Щедростта на платформите 2: Здраве за всеки и полиция

БСП обещава интернет в училищата, а ГЕРБ - повече пари на учителите
Обновена: 29 сеп 2014 20:19 | 29 сеп 2014 18:10,
51
Щедростта на платформите 2: Здраве за всеки и полиция
Снимка: архив Булфото

ГЕРБ обещават повече пари за учителите, БСП иска да премахне неграмотността, а ДПС настоява за добро здраве за всички. Реформаторите обещават полицай във всяко населено място, а ББЦ – повишаване на заплатите в МВР и МО. Това е много малка част от записаното в предизборните платформи на партиите за вота на 5 октомври.

Кампания е на финалната права, а дневният ред на предизборното време продължава да минава във въпроси за това коя партия ще е победител, ще има ли пълно мнозинство, ще направи ли коалиция и с кой. Но интересуваме ли се кой какво ни предлага?

Още по темата

В началото на кампанията Dnes.bg направи извадка на обещанията на партиите в сферата на социалната политика, на икономиката и на енергетиката. Сега е ред на образованието, здравеопазването и съдебната реформа.

Ето част от предложенията на формациите, които според повечето социолози ще влязат в парламента.

Образование

ГЕРБ обещават по-високи заплати за учителите и електронни учебници за учениците.

Партията залага на разбирането, че образователната система трябва да бъде в синхрон с потребностите на бизнеса и държавата, а децата трябва да бъдат обучавани да мислят самостоятелно, да бъдат критични и да могат да работят в екип.

За да постигнат всичко това, ГЕРБ ще работят за увеличаване на средствата за образование в държавния бюджет. Формацията ще инвестира в повишаване на квалификацията на учителите. Според ГЕРБ учебните програми трябва да се актуализират така, че учениците да усвояват повече практически знания и умения.

Партията смята, че трябва да се подобри индивидуалната връзка между учителя и ученика и да се приобщят родителите към училищния живот. ГЕРБ е за въвеждане на дуалната система – т.е. обучение чрез работа. Сред плановете на формацията в сектора са и разкриване на нови детски градини и увеличаване на психолозите и педагогическите съветници в училище.

БСП ще работи за премахване на неграмотността и повишаване на социалната и възпитателната роля на училището. 

В програмата си за образованието социалистите са записали и че ще отделят специално внимание на професионалната подготовка и квалификация, на съобразяването на образованието с икономическите потребности на страната и регионите.

БСП акцентира на постигането на високо ниво на средното и висшето образование, на развиване на науката и на постигането на добро взаимодействие между образованието, науката, държавата и бизнеса. Сред конкретните ангажименти, които поемат социалистите, са насочване на финансовите средства от държавата за издръжка на образованието в държавните и общинските училища;

БСП е за осигуряване на свободен достъп до интернет на територията на всички училища и университети. Социалистите отделят място и на нуждата от интеграция на малцинствата и чрез стимулиране на повишаване на образованието им.

ДПС застава зад национална цел за намаляване на броя на напусналите преждевременно училище и за увеличаване на дела на младите с висше образование.

Според движението един от най-важните приоритети в сферата на просветата е приспособяването на образователната система към съвременните условия на пазара на труда.

Според ДПС трябва да се промени и системата на финансиране на училищата чрез  делегираните бюджети, като се отчитат специфичните условия и разходи в  малките населени места и отдалечените райони. Партията на Лютви Местан е и за специални грижи за развитието на професионалното образование, което смята за основно средство за решаване на проблема с младежката безработица.

И ДПС е за въвеждане на дуално обучение, както и за повишаване на заплатата на учителите, така че да стане близка до средната за страната. Движението е записало в програмата си и необходимостта от промяна на инфраструктурата на специалностите, така че те да станат близки до пазара на труда.

Реформаторският блок ще работи за равен достъп до качествено образование на всяко дете.

Според десните трябва да се заложи на равнопоставеност и конкуренция на всички форми на училищното образование. Сред приоритетите на Реформаторите е записано и „Разработване на нормативен акт за професионалния и социален статус на българския учител“.

В сферата на висшето образование Реформаторите обещават повишаване на качеството му както и на конкурентоспособността на висшите училища. Според съюза това може да стане чрез промяна в модела на финансиране на висшите училища въз основа на рейтинга им. И десните са записали в програмата си нуждата от отчитане на изискванията на бизнеса при изготвяне на учебните програми и определяне на държавната поръчка за прием;

Въвеждане на единни национални критерии по научни области за придобиване на научни степен, също е сред приоритетите на РБ в сектора.

ББЦ е записала в програмата си 20% увеличение на учителските заплати.

Формацията на Бареков планира и увеличаване на бюджета за образование на 7 на сто от БВП. В програмата си „България без цензура” е записала и повишаване на качеството на материално-техническата база и на обществения авторитет на учителското съсловие чрез обучение, кариерно развитие и професионална квалификация.

ББЦ се ангажира да обвърже висшето образование с поръчка на кадри от частния сектор. Освен това партията ще работи и за получаване на адекватни студентски стипендии, както и за отпадане на правилото за връзка между доходите на родителите и успеха на студентите.

Партията е записала в програмата си и създаване на Северозападен университет.


Здравеопазване

ГЕРБ залагат на принципа  че „човешкият капитал под формата на здраво, образовано и добре работещо население е добра предпоставка за икономически растеж”.

В програма си партията е записала, че в сектора трябва да се направи нова организация, която да гарантира, че средствата отиват за наистина необходими процедури.

Ако ГЕРБ управлява след изборите, ще работи за разширяване обхвата на профилактичните прегледи с допълнителни скринингови изследвания. Партията обещава и повишаване на събираемостта на вноските и преодоляване на регионалните дисбаланси в медицинската помощ. В програмата си формацията е записала и мерки и ангажимент за кадровото и ресурсно обезпечаване на Спешната помощ. Ще се уреди и нормативно участието на парамедици в спешните екипи и постигане на максимално равномерно покритие на територията на страната.

Реформиране на болничната медицинска помощ чрез сключване на договори само с лечебни заведения, предлагащи най-добро качество, равнопоставеност и безопасност на пациентите, също е сред записаното в програмата на ГЕРБ. И още, че само с повече пари и възможности за развитие в кариерата ще се спре изтичането на кадри от системата.

БСП ще работи за по-силно ангажиране на държавата в здравеопазването.

Освен това социалистите смятат за особено важно изравняването на достъпа до здраве в различните региони.

Левицата е и за „въвеждане на ясни стандарти за медицинските дейности и равностойни финансови условия за различните лечебни заведения“.

БСП ще работи за преориентиране на здравната система към превенция и профилактика на сърдечносъдови, онкологични и други заболявания чрез диспансерната форма за наблюдение.

Социалистите обещават да създадат модерна система на спешна медицинска помощ. БСП ще запази и намалената такса за посещение при лекар за пенсионерите.

Левицата планира да създаде и фонд за финансиране на здравната помощ за социално слаби граждани. Ще работи и за увеличаване на частта от цената на лекарствата за деца и  хронично болни, изплащани от Здравната каса;

Подобряване на планирането и на условията за реализация  на медицинските специалисти в България са записали още от БСП в програмата си.

ДПС се обявява за нуждата от надпартиен консенсус, с който да се вземат непопулярни и болезнени мерки в здравеопазването.

Според движението, за да се развие секторът, е необходима реална конкуренция, както и ефективен контрол и качество на медицинските услуги.

Движението се обявява за гарантиране на достъп и качество на здравната помощ за всички българи, включително и за тези, които живеят в отдалечени и  труднодостъпни планински райони. ДПС извежда профилактиката, скрининга и ранната диагностика като ефективни и приоритетни основи на здравната система. Партията на Лютви Местан иска и улеснена специализация, добро заплащане, последователност и приемственост при провеждане на реформите в  сферата на здравеопазването.

Според ДПС това ще стане чрез демонополизация на здравната каса,  конкуренция на финансиращите фондове и подкрепа за поетапно преминаване за изплащане на пълния размер на здравноосигурителните вноски за групите, осигурявани от държавата.

Движението е за задължителна национална здравна карта и за електронно здравеопазване на основата на единна информационна  система с е-досие, е-карта, е-рецепта, е-направление. И тази партия е за промяна в спешната помощ и смята, че може да го направи чрез ресурсно и логистично обезпечаване. Според ДПС трябва да има и промяна в лекарствената политика.

Реформаторският блок смята, че в здравеопазването постепенно трябва да се преминава от заплащане за услуга към заплащане за резултат.

Съюзът е и за запазване на кадровия потенциал на здравеопазването и за постигане на финансова стабилност на системата.

Според Реформаторите това може да стане на първо място чрез премахване на системата на направленията, чийто сегашен вид формацията определя като порочен. Направленията могат да се сменят с индивидуален здравноосигурителен пакет за доболнична помощ, става ясно от платформата на Блока.

РБ е и за въвеждане на индивидуална електронна здравна карта, както и за промяна на статута на Здравната каса. Целта на десния съюз е НЗОК да се превърне в инструмент на държавата за осигуряване на базов пакет от медицински услуги на гражданите.

Реформаторите са за въвеждане на 2-ри доброволен стълб от конкуриращи се частни фондове, осигуряване на заплащане на еднакви здравни вноски от държавата и реалния сектор в бюджета и формиране на нов механизъм за остойностяване на труда на работещите в здравеопазването.

Формиране на фонд, съфинансиращ лекарствената терапия на българските граждани в пенсионна възраст, също е записано в платформата на РБ.

ББЦ обещава увеличаване на бюджета за здравеопазване поне с 1% годишно.

В програмата си партията на Николай Бареков е записала и въвеждане на електронна здравна карта.

ББЦ ще работи за повишаване на доходите на работещите в системата на здравеопазването. А също и за стимулиране на лекарите, фелдшерите и медицинските специалисти, за да се развиват в България.
Формацията е записала в платформата си, че ще гарантира и специализация на медицински сестри и лекари в полагане на грижи за пенсионерите от ЕС в луксозни санаториуми.

Съдебна система и вътрешна сигурност

ГЕРБ обещават въвеждане на електронно правосъдие и на криминализиране на нов вид престъпления.

Партията на Бойко Борисов обещава на гражданите да влияят и да контролират хода на  наказателния процес чрез реформа на института на съдебните заседатели.

ГЕРБ ще сложи и край на бавните процедури, като скъси сроковете за връчване и придвижване на документи и уведомления в съдебните производства и даде възможност за упражняването на процесуални права и обмяната на документи между органите по електронен път.

Партията ще разработи и нова система за случайно разпределение на делата.

ГЕРБ е за приемане на нов Наказателен кодекс. В него ще се декриминализират деяния, които са загубили престъпния си характер и ще криминализират новите форми на престъпно поведение: осигурителна измама, компютърни престъпления, пране на пари, търговия с влияние, сексуална експлоатация на деца, организирана престъпна дейност и др.

В сектора на вътрешната сигурност ГЕРБ обещават възстановяване полицейското звено за противодействие на организираната престъпност и „високата“ корупция в структурата на МВР.

В програмата си партията е записала и изграждане на самостоятелна държавна агенция с контраразузнавателен профил. ГЕРБ планира и разширяване приложното поле на видеонаблюдението от по-големите към по-малките населени места.

Повече униформени полицаи в малките населени места също е записано в програмата на ГЕРБ.

БСП обещава да проведе дискусия по важните и актуалните конституционни въпроси
:

за собствеността и монополите, за по-силно регулиране на банковия сектор, за баланса на властите и за организацията на съдебната система.

Социалистите се обявяват за решителни действия на приходните агенции, на ДАНС и МВР в интерес на гражданите,  за да се намалят рязко корупцията и злоупотребите с власт.

БСП ще работи и за резултати от прилагането на електронното управление в съдебната система.

ДПС се обявява за финализиране на процедурата по избор на главен инспектор в Инспектората към ВСС и приемане на нов Наказателен кодекс, промени в НПК и в Закона за изпълнение на наказанията.

Според движението трябва да се работи за повишаване на доверието в МВР. В сектора ДПС е за решаването на  противодействието на битовата престъпност, контрабанда, измами, данъчни престъпления, пране на пари, както и за трайно решение на проблема с престъпността в малките населени места.

Партията ще работи за приемането на рамков закон за националната сигурност, който да регламентира взаимодействието между цивилното и военното разузнаване, службите за сигурност, армията и местната власт. ДПС отново е записало в програмата си, че ще работи за премахване на квотния принцип за участие на малцинствата в редиците на силовите ведомства.

Реформаторският блок иска главният прокурор да се избира от парламента.

Обвинител №1 трябва да може да се отстранява предсрочно, искат още от съюза. Блокът е за разделяне на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет и пряк избор на ВСС и ВПС от квотите на съдиите и прокурорите.

РБ е и за въвеждане на механизми, според които за всяко назначение в тези сфери ще се носи персонална отговорност. Блокът ще настоява и за промени в Конституцията, които да помогнат за осъществяване на съдебната реформа, която предлагат.

Реформаторите искат „Гражданска защита“ да излезе от МВР, да се разширят разследващите функции на Агенция „Митници“ и да се дадат такива на НАП и КФН. В програмата си те са записали и осигуряване на полицай във всяко населено място. РБ е и за създаване на единна разузнавателна служба.

ББЦ обещава да се справи с битовата престъпност по селата и крайните квартали с постоянно полицейско присъствие.

В програмата си формацията на Николай Бареков е записала и засилване ролята на България в НАТО чрез специализацията на нашата армия в областта на военната медицина и високите технологии. ББЦ е за превръщането на България в лечебницата на НАТО.

Формация ще работи за повишаване на заплатите на полицейските служители и военнослужещите и осигуряване на съвременно оборудване за службата им. Грижата за военните и полицаите ще се изразява и гарантирана висока степен на застрахователна защита за тях и техните семейства.

ББЦ е за премахване на партийните субсидии, въвеждане на образователен ценз за гласуване и на задължителен вот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Случаен преди 9 години
Всички обещания са ФАКТ. Но има една подробност. Всеки обещава, а после никой не дава! Защото сме като в баснята " ОРЕЛ, РАК и ЩУКА". Нищо ново под слънцето, животът си тече и отминава. А след нас какво ли ще остане?
38
0
 
3
 
! Отговори
сионер преди 9 години
защо да казват ? ще ни изненадат след като минат изборите :):):)
37
0
 
3
 
! Отговори
пен преди 9 години
А за пенсионната възраст защо никой нищо не казва!
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Казано с други думи. Всички обещават по високи данъци за работещите бели българи, защото парите не растат по дърветата.
35
1
 
5
 
! Отговори
Парламента преди 9 години
Дума дупка не прави.Обещанията също..Гласувайте за нас и ние ще ви е... майката докрай!
34
0
 
10
 
! Отговори
DDD преди 9 години
Мижи кьорчо да те лажим. То си личи отдалече как ще усвояват пари без резултати. Здравеопазването е крайната мярка не бутайте хората там да ги лекувате. Господа политици опитайте се да не ги разболявате. Качествена храна и спорт това е, а не убийства с лекарства ви и касите ви. Полицията е крайна мярка. Помислете какво липсва на хората не да ги ограничавате и контолирате с полиция. Съда е крайна мярка не отнасяйте всичко в прокуратурата и съда. Точно това са местата от които най много се краде.
33
0
 
4
 
! Отговори
дайте да дадете преди 9 години
пък на края нищо като няма.-Здраве да е!
32
0
 
11
 
! Отговори
аз преди 9 години
обещанията пари не струват.
31
0
 
8
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Бареков само за година обеща всичко и за всеки.Ще ни засили ролята в НАТО,после Волен ще ни развали членството в НАТО!На тези всичките да им забранят употребата на "ЩЕ"! Да им слагат по един печат "обещано" и "изпълнено"!Някой трябва да измерва търпимостта на българския народ към това празно говорене!Едни и същи обещания и клишета, поднесени по различен начин!
30
0
 
6
 
! Отговори
Булгар булгар преди 9 години
Никой не може да ви даде това което язе мое ви обеща.
29
0
 
8
 
! Отговори
бахухахахуухааа преди 9 години
(Здраве за всеки и полиция)
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно от какво са се хранели депутатите при бай Тошо. Като са работели без пари как са построили огромните си вили в Бояна. Справка дезата му и внуците.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой нищо няма да работи, обещания празни, повтарящи се вече години и изтъркани от употреба. Ще гласувам само ако депутатите работят без пари за благото на народа и държавата като при бай Тошо. Тогава ще им повервам и да го кажат ако имат желние публично.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обещанията са нещо хубаво.Само че неизпълнението им с цел лична облага е преступление. Така че всяка власт,неизпълнила обещанията си,е за затвора
25
0
 
2
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
p.s.Обащанието ми е валидно и за оная лейди от ЦРУ- то, как и беше името...Чатърли, пфу!
24
0
 
2
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Никой не вярва вече на статуквото! Те се изхабиха от крадене повече от 20 г.!
23
0
 
4
 
! Отговори
Емил преди 9 години
Това можеха да го направят по време на техните мандати.
22
2
 
1
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Ако някоя незадоволена булка се излъже и гласува за Глас народен, обещавам да я задоволя! Това мога, това обещавам, пфу!
21
0
 
3
 
! Отговори
Koko преди 9 години
Vasilev, samo USA imat pravo da razrabotvat neftovi i gazovi nahodista nali ? Bolnia ti mozuk i ambiciite ti za shistov gaz gi ostaviame nastrana
20
0
 
4
 
! Отговори
Veso преди 9 години
A za demografskata katasrtofa nishto. Tq ne sashtestvuva nali??? Umirame, sled 50 godini nqma da niima. Ama mai si go zaslujavame shtom nikoi ne povdiga vaprosa