В ЕС се тревожат, че Унгария клони към орбитата на Кремъл

Няма консенсус как да се реагира, за да бъде убеден Орбан да смени курса
17 ное 2014 22:22, Елка Василева
241
В ЕС се тревожат, че Унгария клони към орбитата на Кремъл
Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

Няколко европейски правителства смятат, че унгарският премиер Виктор Орбан пренебрегва европейските ценности, като клони към орбитата на Кремъл, но не са сигурни как да реагират.

В момент, когато повечето европейски страни изолират Москва и обмислят по-сурови санкции, докато примирието в Украйна се руши, унгарският премиер тревожи много от колегите си, установявайки по-тесни връзки с Русия, пишат Гергели Шакач и Стивън Браун от Ройтерс.

Петдесет и една годишният Орбан заяви, че ЕС сам си причинява вреда /сам се е прострелял в крака, според неговия израз/, налагайки санкции на Русия, подписа договор с Москва за изграждането на ядрена централа, спря подаването на газ за Украйна и иска да ускори работата по подкрепяния от Русия газопровод "Южен поток", срещу който Брюксел се противопоставя.

"Ние не искаме санкциите, наложени на Русия от ЕС, да бъдат подкопавани", заяви за Ройтерс Гюнтер Крихбаум, християндемократическият председател на комисията по европейски въпроси в долната камара на парламента на Германия.

"Тази двойственост не е лишена от рискове", допълни той. "Руснаците се опитват да разбият единството на членовете на ЕС, особено в страните, които са по-зависими от руските енергийни доставки", каза Крихбаум.

Макар че критиките нарастват, европейски дипломати признават, че няма консенсус по какъв начин да се реагира, за да бъде убеден Орбан - лидер, който многократно е пренебрегвал европейските норми - да смени курса.

"Мисля, че не го е грижа особено за имиджа му сред неговите колеги от ЕС", каза един дипломат. "Той ще продължава тази политика, докато Европа най-накрая реагира сериозно".

Няколко европейски дипломати, пожелали да запазят анонимност, порицаха поведението на Орбан. Сред тях има представители от съседни страни, които обикновено не го критикуват открито.

"Войната е почти на прага ни. Украинците се опитват да постигнат нещо с последни сили, а през това време унгарците си уреждат приятелски футболни мачове с руснаците", каза дипломат от ЕС.

Орбан ще присъства на приятелски футболен мач утре в Будапеща между Русия и Унгария. Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач заяви, че събитието няма нищо общо с политиката.

Орбан тервожи и Вашингтон. Миналия месец САЩ наложиха визова забрана на шестима души, свързани с правителството, като ги обвиниха в корупция.

Унгарското правителство миналата седмица публикува документ, който било получило от американското посолство в Будапеща, изброяващ поредица опасения, изразени през последната година. Американското посолство засега не е потвърдило автентичността на документа.

Орбан го отхвърли. "Действително получихме документ, който е колекция от твърденията, които можехме да чуем от опозиционните партии през последните четири години", каза той пред общественото радио. "Това е само къс хартия. Ако не беше написано на английски, щях да си помисля, че е било написано от някоя опозиционна партия".

Според Член 7 от Договора на ЕС блокът може да наложи наказателни мерки на страна членка, ако има сериозно нарушение на ценностите на ЕС. Този механизъм никога не е бил прилаган.

Има и други инструменти за влияние. Унгария зависи силно от милиардите долари, които получава от европейските фондове за развитие и Европейската комисия може при определени обстоятелства да спре плащанията по тях.

Но според един дипломат всяка мярка за усмиряване на Орбан би могла всъщност да повиши авторитета му сред неговите евроскептични поддръжници като някой, който се опълчва на Брюксел. "Това е същата стратегия, която използва Великобритания", казва дипломатът.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още по темата: УнгарияВиктор ОрбанЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
1
 
4
 
! Отговори
тя преди 9 години
Кой мислите , че спретва т. н. "нежна революция" ," цветна революция"- оранжева например, протест на "умни и красиви"и т. н. ? Познайте от раз...
155
1
 
2
 
! Отговори
баи Ганю преди 9 години
Да бе приятел.Добре е че си забелязъл на къде клони Унгария!Сега е редно да забележиш и разбереш защо аджеба клони към орбитата на кремъл.Еииии това е важно ***?
154
1
 
9
 
! Отговори
хфаъйфхъэхъ преди 9 години
Мисля ме европейските ценности не са никакви ценности. Парите-култ , проституция , безработица , натовска солидарност. Глупости! Кой ни освободи от турско робство? Кой ни даваше нефт почти без пари? Кой говори нашия език? Кой е православно вярващ? Само си отговорете на тези въпроси!
153
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо никой не се наеме да направи или оповести проучване и сред нас. Не по -малко от 75% процента ще са за излизане от Ислямски съюз и присъединяване към Русия.
152
3
 
10
 
! Отговори
dadi преди 9 години
Европейските ценности-*ерастия,наркомания широко отваряне вратите на Европа за всякаква арабска,индийска,африканска престъпна ***,дупене на ,,големия брат'' отвъд океана,лъжи и демагогия.Тия ценности дали ни харесват.Не ,че руснаците са стока,но са патриоти,това е нация,която истински обичат родината си.
151
2
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
А пък ние се тревожим,че на ЕС орбитата клони към САЩ.
150
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орбан пренебрегвал европейските ценности. Защо? Защото се оказа пич, който не се води постоянно по акъла на ценностни европейски *** и американски сутеньори. Чудя се как още не са му спретнали една чардаш-революция.
149
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано Орбан повлияе и на Българските политици да се преорентират към РУСИЯ.......Видяхме политиките на Б рюксел- само лъжи ,фалш, и поклонничество към САЩ...Все повече затъваме в тази европейска тиня. ДО КОГА БЕ БРАТЯ БЪЛГАРИ??????????????
148
2
 
26
 
! Отговори
Педоатлантик преди 9 години
Абе кво викате, че Унгария била кофти?! Миналата седмица бях в Брюксел,е, сори *** аз толкова клошари и просяци не съм виждал в др. град.Мръсотия,спящи хора по пейките,алчни китайски търговци,травестити,надрусани *** и не само,хора по улиците все едно си в Кайро през 16 ти век с бради до коленете, даже пред европарламента настъпих ***....а и бирата кат ти е 3,70 еуро....
147
2
 
29
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Орбан е голям политик и велик държавник. Стратегията му ще донесе на Унгария големи икономически ползи, а по-натам може би и териториално разширение (за сметка на Украйна, която сигурно ще се разпадне), а защо не и на Румъния, която е заграбила доста исконни унгарски земи и има глупостта да е твърдо против руснаците.Ние за разлика пак нямаме стратегия, нямаме държавници и по традиция сме на губещата страна...
146
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАз бих добавил ферми за зоофили, отнемане на деца от родители ако не възпитават децата в "правилната" посока. Закони в които държавите нямат право да съдят корпорации, търговия с органи, ГМО
145
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименУмни са на изборите. На площадите и да си умен обикновено е или твърде късно, или вече са заети от "интелигентни" професионални протестъри на издръжка към чужди посолства.
144
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До дедо МаноБих добавил и набавяне години наред на евтина почти безплатна работна ръка от Източна Европа.
143
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Унгарците са умни, ние какво чакаме?
142
2
 
42
 
! Отговори
МЕРИ преди 9 години
Моля,някой да ми изброи европейските ценности,че за 8години в ЕС не ги разбрах и никой конкретно не ми ги е казал.А също така и ако може да ми се обясни,както, как ще ги постигаме, и прилагаме-ценностите ,де ? Защото много мразя да гоня цели,които никой не е ясно дефинирал това ,много ми напомня на лозунга"Напред,да построим светлия комунизъм".
141
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
избягвам да пътувам през Унгария,обаче има случаи се налага.бензинът е по скъп от колкото в австрия,качеството е лошо. пътните такси също са по високи от австрийските. тоалетна на бензиностанция без течаща вода и миришеща с такса 1 евро вход,ксерокопие на документ една страница- 1 евро, доматена супа- 16 евро, спрат ли те с повод и без повод техните катаджии минимума който трябва да сложиш в документа за проверка е 10 евро. въобще позната картинка както у нас с разлика че е доста по скъпо
140
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в порното са първи,няма спор
139
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и там всичко младо и способно гледа да избяга
138
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
искаха да си правят заплатите като австрия. това което стана е че задълженията им минаха 100% от БВП и сега се чудят какъв данък да въведат. стандарта падна в пъти.скоро имаше протести за дънък достъп до интернет. икономиката е нула, единствената развита индустрия е порно бизнеса,будапеща стана евро столицата на порното, ама с порно държава не се прави
137
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
маджарките са яки к-чки