Войната, която Обама не искаше да води

"Гардиън": Тази война е рецепта за безкраен конфликт
24 сеп 2014 19:38, Елка Василева
143
Войната, която Обама не искаше да води
Барак Обама. Снимка: Reuters

Месец преди инвазията в Ирак през 2003 г. тогавашният държавен секретар на САЩ Колин Пауъл опетни забележителното си политическо наследство с впечатляваща презентация на "Пауър пойнт" пред Съвета за сигурност на ООН, която днес не се помни с добро. В нея ставаше дума за предполагаемото притежаване на оръжия за масово унищожение от Ирак и за тайно споразумение на Саддам Хюсеин с терористи от Ал Кайда, пише Салим Лоун във в. "Гардиън".

Съветът за сигурност отказа да даде разрешение за война, но обвиненията на Пауъл дадоха ясно да се разбере, че конфликт все едно ще има и то скоро. Така започна тази неморална война и многобройните породени от нея по-малки конфликти, чиято цел бе изкореняване на тероризма и на несигурността, но която всъщност донесе невъобразимо човешко страдание, кръвопролитие и нестабилност, каквато не можехме да си представим. На Пауъл не му се водеше война, но нямаше друг избор, освен да настоява за конфликт, който неговият президент искаше.

И на Обама не му се води война. Той дойде на власт с яростна предизборна критика на ръководената от Буш инвазия в Ирак. Но утре, 11 години по-късно, той ще застане на същия подиум като Пауъл и ще призове света да подкрепи една нова предвождана от САЩ война, този път срещу Ислямска държава в Ирак и Сирия.

Жестокостта и рязането на глави накараха света единодушно да заклейми групировката, но няма консенсус как да бъдат победени бунтовниците, нито сред съюзниците на Вашингтон, нито, което е още по-важно - в самото американско правителство.

Геополитическата ситуация е допълнително усложнена от въздушните удари, извършени вчера сутринта от САЩ, по територията на Сирия срещу Ислямска държава. Пет арабски сунитски страни, включително Саудитска Арабия, се присъединиха към ударите, което повдига въпроси доколко те са законни.

Заради нежеланието си да започне война Обама бе месеци наред яростно критикуван, като никой друг американски президент през последните 40 години. Когато медиите отразяваха близкоизточните кризи, редовно изтъкваха отказа на президента да въоръжи "умерените" джихадисти в Сирия като причината за възхода на страховитата Ислямска държава. Връзката между двете се смяташе за неоспорим факт, както и твърдението, че съществува жизнеспособна "умерена" джихадистка групировка, способна да свали от власт режима на Асад.

За да усетим промяната в американския политически пейзаж към подкрепа за военни действия, да си припомним, че далеч по-спорната война на Буш през 2003 г. бе предшествана от национален дебат. Войната на Обама бе предшествана само от раздувана от медиите кампания за засилена военна интервенция.

Дори в своята партия Обама не срещна много подкрепа, а големи фигури като Хилари Клинтън се изказаха презрително за неговата сдържаност.

Предвид тази промяна в нагласите президентът се провали, като не успя да предложи на американците ясна визия как бурните събития в Близкия изток и Северна Африка могат да бъдат овладени, без да бъдат ангажирани САЩ в безкрайни военни интервенции. Но действията му през изминалата година отговаряха на целта да се избегне употребата на сила, там, където е възможно: той устоя на натиска да бомбардира Сирия и съдейства за сключване на споразумение, благодарение на което бе унищожен химическият арсенал на Дамаск; привлече Иран към сериозни преговори по ядрения въпрос; разкритикува Израел и палестинците, когато мирният процес се провали; и не размаха инстинктивно меч заради събитията в Украйна.

Дори когато две седмици се е готвел да съобщи официално за планираната война срещу Ислямска държава, според в. "Ню Йорк“ той е казал на екипа си да не преценява различните политически опции в контекста на силен външен натиск. Казал, че е готов да "плати тази политическа цена", вместо да бъде насила въвлечен във война. "Не се извинявам, че бях предпазлив в тези области", допълнил той. Обама бе наясно, че тази война "би била проблем за следващия президент, а вероятно и за по-следващия".

Но "политическата цена", изглежда, стана твърде висока за президент, на когото през ноември предстоят междинни избори и му остават още две години в Белия дом. Човек би си казал, че той предприема нова война като подарък за Демократическата партия. Но каквото и друго да постигне, атаките срещу Сирия без разрешение на ООН - което Уставът на ООН и международното право определят изрично като незаконно действие - ще опетнят политическото му наследство.

Никой не поставя под съмнение нуждата да бъдат сразени екстремистките групировки, но това няма да бъде постигнато със стратегиите, използвани след 11 септември, поради които глобалната нестабилност достигна най-високите си за последните 50 години. Възходът на Ислямска държава категорично показва, че - ако изобщо има нужда от други доказателства - провала на целите, които САЩ преследваха с катастрофалните интервенции в Афганистан, Пакистан и Ирак, продължили десетилетие.

Сега има десетки хиляди международни терористи, докато навремето те бяха относително малко. Сега тези разрастващи се терористични банди контролират обширни територии в две страни.

Има голямо несъответствие между висшата цел на САЩ – да защитят своите граждани от терористични атаки - като в същото време се работи за подкопаване на светски държави като Сирия и Либия, които не представляват заплаха за Запада и самите те се борят с екстремизма.

Някои арабски и други мюсюлмански съюзници на САЩ, сред които Саудитска Арабия, Катар и ОАЕ, имат съмнителни постижения в това отношение. Налагало се е многократно да бъдат притискани от Запада да предприемат действия срещу тероризма, като резултатите в най-добрия случай са смесени. В Сирия основната задача - разгромът на Ислямска държава и други терористични групи, заплашващи Запада - няма да бъде постигната, ако паралелна цел е, както аз смятам, смяна на режима.

Примерът с Либия най-ясно опровергава тези, които са убедени, че в арабския свят има достатъчно много "умерени" джихадисти, склонни да се борят с оръжие в ръка. Преди три години Дейвид Камерън и Никола Саркози отидоха в Бенгази, за да приветстват възторжено "демокрацията и куража", показан от групировките, на които помогнаха да вземат властта. Сега Либия тъне в разруха, няма правителство, а десетки милиции се бият за властта.

Тони Блеър даде собствена интерпретация на причините за либийското фиаско, като каза, че хаосът там е можело да бъде избегнат с използването на сухопътни войски. Няма значение, че десетки хиляди военнослужещи бяха разположени в Ирак и хаосът там не спира вече 11 години. Блеър каза тази седмица, че Великобритания не бива да изключва възможността да бъдат изпратени сухопътни войски да се бият с Ислямска държава.

Използването на сила понякога е необходимо. Но без паралелни политически стъпки, които да бъдат съобразени с дълбоко вкорененото недоволство и от Запада, и от арабските правителства, силата ще подхрани религиозните разделения в редиците на екстремистите. Няма обаче никакъв признак, че някой в момента мисли как да се справи с това недоволство. Войната, която Обама започна с подкрепата и вероятно с бъдещото участие на Великобритания, е рецепта за безкраен конфликт и безкрайни разширяващи се кръгове на радикализация.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен 132 преди 9 години
До Анонимен 131. - Трябва да си пълен профан за да твърдиш, че ИДИЛ е създадена от САЩ. ИДИЛ действа точно като "опълченците" на Путин в Украйна.Появиха се в точния момент и вършат усърдно работата за която са създадени от Путин и Асад - да вкарат Обама в желан от него отвличащ вниманието от слабостта на Обама, конфликт.Обама ще "победи" ИДИЛ и ще се тупка в гърдите,но Путин ще го навре на НАТО и Запада като глътне която си иска бивша съветска републичка. Може и България да е това.Обама ще трае.
85
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В същност САЩ и Ангглия създадоха ислямската държава .На САЩ им трябват конфликти по света (които всъщност те разпалват) за да поддържат огромна армия и да се държат като господари на света.Огромният им външен дълг трябва да се изпише в някоя ефективна война.Навсякъде след тях се налага исляма и това се прави нарочно.Афганистан(опиумът),в Ирак(нефт)в другите арабски страни (нефт).Навсякъде с помощтта на запада и САЩ свалиха граждански режими.Остана само Сирия. Май девизът на САЩ е ,,Аллах акбар"
84
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пуснете юздите на Израел бе хора ... да видите как камиларите ядат бой...
83
1
 
1
 
! Отговори
Набуко преди 9 години
Жуков бе казал едно време, че компромисът винаги води до катастрофа. В момента страхът на Обама и подлата роля на Меркел докараха демократичния свят до най-позорния компромис след Мюнхенското предателство. Да подаваш мръвки на диктатор като Путин е все едно да храниш Минотавър - няма наяждане.
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всяка бомбарнидровка - един свален самолет - един пилот за заложник и хиляди убити цивилни това не е решение
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
шесто - трябва много сериозон да осъдят исляма и да има сериозна пропаганад срещу него по всичик телевизии.
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
първо сащ трябав да започнат да подкрепят местните диктатури кадо АСад, Кадафи, и Садам Хюсеин. ИЗборът им се свежда до това - светсик диктатор или исмялистак групировка.Второ трябав да отрежат финансите на ал кайда, чрез натиск върух саудитска арабиятрето ясно трябва да заявят че няма да допуснат разделяне на Ирак на частичетвърот -никакви журналисит или хуманитарна помощ в тези райони - таак само дават нови заложнииц и подсилват медийния шум за ИДпето - да действат със спецчастите.
79
0
 
2
 
! Отговори
ни съ знай преди 9 години
Колко му е да обявиш една организация за терористична-само малко повече умение в словесното жонгльорство( или словоблудство)
78
1
 
3
 
! Отговори
Арети преди 9 години
Истината не се е толерирала в САЩ, особено когато става въпрос эа това КОЙ държи финансиите на империята!!! Положението е много сериоэно, тъй като Америка се стреми да направи целият Свят - концлагер!!!!
77
1
 
7
 
! Отговори
БоСимеонов преди 9 години
САЩ са главни виновници за почти всички военни конфликти от ВСВ насам. И после се чудят защо им разбиват самолети в небостъргачите, залагат им бомби и колят журналисти.
76
1
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 9 години
Войните по света никога няма да свършат, защото американците никога няма да спрат да произвеждат "умните" си оръжия....да въдворяват ред или да "даряват" демокрация....
75
0
 
3
 
! Отговори
Бат ви Арнолд преди 9 години
Ми не му се води война на човека, щото рейтинга надолу и нобела за мир - под въпрос. *** като са му такива нарежданията отгоре - кво да прави човечецът...
74
0
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
черния ми се види побелял нещо :)
73
1
 
13
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Приказки от 1001 нощ!Толкова писания за да ни убедят,че Обама е слаб и неадекватен президент!След Кенеди нищо съществено не зависи от американския президент!Еврейските господари на САЩ решават всичко!А целта им е Новия световен ред.Преди това светът трябва да бъде докаран до насипно състояние и когато несигурността добие апокалиптични размери,новият ред ще изглежда единственото спасение!Брилянтно измислено,но има 2 големи пречки-Русия и Китай!Русия-унищожена,Китай-подчинен това е идеята на САЩ!
72
1
 
3
 
! Отговори
BOGOVETE преди 9 години
VNIMANIE: ZABRANIAVAM NA SVETA DA POMAGA NA USA ! USA SA TERORISTI NOMER EDNO ! VSIAKA DARGAVA KOIATO IM POMAGA ZA KAKVOTO I DA E : GI SMIATAME ZA TERORISTI I SHTE IMATE SMARTONOSTNI VIRUSI SRESHTU KOITO NIAMA VAKSINI !USA TRIABVA DA NOSIAT OTGOVORNIST ZA PRESTAPLENIATA KOITO VARSHAT ! OTKAZVAITE PARTNIORSTVO AKO NE ISKATE SMART !
71
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Войната, която Обама искаше да води още миналото лято, но този път си намери извинение. Радикалите, на които раздаваше оръжие, целта е Асад.
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KASHATA OT DEZINFORMACIQ ZA NOVATA VOINA NA USA STAVA VSE PO PLYTNA I GYSTA I SLED NQKOI DEN AKO MOJETE DA RAZBERETE TAZI VOINA ZA KVO E I SRE6TU KOGO ZDRAVE MU KAJI AMA TO TOVA EI CELTA NIKOI NISHTO DA NE VDENE OT CQLATA SITUACIQ
69
4
 
8
 
! Отговори
Въпросът преди 9 години
Джон Маккейн и шефа на Ислямската държава Абу Бакр Ал-Багдади са приятели. Има снимка на двамата. Въпросът е, кой е по-големия враг на Сащ, Джон Маккейн или Абу Бакр Ал-Багдади?
68
6
 
10
 
! Отговори
демократор преди 9 години
Обама, един диктатор, който се мисли за Бог.
67
7
 
22
 
! Отговори
Правилно! преди 9 години
Какво е хобито на Обама, лауреат на Нобеловата награда за мир?Правилно!Да подпалва нови войни!