Корупция убива ентусиазма на бунтовниците в Донецк

Новият ред и беззаконието създадоха плодородна почва за това
Обновена: 24 ное 2014 22:17 | 24 ное 2014 22:05,
124
Корупция убива ентусиазма на бунтовниците в Донецк
Снимка: Reuters, архив

Докато боевете бушуваха в съсипаната от бунта Източна Украйна, товарни влакове, препълнени с въглища, преминаваха с грохот по релсите, за да не останат домакинствата в контролираните от бунтовниците територии без парно и ток.

Въглищата са "кръвта" на този регион, доминиран от проруските сепаратисти, а сега станаха източник на първия корупционен скандал в него. Бившият енергиен министър на т. нар. Донецка народна република обвини високопоставен представител на бунтовниците, че е прибрал в джоба си пари от въглищата затоплоелектрическите централи. И двамата впрочем гният в момента в затвора във връзка с разследване за предполагаема злоупотреба с власт.

Подробностите са неясни, но е налице нарастващ консенсус, че непрозрачната природа на новия ред в контролираните от сепаратистите райони е създала плодородна почва за корупцията, процъфтявала при управлението на президента Виктор Янукович, родом от изтока, който бе свален през февруари. Егор Коросов, съветник на бунтовническото правителство, каза, че опортюнисти са запълнили вакуума във властта, породен от хаоса на войната, и ги нарече "паразити, които са се прикрепили към бързодвижещ се влак".

Корупцията сега подкопава ентусиазма за бунтовническото движение сред онези, които иначе биха били негови запалени поддръжници. "Корупцията е навсякъде около нас, натъквам се на нея навсякъде", казва Николай Усов, жител на контролираната от сепаратисти Луганска област. "Където и да отидеш, ти искат пари."

Въглищната афера се разразява в условия на опустошителна война, която по официални данни е отнела живота на малко над 4000 души за шест месеца, като по всяка вероятност реалният брой на убитите е много по-голям. Привърженици на Алексей Грановски, министър на горивата и енергетиката, докато не отправи обвинения към колегата си на промишлеността Александър Калюски, твърдят, че той е бил наказан за това, че е разкрил предполагаемата измама.

"Това има известен политически аспект", казва жена му, Наташа Грановская. "Просто се надявам, че ръководството на републиката е станало жертва на едно недоразумение."

В писмо до силите за сигурност на бунтовниците от миналия месец, Грановски изложил на показ поредица предполагаеми схеми, които според него стрували на сепаратистките власти милиони долари. Той обяснил подробно сделка, при която въглища били продадени от мини на Топлоелектрическа централа чрез фирма посредник, за която се твърди, че контролирана от Калюски.

Действайки като посредник, Калюски успял да прибере пари, написал Грановски. Привърженици на Калюски твърдят, че той е невинен и че Грановски се опитва да го натопи. Бивш служител на въпросната ТЕЦ заяви пред Асошиейтед прес, че Калюски го е заплашил с арест, когато отказал да подпише изпращането на пратка въглища поради съмнения за законността на посредническата компания.

"Отказах да дам съгласие за разтоварване на вагоните, докато не получа разрешение от Алексей Иванович (Грановски), но той бе на работно посещение в Москва по онова време", разказа въпросният източник, който пожела да остане анонимен поради опасения от репресии срещу своето семейство. Бившият служител обясни, че централата, където е работил, в град Старобешеве, използва над 6000 тона въглища - на приблизителна стойност от половин милион долара - всеки ден.

Повечето хора смятат, че Калюски и Грановски са се озовали в затвора заради тази афера. Сепаратистките власти обаче си държат устата плътно затворена. Не е ясно дали са били повдигнати официални обвинения срещу някого от двамата, макар Грановская да каза, че е била уведомена от прокурори, че съпругът й е задържан само като свидетел.

Семейството, приятелите и колегите на Грановски сега пренасочват вниманието си от предполагаемата въглищна измама към воденето на съдебна битка на място, където съдебна система надали съществува.

Във вторник, пет дни след като Грановски бе арестуван без каквито и да било обвинения, група от десетина души се събра с петиция за освобождаването му под гаранция пред кабинета на прокурора. По сградата все още се виждат белезите от щурмуването и оплячкосването й от привърженици на сегашното ръководство.

Бунтовнически прокурори засега отказват да разрешат на Грановски да бъде представляван от регистрирани в Украйна адвокати, като принуждават неговите поддръжници да търсят съдебни защитници другаде. "В момента руски адвокати няма да се съгласят да дойдат тук", казва Алексей Варенов, директор на отдел "Горива" в министерството на промишлеността.

Сепаратистките власти отказват да работят в съответствие с украинското законодателство, но все още не са го заменили с друго.

"Проблемът е, че няма конкретен правен кодекс", обяснява Елена Блох, журналист от Донецк, която се озова по-рано тази година в украински затвор заради активната си дейност в подкрепа на сепаратистите. "Дори правоохранителните органи не знаят в каква правна система функционират."

Това не е първият спор на Грановски с други високопоставени представители на бунтовническите власти. В края на май той изрази в страницата си във Фейсбук своите възражения срещу плановете за национализиране на промишлени предприятия в контролираните от сепаратистите райони. "Никой няма властта да отнема имуществото и бизнеса на друг който и да е той", написа Грановски.

Няколко души, близки до него, казват, че той споделил своите безпокойства и с руските власти, чиято роля в управлението на контролираните от бунтовниците територии, както се подразбира, е сериозна и всепроникваща. Грановски обаче не получил никаква помощ от Москва.

Коросов, бунтовническият съветник, каза, че хуманитарните конвои, изпратени в Източна Украйна от Русия, също са станали обект на конфискации, като около 30 процента от стойността на помощта е била незаконно присвоена. Той не представи доказателства, но подобни твърдения бяха чути преди дни от бившия военен командир на бунтовниците, руския гражданин Игор Гиркин, който напусна Украйна и сега живее в Москва, но запазва силни контакти със сепаратистите.

"Помощта от руското правителство е крайно недостатъчна", заяви Гиркин пред руския новинарски сайт Gazeta.ru. "Нещо повече, по-голямата част от (помощта) се озовава на пазарите, а не у населението."

Междувременно, жената на Грановски казва, че губи вяра в бунтовническото движение. "Живея тук с моите родители и деца. Искам за нас истинска народна република, истинско правосъдие, така че хората да могат да вярват в бъдещето", обяснява Грановская. "Когато обаче започват да се случват такива неща, човек губи вяра."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЗ ДО СЕГА НЕ ПОЗНАВАМ НИКОГО ДА Е ИЗБЯГАЛ В РУСИЯ ИЛИ ДА СИ КУПИ РУСКА КОЛА ИЛИ НЯКАКВА РУСКА ТЕХНИКА. СВЕТА НЯМА НУЖДА ОТ ДВЕ НЕЩА---ОТ РУСИЯ И ОТ КОМУНИСТИТЕ---ТРЯБВА ДА БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ НАЙ-БЕЗМИЛОСТНО.РУСИЯ Е ЗАПЛАХА ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ. РУСИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗПАРЧЕТОСАНА И УНИЩОЖЕНА. А НИЕ ВСЕ ОЩЕ СМЕ ПОД РОБСТВОТО НА ПИЯНИЯ ДИВ РУСНАК. САМО ЧЕ МУ СЕ ВИЖДА КРАЯ---БОЙКО БОРИСОВ Е НАШИЯ ОСВОБОДИТЕЛ ОТ РУСКО РОБСТВО.
63
1
 
15
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
90% от коментарите под мен са от типа ''а вие защо гоните ***''. Статията е за корупцията в Донбас, а не къде има по-голяма корупция. Щом ще има държава, значи ще има и корупция.
62
3
 
21
 
! Отговори
куку преди 9 години
Не знам каква е корупцията в Украйна, но в русия е страховита. Да не би случайно да си мислите, че руските олигарси са натрупали милиардите си от почтен бизнес? Руската корупция е 1 в света и всички други корупционери изглеждат като чираци пред путин и бандитската му компания.Тогава какво чудно има в явмленията които виждаме в окупираната източна Украйна. Руските терористи въведоха руските мафиотски практики.
61
11
 
21
 
! Отговори
СС преди 9 години
Нормално, където управляват руснаци корупцията е в невиждани размери, в кръвта им е, заедно с водката! :)
60
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде сега уважаемата Мария да пусне една статия за корупцията и олигархията в Украйна . Така е справедливо.Подадтки/ по руски :)/ - кой спечели най-много от бронежилетките за украинската армия , войниците или Коломойски.
59
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А сега, кой ми *** в руските ***? Не са украинците за ваше съжаление! Жалко за повечето хора които не желаеха такива събития и такъв развой на нещата. Сега да си мразят техните *** които вдигнаха без никаква причина пушките!
58
13
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПОРЕДНАТА ДОЛНА ЦИОНИСТКА ПРОПАГАНДА,ТАЯ КАШЕРНА МАНДЖА ЗАБЪРКАНА В ЛАБОРАТОРИИТЕ НА ЦРУ И МОСАД И ПУСНАНА ПО ЕВРЕЙСКИТЕ МЕДИИ КОЯТО ВСЕКИДНЕВНО СЕ ЛЕЕ СРЕЩУ ПРАВОСЛАВНА РУСИЯ ,СРЕЩУ ПУТИН И СРЕЩУ КАЗАЦИТЕ ЗАЩИТНИЦИ НА ДОНБАС ВЗЕ ДА СТАВА ВСЕ ПО МИРИЗЛИВА,РАЗВАЛЕНА И ПОСТНА И ВЕЧЕ ВСЕКИ МИСЛЕЩ ЧОВЕК КАТО Я ВИДИ СЕ ОТВРЪЩАВА И ПОГНУСЯВА ВСЕ ПОВЕЧЕ
57
4
 
33
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
Ха-ха, а олигарсите в Украйна са по-хрисими и от нашият дядо Добри нали?А за корупцията в България и ЕС нещо чува ли се? Примери много, но да видим шефа ни в ЕС - Юнкер какви ги е вършил в Люксембург, когато е бил премиер? Големи компании не са плащали данъци или са плащали символични такива. Пита се - дали тези компании по някакъв начин не са се отблагодарили на Юнкер и как се нарича това?За нашите тук ... няма какво да говорим, то си се знае. Само съд и прокуратура се правят на ударени.
56
5
 
29
 
! Отговори
Васо преди 9 години
Като не могат да ги победят по стандартния начин, ще го направят по другия. Така както изродиха нещата при нас. И сега живеем в едно блато. Смрадливите газове на, което изхвърлят от време на време, я някое тефтерче, я някой банков фалит.
55
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сблъсък на интересите на САЩ и Русия, слабост и нерешителност на европейската политика поради различните обвързаности с Русия, активизиране на новите бандеровци и в резултат - едно голямо огнище на военни действия, мизерия и мъка за обикновеното население в сърцето на Европа. И това ако не е успех на ретроградните сили в света, здраве му кажи!
54
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има си хас в Донецк и Луганск да не е всичко най-лошо, мафиотско и корупционно! Щото независимите ни медии пропускат, че Украйна се управлява от олигарсите Порошенко, Коломойски, Тимошенко, Аваков и ред други...разбира се там в момента изпреварват Германия, а народът е щастлив от свободата си и евроатлантическите си ценности!
53
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво получиха украинците за една година? Разпад на икономиката, развихряне на националистически групировки, съсипване на цели градове, военна техника, боеве в населени места с много цивилни жертви, олигарси във властта с частни армии и мнооого обещания от Запада, към който се стремяха, но който се страхува панически от Путин и Русия. А искаха просто свобода да избират пътя си на развитие!
52
7
 
24
 
! Отговори
тя ясна! преди 9 години
Снимка Ройтерс и новината е една жена каза..Айде бегайте!
51
12
 
23
 
! Отговори
ф-1 преди 9 години
Калюски, Грановски... всичко това е червена ***, корумпирана и в червата още по рождение!Тепърва народа го чака разочарование от червените бандити, не, че ги е искал, но няма какво друго да направи.
50
1
 
22
 
! Отговори
Илчев преди 9 години
До партиен член....за едни ,,война,, за други родна майка....
49
3
 
22
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
И в Русия и в Украйна корупцията е голяма, това едва ли учудва някои.Във филма Девета рота ясно е показана.Продаваха оръжие на враговете си.Пострадалите пак са обикновенните хора.
48
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бунтовниците са криминали алкохолици и наемници от русия, имало е и чеченски убийци. местното население не ги желае и иска да живее в мирна и демократична украйна
47
11
 
33
 
! Отговори
Споко преди 9 години
Скоро ще се появят мутрите, тарикатите ще превземат предприятията, и най-накрая ще ревете да сте в Украйна, ама късно е либе за китка!Честита ви "свобода"!
46
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На ти държава по руски образец - корупция, липса на правосъдие и анархия в крайна сметка, обслужваща управляващите диктаторчета.
45
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Играят си на съд ?! Айде стига ! В най добрите традиции на Русия - разстрел за виновните и техните семейства. Кои са виновни ? Всички разира се !