Сирийски бежанци се тъпчат в сграда на бивше училище в Берлин

За семейството на Мохамед Германия е страхотна страна
24 окт 2014 17:39, Елка Василева
58
Сирийски бежанци се тъпчат в сграда на бивше училище в Берлин
Снимка: архив, Reuters

Германия, където във вторник започва международна конференция за бежанците, полага усилия да се справи с доста силен приток от търсещи убежище. Използват се например бивши училища, като в Берлин, и пришълците се тъпчат в класните стаи, пише Яник Паске от Франс прес.

Мохамед Набил пише в голяма тетрадка на квадратчета: "Wie heisst Du?" ("Как се казваш?"), "Ich heisse Mohamed" ("Казвам се Мохамед"). В стая от няколко квадратни метра, която споделя с майка си, брат си и сестра си, 28-годишният сириец от палестински произход преговаря своите първи думи на немски - езика, който прилежно учи от самото си пристигане в Берлин.

На 2700 километра оттук Мохамед Набил - току-що дипломиран инженер, е работил в Хомс, важен икономически център в Сирия, превърнал се в епицентър на бунта срещу Башар Асад.

Вече два месеца той е бежанец в Германия, подслонен в бивше училище, собственост на берлинската община - там настаняват кандидатите за убежище, пристигащи най-често от конфликтни зони като Сирия и Ирак.

Германия - предпочитана цел на търсещите убежище в Европа, очаква тази година да посрещне 200 000 (близо 60 на сто повече от предишната година, когато също имаше 64-процентов скок).

Най-много са идващите от Сирия. От януари до края на август в Германия са подали молби 20 184 сирийци, което означава годишно увеличение със 186 процента.

От 2011 г. насам близо половината сирийци са се изселили другаде: над 3 милиона са бежанците в съседните държави - Турция, Ливан и Йордания, а има и шест милиона вътрешно разселени лица.

Мохамед Набил прекарва деня с още 104 бежанци - в стола, където им сервират в определено време вакуумирани храни, в коридорите с мъждукащ неон, където си бъбрят, събрани в групички, или в безупречно поддържана стаичка с оранжеви пердета.

"Тук усещаме, че сме човешки същества, тук има човешки права", обяснява Мохамед на добър английски. "В Хомс не можеше вече да се живее. Там не е останало нищо за ядене, няма дори мляко за децата", добавя той пред АФП.

За да стигнат до този западнал квартал на германската столица, Мохамед, майка му, сестра му и брат му са прекосили Египет, Либия и Италия. Одисеята им включва и кошмарно пътуване през Средиземно море с някакъв "кораб на смъртта", както го нарича младежът. Майка му - 50-годишната Зарифа Абу Салем, показва направена от нея снимка: десетки бежанци, натъпкани в някаква черупка. "Двайсет часа по море, набутани като животни, а щем не щем, платихме на каналджиите по 1200 долара на човек", разказва той.

"Спешното решение"

Свалено на брега в Сицилия, семейството решава да продължи за Германия. Прекарва първата си берлинска нощ в един парк, а на другия ден всички тръгват към близкото полицейско управление, за да се погрижат за тях.

Училището - временният им дом, е превърнато през септември в център за настаняване. За два дни го напълват с походни легла.

"Импровизирахме - трябваше спешно да намерим решение, за да не спят хората пак под открито небе", обяснява Манфред Новак от А Ве О - обществено сдружение за социално подпомагане, организирало 10 центъра за търсещи убежище в Берлин.

"Тези хора идват от конфликтни зони. Попадат в една богата страна. Просто няма как да ги сложим да спят на някой дюшек в коридора", отсича Ян Надолни, който ръководи този център за спешно настаняване.

Класните стаи са преградени с тънки завеси, очертаващи "частно пространство" за всяко семейство. В бившия кабинет по химия бръмчат четири перални машини. Кабинетът по физика скоро ще бъде преустроен в кухня. "Отидохме в магазин "направи си сам", купихме душове и ги монтирахме за един уикенд", разказва той.
"Тесничко е тук", признава Надолни, който е отстъпил своя офис, за да сложат там още легла.

Навсякъде в Германия преустройват бивши казарми, спешно монтират контейнери и разпъват палатки. Налага се обаче някои бежанци да нощуват два-три пъти навън, при все че температурите падат.

Днес Мохамед иска едно-единствено нещо - да живее нормално. А майка му вече мечтае по-малкият син, Али, който тръгва на училище в Берлин, да следва после медицина. Защото за това семейство "Gеrmany is a great country!" - Германия е страхотна страна!
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: ГерманиябежанциСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
12
 
! Отговори
20 преди 9 години
същото е и лом-оряхово, мездра-червен бряг, а ако влезнеш в *** махала на червен бряг може да те разфасоват.
18
6
 
10
 
! Отговори
321 преди 9 години
Аз съм съгласна да приемат само сирииците-християни, които са малцинство и имат склонни разбирания с нашите. Останалите в Турция или които ги иска.
17
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
българите освен че сме злобни сме и мизерни крадливи и мързеливи. за това в германия когато за едно и също работно място кандидатстват българин и турчин взимат турчина
16
8
 
14
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
Горд съм, че съм част от това цивилизовано общество. При вас в БГ е джунгла на омразата и ксенофобията. Нищо човешко не е останало у вас, потъпквате ежедневно заветите на Левски.
15
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Nemcite sa s drugi vijdaniq kam horata! A Balgarina dori i Maika si da vidi da pada otgovarat mu e, e az kvo da praq! Kato e padnala sama sie vinovna! Ave da dase opraq veee......
14
4
 
5
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Човешки същества....!
13
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая *** *** идва под думата "БЕЖАНЕЦ", после следват *** ,забрадки ,фереджета, джамии,терористи,корана,исляма, по 10 деца на семейство,правата на човека, борба за права и свободи, и т.н. и т.н.
12
13
 
1
 
! Отговори
турчин преди 9 години
сaмо кой нaричa aрaбинa мирзел моля веднaгa дaсе пусни в facebook
11
0
 
29
 
! Отговори
2 преди 9 години
След няколко години ,този благодарен емигрант ще се бунтува ,ще иска още джамии , да се моли ,ще хвърля камъни по полицията и ще гледа накриво германците.Приемането на толкова бежанци е национално самоубииство .Криворазбраната демокрация ще доведе в Европа милиони араби със тяхната простотия,мързел ...със техните войни.
10
20
 
5
 
! Отговори
DEVIL-JIN преди 9 години
Германските институции и народ са усвоили до съвършенство метода да Германизират много бързо такива емигранти които във други части на света не успяват да го сторят,след време тези емигранти от третият свят стават по големи Германци и защитници на Германските ценности от самите коренни Германци.И Германската система изсмуква качествата им до съвършенство и те работят за благото на Германия.
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До azДа им вади зъбите без упойка,като искат без пари!
8
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СВЕТЪТ СЕ ПРОМЕНЯ. ТАКА ЧЕ НИЩО НЯМА ДА Е ТАКА КАТО Е БИЛО. ПРОМЕНИТЕ СА ГЛОБАЛНИ И НИЩО НЕМОЖЕ ДА ГИ СПРЕ. ЗЕМЯТА Е ЕДНА. ДРУГА НЯМА. СВЯТ БЕЗ ГРАНИЦИ ТОВА Е БЪДЕЩЕТО. А НИЕ КАТО СИ ЖИВЕЕМЕ ОЩЕ В 19 ВЕК ЩЕ ИМА ДА СЕ ЧУДИМЕ ЗАЩО ЛИ СВЕТЪТ НЕЕ ТАКЪВ КАКЪВТО ГО ПОЗНАВАХМЕ. ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ КОГАТО ЕВРОПЕЙЦИТЕ ЩЕ БЯГАТ КЪМ АЗИЯ И АФРИКА ДА ТЪРСЯТ СУША. КОГАТО ЗАПОЧНАТ ДА НИ ЗАЛИВАТ ОКЕАНИТЕ И МОРЕТАТА. НО НЯМА ДА СМЕ ЖИВИ ДА ГО ВИДИМЕ. ТОВА КОЕТО ЩЕ СЕ СЛУЧИ ЩЕ ГО ПРЕЖИВЕЯТ ВНУЦИТЕ И ПРАВНУЦИТЕ.
7
5
 
32
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
Детето на Мохамед ,ще клати внучката на Меркел и ето ви нови "германци" А аз си мислех,че ние скоро ще се ислямизираме,ама Германия може да ни надмине Очаквам полумесеца на флага им
6
3
 
20
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Меркел, питай маймуняка зад океана защо ви ги натресе тия сирийци! Питай го и друго..по-важното- к'во общо имаш с омразата му към Доктора, че да те набута така с тия пришълци!
5
1
 
21
 
! Отговори
az преди 9 години
Т.Н.БЕЖАНЦИ нахлули в стоматол.кабинет на дъщеря ми в Грмания и викали само-БЕЗ ПАРИ ,БЕЗ ПАРИ...
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bokluci marzelivi!
3
2
 
46
 
! Отговори
700 Евро преди 9 години
Как да не е страхотна Германия като им дава по 700 Евро на месец и то без работа
2
7
 
35
 
! Отговори
Софиянец преди 9 години
мдаааа....горките бежанциминавайки всеки ден през лъвов мост ("малката сирия"), някак си не ги съжалявам толкова.....
1
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така се превземат държави. Германия скоро няма да е на германците, то цяла Европа всъщност няма да е вече на европейците.