План "Маршал" трябва да се приложи днес в Украйна

"Западът ще трябва да действа единно, за да спре Путин"
Обновена: 23 окт 2014 22:36 | 23 окт 2014 22:32, Елка Василева
250
План "Маршал" трябва да се приложи днес в Украйна
Снимка: Reuters

Украйна е опустошена от война, което утежнява икономическата и финансовата й криза. Тя се нуждае от сериозни реформи, както и от значителна международна помощ, не само кредити, а и щедри дарения. Спешната ситуация изисква нов план "Маршал", пише Андерш Аслунд във в. "Файненшъл таймс“.

Днес, както и през 1947 г., звучат правдиво думите на държавния секретар на САЩ Джордж Маршал: "Логично е, че САЩ трябва да направят, каквото могат, за да помогнат за възстановяване на нормалното икономическо здраве на света, без което не може да има никаква политическа стабилност и никакъв гарантиран мир". Но днес бремето лежи върху ЕС.

Националната банка на Украйна предвижда спад на икономическото производство с 10 на сто тази година. След това бюджетният дефицит ще скочи до 15 на сто от брутния вътрешен продукт, а догодина държавният дълг ще надхвърли 100 процента от БВП. Украинската валута вече беше обезценена с 60 на сто, което повиши инфлацията до 19 на сто. Класическият цикъл на обезценяване и инфлация приближава и може да доведе до финансов колапс.

За нуждата от план "Маршал" се заговори след разпадането на СССР, но тогава нямаше военни опустошения, никаква военна заплаха и нямаше особена нужда от нов западен съюз. Днес всички те са налице, което дава пет добри причини за план "Маршал" за Украйна.

На първо място причината за икономическата катастрофа е войната, която Кремъл започна срещу Украйна на 27 февруари, когато беше назначено сегашното правителство. Руски оръжия взривиха електроцентралите в Донбас и това доведе до спиране на помпите в каменовъглените мини, които бяха наводнени. През август и септември украинското производство на въглища спадна наполовина, а производството на стомана спадна с една трета. На 13 септември премиерът Арсений Яценюк оцени щетите от войната върху инфраструктурата на 9 милиарда долара, а оттогава те продължават да растат значително. Хуманитарната криза в Донбас изисква западна хуманитарна помощ.

Второ, също като Европа след Втората световна война Украйна трябва да възстанови държавата и икономиката си. След демократичния пробив през февруари, избирането на президента Петро Порошенко на 25 май и парламентарните избори тази неделя, Украйна ще е готова за тази гигантска задача. Ако ЕС приема сериозно неотдавна ратифицираното споразумение за асоцииране с Украйна, трябва да го покаже сега.

Трето, ако необходимият капитал се осигури под формата на кредити, Украйна няма да е финансово устойчива. През април Международният валутен фонд сключи двегодишно стендбай споразумение с обща международна подкрепа от 33 милиарда долара за две години, от които самият МВФ ще осигури 17 милиарда долара. Но почти целия обем на тази "помощ" се състои от кредити, които Украйна трябва да връща. В анализ на устойчивостта на дълга през юли МВФ прогнозира, че украинският държавен дълг може да достигне 134 на сто от БВП през 2016 г. при шоков сценарий, който е по-мек от сегашната реалност.

Четвърто, оригиналният план "Маршал" целеше да защити свободния свят от военни и диверсионни заплахи на Съветския съюз. Днес Европа отново е изправена пред подобна сериозна заплаха за сигурността, този път от Русия. Европа трябва да се изправи срещу тази заплаха.

И най-накрая, самият Запад се нуждае от нова форма на съюз. НАТО не е достатъчна, а не съществува друг съюз, включващ както ЕС, така и САЩ. Руският президент Владимир Путин от години води агресивна политика чрез газа, търговията, кибертехнологиите, информацията и военните. Днес ЕС, САЩ, Канада, Япония и други западни страни действат двустранно, за да подкрепят Украйна. Всички те биха спечелили от по-задълбочено сътрудничество.

Западът ще трябва да се обедини, за да спре Путин и трябва да го направят сега в Украйна. Защо да насърчава Путин да продължи към Молдова, Грузия и Балканите - а това съвсем не е изчерпателен списък?

Украйна се нуждае от цялата чуждестранна помощ, която може да получи, но тя трябва да е координирана. Затова правителството в Киев създаде работна група за план "Маршал" за Украйна под председателството на вицепремиера Володимир Гройсман.

Основната разлика с 1948 г. е, че ЕС трябва да поеме водачеството. Съюзът разполага с всички необходими средства.

Бившият премиер на Литва Андрюс Кубилюс предложи ЕС да отдели 3 на сто от бюджета си от 1 трилион евро за 2014-2020 г., равняващи се на 30 милиарда евро, като дарения за Украйна. Подходящото време за стартиране на план Маршал за Украйна е на планираната дарителска конференция през декември, след като новият украински парламент започне работа и бъде съставено ново правителство.


*Авторът Андерш Аслунд е бивш съветник на украинското правителство и старши научен сътрудник в Института "Питърсън" за международна икономика.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
НЕ ИСКАМ ДА ПЛАЩАМ ЗА БЕЗУМИЕТО НА УКРАИНЦИТЕ..... НЕ ИСКАМ ДА ПЛАЩАМ ЧУЖДИ СМЕТКИ.... НА НАС КОЙ ПЛАТИ ЗА ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ГОДИНИ.... НЕ ИСКАМ Д АПЛАЩАМ ЗАРАДИ ИНТЕРСИ НА ОЛИГАРСИ И ТО УКРАИНСКИ... НИКАКЪВ ПЛАН МАРШЪЛ ОТ НАШИЯ ДЖОБ!!!!
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А така хранете Украйна, само да не се изненадате някой ден като падне пердето на българина и кацне Искандер и ТОПОЛ-М по билото на Балкана на един разстояние от Италия, Гърция и Турция ...
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От всяко левче 3ст за украинците, а защо не 5? ще вземат и повече щото няма да стигнат.
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мдаа, ще се ръсим да спасяваме гърците, сега и украинците които никакви не са ни, само за да може НАТО да се приближава до Русия. А мизерията в бегето ще става все по голяма и ще се задълбочава още повече през следвашите 20 години. Но за Гърция и Украйна ще има, а оня мазен лигльо лизача на американски *** ще говори глупости срещу Русия и ще купуваме най-скъпо газта.
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
забележете какви глупости пишат ------Западът ще трябва да се обедини, за да спре Путин и трябва да го направят сега в Украйна. Защо да насърчава Путин да продължи към Молдова, Грузия и Балканите-----търсат повод да нападнат Русия,,,ще има атомна война -друг изход няма
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
....... а за България ... , да ти го нафукав в еврогейския съюз
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
постоянно ни заливат с тази помия и пропаганда тези отвъд океана само мислят за войни и смърт ,, така и промиват мозъците на обикновенният американец ..но Баба Ванга Бог да я прости го предрече че Владимир ще възтаржествува накрая... Не съм с русняците но съм против империята на злото-лошите янки дето само за война мислят . Запалиха, Африка, Азиа сега и Европа ,,това е тяхната цел
26
0
 
0
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
Юри Безменов - позаитересувайте се вместо да спорите за нагласени вече работи!
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За Украйна план "Маршал", а за Русия план "Генералисимус" !
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** - план Маршал е нужен за цялата Източна Европа и по-специално да кажат на собствениците на високотехнологичните компании да престанат да си местят заводите при *аните китайци, защото източноевропееца бачкали за 300 евро, а жълтура за 150. То бива бива алчност, ама накрая като влязат зелените човечета и почват да реват какво стана че не вечеряхме
23
0
 
8
 
! Отговори
Ачко преди 9 години
Украйна е една черна дупка .....
22
0
 
21
 
! Отговори
циганин преди 9 години
колко наивен трябва да си за да вярваш на америка ,може ли някой да ми обясни кой назначи америка за световен полицай?Ако една държава има проблем то трябва тя да си го реши вътрешно.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
glupava statiya - chista proba propaganda sreshtu putin a drugoto e za kamuflaj.plan marshal ne se predvijda i nyama da ima.
20
1
 
16
 
! Отговори
1 преди 9 години
Кухи розови сънища. След събуждането обаче боли... И поредният неуспял опит за манипулация в зависимите български средства за масова информация (ей, разберете, няма кой да ви вярва и ако можете се оправете).
19
8
 
0
 
! Отговори
ЛЕНИН преди 9 години
КАПИТАЛИСТИ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ -СЪЮЗЯВАЙТЕ СЕ !
18
1
 
7
 
! Отговори
:) преди 9 години
Ах,те ги смятат за германци...мухахаха това е като да сбъркаш водата с бензин.Дерзайте момчета.Можете да ги хранутите 2-300 години.После те ще реват на руснаците че нацистите са ги поробили.След тва пак същия номер и така докато има навити да им се връзват.Така е така е всички сме балъци в един момент на тоя свят.
17
1
 
24
 
! Отговори
х преди 9 години
В АМЕРИКА ИМА 45МИЛИОНА КОИТО СЕ ХРАНЯТ С КУПОНИ ЗА ХРАНА
16
3
 
28
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Една малка статия с купища лъжи в нея!Русия била виновна за икономическия срив на Украйна!?Да се смееш ли или да се смееш!Ако не бяхме го бяхме преживели-можеше и да повярваме!Завземането на властта от полу-луди псевдо-националисти е истинската причина за срива!Под контрола на проруски сили е малка територия,което едва ли оказва толкова голямо влияние върху цялата икономика на Украйна!Виж контрола на САЩ върху управлението е тотален и оттам произлиза проблема.А план "Маршал" за Украйна няма има!
15
12
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
План Маршал ще има за Незалежна Украина, а за Лугандон ще има палатки и консерви с копърка. А, и частни армии - поне 3-4, маскирани като застрахователни компании. "За что боролись, на то и напоролись"
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не си пропуснал нищо в мкдуналдс, тъкмо напротив.