Защо евтината рубла е тревожна новина в 5 причини

Как ще се отрази на световната икономика, на Путин и украинската криза
Обновена: 17 дек 2014 14:10 | 17 дек 2014 14:00,
238
Защо евтината рубла е тревожна новина в 5 причини
Снимка: Reuters

Руската рубла се сриваше по-бързо, отколкото журналистите успяваха да пишат, обобщава Майкъл Бирнбаум от "Вашингтон пост". Руската национална валута достигна нива спрямо долара, немислими дори и преди седмица.

Бирнбаум посочва пет причини, поради които сривът на рублата е тревожна новина.

1. Защо трябва да ни е грижа за слабата рубла?

Спадът на рублата означава бързо преобръщане на руската икономика и по този начин заплашва световната икономика с нестабилност. Когато през 1998 г. Русия изпадна в неплатежоспособност, това доведе до началото на световна финансова криза и до подпалването на много развиващи се пазари.

Досега Русия имаше основно вътрешни проблеми. Но сега кризата заплашва и държави, с които Москва си сътрудничи. В Беларус и Казахстан вече се усеща разтревоженост. По-евтината рубла означава, че руският бизнес по-трудно ще може да върне всеки взет назаем долар или евро. Някои компании може да не са в състояние да върнат нищо.

2. Какво означава това за Путин?

Това все още не е ясно, въпреки че евтината рубла не е добра новина за руския президент. Руснаците помнят и по-лоши моменти – през 1998 г. спестяванията на много хора изчезнаха. В последните години на Съветския съюз пък имаше недостиг на основни продукти като тоалетната хартия. Така че хората са свикнали да се борят, още повече, когато държавната телевизия им казва, че всичко това е в името на борбата със Запада.

Рейтингът на Путин все още е близък до рекордните нива. Но скоро може да се наложи да отстъпи от украинските си амбиции, още повече като има по-малко пари от петрол, които да харчи.

3. Как парите от петрола се вписват във всичко това?

Спестените от газ пари не са пари, които не отиват за Путин – от юни насам цената на петрола падна почти наполовина. Много анализатори твърдят, че Путин не е имал късмет, когато дойде на власт през 1999 година. Той пое управлението на страната във време с високи цени на петрола. Така Путин направи сделка с руския народ – просперитет ще има, докато хората не се заиграват с политиката. До миналата седмица петролът и рублата падаха със сходно темпо. Тази седмица цената на петрола като че ли се стабилизира, въпреки че цената му все още е много ниска. Рублата обаче продължава да пада.

4. В крайна сметка санкциите дават ли резултат?

Те със сигурност са от значение. Но се оказва, че санкциите, наложени след падането на малайзиския самолет над Източна Украйна, имат много по-голям ефект от тези, наложени след анексирането на Крим. Санкциите след падането на MH17 правят така, че руските банки много по-трудно заемат долари, което прави по-труден животът на останалата част от руската икономика.

Много инвеститори днес се оттеглят от Русия не само заради санкциите, а заради цялостната политическа ситуация, която е твърде непредвидима.

5. Означава ли всичко това, че Путин трябва да отстъпи от Украйна?

Путин никога не е заявявал открито целите си в Украйна, той дори отрича присъствието на руски войски в страната. Така че не е лесно да разберем какво следва по-нататък. Някои анализатори смятат, че Путин ще бъде принуден да отстъпи. Крехкото примирие в Украйна може би е сигнал точно за това. Но НАТО и Украйна твърдят, че Русия наскоро е засилила позициите си там. Други анализатори твърдят, че Кремъл може да предприеме още по-твърда позиция, ако се наложи да вдига рейтинга си у дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Lukoil спира бензина в България.
105
5
 
15
 
! Отговори
уауууу преди 9 години
Плачите на чужд гроб! Не ги мислете руснаците - те ще се оправят! Погледнете нашия нас..ан г.з и за него плачете!
104
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Реклама от 2018г.:Руската рубла най-икономичното гориво за отопление. От Централната банка на Русия мечтите се сбъдват!.
103
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тва атакистчетата са големи тъ пунгери
102
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До gtfРусия може да се изхранва самас гилзи нали? Затова наскоро викаха северно корейци в Москва - да обменят опит как се яде трева.
101
6
 
8
 
! Отговори
SS преди 9 години
ЕХ ,ДА ИМ ИМАМЕ НА КОРЕЯ РАКЕТИТЕ,ЧЕ ВИДИ БРЮКСЕЛ.
100
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да живее русия и севрна корея. още се двуомя в коя от двете държави да емигрирам...
99
9
 
20
 
! Отговори
някакъв преди 9 години
Чистата печалба на Ментел за миналата година е 240 милиона лева, или по 31 лева средно от всеки българин. Ама не са само те. Само от мобилните оператори от България изтича половин милиард на година.Вие сте зели да се кахърите за рублата, Боже, Боже...
98
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
60: Така де, единствено вътрешния пазар може да си позволи електронно оборудване "Сделано в России"===Последните новини те опровергават: Orbital Sciences ще закупи от НПО "Енергомаш", Химки, Русия 60 броя двигатели РД - 180 за $1 лярд
97
12
 
18
 
! Отговори
морски преди 9 години
Щом Северна Корея пасат само трева затова ли населението им за 20 г.се е увеличило 2 пъти,пък в демокртична и просперираща(ха-ха) България за 25 г.е намаляло 2 пъти!
96
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За рублата не знам,ама ако падне валутният борд у нас,само познайте за колко ще се търгува 1 евро :)) - 500-800 лева , а може и повече :) !
95
3
 
10
 
! Отговори
Исаак преди 9 години
Защо ми се струва, че същата *** цареше във фашистка Германия по отношение та евреите, каквото чета сега по отношение на руснаците?
94
4
 
5
 
! Отговори
ПЕЩО преди 9 години
СЕГА ПИЧОВЕ ,НЕ УСЕЩАТЕ ЛИ ЧЕ НИ РАБОТЯ ПАК.НЕФТА ПАДНА НА 50% ЦЕНИТЕ НА СТОКИТЕ НЕ СЛИЗАТ.А ЩО ТАКА БЕ ББ?МИ ТЕЗИ АКЦИЗИ КОГА ЩЕ ГИ НАМАЛЯТ ,КАТО НА ДОЯТ ПОНЕ ДА Е БЕЗ РЪЦЕ.
93
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брей рублата повличала и други диктатури, не само Русия. Другарят Ким е поканен да сподели опит как населението на Северна Корея издържа само с тревопасане. Ще им дават дажби с трева скоро на руснаците.
92
14
 
7
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Русия е огромна страна и дори да го закъсат Путин винаги може да продаде 20-30% от територията и да я превърне отново в най силната страна на света.
91
7
 
18
 
! Отговори
gtf преди 9 години
и като цяло Русия може да се изхранва сама (да не говорим, че имат обща граница с един от лидерите по производители на месо), за енергия нема какво да се говори, китайски стоки (значително по евтини и почти идентични със западните) срещу горива и пол. изкопаеми. Ами да не хлопне Путин кепенците съвсем, че в европа ще завият вълци зимъска, пък ние сме първите дето ще я окъсаме, както не произвеждаме нищо и сме почти без селско стопанство.
90
2
 
12
 
! Отговори
морски преди 9 години
ОПЕК са отменили решението си да подържат ниска(изкуствено) цена на петрола до юни 2015г.Сега ще видим какво следва,може би 150 долара за барел.
89
0
 
12
 
! Отговори
иха преди 9 години
Тя нашата сме я втасали ,че сега и за Путин да коментираме ,
88
2
 
2
 
! Отговори
бат Миро преди 9 години
От вчера опитват да оправят рублата. Започна да поскъпва. От 70 рубли за долар, вече е към 64 рубли, което за 1 ден е около 10% поскъпване на валутните пазари. Ще видим какво ще стане. Дали ще я стабилизират или отново ще тръгне да потъва още.
87
6
 
2
 
! Отговори
до 82 преди 9 години
Не че нещо, но в цената на 1 л бензин около 60% са акциз и ддс; делът на нефта в себестойността е не повече от 20%, другото е разход за преработка и печалба. Няма как нефта да падне с 50% и да очакваш и бензина да падне с толкова. Ако можеш да смяташ, при 50% надолу на нефта, бензина трябва да е 10-15% надолу, горе-долу колкото е в момента. Пазара в БГ на горива че е крив, крив е (щото има ***.бариери да се внася, не е лесно акцизен склад и т.н.), ама айде малко по умно с писанията.