Москов настъпи мазола, ще има ли държава в гетата и махалите?

Двойният аршин трябва да се заличи
Обновена: 9 дек 2014 14:20 | 9 дек 2014 14:19, Александър Попов
294
Москов настъпи мазола, ще има ли държава в гетата и махалите?
Снимка: Булфото, архив

Здравният министър д-р Петър Москов пусна духа от бутилката. „Дотук с приказките за това кой какви права има, ако някой е избрал да живее като скот, получава и право да бъде третиран като такъв". Дали бе плод на емоции, той си знае, но с изявлението, че линейки няма да ходят на опасни адреси без гаранция за безопасността им, визирайки ромски гета и махали, където според статистиката най-често стават нападения над спешни екипи, даде ясен знак за едно - държавата е безсилна в ромската общност.

На всеки е ясно, че лекарите няма да спрат да помагат на болните, независимо дали ще влязат в сухата статистика като 250-ият или 500-ият пребит лекар. За известно време може и полицията да помогне на спешните медици, но и това ще бъде временно.

Естествено, след изказването на Москов трябваха минути на Българския хелзински комитет и други правозащитни организации да го обявят за фашист, как подобни думи би трябвало да бъдат погребани с Хитлер и т.н.

Те биха изглеждали симпатични, ако са последователни, но не са. Няма лошо, но защо поне един път с подобна страст не осъдиха ромските кражби на ток. Почти всеки ден гледаме в централните новини на националните телевизии роми, които крадат с оправданието, че са бедни. Много хора в България са бедни, но такава наглост има само при тях. Гледахте ли репортажа, в която ромка на средна възраст си припомни, че са плащали сметка, когато е била малко момиченце? Или пък един друг герой, който чистосърдечно си призна, че цял блок краде ток? Къде е държавата? Къде е БХК, това не е ли нарушаване на правата на всички, които си плащат? Защо на едни хора им резват тока за неплатена сметка, а други крадат цял живот?

Защо тези организации не са така дейни и веднъж не осъдиха, когато цели банди роми крадат из нивите на десетки села в страната - или това не е нарушаване на правата на собствениците на тези ниви? Когато има престъпление, не трябва ли да се намесва съдебната власт или ромите имат някакви по-специални права?

Защо когато се повдигне някаква тема за ромите, веднага се намесват техни лидери - те ли решават как трябва да се постъпи?

Никой не говори за съществения проблем - за абдикацията на държавата в махалите и гетата. Там царят законите на Мешерето или на някой богат ромски бос. Пипа се с меки ръкавици, а ако изкажеш по-остро мнение, веднага те пращат в редиците на СС.

Това някаква негласна уговорка ли е на управляващите с ромските босове? Нека политиците да излязат и да кажат - ромите са със специален статут, няма да плащат ток, ако нещо се издънят, ще си ги съди Мешерето и т.н. Поне останалите граждани на тази страна да са наясно. И да не се чувстват като втора категория хора. 

Но да се върнем на лекарите, макар че не е никак честно да бъдат слагани в отделна категория. Министър Москов спомена за случай от Исперих, където българин вече на няколко пъти напада медици. Къде е полицията?

Униформените показваха мускули, всъщност хиляди мускули, по време на едногодишните протести. Дори в някои случаи надвишаваха многократно протестиращите. Без да е имало сигнали за нападнати хора.

Всеки нормален човек би си задал въпроса защо няма подобна реакция и при тези побоища? Защо тези "главанаци" не са били респектирани и не са в ареста? Защо органите на реда не прилагат закона в махалите и гетата? Уговорка ли имат, или ги е страх, че ще ги определят като фашисти?

ДПС поиска оставката на Москов за думите за "скотовете".

"Този, който е решил да живее като скот, може да не е решил, а да е принуден, това са теми, които имат по-мащабен характер и са свързани с интегритета на обществото“, посочи Тундер Кърджалиев днес в парламента. Логичният въпрос е какво бе направено, за да бъде избегнат този скотски живот?

Нека политици и ромски лидери най-после да дадат отчет какви пари са похарчени за интеграцията на ромите през последните 25 години и какъв е ефектът от това? 

Москов настъпи мазола и ще си плати политическата цена. Дано обаче политиците с всички властови лостове да се присетят и да се заемат да заличат налагания досега двойствен аршин. Да, ще се изгубят гласоподаватели, но ако не вземат мерки, всеки по-кадърен ще продължава в посока Терминал 2. Защото българите си обичат страната, но когато няма държавност, смисълът се губи...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпрос: Колко от избирателите на ДПС живеят в България? Интересува ли ги тях какво става с реформите в здравеопазването ни, или се интересуват какво е положението в турските болници?
156
6
 
35
 
! Отговори
каспичан сити преди 9 години
пушенето е вредно за вашето здраве
155
0
 
87
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на Дневник! Москов никаква цена няма да плаща- ние сме зад него и го подкрепяме. Само *** и турците, които искат специален статут и да безчинстват безнаказано не искат такъв човек за министър, имат интерес да е поредната мълчалива пионка. Москов, с теб сме, пич!
154
5
 
83
 
! Отговори
Diletaanta преди 9 години
Москов - президент!
153
2
 
78
 
! Отговори
Тинев преди 9 години
С ОГРОМНА доза песимизъм съм към това правителство. Та 50% от българите не гласуваха. БЕЗ КОМЕНТАР. Не мога да приема, че ЛАКОМНИЦИТЕ от парламента ще милеят за народа български. Искрено!С ръка на сърцето заявявам: СГРЕШИЛ СЪМ относно този човек, този БЪЛГАРИН.Трудно ми бе да повярвам, че ще се намери човек от управляващите да защити ЕТНИЧЕСКИТЕ българи в държавата БЪЛГАРИЯ.Нищо лично против другите етноси.Дано това е началото на РЕАБИЛИТАЦИЯТА.Сърдечно БЛАГОДАРЯ Г-н министре.
152
0
 
31
 
! Отговори
exprestransport преди 9 години
chudno kak premiera BB 02 ne e razmenil minister otgovornosti (kakto uspya da sliva i otdelya drugi ministerstva naskoro). ot zdravministerstvo da prehvarli "Barzata pomost" na transportministerstvo - vseki vodach na prevozno sredstvo v bg e uchil i polojil uspeshno izpita "Parva medicinska pomost". bg " Speshna pomost" ima problem edinstveno s transporta na postradalite ot adresa na patienta do klinikata s medicintehnik i kompetentmedicin personal ili na umrel do krematorium. Shofior - Spasitel
151
0
 
60
 
! Отговори
москов е пич преди 9 години
кога правата и свободите ще са не само за ДПС а и за всичкии то според закона?
150
0
 
90
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алооооооооооооооооооооооо, много внимавайте с оставката на министъра, г-н Местан!!! Това е човекът, който се осмели да назове нещата с истинските им имена! И за това е харесван от ВСИЧКИ БЪЛГАРИ! Ако се наложи да подаде оставка, излизаме всички и ЩЕ СЪЖАЛЯВАТЕ ГОРЧИВО!!! Мнооооооооооого внимавайте!
149
58
 
33
 
! Отговори
.. преди 9 години
Къде е реформата господин Москов, реформата? Мисля че в интерес на реформата трябва да се оттеглите, за да дойде някой който да работи без да трябва да се оправдава за крайните си изказвания, и да се знае че го толерират там защото това министерство е на РБ, а не заради авторитета и уменията му да оценява ситуацията, предлага мерки, и съблюдава изпълнението им.Но не,той като нахъсан партиец се впуска в изявления,конфронтира се.На ГЕРБ министрите са по-тихи и може би по-ефективни-Павлова,Дончев
148
0
 
38
 
! Отговори
дърт кърт преди 9 години
да пращат и имами ли ходжи ли с линейките
147
45
 
35
 
! Отговори
.. преди 9 години
Много ме е жал за този министър. Жал ме е, защото симпатизирам на реформаторите, и Москов е на висок пост - заместник-председател на ДСБ, а продължава вместо реформи да прави недопустими изявления, и показва ниво не на министър, а на квартален побойник. Хайде помислете си ако Кристалина Георгиева беше министър на здравеопазването как щеше да се държи, как да работи, и какво да казва.
146
5
 
33
 
! Отговори
radost преди 9 години
kato horisti vsi4ki povtaryat--ne si plashtat, ne davat i tem podobni.Kak v BG ima rasizym,,kak se delyat po boyata,nikoi nishto ne kazva---KAK S KAKVO DA PLASHTAT ,NYAMAT RABOTA,NIKAKVI DOHODI ZASHTOTO SA V BG.SVIDETEL SYM 4E NA TYAH NIKOI NE IM DAVA RABOTA I NA4IN DA SE PREPITAVAT S TRUD.ZATOVA KRADAT,LYJAT ISKAT ,NO NIKOI NE OBRYSHTA VNIMANIE
145
1
 
92
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
най-накрая политик с топки !!! БРАВО !!!
144
1
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Местан и другите като него да бяха слезли от скъпите коли и щяха доста линейки да се вземат. Отдавна е време да се действа твърдо а *** да си вият колкото искат. Но трябва и ние да подкрепяме такава политика, а не веднага да се появят мрънкачи за нарушени права.
143
1
 
93
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Мъжкар си докторе.Каза го,кратко,точно и ясно.
142
1
 
83
 
! Отговори
135 преди 9 години
До АзБоят по принцип не е интелигентен подход, дори да те е яд на някого. Но да бият лекари, които са тръгнали да помагат и то на хора които 100% не са осигурени, това си е чиста проба подигравка с лекарите и гражданите, които плащат! Браво на Министър Москов и никаква оставка!
141
26
 
34
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Добре де господа , защо няма и дума за причините поради които се стига до побой."Една ръка пляс не прави" ! Какво всъщност се случва, че хора които очакват и РАЗЧИТАТ на помощ прибягват до силови действия? Нещо не е пълна картината!
140
0
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на Москов и крайно време е ония храненици полицаите, защото за работещите те са точно такива, да си заслужат заплатите и ранното пенсиониране, като гарантират спазването на законите от *** българи. Към тези, разнесли лоша слава на българите в цяла Европа, към тези, заради които ни гледат с презрение и съмнение навсякъде в Европа!
139
2
 
81
 
! Отговори
от мен преди 9 години
еей,един път политик да ми хареса с действията си и веднага му поискаха оставката..и ако си я подаде продавам къща,кола и емигрирам..щом *** ще определят правилата.....нямам думи..
138
0
 
71
 
! Отговори
АнтиГлобалист преди 9 години
Единствените, които се държат достойно, засега, са Петър Москов и Велизар Енчев!Поклон и пред двамата!