Путин влече Запада в мътни води

Притеснения поради руската военноморска активност
Обновена: 21 окт 2014 20:00 | 21 окт 2014 19:34, Елка Василева
283
Путин влече Запада в мътни води
Снимка: Reuters

Забелязването на подозрителен обект край шведския бряг показва, че Русия се връща към похватите от Студената война.

Това е като сцена от Студената война: забелязването на подозрителен подводен обект във водите край Стокхолм принуждава шведските въоръжени сили да започнат най-голямата си издирвателна операция от десетилетия. За да стане цялата история още по-пиперлива, шведски вестник съобщава, че мобилизирането на кораби, войници и хеликоптери е извършено в отговор на прехващането на кодирано съобщение от катастрофирала руска подводница към щаба на флота й в Балтийско море, пише Кон Коглин от в. "Телеграф".

Твърденията, че руски кораб е отговорен за вдигането на тревогата, са незабавно отхвърлени от Москва, където министерството на отбраната настоява, че неговите кораби и подводници изпълняват нормалните си патрулни задължения и че "няма аварии или произшествия".

Но като знаем как руските власти излъгаха при трагедията с "Курск" през 2000 г., когато в подводница от съветско време стана експлозия, в резултат на което загинаха всичките 118 души екипаж на борда, западни официални представители се колебаят да приемат за чиста монета твърденията на Москва, че е невинна. В случая с "Курск" минаха няколко седмици, преди Русия да признае публично за катастрофата, макар че експлозията беше регистрирана от устройствата, използвани обикновено за наблюдение на земетресенията.

Самият факт, че вдигането на шведските военни под тревога незабавно провокира твърдения, че руснаците са се върнали към старите си номера от Студената война, провеждайки нелегални операции с подводници, е показателен за дълбокото недоверие, което съществува в момента между Русия и европейските й съседи.

За шведите идеята за руски кораби, нарушаващи териториалните им води, не е нещо ново. По време на Студената война шведският флот често беше изпращан срещу съветски военни кораби, разполагайки дълбочинни бомби, за да отблъсне подводници. През 1981 г. шведите, които решиха да не се присъединяват към НАТО в началото на Студената война, участваха в 11-дневно противопоставяне с Москва, след като съветска подводница с ядрено оръжие заседна на югоизточното им крайбрежие.

С края на Студената война се установи всеобщото мнение, че руският флот вече не представлява сериозна заплаха за сигурността на Запада, особено след като САЩ и техните съюзници похарчиха близо 20 милиарда британски лири за извеждане от експлоатация на овехтелия руски флот от атомни щурмови подводници.

Това, което показва обаче последната суматоха край Стокхолм, е, че притесненията за руската военноморска активност отново са начело на списъка на европейските министерства на отбраната, а амбициозният план на Кремъл да построи нов флот от атомни подводници е сред основните им притеснения.

Докато много европейски страни, включително Великобритания, правят драстични съкращения на бюджетите си за отбрана, Кремъл наскоро одобри изграждането на 10 нови подводници, които да присъедини към могъщия си Северен флот, като част от амбициозния си план за модернизиране на въоръжените си сили. Москва е особено заинтересувана от укрепването на подводния си флот, защото тези кораби се смятат за най-добри в тайните военни действия, притежавайки способността да лежат с месеци на дъното на океана и запазвайки потенциала да унищожат цели градове с една единствена ракета.

Този нов акцент върху базирани на подводници военни действия е още по-притеснителен за страни като Швеция, които са в близост до главната база на Северния флот на Колския полуостров западно от Мурманск, и по-малкия аванпост в Калининград - обграден от Полша и Литва руски анклав, който гледа към Швеция.

Освен това неотдавнашните руски военни намеси в Крим и в Източна Украйна засилиха притесненията, че Кремъл може да използва възстановената си военна мощ, за да разшири териториалните си претенции. Така например Москва не крие желанието си да обяви суверенитета си върху обширни райони от Арктика, за които учените смятат, че съдържат до 100 милиарда тона газ и петрол. Миналия месец Кремъл обяви, че създава военноморска командна структура с цел да защити интересите си в региона.

Перспективата ново поколение руски многоцелеви подводници да излязат в морето със сигурност е нещо, което Великобритания трябва да приеме сериозно, особено когато става дума да се осигурят адекватни ресурси за защита на нашата островна държава.

Едно от най-спорните решения, взети в Прегледа на стратегическата отбрана и сигурност от 2010 г., беше да се премахне програмата за самолетите за морско разузнаване Нимрод 4, с което сериозно ограничиха способността на британските въоръжени сили да разкриват и нападат позициите на вражески подводници. Нимрод беше прекрасно екипиран да засича руски подводници, а без него нашата способност да защитаваме бреговете си от нежелани нашествия е силно ограничена.

Това е особен проблем за подводниците клас "Вангард" на Кралския военноморски флот, които са екипирани с британските ядрени ракети "Трайдънт". Защитаването на тези съдове от нежеланото внимание на руснаците е жизненоважно за запазване на ефективността на нашето целогодишно намиращо се в морето средство за възпиране. Но висши флотски офицери се опасяват, че без адекватна морска отбрана руснаците скоро ще могат с лекота да проследяват нашите подводници с ядрено оръжие.

След като Москва ясно показва подновен интерес към ползите от войната с подводници, Коалицията очевидно трябва да обърне внимание на зеещите дупки в нашата способност да контрираме тези похвати.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
1
 
1
 
! Отговори
УЧУДЕН преди 9 години
Малийи, живи да ги ожалиш англичаните, немали пари за оръжие! Ми печатайте си като американците и на това ли да ви учим! Айде Русия продава нефт и газ, ами вие к,во - луда крава! Я се стегнете и поработете малко! К,во сте се загрижили за шведите! Те имат диаманти - това са шведките! Срещу тях няма противник, който да остои! И хубави и искащи още и още! А пияните англичанки, к,во, хем грозни , хем пияни, хем дебел***зи! Абе земя, като една човешка длан!
145
0
 
2
 
! Отговори
а може би преди 9 години
Пачо,Когато не само РФ, а и други държави се откъснат от пиявиците, ти ще си първия който ще хукне към по-доброто място защото си консуматор, и ценностите ти са консуматорски.
144
7
 
3
 
! Отговори
Пачо преди 9 години
Само да попитам всички РУСОФИЛИ. Защо всички хора бягат към ЕВРОПА и САЩ ? А,тарикатчета такива,защо не ходите в Русия да изкарвате пари?
143
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много си неук бе момче. Научи се първо да пишеш на български /ако си българин/, в което дълбоко се съмнявам, сред това научи и малко граматика, защото в българския език има и такава и едва след това изказвай *** си мисли. Хайде със здраве и залягай над учебниците.
142
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да изкажа и аз скромното се мнение. Западната пропаганда и нашите слугински медии денонощно ни заливат с информация, за "жизнено важните" интереси на САЩ, които отстоят на хиляди километри от техните граници и вече се простират по цялото земно кълбо. Защо една велика държава като Русия да няма собствени претенции. Това е съвсем нормално и закономерно. Но еврогейският съюз и САЩ изпитват ужас от този факт. Ами всеки има права в този свят и Путин много добре им го показва. Желая му нови успехи.
141
3
 
28
 
! Отговори
сервитьор от Несебър преди 9 години
Милите британци за какъв подводен флот си мечтаят тия нещастници...те освен да се напиват като прасета без грам да замезват за нищо друго не стават.... а да и да повръщат след това на всякъде и да не си плащат сметката и да се правят на маймуни и да ги реанимират в бърза помощ за наша сметка. Щели да плашат Русия с подводници...нещастни британски червендалести прасета и скопени шопари...нещастна държавица зовяща се великобритания. Велика за мен е Русия и руснаците щото са богати и поръчват яко
140
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бакал Петкоtozi go glacaxme za knaz predi Kobyrga taka4e KONGO e na BG
139
2
 
25
 
! Отговори
Бакал Петко преди 9 години
И АЗ ЗНАМ НЕУЩО ЗА ЕВРОПЕЙСКОТО ЗНАМЕ. Като не могъл Леополд -2 да завладее Конго,кани другите европейски колонизатори да се обединят в АЛИАНС и измисля синьото знаме като обявява,за всеки присъединил се към АЛИАНСА на знамето да слагат звезда за него.Стичат се германци,датчани,французи... стават 12 страни и заедно сломяват съпротивата на конгоанци...и започват сечта и колониалното насилие та чак до наши дни.Ето откъде идва това знаме с звездите, дето българин пръв го изхвърли от Парламента.
138
17
 
6
 
! Отговори
леле преди 9 години
тука хвърчат опорни точки, не е истина. по-спокойно позитанци, леко че потрошите клавиатурите
137
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВЕЧНИЯТ КРАДЕЦ ПРЕСТЪПНИК САЩ ВСЕ КЪДЕТО ИМА РЕСУРСИ ЗА КРАДЕНЕ СА ТАМ ПОД НЯКАКЪВ ПРЕТЕКСТ ДАЛИ ДА ДЕМОКРАТИЗИРАТ ПОРЕДНАТА "ДИКТАТУРА" ДАЛИ ЩЕ СЕ БОРЯТ С/У ТЕРОРИСТИ КОИТО СА НА ЗАПЛАТА В ЦРУ КАТО АЛКАЙДА И *** ОТ ИД.Е**** НАГЛИТЕ КИПИЛЕТА.АМА И СЕГА С ТОВА ТЪРГ.СПОРАЗУМЕНИЕ С ЕС ДЕТО ИСКАТ ДА НИ НАТИКАТ В РОБСТВО НА МАСОНСКО-ТАЛМУДИЧЕСКАТА *** ОТ КОРПОРАЦИИ, КОИТО ОБРАЗНО КАЗВАТ ТИ СИ ДИКТАТОР ЗАЩОТО НЕ ДАВАШ ДА ТЕ Е*БА. ТАКА БЕШЕ С ИРАК, ЛИБИЯ, СИРИЯ И МН. ДРУГИ МЕСТА КЪДЕТО ИМ СЕ
136
5
 
31
 
! Отговори
Георги преди 9 години
Швеция е една много хубава и просперираща страна. Всичко това го дължи на...руснаците! Точно 300 годени не е воювала, след като един мустакат великан, наричан от цял свят Петър Велики, размаза при Полтава шведската армия на Карл XII и потопи шведския флот при Гангут! От тогава шведите си седнаха на буквите и не са воювали. Създадоха първата в света болнца за ветерани, знаменитата Каролинска Институтет. Е, произвеждат качествено оръжие - хем да се бранят, хем да продават. Самолети, кораби, оръдия
135
1
 
27
 
! Отговори
Янко преди 9 години
Йолочка, освен, че си красива и привлекателна, си и много интелигентна.Но черпиш информация само от калпави източници и то едностранна!А това не е добрата журналистика!Прочетох доста по случая от РУСКИ източници, на които нямам основание да не вярвам.Ами дай и контраверсията, пък ние да се оправяме! Например, че на руски съдове е строго забранено да се навъртат около Швеция.Или това, че руснаците прогониха американска субмарина тип "Охайо" от Охотско море, което с решение на ООН е вътрешно руско
134
1
 
11
 
! Отговори
Phallus impudens преди 9 години
До словак 111Ти си славак, колкото аз съм непалец. Изобщо нищо не ти е ясно. Понижаването на цените на въглеводородите е насочено главно срещу американската експанзия. Това беше ход на саудитите и Катар, иначе верни дружки на янките. Но като стане дума за сериозни неща, хората си гледат сметката. И защо помисли, че само Русия ще пострада от това? Изобщо с какво мислиш? Такива "мислители" ни прецакват с ЮП, с Белене. А зимата ще бъде много студена! За което ще е виновна пак Русия, разбира се!
133
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде изпитанаата схема - пропагандна статия от западни СМИ, пусната до медийте които империята финансира и в коментарите - форумните *** на НПО-тата...класика в жанра..а сега разбрахте ли какво е мека сила? Пък после президентчето обявява, че българите не обичат Русия и че тя ни е враг?
132
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
,,За всяко идиотско провинение има филосовско оправдание"Путин бил забъркал Европа в някакъв филм.А демократичната Европа няма вина,че струпва войски по неговите (на Русия) граници.До колкото си спомням Русия не е предявявала претенции към американски територии но американците предявяват претенции към части от Русия по-точно към нейните находища на въглеводороди.Преди месец имаха претенции към ,,Волго-Донският канал"Защо не казват истината за Крим.САЩ желаеха в Севастопол да бъде 6 ят флот.
131
2
 
15
 
! Отговори
До 105 преди 9 години
До до 101 от славянинСловакия - добре! Нека повлече крак и други дребосъци да я последват! Но, ако Турция излезе от факаното акано НАТО, тогава ще настъпи голяма веселба! Байрям! Четвъртата по военна мощ страна в света и ... излиза от терористичната оргнизация!
130
1
 
32
 
! Отговори
mitko преди 9 години
Арктика:-значи руснаците нямат право за претенции-само САЩ.Я си гледайте работата-щом като може,ще го направи
129
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бла, бла, бла и директни заемки от западната пропаганда.Това е съдържанието на тази статия.
128
0
 
29
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Много разбирачи и военни стратези в този форум- всички от всичко разбират и коментират- кой подклажда войните, кой какви подводници има. Нищо не е достатъчно ясно да знаете- всичко е пропоганда. Статията *** вероятно я е преписала от някой западен сайт. Ако беше руски щеше да изглежда обратно. Да не гледаме в канчето на големите - те винаги са си мерили подводниците и ще продължават да го правят. Ние нашата си каша не можем да оправим ама Путин и Обама какво правят много разбираме.
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
214-ти, действително е пълно с глупости в този форум; твоята писаница го потвърждава.