Унгария - новата гореща точка на пътя на имигрантите в ЕС

"Ситуацията тази година стана на практика непоносима"
Обновена: 22 дек 2014 21:53 | 22 дек 2014 21:30, Елка Василева
61
Унгария - новата гореща точка на пътя на имигрантите в ЕС
Снимка: архив, Reuters

Средиземно море става все по-опасно, други пътища са преградени от огради с бодлива тел, така че кандидат-имигрантите поемат по нов към към ЕС - през Унгария, пише Пабло Горонди от Асошиейтед прес.

Идвайки от далечни страни като Афганистан и Сирия или от по-близките Косово или Албания, хиляди имигранти всяка седмица влизат в Унгария и искат убежище, превръщайки страната в гореща транзитна точка.

Нарастващият брой на имигрантите засили риториката на крайнодесните и антиислямските движения в Западна Европа. Но увеличаващата се имиграция предизвика напрежение дори в отдалечени населени места като Ашотхалом, унгарско село близо до границата със Сърбия, залято за последните три години от мигрантския поток.

"Ситуацията тази година стана на практика непоносима", заяви кметът на селото Ласло Торочкай.

Това лято той сформира група от охранители, които прекарват повечето време в ловене на имигранти и откарването им в полицейски участък на град Сегед, където повечето от тях подават молба за убежище.

После, точно както правят и мигрантите, влизащи в страни от ЕС през Италия, имигрантите в Унгария продължават пътя си към Германия, Швеция или друго място в Западна Европа, където се надяват да започнат нов живот или да се присъединят към роднините си, които вече са се установили там.

"Много хора идват и искат да ги заловим", казва Кити Маккинси, говорителка на регионалното представителство за Централна Европа на Върховния комисариат за бежанците на ООН.

"Те кандидатстват за убежище и отиват в центровете от отворен тип, а после много от тях, без да се крият, направо изчезват към Западна Европа", допълва тя.

Полковник-лейтенант Габор Еберхард, ръководител на граничната полиция в Сегед, заяви, че само тази година е образувано съдебно производство срещу над 26 000 души от 61 националности за незаконно проникване на унгарска територия.

През 2004 г., когато Унгария стана член на ЕС, съдопроизводство за незаконно влизане на унгарска територия, беше образувано само срещу 34 души.

В Унгария само през настоящата година бяха подадени 35 000 молби за убежище. През 2013 г. те бяха едва 18 900. Потокът от имигранти нарасна през последните няколко месеца. През март имаше 683 молби за убежище, а през ноември 9125. Смята се, че през декември ще бъдат подадени 12 500 молби за убежище.

Около половината от кандидатстващите за убежище са имигранти от Косово, което е на юг от унгарската граница със Сърбия.

"Напуснах Косово, защото исках да си пробия път в живота, казва Албана Шабани, 22-годишна косоварка, избягала със съпруга си. Двамата са безработни и мислят, че няма изгледи да намерят работа в Косово - една от най-бедните страни в Европа.

Пътували са с автобус до Суботица, Северна Сърбия. После, направлявани от джипиеса на мобилния си телефон, са вървели три часа до Унгария и са били заловени от охранителите в Ашотхалом.

Подобно на много косовари те са се насочили към Германия - една от най-силните европейски икономики. Някои косовски мигранти дори са били родени там или са живели вече там като бежанци, но са били депортирани след след 2010 г., когато Косово бе сметната за достатъчно безопасна страна.

След косоварите афганистанците са втората най-голяма група бежанци в Унгария. Тази година там пристигнаха 7400 афганистанци. На трето място са сирийските бежанци - тази година те са 6600.

При посещение в района на границата миналата седмица репортери на Асошиейтед прес видяха много групи имигранти. Мъж, който се представи само като палестинец от Сирия, обясни на развален английски, че е напуснал Дамаск през август и е вървял пеша през повечето време. В полицейския пункт на Сегед медици бинтоваха крака на афганистанско момче, което изглеждаше не по-голямо от 12 години.

Според представители на службите за бежанците мигрантите, насочващи се към Унгария, често прибягват до мрежи за трафик на хора, за да преминат през Турция и през Балканите.

Веднъж влезли в Унгария, която е част от Шенгенската зона за свободно движение, те могат да пътуват безпрепятствено в повечето от 28-те страни членки на ЕС.

ФРОНТЕКС - европейската агенция за външни граници, обяви, че пътят за Унгария през Западните Балкани стана по-привлекателен, след като гръцките власти преди две години значително засилиха контрола на сухопътната граница с Турция на граничния пункт в област Еврос. България тази година постави 33-километрова ограда от бодлива тел по границата си с Турция, намалявайки броя на незаконните мигранти.

"Пътят през Западните Балкани стана по-важен, особено след като хората са наясно с опасностите, пред които се изправят, ако решат да прекосят Средиземно море", казва Марта Пардави от унгарския Хелзинкски комитет, който предоставя безплатна юридическа помощ на търсещите убежище.

Върховният комисариат за бежанците на ООН смята, че над 3400 мигранти са загинали тази година в опит да преминат през Средиземно море, тъй като нарастващата мигрантска вълна кара каналджиите да използват още по-ненадеждни лодки, а беззаконието в Либия позволява на трафика на хора да процъфтява.

Изправена пред тази имигрантска вълна, граничната полиция в Сегед получава помощ от охранители и от доброволци, които задържат мигрантите, които след това биват прехвърляни в импровизиран център за задържане. Там имигрантите, които рядко имат документи за самоличност, оставят пръстовите си отпечатъци, подложени са на медицински преглед и на лечение, ако имат нужда от такова. После получават храна и подслон. Онези от тях, които искат убежище - а те са около 95 процента по думите на Еберхард - се изпращат в имиграционната служба, която решава съдбата им.

Местните жители се оплакват от боклука, който имигрантите оставят след себе си - четки за зъби, мокри дрехи, скъсани обувки - както и от огньовете, който палят в околните гори, докато чакат посред нощ да ги вземат трафикантите.

От 18 900 кандидати за получаване на убежище през 2013 г. в Унгария, над 11 000 са се отказали от молбите си, което е в подкрепа на теорията, че повечето имигранти се придвижват до друга дестинация.

"Много хора искат да отидат при семействата си в Западна Европа, но много хора биха искали да останат в Унгария, ако има по-добри перспективи за интегриране, ако могат да получат работа", казва Маккинси, призовавайки правителството да помага по-добре на онези, които искат да започнат нов живот в Унгария.

Малко вероятно е обаче това да се получи. Унгарският премиер Виктор Орбан се обяви против либералната имиграционна политика.

Марта Пардави от унгарския Хелзинкски комитет посочва, че програмите за подпомагане на бежанците са силно зависими от европейските фондове и получават малко пари от Унгария.

Правителството на Орбан по думите й нарочно полага усилия да изглежда така, като че ли страната не предлага нищо привлекателно за незаконните имигранти и за хората, търсещи убежище.

На границата охранителят от Ашотхалом Винс Салма очаква по-голям брой мигранти да пристигнат точно за Коледа. Той разказва, че мигранти от Косово са му казали, че 2500-3000 жители от едно косовско село са тръгнали към Унгария.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: Унгарияимигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
3
 
! Отговори
булгар преди 9 години
Напаст божия,която е предизвикана наи вече от жандармската политика по целият свят от САЩ.
38
1
 
10
 
! Отговори
Евро Ново Бъдеще преди 9 години
Ако Германия сега не поведе битка срещу ислямизацията, считайте че знамето на Европа на картата ще бъде нищо друго освен един изобразен полумесец с ибрик!
37
8
 
1
 
! Отговори
madzar преди 9 години
ama zashto balgarite ne si prebirat imegrantite ;te i bezdrygo sa naviknali s takiva xora ;nie ne iskame oshte romi v yngaria da varvat v balgaria
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вместо да пишете глупости (слабо платени) бъдете НОВИНАРИ- Китайската компания HKND започна строежа на алтернативен на на Панамския канал през Никарагуа цената му е 50млд $ , времето за строежа 5 години. "Големия канал Никарагуа" ще бъде по-дълбок и широк от Панамския , а дължината му ще бъде 278км.
35
3
 
8
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
На Маджарите ще им дойде в повече, ако и те да видят нашия хал пък после да приказват че разбират положението ни.
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Pita se kolko bilgari emigriraha poslenite 20 godini.
33
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Андерш Брейвик беше прав. А и друг изход няма.
32
5
 
11
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Ако трябва да се говори за причината за емиграцията към Европа , то това е ТОЛЕРИРАНЕТО НА ПРОПАГАНДАТА НА ДИКТАТУРИ !!! Националсоциалистическата диктатура беше криминализирана, обаче комунистическата диктатура, религиозната ислямска диктатура ???? Докато се премълчава идиотията на ДИКТАТУРИТЕ В СВЕТОВЕН МАЩАБ, ще има причини хората да бягат !!!
31
4
 
48
 
! Отговори
Кикс преди 9 години
Положението с емигрантите ми прилича като все едно клошари да се намъкнат в хубава спретната (чужда) къща, защото много им харесва и им се струва, че там добре ще се устроят. Да се разположат в хола (със семействата си ако имат такива), да си запалят огън на паркета за да си изсушат чорапите например, а домакина когато се появи, трябва да им измери кръвното, да ги нахрани защото са гладни и да ги попита искат ли да останат или само са се отбили. Ако искат-да им осигури стаи и да им намери работа
30
3
 
13
 
! Отговори
Deutschland преди 9 години
До АнонименТова е нормално за БГ публика:) А и Кличко има за какво да се освирка... Проблемът беше в поведението на нашия Пулев, който се държа след мачка като пълен салтак.... и показа всякаква липса на уважение към съперника си. И да се е назобал с допинг и да е използвал непозволени средства, нашият щом се е навил ще търпи. За пари си е дал з...ка не за друго, да не се прави излишно на патриот..
29
7
 
11
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До славянин"Ако вярвате във вермахта и Хитлер, трябва да унищожавате славяните "!!! Странен националсоциалист сте вие, "славянин" ??? Хората от цял свят бягат от ДИКТАТУРИ , обаче нашите *** им предлагат НОВА ДИКТАТУРА !!! Най-краткият път е този от комунизъм към националсоциализъм и всякакъв вид *** !!!
28
4
 
21
 
! Отговори
Deutschland преди 9 години
До DragoИ аз живея в Германия, до Берлин и да ти кажа, не обобщавай. Аз където живея хората са само нормални, има и няколко смесени семейства - българи или българки женени за германци /германки. Даже ***, които съм виждал в Берлин, имат доста спретнат и строен вид. Тези в самолета също. Определено, има доста ***, но това е законен бизнес в Германия. Истината е, че тук имат много по.голям шанс да се цивилизоват отколкото в България.
27
6
 
10
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До С.С.С.РНай-православен е кадиров, обаче още по-православен е жириновски , а най-православен е Йосиф кобзон :))))
26
3
 
8
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До Див аграрАз пък се чудя, защо толкова много косовари емигрират в Новосибирск, а не например в Оймякон или Мурманск :)))
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
врагът на европейците е толераста криещ се сред тях.Ако бъде унищожен азиатците и африканците са лесни за връщане по родните места.
24
6
 
25
 
! Отговори
Drago преди 9 години
До АнонименАз също живея и работя в Германия. Мога да ви кажа, че за повече от три години тук съм видял само едно нормално БГ семейство тук. Другите са ***, крадци, пияндета, сутеньори и *** ама от най-гнусните. Обикновенно където видя някой наистина противен и опасно изглеждащ *** то се оказва, че говори на Български. Та думата ми е - нормално е немците да ни смятат за ***.
23
1
 
11
 
! Отговори
до Бакал Петко преди 9 години
Много точно !!! Преди 1989г. като ходехме не искаха да ни обслужват, защото мислеха че сме руснаци. Пък и нас българите презираха. Ама сега ако знаете какви са любезни, видяха дебелия.
22
3
 
27
 
! Отговори
Ек преди 9 години
Имаме проблем с левите политически емигранти. Ето например левият Сергей Станишев. В Москва ли е ? Не е. Той живее в загнилия запад.
21
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Будапеща спят навсякъде. В метрото, по входовете и даже по паметниците.
20
18
 
40
 
! Отговори
Бакал Петко преди 9 години
Унгарците да не се плашат от мюсюлманите. Тях ви ги пращат от големите западни демокрации.Страшното за Унгария мина още в 1956 година, когато бяхте ,,поробени от руснаците и живяхте цели 50 години под тяхно робство. Сега пейте и почвайте да изучавате Корана.Това ви обещава успешно бъдеще.