Северна Корея - единствената останка от Студената война

Само три са държавите парии според САЩ
19 дек 2014 20:17, Елка Василева
22
Северна Корея - единствената останка от Студената война
Снимка: архив, Reuters

Нормализирането на дипломатическите отношения с Куба след повече от половинвековна враждебност оставя само Северна Корея в черния списък на САЩ от Студената война и само Иран, Судан и Сирия като страни, смятани от американското правителство за държави парии, спонсориращи тероризма, пише Рик Гладстон в "Ню Йорк таймс".

"Ако нормализираме отношенията с Куба, това ще съкрати наполовина останалия ни в наследство от Студената война списък с такива страни", каза Клиф Купчан, анализатор в компанията за изследване на политическия риск и консултантски услуги "Евразия груп" във Вашингтон.

Политически историци заявиха, че обявените в сряда от САЩ стъпки за възстановяване на отношенията с Куба наподобяват събитията при управлението на Ричард Никсън и Джими Картър, довели до нормализиране на отношенията с Китай през 1979 г. след три десетилетия на враждебност. Те също така съзират паралел със събитията при администрациите на Роналд Рейгън, Джордж Буш и Бил Клинтън, довели до установяването на отношения с Виетнам през 1995 г., 20 години след войната.

И двете страни, все още управлявани от номинално комунистически правителства, останали част от следвоенния геополитически пейзаж, сега имат широкообхватни и приятелски отношения със САЩ.

Въпреки че Куба е далеч по-малка от Китай или Виетнам, изгледите за подобряване на връзките на Вашингтон с нея може да имат дълбоки последствия за подобряване на отношенията на САЩ с цяла Южна Америка - цел, която президентът Обама за пръв път обеща да постигне преди повече от пет години.

"Това може потенциално да възстанови тона в отношенията между САЩ и Южна Америка, което може да ни върне към онзи изпълнен с надежда момент от пролетта на 2009 г., когато президентът Обама пое ангажимент пред латиноамериканските страни да отвори нова глава в отношенията с региона", каза Ерик Хършбърг, директор на Центъра за изследвания на Латинска Америка и хората с латиноамерикански произход към Американския университет. Той беше на посещение в Хавана, когато стъпките за нормализиране бяха обявени.

Северна Корея, която е комунистическа ядрена сила и която така и не е сключила мирен договор със САЩ след примирието след Корейската война през 1953 г., е може би най-изолираната страна в света в икономическо и политическо отношение. Държавният департамент препоръчва американските граждани да избягват пътувания там.

Но американската политика да се изолират страни, смятани за враждебни, не се ограничава само до комунистически правителства.

Най-значимият пример за това е Иран, който е обект на внушителен обем американски санкции, последвали Ислямската революция от 1979 г. и избухналата след това криза с американските заложници в Техеран.

САЩ скъсаха дипломатическите отношения с азиатската страна след заложническата криза и през 1984 г. я определиха като държава, спонсорираща тероризма.

Поставянето в този списък автоматично ограничава достъпа до американска помощ за други страни, забранява продажбите на оръжие, налага рестрикции върху финансовите трансакции, както и върху износа на така наречените стоки с двойна употреба, които имат военно приложение.

Изгледите за каквото и да било подобрение в отношенията с Иран остават несигурни въпреки известния оптимизъм, че преговорите за спорната ядрена програма на тази страна може да успеят и да доведат до още по-голямо затопляне на отношенията.

Съюзникът на Техеран Сирия, която е в списъка на държавите спонсори на териризма от 1979 г., е обект на американски санкции поради продължаващата вече близо четири години гражданска война там. Въпреки че дипломатическите отношения не бяха прекъснати, посолството на САЩ в Дамаск преустанови дейността си през 2012 г., а Обама призова президента Башар Асад да се оттегли. В сряда американското министерство на финансите обяви нови санкции срещу Сирия.

Другата голяма некомунистическа страна, смятана за държава парий според възгледите на американското правителство, е Судан - обширната африканска страна, управлявана от президента Омар Хасан ал Башир, който бе обвинен от Международния наказателен съд в геноцид и други престъпления поради масови убийства и зверства в Дарфур.

САЩ за пръв път поставиха Судан в списъка с държави спонсори на тероризма през 1993 г. и наложиха допълнителни санкции през 1997 г., защото Вашингтон заяви, че Судан се опитва да дестабилизира съседни страни. През 2007 г. ограничителните мерки срещу африканската страна бяха разширени отново като ответна мярка, защото Държавният департамент заяви, че нейното "съучастие в насилието в суданската област Дарфур продължава".

САЩ и Судан все още поддържат дипломатически отношения. Но американското посолство в Хартум няма посланик.

Дипломатическите отношения с Мианма, страна, която някога бе изолирана от САЩ заради репресивното си военно правителство, бяха възстановени през 2012 г. след демократични промени и освобождаване на политически затворници.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Американците не са виновни за нищо! Виновна е тяхната управляваща ***!
16
1
 
5
 
! Отговори
Кирето-Тъпирето преди 9 години
До Кирето...*** мнооо си ***...с промития си мозък, ...ходи да лижеш г..а на американските ти герои ...!където американец е донесъл своята"демокрация"...трева не никне (тоест вече няма нито мир нито свобода )...И ако според теб Русия е враг 1 на България, то САЩ са враг 1 на всички държави!!!!!!
15
1
 
9
 
! Отговори
se преди 9 години
В света има само една държава останка от студената война и тя е САЩ! Останалите са набедени!
14
2
 
1
 
! Отговори
До 6 преди 9 години
Този пък 6 как се е изцепил - "Комунистите много харесват Северна Корея на думи":)))
13
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може би от предишната Студена война. Сега Сащ запалиха нова.
12
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
USA-EDINSTVENATA OSTANKA OT IMPERIALIZMA !!!
11
22
 
30
 
! Отговори
Кирето преди 9 години
До Garibaldi--10;Защо позориш името на тоя велик човек. Абе русофиле неграмотен имено Юджийн Скайлар и Макгахан ,от САЩ, станаха причина да има Цариградска конференция . Имено на нея разрешиха на Русия да води война с Турция. Президента на САЩ УДРО УИЛСЪН ни спаси в НЬОЙ. Той настояваше границата ни с Турция да минава по линията МИДИЯ --РОДОСТО. За твоя информация Русия искаше да ни раздели на 3 и да ни даде на Гърция,Сърбия и Румъния.Русия е ВРАГ номер 1 на Б--я.Русия е проклятието за Б--я
10
12
 
35
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
Когато Иран ви беше съюзник и базите ви разположени на нейна територия-бяха добрички. Но,когато ви изхвърлиха всички радарни инсталации за наблюдение и разузнаване на руската територия,веднага станаха лошите терористи.Цял свят ли ще ви лиже *** мръсни кравари. Корейците пък са най-грамотната нация в света и е трън в очите ви,защото ви застрашава сигурността.Защото всеки момент може да ви забуха с междуконтиненталните.Най-долната държава сте и кръвопийци в световен мащаб.Кравари!
9
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да живее САЖД!
8
13
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По голям спонсор на тероризма от САЩ НЯМА.
7
4
 
29
 
! Отговори
Тервел преди 9 години
и как Сирия и Иран спонсорират тероризма...след като Сирия вече повече от година воюва срещу ИД а Иран бяха първите които предложиха съвместно участие срещу ИД в Ирак...
6
22
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите много харесват Северна Корея на думи, но на дело никой не отива да живее там. Защо?Ами защото ще ги разсфасоват в някои лагер и ще станат храна на прасетата.То Ким Чин Чун не прощава.Те ще крещят "Ама аз съм комунист!", пък Ким Чен Чир ще казва "Е, анджак де!".Болен мозък, по-болен мозък, комунист...
5
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"и само Иран, Судан и Сирия като страни, смятани от американското правителство за държави парии, спонсориращи тероризма, пише Рик Гладстон в "Ню Йорк таймс"."Айде бе! хахаххаА къде забравихте вашите приятелчета от Саудитска Арабия, Кувейт и Катар, или те щом съдействат, значи се правим, че не финансират ислямския тероризъм? :D
4
12
 
31
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
А, защо нищо не пишете за Южна Корея ?В уж демократичната Южна Корея днес забраниха партия !Забраниха партия само, защото поддържала Северна Корея !Да, в Северна Корея няма демокрация.Никой обаче не твърди обратното. Там хората знаят, че не живеят в демокрация.Ким Чен Ун не изнася лекции по демокрация.Северна Корея не изнася демокрация и не поучава другите държави как да живеят.Новият световен ред обаче също е антидемократична система !Ю.Корея е част от него !
3
8
 
24
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До АнонименДо 1 По точно няма как да се каже!Идва и времето САЩ да станат нормална страна-да се борят за хляба си на равна нога с другите,а не да изсмукват богатствата им чрез долара!Засега упорито отказват,но ходът на историята е неумолим-до 20 години няма да са това което бяха от 2-та Световна та до днес!Не може вечно да се живее на гърба на другите-омръзва на всички и в един момент страхът изчезва..
2
10
 
40
 
! Отговори
бг преди 9 години
Израел - единствената участничка в бомбения атентат в Бургас.
1
13
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напротив, има още една останка от Студената война, която която финансира международния тероризъм и тя е САЩ. :)Всички останали се реформираха, само САЩ си тъпче на едно и също място от Студената война насам и е настъпил момента за реформи и сваляне на американския режим.