Москов настъпи мазола, ще има ли държава в гетата и махалите?

Двойният аршин трябва да се заличи
Обновена: 9 дек 2014 14:20 | 9 дек 2014 14:19, Александър Попов
294
Москов настъпи мазола, ще има ли държава в гетата и махалите?
Снимка: Булфото, архив

Здравният министър д-р Петър Москов пусна духа от бутилката. „Дотук с приказките за това кой какви права има, ако някой е избрал да живее като скот, получава и право да бъде третиран като такъв". Дали бе плод на емоции, той си знае, но с изявлението, че линейки няма да ходят на опасни адреси без гаранция за безопасността им, визирайки ромски гета и махали, където според статистиката най-често стават нападения над спешни екипи, даде ясен знак за едно - държавата е безсилна в ромската общност.

На всеки е ясно, че лекарите няма да спрат да помагат на болните, независимо дали ще влязат в сухата статистика като 250-ият или 500-ият пребит лекар. За известно време може и полицията да помогне на спешните медици, но и това ще бъде временно.

Естествено, след изказването на Москов трябваха минути на Българския хелзински комитет и други правозащитни организации да го обявят за фашист, как подобни думи би трябвало да бъдат погребани с Хитлер и т.н.

Те биха изглеждали симпатични, ако са последователни, но не са. Няма лошо, но защо поне един път с подобна страст не осъдиха ромските кражби на ток. Почти всеки ден гледаме в централните новини на националните телевизии роми, които крадат с оправданието, че са бедни. Много хора в България са бедни, но такава наглост има само при тях. Гледахте ли репортажа, в която ромка на средна възраст си припомни, че са плащали сметка, когато е била малко момиченце? Или пък един друг герой, който чистосърдечно си призна, че цял блок краде ток? Къде е държавата? Къде е БХК, това не е ли нарушаване на правата на всички, които си плащат? Защо на едни хора им резват тока за неплатена сметка, а други крадат цял живот?

Защо тези организации не са така дейни и веднъж не осъдиха, когато цели банди роми крадат из нивите на десетки села в страната - или това не е нарушаване на правата на собствениците на тези ниви? Когато има престъпление, не трябва ли да се намесва съдебната власт или ромите имат някакви по-специални права?

Защо когато се повдигне някаква тема за ромите, веднага се намесват техни лидери - те ли решават как трябва да се постъпи?

Никой не говори за съществения проблем - за абдикацията на държавата в махалите и гетата. Там царят законите на Мешерето или на някой богат ромски бос. Пипа се с меки ръкавици, а ако изкажеш по-остро мнение, веднага те пращат в редиците на СС.

Това някаква негласна уговорка ли е на управляващите с ромските босове? Нека политиците да излязат и да кажат - ромите са със специален статут, няма да плащат ток, ако нещо се издънят, ще си ги съди Мешерето и т.н. Поне останалите граждани на тази страна да са наясно. И да не се чувстват като втора категория хора. 

Но да се върнем на лекарите, макар че не е никак честно да бъдат слагани в отделна категория. Министър Москов спомена за случай от Исперих, където българин вече на няколко пъти напада медици. Къде е полицията?

Униформените показваха мускули, всъщност хиляди мускули, по време на едногодишните протести. Дори в някои случаи надвишаваха многократно протестиращите. Без да е имало сигнали за нападнати хора.

Всеки нормален човек би си задал въпроса защо няма подобна реакция и при тези побоища? Защо тези "главанаци" не са били респектирани и не са в ареста? Защо органите на реда не прилагат закона в махалите и гетата? Уговорка ли имат, или ги е страх, че ще ги определят като фашисти?

ДПС поиска оставката на Москов за думите за "скотовете".

"Този, който е решил да живее като скот, може да не е решил, а да е принуден, това са теми, които имат по-мащабен характер и са свързани с интегритета на обществото“, посочи Тундер Кърджалиев днес в парламента. Логичният въпрос е какво бе направено, за да бъде избегнат този скотски живот?

Нека политици и ромски лидери най-после да дадат отчет какви пари са похарчени за интеграцията на ромите през последните 25 години и какъв е ефектът от това? 

Москов настъпи мазола и ще си плати политическата цена. Дано обаче политиците с всички властови лостове да се присетят и да се заемат да заличат налагания досега двойствен аршин. Да, ще се изгубят гласоподаватели, но ако не вземат мерки, всеки по-кадърен ще продължава в посока Терминал 2. Защото българите си обичат страната, но когато няма държавност, смисълът се губи...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
20
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен140Бах ти интелекта,да плещиш популистки приказки! По тая логика Боко е направо Гений,а Цецо Ушатия-мъдрец!
116
7
 
32
 
! Отговори
candy преди 9 години
bg "Barzata pomost" da mine pod upravlenieto na top reformatorkata Kuneva ili na top turisticheskata ministerka - te imat internacionalni znania i umenia kak se pravi tova v razvitite multikulti darjavi po sveta!napred ot dumi kam dela!
115
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Този, който е решил да живее като скот, може да не е решил, а да е принуден, това са теми, които имат по-мащабен характер и са свързани с интегритета на обществото, посочи Тундер Кърджалиев днес в парламента. Логичният въпрос е какво бе направено, за да бъде избегнат този скотски живот?..."Питам се за свършеното лично от г-н Кърджалиев в тази насока. Може ли да се пипне, усети или поне прочете за него? Има ли реални измерения? Или най-много да ни осведомят за някое форумно участие по темата.
114
1
 
86
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С малко повече такива политици има надежда за България
113
1
 
79
 
! Отговори
iwan.iwanow преди 9 години
Този човек е за медал! Ако продължава така е за президент! А всички други които го плюят да одят да живеят ....
112
1
 
91
 
! Отговори
Илия преди 9 години
Браво, МОСКОВ! Ако обещае да прати танковете (поне тези, които са останали), директно номинация и за Министър на Отбраната.
111
4
 
94
 
! Отговори
МИТИНГ преди 9 години
ПОТЪРСЕТЕ във фейсбук: Всенароден митинг ЗА политиките в полза на народа, и подкрепа на д-р Москов!.
110
0
 
44
 
! Отговори
notruf преди 9 години
parva speshna pomost triabva da pravyat vsichki bulgarski policai, barabar s ministera im - hem sa shofiori, hem sa izuchili medicinski kurs "parva pomost" v peti klas na narodnoto bulgarsko uchiliste, a i za shofiorskite knijki i za police post, hem imat aptechki s bint, marli, rivanol, spirt, nojichki, nojcheta, konci, maski za lice, plastik rakavici, shini, nosilki, svetlinni i zvukovi alarmi, zapalki, cameri, alkoholtesteri, beleznici, a i orajie imat za parva pomost v policeiskite koli :)))
109
4
 
116
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време беше да се появят политици като Москов! БРАВО!!! Има светлина в тунела...
108
3
 
98
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една от малкото добре написани статии тук. Дано повече такива да има.
107
2
 
69
 
! Отговори
макето преди 9 години
не бързайте токо Москов е млад политик с желание за работа нооо....политиката у нас е токо *** работа че никой нема да го остави да работи по тоя начинего вътрешнио министър почна увъртането иначе Евала на Москов искрица в тъмнината
106
1
 
76
 
! Отговори
Ал преди 9 години
*** / не зная защо ги наричат роми/ са важни електорални единици и на техните купени гласове разчитат на практика всички партии! Затова ги обгрижват и толерират управляващите,независимо от цвета им.А ако държавните институции проявят воля за справяне с *** престъпност,то проблема може да се реши много бързо.
105
3
 
108
 
! Отговори
ФЕНКА преди 9 години
Министър Москов спечели категорична и пълна подкрепа от българското малцинство с това изказване и с тези мерки. Да не отстъпва и крачка назад от намеренията си. Цели градове за прпощели . 25 одини им обясняват какви права имат, никои не иска да им покаже и задълженията им.
104
3
 
87
 
! Отговори
ТОДОР преди 9 години
"Москов настъпи мазола и ще си плати политическата цена." Това значи, че винаги ще си траем и ще търпим. Крайно време е за по-крути мерки.
103
16
 
36
 
! Отговори
ФЕН преди 9 години
Също съм сигурен че никой от вас платените драскачи не е посещавал по болест истинска болница ,да види реалността.Или вие сте като него само в ТОКУДА и правителствена ако се наложи.
102
1
 
71
 
! Отговори
L преди 9 години
Размахайте един два плаката в София в защита на Москов. Сега ще се опитат и мустаци на хитлер да му сложат. А той казва това което всички знаят...
101
1
 
98
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Надеждата ми е в Москов.Браво г-н министър,продължавайте,подкрепят Ви много хора.Не подавайте оставка,моля Ви.
100
1
 
78
 
! Отговори
С НАДЕЖДА преди 9 години
МОСКОВ, ДРЪЖ ПЕЧЕНО НА ТОВА КОЕТО СИ ЗАПОЧНАЛ ! НА МНОГО НЯМА ДА ИМ ИЗНАСЯ! ДАНО ПОНЕ ТИ ЗАПОЧНЕШ РЕФОРМИТЕ,ЗАЩОТО ЦВЕТАНОВ НЕ ИСКА! НЕ СЕ ПРЕДАВАЙ!!!!
99
16
 
38
 
! Отговори
ФЕН преди 9 години
До всички Хора събудете се.Не ви ли писна да ви лъжат.Всичко е само празни приказки и нищо конкретно.Това го слушам от доста време .В тази държава на приказки всички са силни .Този поне умее да говори ,личи си че ви е омаял.
98
1
 
114
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на Москов,Хелзинския комитет да си ги прибере и да им плаща ел.енергията, водата и детските на 10 деца на семейство.