САЩ откриха следи от руски военни в Сирия

От Москва отричат
9 окт 2014 21:30, Елка Василева
421
САЩ откриха следи от руски военни в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Пентагонът потвърди съобщение на сирийската опозиция, че бунтовници са превзели секретен Център за радиоелектронно разузнаване, управляван от специалисти от министерството на отбраната на Русия.

Във Вашингтон смятат, че откритите улики говорят за непосредствено участие на Москва в сирийския конфликт, тъй като събраната информация за разговорите и придвижването на силите на опозицията е била предавана на официален Дамаск.

Руските военни определят изявлението на Пентагона като „поредната провокация“, пише вестник „Комерсант“.

За превземането на секретния обект край град Ал Хара, близо до сирийско-израелската граница, представители на опозиционната Сирийска свободна армия съобщиха на 5 октомври.

От Пентагона потвърдиха, че става дума за съвместния Център за радиоелектронно разузнаване, който е бил контролиран от подразделение на сирийските проправителствени войски, но според американците основната работа в обекта се е извършвала от руски военнослужещи.

Във видеоклипове, качени от името на Сирийската свободна армия в социалните мрежи, бунтовниците показват откриването вътре в помещенията на стойки със снимки на военни от Русия на боен пост. Виждат се и списъци на бившите ръководители на базата, изображения, демонстриращи процеса на „съвместно обработване на информацията от руски и сирийски офицери“, карти на радиоелектронната обстановка, както и снимки на тържествени строеве на личния състав.

Сред уликите, намерени в едно от помещенията в обекта, са и руски нашивки с емблеми „Военно радиоелектронно разузнаване“ и паметни знаци, издадени в чест на „10-годишнината на Центъра С-2“.

Експерти на Пентагона вече са потвърдили, че събраните улики са истински и свидетелстват за „прякото участие на Москва в сирийския конфликт“.

„През последната година правителствените подразделения промениха тактиката за водене на бойни действия, а точността и ефективността на атаките значително се повиши“, смята източник на „Комерсант“, близък до военното ведомство на САЩ.

От Вашингтон не изключват успехите на правителствените войски да са свързани с работата на руските военни разузнавачи. Представителят на Сирийската свободна армия Фирас ал Хаврани заяви, че в центъра са работили не по-малко от 15 военослужещи от Русия. „Те са напуснали обекта и преди две седмици със самолет на сирийските ВВС са заминали за Дамаск“, добави той, като отбеляза, че непосредствено преди нападението на бунтовниците от обекта е била изнесена най-съвременна електронна апаратура.

В Москва не признават претенциите на Пентагона и Сирийската свободна армия. По думите на източник на „Комерсант“ от руския Генщаб обектът край град Ал Хара е бил активно експлоатиран от сирийските военни в съветско време: още в средата на 1960-те години по молба на правителството на Сирия Русия е доставила в страната техника за радиоелектронна борба, слагайки началото на формирането на радиоелектронните войски.

Сега според източника на изданието обектът е де факто изоставен, а намиращото се там оборудване е или остаряло, или е било откраднато от бунтовниците. „Нашите специалисти няма какво да правят там – казва той. - А показването на лични вещи стар образец не е нищо повече от провокация“.

От американския Конгрес обаче поискаха от Пентагона „незабавно да проучи“ събраните улики. „Нямам основания да не се доверявам на тази информация – заяви сенатор Джон Маккейн. - Сега можем да твърдим, че Русия не само оказва военна подкрепа на Сирия, но и директно координира и управлява този конфликт“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено, че братска Русия ще си защитава интересите. Американците са агресорите. Заради американските политики умират стотици хиляди невинни хора по света. България трябва да укрепи отношенията си с Русия. Видя се, че от 25 години преход към запада в момента страната ни е пред фалит и западните концерни се чудят с какъв нов заем да ни заробят.
14
2
 
34
 
! Отговори
АБВ преди 9 години
А нещо да кажат янкитата за следите от тяхното присъствие в Либия Сърбия Ирак Египет Цяла Африка !Ако някой не ги спре дали ние ще сме последните?
13
0
 
15
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Анонимен 13 Ахахах,точно чеченците ли намери брат? Тотално си се объркал Най-много чеченците да дефлорират тия от ИДИЛ дето се мъчат да пакостят там и да им дадат избор Или остават в Чечня и ще бъдат ежечасово дефлорирани или се връщат обратно в Ирак Междудругото ако поставят чеченците такъв ултиматум на Плевнелиев,човека от радост,даже ще поиска официално чеченско гражданство
12
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
облъчват с невярна информация на всеки 2 часа, четете независими източници на иформациа а НЕ ПЛАТЕНИ
11
1
 
50
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
*** нагледците, летят с хеликоптери и самолети на Сирия, бомбандират стрлят и трепят на сирийска територия без мандат на ООН ей така на своя глава, ама на руснаците нашивките били намерени
10
0
 
43
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Значи...бунтовниците са на страната на...чичо Сам.Ами да си ги...изтегли чичо Сам и войната в Сирия да...приключи.
9
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо не кажат какви следи има при ислямистите? Кой ги въоръжи и им помагаше със съветници?
8
0
 
60
 
! Отговори
Фелибето преди 9 години
На американците навсякъде им се привиждат руснаци,шубето е голям страх
7
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е ,и?
6
1
 
83
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
те обясниха на целят свят че Русиа свалила самолета в Украйна и после скриха черните кутии и когато русняците им показаха че 2 украински изтребителя са летяли до самолета минута преди да го свалят Американците спяха темата и забравиха за самолета. Но 10 дена пробиха ушите на хората с лъжи. Така както нападнаха и ИРАК едно време , излъгаха че имал химически оръжия които никога не бяха намерени . За американците всички са врагове и ГИ ЗАСТРАШАВАТ . Империята на злото само пали войни по света .. те
5
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И дори и да е имало руснаци какво? Хамериканците ще им се карат ли...смешници..
4
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А хамериканците какво правят в този превзет център, значи и те са част от конфликтат.е. те са създателите на конфликта.
3
1
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото видяха ,че Русия са свалили самолета над Украйна ....
2
32
 
3
 
! Отговори
ха,ха,хааа преди 9 години
ЗАЩО ЛИ НЕ СЕ ОЧУДВАМ НА СТАРИ ИСТИНИ !!!!????
1
2
 
36
 
! Отговори
anonimen 55 преди 9 години
Porednata tapa provokaciya na Pentagona!:@