Русия напомня за ядрения си арсенал

Изглежда Путин се придържа към "теорията за лудия"
18 ное 2014 20:06, Елка Василева
321
Русия напомня за ядрения си арсенал
Барак Обама и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Никога не съм обръщал особено внимание на жените при "Грийнъм комън". Като донякъде реакционно настроен студент през 80-те години аз смятах тези жени - и техния протестен лагер край британската база за ядрени оръжия - за глупави и заблудени. Все пак десетилетният опит показа, че ядреното възпиране работи, пише Гидиън Рахман във в. "Файненшъл таймс".

Оттогава изминаха трийсет години, а ядреният мир още се поддържа. Но вярата ми, че ядрените оръжия никога няма да бъдат използвани, започва леко да се разклаща.

Притеснението ми е продиктувано от три причини. Първо, разпространението на ядрени оръжия в нестабилни страни като Пакистан и Северна Корея. Второ, все по-голямото количество доказателства за това как светът в различни моменти е бил толкова близо до ядрен конфликт. Третата причина за моето безпокойство е свързана с по-скорошни събития: значителното увеличаване на заплашителната ядрена реторика на Русия.

И в официални, и в неофициални изказвания руснаците сега все по-явно се позовават на ядрения арсенал на своята страна. Преди две седмици станах свидетел как виден руснак предупреждава публиката на частен семинар във Вашингтон, че "президентът (Владимир) Путин поставя ядреното оръжие на масата". Руският президент наистина казва пред руската общественост, че външни субекти не бива "да ни се месят", защото "Русия е една от водещите ядрени сили".

Миналата седмица "Правда" публикува статия със заглавие "Русия подготвя ядрена изненада за НАТО". Изданието тържествено заяви, че Русия има паритет със САЩ при стратегическите ядрени оръжия, и гордо изтъкна: "При тактическите ядрени оръжия превъзходството на съвременна Русия над НАТО е още по-голямо. Американците добре знаят това. Преди те бяха убедени, че Русия никога няма да се надигне отново. Сега е твърде късно."

Единственото ми колебание, когато пиша за това, е, че почти нямам съмнения, че една от целите на цялото това ядрено перчене на Москва е именно да накара западните коментатори да заговорят за руска ядрена заплаха. Русия отчаяно се опитва да попречи на Запада да доставя военна помощ на Украйна. Затова иска да изпрати ясно послание, че всякакво подобно повишаване на напрежението би предизвикало свирепа реакция от Москва и – кой знае - навярно дори използване на ядрени оръжия.

Изглежда, че при своето ръководство Путин се придържа към "теорията за лудия", както я нарича Ричард Никсън. Според обяснението на бившия президент на САЩ: "Ако противникът усеща, че ти си непредсказуем, даже безразсъден, той няма да смее да те притиска твърде много. Шансовете да се огъне силно нарастват."

Президентът Путин вероятно правилно преценява, че като слага ядреното оръжие на масата, може винаги да се представи като по-луд от трезво разсъждаващия президент на САЩ Барак Обама.

Въпреки това, дори да допуснем, че руската ядрена реторика е блъф, тя все пак е опасна, тъй като за да направят блъфа заплашителен, руснаците трябва да повишат напрежението и да поемат рискове. Миналата седмица командващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав каза, че Русия е "прехвърлила сили с ядрен потенциал" в Крим. Като се имат предвид продължаващите боеве в Украйна, има по-голяма опасност Русия и НАТО да изтълкуват погрешно взаимните си намерения.

Според специалисти по история на Студената война грешки и неверни преценки са доближавали света до неочакван ядрен военен конфликт по-често, отколкото обикновено се смята. Неотдавнашен доклад на британския Кралски институт за международни отношения, озаглавен "Твърде близо, за да се успокояваме", документира няколко случая. Част от тях са били свързани с компютърни проблеми, накарали или САЩ, или СССР да смятат, че са подложени на ядрено нападение. Както отбелязва докладът: "Решения, взети от отделни личности, често в нарушение на протокола и политическите насоки, на няколко пъти са спасявали положението."

Някои от най-опасните случаи, при които ядрената война се е разминавала на косъм, са били през периоди на високо политическо напрежение между Москва и Вашингтон. Най-известният подобен случай беше кубинската ракетна криза през 1962 г. По-скорошен пример - с по-силен съвременен отзвук - беше случаят с Able Archer "Изкусен стрелец" през ноември 1983 г.

През септември същата година Съветският съюз беше свалил граждански пътнически самолет на корейските авиолинии, при което загинаха 267 души. Тази трагедия - подобно на свалянето на самолет на малайзийските авиолинии над Украйна тази година - значително повиши напрежението между Изтока и Запада, а руснаците - както тогава, така и сега - обвиняваха Америка в милитаризъм и планове за световно господство.

В тази обстановка НАТО организира военно учение за отработване на западен ядрен удар срещу СССР. Операция "Изкусен стрелец" беше толкова добре изпипана и толкова реалистична, че мнозина в Москва я изтълкуваха като подготовка за изпреварващ удар на НАТО. В отговор руснаците приведоха в готовност своите ядрени оръжия. Изглежда, че разузнавателните служби са сигнализирали на Запада как гледат на "Изкусен стрелец" в Москва, което позволи да бъде намалено напрежението.

Една поука от този епизод е, че съществуването на "гореща линия" между Москва и Вашингтон не е гаранция, че двете страни няма да допуснат грешка. Друг урок е, че всякакви двусмислени ходове, включващи ядрени оръжия, могат да предизвикат опасна паника.

Поколението на родителите ми беше свикнало с жестокия навик да живее под постоянната сянка на бомбата. Но за моето поколение самата идея за ядрена война изглежда като нещо от научната фантастика или като черна комедия от рода на "Д-р Стрейнджлав".

Но ядрените арсенали на света не бяха премахнати след Студената война. За жалост, сега вероятно се връщаме към епоха, в която заплахата от ядрена война вече не може да бъде смятана за нещо от научната фантастика.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
4
 
33
 
! Отговори
луди са янките преди 9 години
ЛЪЖЛИВА СТАТИЯ ОТ НЕНОРМАЛНИК - ЯДРЕНО НАПАДЕНИЕ Е НАПРАВИЛА САМО САЩ И ТО НАД ЦИВИЛНИ ОБЕКТИ А НЕ НАД ВОЕННИ. ЛУДИТЕ СА В САЩ. ВЪПРОСА ОПИРА ЗА ИЗПРЕВАРВАЩ УДАР. А НЕ СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА. РУСИЯ ВЪПРИЕМА ДОКТРИНАТА ДА НАНЕСЕ ИЗПРЕВАРВАЩ УДАР АКО САЩ ЗАСТРАШАТ ИЛИ ЗАПОЧНАТ ПОДГОТОВКА ЗА НАНАСЯНЕ НА ЯДРЕН УДАР СРЕЩУ РУСИЯ. ПРОСТО НОЖА ОПРЯ ДО КОКАЛА С РАЗШИРЯВАНЕТО НА НАПАДАТЕЛИЯ СЪЮЗ НАТО.
204
4
 
36
 
! Отговори
Белята преди 9 години
Авторът го е страх от използване на ядрено оръжие !!! Но нима не знае, че САЩ вече го използваха във война ?! Или просто ползваме двойните стандарти ?
203
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всички сме наясно, че дори и неволна грешка между русия и сащ, ще има катастрофални последици за целия свят. спорно е кой ще пострада повече предвид гъстотата на населението в северна америка срещу концентрацията в няколко големи града в руската федерация (но и огромната територия) и все пак...наистина, ако се появи проблем, вероятно ще е от ненормалните корейци или пакистанци.
202
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A AZKO TRQBVA I PREZ TURSKOTO SHTE MINA NE BERI GRIJA ZA MEN PODLOGO
201
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 246SASHTATA TAZI E 1 000 000% NA ZAPLATA V USA EMBASI SOFIQ AGENT DOLANAти мини през руското посолство да ти дадат клавиатура на кирилица, както и днешните опорни точки.
200
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бивш воененНавремето когато България беше соц. страна разполагахме с голяма армия и внущаващо въоръжение. Тогава никоя капиталистическа страна членка на НАТО не смееше да се бъзика с нас.Ти да не служил като *** в обоза бе? Затова се искаше от БГ армията да издържи 1-2 часа, докато пристигнат рашъните.
199
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
AKO NQKOI SLEDI SHTE ZABELEJI 4E EDNA I SASHTA KAKA ELKA DRASKA PROTIV RUSIQ ,SASHTATA TAZI E 1 000 000% NA ZAPLATA V USA EMBASI SOFIQ AGENT DOLANA ......... NO KAKO ELKE NALI ZNAESH RUSNACITE AKO RESHAT I V USA SHTE TE NAMERQT PROVOKATORKE
198
0
 
3
 
! Отговори
Ракията, преди 9 години
по късно.Както виждаме,срещата е без вратовръзки,с по един лист и химикалки.Следва разходка из моравата и там може някъде на сянка да му ударят по едно бързо.
197
0
 
16
 
! Отговори
Аман! преди 9 години
Ae тез двамата що не седнат да пият по една ракия по мъжки и да се разберат най - накрая, че ми писна от тях!
196
1
 
9
 
! Отговори
Казасов преди 9 години
Хубава снимка.Двамата големи /както винаги/ пак ще се разберат.Е,ще има изненадани,разочаровани,очаровани.Уиски бол,едни от мъка,други от радост.Тъй върви светът.
195
7
 
32
 
! Отговори
сдф преди 9 години
Докато бяхме във Варшавския договор бяхме въоражени до зъби и никой не смееше да се е*ва с нас. Сега сме НАТО-вци и армията ни един селски стадион не може да напълни. Имаме 5 самолета - само за цирка стават - показаха ги на авиошоуто.
194
6
 
2
 
! Отговори
bg преди 9 години
Samo teja ovchari komuneta mogat da izmisljat tolkova dolna taktika dano skoro im razkajat igrata a to e neizbejno. Putin skoro shte bude pometen ot ruskata revolucia!
193
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подобна елементарна пропаганда вече не минава! Кой е виновен за напрежението? Да не би Русия да е нападала 10-на държави в последните 10 години в т.ч. чрез цветни революции и преврати като в Украйна?!? И то защо - за да ударят по Русия! Е, срещу Ирак става, ама със световна ядрена свръхсила не върви!
192
4
 
47
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 години
Единствено САЩ са използвали ядрено оръжие и то срещу ЦИВИЛНО НАСЕЛЕНИЕ!
191
4
 
41
 
! Отговори
Бивш военен преди 9 години
Навремето когато България беше соц. страна разполагахме с голяма армия и внущаващо въоръжение. Имахме на разположение различни ракетни комплекси един от които беше Р-400 Ока способен да носи ракета с ЯДРЕНА БОЙНА ГЛАВА и възможност за поразяване на цели до 480-500 км. Тогава никоя капиталистическа страна членка на НАТО не смееше да се бъзика с нас. След като стана преврата у нас на 10 ноември 1989г БГ беше задължена да извади от въоръжение тези комплекси. И сега армията ни е за оплакван
190
33
 
9
 
! Отговори
гост преди 9 години
Русия става по-голяма версия на Северна Корея!
189
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната промивка на мозъка в статия.Какъв патетизъм влага автора, прекопирвайки пропагандните клишета на западната пропаганда!?!Как драскачите пишат надъхани статии против Русия? По сигнал от USA за да започне нестройния хор от клакьори в колонизираните от тях територии да бълва всякакви гадости и партенки. Наскоро излезе интересна книга в Германия, която описва това - Платените журналисти, дирижирани от САЩ. Затова 80% отгерманците одобряват Путин, докато 90% от пресата го полива с помия.
188
7
 
27
 
! Отговори
Смуглянка преди 9 години
Мой брат не всегда прав, но он всегда мой брат! Слава на Русия!
187
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичките конспиратори дето пишат тука, дали са се замисляли ако САЩ са толкова безкомпромисни и шантави да свалят режими и т.н. дали нямаше отдавна да свалят Путин? Колко им трябва да на северните племена в Русия? Дай им по 1 калашник и 5 гранати и до там е бай ***, те и без това толкова години са мачкани и недоволни.
186
13
 
8
 
! Отговори
До Геро преди 9 години
Много правилно! Комунистите и привържениците на СССР са с промити мозъци и са НАУЧЕНИ да не работят и да се оправдават със запада. Всичко което е лошо било заради запада, ама Живков се возеше в американска кола, пиеше западно уиски и носеше западни дрехи нали? Просто хората са едно голямо и глупаво стадо, 40 години примоване на мозъка и ходене след "вождовете" без мисъл в тиквата до това водят. В България останаха 90 % бивши партийни гейове, мрънкащи и мързеливи, които искат пари, а не работа!