Джихадистите, завърнали се от Сирия - в затвора или не?

Ислямистките вербовчици водят засега
Обновена: 18 ное 2014 21:24 | 18 ное 2014 21:20, Елка Василева
44
Джихадистите, завърнали се от Сирия - в затвора или не?
Снимка: архив, Reuters

Да ги хвърлят в затвора или наново да ги интегрират в обществото? Изправени пред проблема с бойците, които се завръщат от зоните на джихада, правителствата се колебаят, опипват почвата. Повечето избират твърдия подход, а някои задействат програми за дерадикализация - неизпитани впрочем досега, Мишел Муто от Франс прес.

"Нека сме наясно, за момента дерадикализацията не дава резултат", казва пред АФП високопоставен източник от френските антитерористични служби, пожелал анонимност.

В Европа, САЩ, в страните от Близкия изток и Залива полицаи, магистрати и служби за борба с тероризма се питат какво да правят с хилядите млади националисти, които се завръщат, натрупали опит в джихадистки групировки из Сирия или Ирак. Боят се някои да не започнат терористични действия в родината си.

Първата програма за дерадикализация стартира през 2007 г. в Саудитска Арабия, пострадала от вълна терористични атаки през периода 2003-2006 г. На хората, склонили да загърбят джихада, се предлагаха щедро материални придобивки (месечна издръжка, апартамент, кола, работа, 20 000 долара при женитба) и курсове за религиозна просвета, водени от уважавани имами.

Неотдавна датските власти организираха експериментални центрове за реинтеграция в обществото - полицейски експерти преценяват рисковете и одобрените младежи се включват в програма, където получават професия и помощ в намирането на работа и жилище.

Зам.-началникът на отдела за борба с тероризма в британската полиция също спомена за подобна програма - но само за склонните да отпътуват, преди да са направили решителната крачка. Реакцията бе неодобрение.

Ислямистките вербовчици водят засега

Саудитците твърдят, че програмата им "е успешна, но ви уверявам, че имат 80 на сто несполуки. Момчетата ходят на курсове, вземат парите, после отиват при Ал Кайда в Йемен и хващат гората", твърди високопоставеният френски антитерорист.

"Също като нашите основни партньори във Франция още не сме и близо до целта. Внимателно следим опитите в тази насока, но не виждаме нищо насърчително. Стремим се на първо място да избегнем атентати", добавя той.

В четвъртък пред парижки магистрати бе изправен първият джихадист, съден след завръщане от Сирия - Флавиен Моро. Той получи присъда от 7 години затвор - максималната, искана от прокуратурата.

Високопоставеният източник на АФП обаче разграничава опитите за дерадикализация след завръщане от зоните на джихада и усилията за възпрепятстване на вербовката. Последните са насочени към младежите, запленени от джихадистките пропагандни филми - те мечтаят да отпътуват, но още не са го сторили. "Тук нещата вървят по-добре и горещите телефони", открити във Франция за близки и роднини на кандидат-бойците, според него "са добър инструмент".

Проф. Джон Хорган от САЩ, експерт по политическа психология, анализира различните международни програми в ръководения от него Международен център за изследване на тероризма към Пенсилванския университет.

"Споделям общия скептицизъм - посочва той пред АФП. - Налага се да бъде променен начинът на мислене у тези хора, а това не е лесна задача. Някои наивно си мислят, че може да седнеш с тях на приказка и да им преинсталираш мозъка: обаче не става."

"Датският опит е интересен и творчески, но ще проработи ли това? Имам резерви. Или както често става, ще се повлияят само онези, мнозина впрочем, които вече се прощават с някои илюзии", казва ученият.

"В случая със саудитците" според него "основният проблем е липсата на прозрачност, нежеланието им да предоставят за оценка резултата от тяхната програма. Те казват: "Това не е точна наука"; аз пък отговарям: 'Щом не можете да прецените какво правите, не се гордейте толкова с резултата".

Коментирал наскоро в своя книга резултатите от програмата, действаща в страната му, индонезийският генерал Тито Карнавиан, зам.-директор на националната служба по антитероризма, изразява съжаление, че "екстремистките идеолози вербуват нови членове толкова бързо, че не успяваме с дерадикализацията на старите".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
0
 
! Отговори
Кали преди 9 години
Разбира се че ще има отмъщение за ислямистите !!! Колкото по-скоро толкова по-добре !!! Ще се радвам много самите те да се предадат !!!
32
1
 
5
 
! Отговори
БЪЛАГРИЯ ЗЯВИНАГИ преди 9 години
ЖИВОТНИТЕ ИМАТ ПОВЕЧЕ СЪЧУСТВИЕ ОТ ТАЯ *** !!!!!!!!!!
31
1
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ ЗАВИНАГИ преди 9 години
Какъв затвор какъв съд ...вия лудили сте !!!!!Те като са измъчвали и обезглавявали мирни граждани дали е имало съд ..... СМъРТ ЗА ТАЯ НАПАС БЕЗБОЖНА ....ТОВА Е !!!!!!!!!!!!!
30
1
 
5
 
! Отговори
Кико преди 9 години
Няма оправия с тия /нарочно не ги наричам хора/. В интернета има едно видео - части на сирийската армия три пъти залавят един и същ джихадист в различни райони на страната. Ама те нали са демократи, държат го няколко седмици в затвора и го пуснат. На четвъртия път вече го позна един офицер и го ликвидираха. Но това е чиста случайност, представете си колко са пуснали и те пак са се върнали в редиците на ИДИЛ.
29
1
 
5
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Участието в такива неща си е чиста проба държавна измяна!Има си закони за това!Преди като са давали паспорти на *** и пульо-сега да си носят последствията!Кое е по-добре,толерантност или резистентност-преценете сами!(Толерантни са организмите,податливи на болести и вредители,а резистентни-устойчивите и неподатливи)
28
1
 
9
 
! Отговори
Stonewall Jackson преди 9 години
Аз искам да предложа да възстановят трудовия лагер в Белене и "бившите" джихадисти да изкарат живота си като каторжници защото те вече са непоправими.
27
1
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Малоумие по европейски
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да им резнат зелките ! Бързо и качествено !
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дерадикализация?! Нямат чет европейските ***. Когато започнат да вземат хапчета ще бъде късно.
24
1
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
тежко е да си толераст, какви проблеми само трябва да решаваш. добре че не съм
23
2
 
23
 
! Отговори
Петкова преди 9 години
Всичките тези джихадисти трябва да бъдат осъдени на смърт като изменници спрямо страните, където са родени, и като военни престъпници, заради нещата, които са направили, докато са се били за ИД. Какво ще му интегрираш на човек, който е рязал глави и изнасилвал на воля? Освен това, така наречените радикални проповедници е крайно време да бъдат съдени и изгонени.
22
3
 
16
 
! Отговори
Спец преди 9 години
Какво има да се чудите бе? Решението е едно, връщане на желязната завеса! Спиране на приемането на всякакви имигранти, бежанци и тем подобни! Който иска на гости, само с визи! Така които искат да се бият, да си стоят там в мизерията и да се трепят!
21
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може ли Европа да е толкова наивна, или наистина някой от вътре иска да я унищожи?
20
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми по един куршум в главата и проблеми повече няма да има!
19
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сирия е новият Бухенвалд.Там нещата са програмирани и дирижирани от Запада.Идеята е да се изтрепят максимум араби и да се чопнат петрола и газа от западните мераклии.Арабите са отчайващо прости.
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Решението е само едно. Бухенвалд.Всичко останало са само празни приказки и загуба на ресурс.Европа е загубена. Ние също.
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американците бомбандираха Югославия,докато Сърбия стана по-малка от България.Те не се колебаха за Хирошима и Нагазаки.Днес Америка нарочно бави намесата си в Сирия.Въпросът е защо?САЩ винаги са прецаквали всички в случая Асад,Ирак,Иран,Саудитска арабия,Израел(блокира добива на газ и петрол),Русия( ликвидират базата и в Сирия),ЕС -внедрават екстремисти и блокират диверсификацията на енергийни източници.
16
3
 
21
 
! Отговори
апокалипсис преди 9 години
Вие спете, зяпайте турски сапунки - не се интересувайте - нищо, че има много лагери и в България - уж за бежанци дето са на ваша издръжка - утре те ще отцепват парчета от България
15
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма какво да се чудят, да са мислили като са заминавали. Такива ги заличаваш, отнемаш гражданството, и на границата чао и да изчезват на майната си.
14
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да питат евреите какво се прави с ислямисти. Имат най добър опит с тях.