Балтийските страни тревожни от тропота на руски ботуши

Литва, Латвия и Естония се въоръжават
12 дек 2014 22:46, Елка Василева
486
Балтийските страни тревожни от тропота на руски ботуши
Снимка: архив, Reuters

Напорът на Русия в Украйна отприщи с рикошет цял водопад от военни разходи в балтийските страни - прекарали половин век под съветска окупация, те се боят от териториалните амбиции на Москва, пишат Майк Колиър и Вайдотас Бенюсис от Франс прес.

Страховете на литовците, латвийците и естонците се засилиха от действията на Русия край границите им. Руски военни самолети прелитат близо до тях всеки ден. През уикенда 6-7 декември самолети на НАТО излитаха неведнъж, за да "придружат" руски бомбардировачи с изключени транспондери (устройства, контактуващи с контролните кули).

На 8 декември Литва постави войските си в повишена готовност, след като забеляза в Балтийско море група от 22 руски военни кораба, включително тежковъоръжена корвета на 5 километра от териториалните си води.

А в четвъртък полският министър на отбраната Томаш Шемоняк заяви, че е "разтревожен" от "безпрецедентното" военно раздвижване на Русия над Балтийско море през последните дни.

Според говорител на НАТО в понеделник общо над 30 руски апарата от различни типове - бомбардировачи, изтребители и транспортни самолети, са били прехванати "над Балтийско море и край бреговете на Норвегия".

Междувременно Швеция допусна в четвъртък, че ще мобилизира резервисти за военни учения - по-специално заради "превъоръжаването на Русия", както спомена министърът на отбраната.

"Да се отблъсне първата атака"

Действайки самостоятелно, балтийските сили естествено не биха имали никакви шансове срещу руската военна машина. Според литовския аналитик Александрас Матонис обаче те ще трябва да отблъснат само първата атака, демонстрирайки воля за съпротива, докато се притече на помощ атлантическата "кавалерия".

"При най-лошия сценарий - в случай на агресия срещу балтийските страни, щом се задействат натовските планове за отбрана, ще е нужно време за отговор, докато съюзниците реагират. Някои страни ще трябва да посрещнат и отблъснат първата вълна от нападението със собствените си средства за отбрана", обяснява той.

И трите държави - Естония, Латвия и Литва, купиха значителни количества бойна техника и снаряжение, увеличиха и военните си бюджети, след като Москва анексира Крим и предостави подкрепа на сепаратистките бунтовници в Източна Украйна.

"Сигурността ще остане доста време на сегашното си равнище. Това не е само краткотрайно влошаване на времето, а истински климатични промени", изтъква главата на естонското правителство Таави Рийвас.

Възстановили през 1991 г. независимостта си, балтийските страни се присъединиха през 2004 г. към ЕС и НАТО.

"Присъствието на НАТО в Балтийския регион трябва да продължи и да бъде подсилено", каза Рийвас по време на посещение в САЩ, където обсъди по-специално изгледите за нови оръжейни договори.

Шест танка "Леопард"

Естонският министър на отбраната Свен Миксер сключи с Холандия на 9 декември най-големия военен договор в историята на страната си - тя купува 44 бойни машини CV90 и шест танка "Леопард" общо за 138 милиона евро.

Месец по-рано той купи от САЩ 40 ракетни комплекса земя-въздух "Стингър" за 40 милиона евро.

Латвийското правителство се сдоби през август със 123 бойни машини от Великобритания. Миналия месец то подписа с Норвегия споразумение за покупка на 800 противотанкови системи Карл-Густаф и 100 камиона.

Литва поръча в съседна Полша система за противовъздушна отбрана ГРОМ за 34 милиона евро и смята да купи от САЩ ракети "Джавелин" за 20 милиона.

Така за половин година трите малки държави с общо население шест милиона и нещо са изразходвали 300 милиона евро за военна техника и оборудване.

Според латвийския експерт Кристина Рудзите-Стейскала, Естония - една от малкото членки на НАТО, изпълнила искането на Алианса за военни разходи в размер на 2 процента от БВП - планира да ги вдигне на 2,05 процента. Вилнюс и Рига са постигнали едва 0,89 и 0,91 на сто, но се канят през 2015 г. да отпуснат 1,1 и 1 процент съответно.

При все това военните разходи на балтийците - 1,2 милиарда долара през 2014 г., изглеждат нищожна сума пред 60-те милиарда долара, изхарчени от Русия (3,4 на сто от федералния БВП).
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


486
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
9
 
8
 
! Отговори
санта клаус преди 9 години
Защо всички ,които са имали взимане даване с ръшаните ги мразят. Сталин е изтепал нормалните и са останали алкохолетата
241
15
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
ТОВА ПРИТЕСНЕНИЕ Е ИНСЦЕНИРАНО С ЦЕЛ НАТО ДА СЪСРЕДОТОЧИ ПОВЕЧЕ ОРЪЖИЕ В РАЙОНА ! ТЕЗИ СТРАНИ НЕ СА ЗАПЛАШЕНИ ОТ русия ,ПОНЕЖЕ СА ЧЛЕНКИ НА НАТО И АКО русия НАПАДНЕ ДОРИ САМО ЕДНА СТРАНА ,ЖАЛНА Й МАКА НА русия ! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НАТО НЕ МОЖЕ ПРЯКО ДА ПОМАГА НА УКРАЙНА ЗАЩОТО НЕ ЕЧЛЕНКА НА АЛИАНСА ! УКРАЙНА ТРЯБВАШЕ ПО-РАНО ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ НАТО И СЕГА НЯМАШЕ ДА ГИ ИМА ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ ! КАТО ЦЯЛО ОПРАВДАВАМ ТАЗИ ИНСЦЕНИРАНА ТРЕВОГА С ЦЕЛ ПОВЕЧЕ ОРЪЖИЯ НА НАТО В РАЙОНА ,ПОНЕЖЕ МОЖЕ ДА ТРЯБВАТ !
240
2
 
22
 
! Отговори
БПФ преди 9 години
Значи според тия смешници руските кораби нямат право да плават в международни води ?!?!? Що за наглост отстрана на тия мижитурки, под диткатът на маймуняка от белия дом?
239
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЗ ДО СЕГА НЕ ПОЗНАВАМ НИКОГО ДА Е ИЗБЯГАЛ В РУСИЯ ИЛИ ДА СИ КУПИ РУСКА КОЛА ИЛИ НЯКАКВА РУСКА ТЕХНИКА. СВЕТА НЯМА НУЖДА ОТ ДВЕ НЕЩА---ОТ РУСИЯ И ОТ КОМУНИСТИТЕ---ТРЯБВА ДА БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ НАЙ-БЕЗМИЛОСТНО.РУСИЯ Е ЗАПЛАХА ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ. РУСИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗПАРЧЕТОСАНА И УНИЩОЖЕНА. А НИЕ ВСЕ ОЩЕ СМЕ ПОД РОБСТВОТО НА ПИЯНИЯ ДИВ РУСНАК. САМО ЧЕ МУ СЕ ВИЖДА КРАЯ---БОЙКО БОРИСОВ Е НАШИЯ ОСВОБОДИТЕЛ ОТ РУСКО РОБСТВО.
238
3
 
3
 
! Отговори
флавии крас преди 9 години
голям смях притиснени били балтииските държавици какво да кажат сащ те са в смъртен ужас по всички направления са*нее ясно източните великани до какво ниво ще ги маргинализират дори няма да бъде използвано ядрено оръжие ако се наложи ще ги алиенират бързо само с тактическо
237
2
 
5
 
! Отговори
до 259 и 260 преди 9 години
А стига спами вече бе....ставаш досаден.Ус.а форума бе .
236
1
 
14
 
! Отговори
ха ха ха преди 9 години
Трите балтийски държави,кой ги закача пъкх тях,та се дуят.Една дежурна батарея и са сготвени,но на кой му трябват.
235
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
скоро камъните на кремъл ще се разместят и ще хвърчат джуджета
234
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
каква техника бе,афганците ги биха с ръчно направени оръжия.
233
1
 
3
 
! Отговори
Равшан преди 9 години
До АнонименДа но Джамшуд ти отговори
232
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ракетата Sm-3 е явно нарушение на договора за оръжията със среден обсег, защото тази може да лети над 1500км. Но като знаем че тази ракета се управлява от системата Иджлис, руснаците могат да бъдат спокойни! Су-24 най-добре знае това!
231
10
 
5
 
! Отговори
251 преди 9 години
забравил си кримската война,когато след поражението русия трябва да отмени крепостното робство и да проведе реформи за да няма селски бунтове.сега им предстои да изпият горчивата чаша до дъно.крим отново ще е техния ковчег
230
1
 
9
 
! Отговори
Джамшуд преди 9 години
До АнонименЗа Витязь няма значение каква е ракетата ))
229
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
джуджи е вече по пързалката. в Москва всички купуват долари
228
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за какви ракети говорите и какви *шки сравнявате, афганците бяха в първобитно общинния строй когато победиха СССР.
227
11
 
4
 
! Отговори
до 245 преди 9 години
"Историята не познава Русия да е била агресор..."Ей че умноооо, а тук какви бяха??Кой разграби България?И същото направи с Чехия, Унгария, Полша ...и т.н.От Русия освен агресия нищо не е излизало.Грабеж и геноцид, лагери и смърт.
226
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на русия и предстои загуба във войната с украйна,после фалит и революция. това вече се е случвало няколко пъти. след поражението в руско японската война, след катастрофата на русия в първата световна и след загубата в афганистанската война. сега въпросът е само дали първо ще фалират или първо ще се изтеглят от украйна
225
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РавшанГошориш за различни типове.Крилатите ракети нямат нищо общо с балистичните.
224
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ALПитай Финландците дали са расъждавали така.
223
4
 
15
 
! Отговори
AL преди 9 години
ТАЗИ ТЕХНИКА КОЯТО Я ТРУПАТЕ ПРОТИВ РУСИЯ Е ЧИСТА ПРОБА ДЪРВА ЗА ОГЪНЯ КОЙТО АМЕРИКАНЦИТЕ ЩЕ ЗАПАЛЯТ НА ВАША ТЕРИТОРИЯ И НА КОЙТО ЩЕ ГРЕЯТ САМОДОВОЛНО РЪЦЕ ГЛЕДАЙКИ КАК СЕ САМОУНИЩОЖАВАТЕ. ВЕРОЯТНО СТЕ МНОГО ГЛУПАВИ ЗА ДА ВЪРШИТЕ ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ.РУСИЯ АКО РЕШИ ЩЕ ВИ ПОМЕТЕ И НЯМА ДА РАЗБЕРЕТЕ ВЪОБЩЕ КАКВО Е СТАНАЛО. ДОБЕ Е ЧЕ НЕ ГО ИСКАТ.