла и неубедителна, че само 40% от избирателите са категорични, че ще гласуват.

 „Хората явно са много разочаровани и от непрекъснатото говорене за увеличението на тока, от пълното безсилие на политиците за решение за КТБ, има чувството, че тази държава е оставена на самотек, като че ли липсва желание за държавност“, призна тя.

Според нея, докато не се смени основният строеж на държавата, нищо няма да се промени. Радева се обяви за смяна на избирателната система, която би трябвало да стане мажоритарна.

„Йорданка Фандъкова, когато стана кмет, се говореше от типа „Айде сега, една учителка“, но заради ежедневната работа, която тя върши заедно с екипа си, пред очите ни София става всеки ден по-хубава. Моят призив е да се промени избирателната система да стане мажоритарна и да избираме на два тура, както избираме кметове“,  заяви тя.

Изводът, който е направила от пътувания в страната, е, че хората не познават дори водачите на листите на основните партии в района си, което също ще се отрази на избирателната активност.

Анализаторите са единодушни, че най-вероятно след изборите няма да се формира стабилно мнозинство, което пък означава, че скоро може пак да се наложи да има предсрочен вот.
 
„Ако влязат повече партии в НС, 97 ще са местата на ГЕРБ, което гарантира, че няма да има стабилно правителство, ако влязат четири партии, може ГЕРБ да се обедини с Реформаторите, ако те си смъкнат грандоманските претенции, за каквито всъщност нямат причини, може и да има някакъв кабинет, но има много опции отворени“, прогнозира Мира Радева.

Според Иван Начев въпросът е колко партии ще влязат в парламента, което, разбира се, зависи от избирателната активност, защото към момента има много хипотези.

„Ако влязат само три партии, няма как да има мнозинство, ако влезе и Реформаторският блок, също не може да гарантира стабилност, защото пък той е коалиция, и отсега следващият парламент изглежда нестабилен“, твърди политологът.

Той смята, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще стане заложник на Обединението, ако формира с него дясноцентриско управление, защото в Реформаторския блок влизат партии с различни интереси.

„Ако след изборите се състави правителство, има едно сигурно нещо и една много голяма въпросителна. Сигурното е, че ГЕРБ ще присъства в следващата управленска конфигурация. Въпросителна е с кого ще си партнира Борисов“, коментира Димитър Ганев.

Според него най-логичният партньор на партията на Борисов е Реформаторският блок, което би била очаквана и добре приета коалиция от страна на обществото и Европа.

„Но пред тази управленска конфигурация има няколко съществени проблема. На първо място, не можем да сме сигурни, че двете формации ще разполагат с над 121 народни представители. На второ място, предвид тежките противоречия и конфликти вътре в Реформаторския блок, хомогенността на парламентарната група на Реформаторите след 5 октомври е под въпрос. Оттук нататък варианти има безброй. Ако на Борисов му трябва трети партньор, той може да намери парламентарна подкрепа и в лицето на Патриотичния фронт, както и на АБВ, ако тези формации разбира се, намерят място в 43 НС. Голяма коалиция или коалиция с ДПС изглежда много малко вероятна“, смята политологът от „Галъп“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
1
 
17
 
! Отговори
Вълчи капан преди 9 години
Унизително е да гласуваме. Но също така унизително е да не гласуваме. Да гласуваме, все ще сме си унизени, но поне ще сме направили нещо, вместо да не правим нищо.Трябва да пробваме всички средства, за да покажем кой е Господарят. Ние сме Господарят, въпреки ,че политиците и мафията зад тях ни наричат "глупаците" и "добитъка".
176
5
 
5
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Има толкова лесно изпълними неща, които политиците могат да обещаят, но те не искат да ги направят, защото не им изнася!Ще има повече партии в парламента и това ще е единственото хубаво нещо след тези избори - да се види кой кой е. *** ще управлява с правителства на "малцинството", подкрепяно "неофициално" от ДПС.
175
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ревете сами си го направихте искахте ЕС и Америка.
174
5
 
7
 
! Отговори
Гошу преди 9 години
Бях на 100% убеден, че това нещо е писано по поръчка на Позитано от платена комунистическа агенция и се оказах прав. Стигнах до сакралният момент - ГАЛЪП НА ЧЕРВЕН КОЛЬО е казала всичко това :))) Забелязах и още нещо. Докато предишните години платените агенции на бсп се опитваха да ни убедят, че бсп са ВИНАГИ равни с ГЕРБ, сега след евро-излагацията имат нова тактика: всички са маскари, хората са уморени, няма да гласуват. Правят едно предварително внушение и манипулация за безизходица :)))
173
2
 
19
 
! Отговори
ааа преди 9 години
И какво става - избиращите (гласуващите) са по-малко от избраните ("народни" представители).....
172
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аре,лягай!Това ДС го остави на нощното шкафче,не го дръж в мозъка си .Прощавай,ако си на работа,лека!
171
0
 
9
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Хубаво би било да имахме истинско духовенство, хора дето да ни разбудят от черните комшийски магии и да върнат вярата в хората. Хубаво, ама и там ДС...
170
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето ,Маркс,видя ли ги боговете и богините, сега?Натрапват ти се,уж земетресения ще правят,уж магии,а като ги помолиш за нещо просто дето го може всяко ченге,да ти бръкнат лекичко така в мозъка ,че да ти дойде акъла и...никакви ги няма.Аре,лека нощ!
169
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре,питам Бона ***:Бихте ли била добра да поправите мозъците на бг мъже....и на жените,моля,защото сме лош генетичен материал.
168
0
 
11
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Знам ли, боговете са трудни за разбиране, а богините пък хептем. Имам предусещането как ще се оправим, но да не дава Господ да става по такъв начин! Трябва ли да загубим Отечеството си за да станем в последствие патриоти? Повтаряме едни и същи грешки като пълни ***! Доверяваме се на душманите си и заслужаваме гибел.
167
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Маркс,пич,нищо ни няма,ние сме пичове,ние сме българи,ще се оправим,споко.Не ти ли правят впечатление,богините?Тази от Алепо,какво прави тук?Абе,тези да не са шпиони?
166
0
 
13
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Така нареченият Преход бе дълбоко нечестен и неморален! Това съкруши душите на хората и от това поколение вече нищо добро не може да се очаква. Държавата се управлява от чужди агенти и народът е изгубил своя имунитет, своята съпротивителна сила! Като единственото което му дава някакви шансове да оцелее са чалгата и отказът от националност. Превърнаха ни в жалки мишки, боричкащи се за някоя коричка хлебец. Бог да ги съди!
165
4
 
3
 
! Отговори
Dea Atargatis преди 9 години
Да им кажа само Юнче и се скривам.За Демокрацията в Елада - изобщо не е еднакво, но питайте Бона *** (тя не е римска богиня - тракийка е ... светилището й е в с. Лиляче Врачанско, в Скопие, в Кендрисос - Пулподева - Пловдив ... нищо че чак до Картаген стигна вличнието й, а там бях аз - Астарте), - питайте нея.Ние наистина сме богините... и земетресение правихме и вимани на три пъти показвахме - има снимки и статии ... и на въпроси от древността отговаряхме, и какво ще намерат като артефакти
164
1
 
17
 
! Отговори
предложение преди 9 години
В България има 28 области. От всяка област се избират по 5 МЕСТНИ лица, които хората познават и избират, както избират кметовете. И тези лица да са депутати. Така ще се отрежат крилцата на партиите и партийното гласуване в парламента. 140 депутати ни стигат.
163
5
 
3
 
! Отговори
Dea Atargatis преди 9 години
До Juno LucinaНе е за там където си мислиш... казала съм нереидите да се изтеглят към наши териториални води... Титанидата взе нереида Панопея и твоята дриада Дафне - те и двете пострадаха вчера и днес. Нека си направят покупки. На Земята са, но не са при вас, в Европа са
162
2
 
3
 
! Отговори
Juno Lucina преди 9 години
Идея си нямате за мащаба на геноцида.. честно...--------------------Така, Марица, изпусна номера на бюлетината за Коалиция Десните 17Ние не сме конкурентки ! Забележете това ! Съветваме ви и вие да внимавате...Рибоче, за къде излетя Астрето ... така... между другото де?
161
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идея си нямаш колко е лесно да се "промиват" човешките мозъци ,прощавай трябва да си наясно щом изучаваш религии.Преди всичко демокрация може да съществува само в малък мащаб,не случайно в Древна Гърция е съществувала във вид на градове-държави т.е.истинска демокрация има в общините,от където трябва да се излъчват местни представители в парламента,а не гастролиращи софиянци.Ако ще оставате в БГ създавайте си общности,иначе няма да оцелеете като народ.
160
1
 
4
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Изтъкнатият водач е морковът, а скандалът и компроматите са тоягата. Забележете, че няма скандали, няма компромати, просто БСП поднасят властта в ръцете на Бойчо, защо? Истина ли е, че Моника е в САШ на издръжка на Сорос? Оня ден визирах персоната на Кукловода, коментарът ми бе изтрит на секундата!
159
1
 
4
 
! Отговори
Dea Atargatis преди 9 години
А иначе аз ще ви кажа как може да се създаде естествено Гражданско общество с АВТЕНТИЧНИ ПАРТИИ, СИНДИКАТИ И ИНСТИТУЦИИние богините за това сме тук... да докараме нещата естествено до оздравяванение знаем как И съвсем няма да ви пишем "тезиси". Ние ще го изръчкаме това Оздравяване... трудно но ще стане
158
0
 
8
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Щом са били толкова подготвени защо не се противопоставиха на този геноцид над българския народ??? За това им предателство, прошка няма!