Светът през 2014 г. - на прага на нова Студена война

Най-важните международни събития през изтичащата година
26 дек 2014 19:10, Елка Василева
157
Светът през 2014 г. - на прага на нова Студена война
Владимир Путин и Барак Обама. Снимка: архив, Reuters

Украйна „избухна“ през 2014 година. И стана повод за сътресения в световната политика, незапомнени от края на Студената война насам. Заговори се дори за нова Студена война между Русия и Запада.

Протестите в Украйна срещу отказа на президента Виктор Янукович да бъде подписано споразумение за асоцииране с ЕС започнаха още през ноември 2013 г. Ситуацията на Евромайдана обаче ескалира през февруари 2014 г., когато при сблъсъци между демонстрантите и силите на реда бяха убити над 100 души, а стотици бяха ранени. Виктор Янукович избяга от Украйна.

През март Русия присъедини към себе си полуостров Крим. Западът заяви, че няма да признае тази анексия.

През април бяха обявени т.нар. Донецка и Луганска народна република - започна кървавият конфликт в Източна Украйна, който взе над 4000 жертви, над десет хиляди души са били ранени.

Западът обвинява Москва, че подкрепя сепаратистите в Донбас, включително и  с военна помощ. Русия отрича.

ЕС, САЩ и други държави наложиха на Русия санкции срещу финансовия, отбранителния и енергийния й сектор заради анексирането на Крим и подкрепата й за отцепниците в Източна Украйна.

Според анализатори Владимир Путин води хибридна война, която представлява съчетание на открита и тайна военна мощ, комбинация от провокации и диверсии в съчетание с отричане на собствената причастност.

Между Запада и Русия обаче също според анализатори се води информационна, икономическа и финансова война.

В самата Русия се разрази финансова криза. Рублата регистрира рекорден спад спрямо еврото и долара. През декември рублата удари дъното, като в един момент еврото дори премина психологическия праг от 100 рубли. Причината за финансовите трусове са стагнацията в руската икономика, западните санкции и сривът в цените на петрола на международните пазари.

От лятото насам цената на „черното злато“ е паднала с близо 40%. През последните дни барел петрол се продаваше за под 60 долара. Русия, която е голям износител, губи много от това поевтиняване на петрола.

Интересно е, че още в края на март т.г. в руска медия се появи материал, в който се твърдеше, че срещу Русия готвят удар, какъвто разруши СССР. Ставаше дума за твърдение за договаряне между САЩ и Саудитска Арабия за  „коригиране“ на световните цени на петрола. Според публикацията Западът е разглеждал подобна стъпка „като единствен лост за въздействие върху Русия, която активизира геополитическата си дейност на фона на украинските събития“.

Болезнена за Русия е тенденцията за приближаване на границите на НАТО все по-близо до нейните. Например влизането в НАТО е сред приоритетите на новата управляваща коалиция в Украйна.

НАТО пък, от своя страна, изразява тревога от милитаризацията на полуостров Крим, от повишени военни действия на Русия край границите на НАТО. Алиансът призова Военновъздушните сили на Русия да извършват полетите си по границите на пакта при повече прозрачност, за да бъдат избегнати инциденти и катастрофи.

Залогът в противопоставянето между Русия и Запада е висок. Според някои оценки крайната цел на действията на западните сили и по-специално на САЩ е сваляне на Владимир Путин от власт. 

От своя страна, руският президент изобщо не показва да се е предал. Поживём — увидим, както казват руснаците.


В Близкия изток през тази година се появи едно чудовище – Ислямска държава. Войнстващата сунитска групировка установи контрол над част от територията на Ирак и на Сирия и в средата на годината обяви там халифат.

Джихадистите пуснаха в мрежата ужасяващи видеоклипове с екзекуцията на британски и американски заложници.

САЩ, около които се оформи коалиция, започнаха през август въздушните удари срещу Ислямска държава в Ирак, а в Сирия – от септември. България заедно с още няколко страни изпрати военно оборудване на иракските и кюрдските сили.

Според анализатори въздушните удари няма да бъдат достатъчни за сломяване на Ислямска държава и ще са нужни сухопътни действия. Американският президент Барак Обама обаче засега е категоричен, че такива няма да има.

В началото на декември състоящата се от от над 60 държави коалиция срещу групировката Ислямска държава обяви, че кампанията й започва да дава резултати и настъплението на групировката в Ирак и Сирия е напът да бъде спряно.

Водената от САЩ коалиция е причинила сериозни щети на Ислямска държава, но борбата срещу екстремистите може да трае години, каза американският държавен секретар Джон Кери. Международната коалиция срещу джихадистката групировка ще изпълнява ангажимента си колкото време е необходимо, за да победи, обеща Кери.

Ислямска държава обаче успя да привлече в редиците си хиляди чуждестранни бойци, сред които между две и три хиляди души от Европа, и накара редица държави да предприемат безпрецедентни антитерористични законодателни мерки.

В Африка избухна епидемия от ебола. Трите най-засегнати страни са Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. Над 17 000 души са били заразени с вируса, от които над 6 000 са починали, сочат данни на Световната здравна организация. Заболяването, за което все още няма лечение, заплашва да разруши крехките икономики на засегнатите страни.

СЗО и много хуманитарни организации се опитват да канализират международните усилия в помощ на засегнатите страни, но все още тези усилия се оказват недостатъчно адекватни. Жертви на заразата обаче стават и медицински работници, които трябва да помагат на болните и да ограничават епидемията. Това прави много трудно организирането на медицински центрове на място.

Гражданите на страните от ЕС избраха нов Европейски парламент. В него продължават да доминират основните политически сили -  умерена десница, умерена левица и либерали-центристи. Много силен обаче беше резултатът на изборите и съответно представителството в новия парламент на крайнодесните, ксенофобските, националистическите и евроскептичните партии.

За председател на Европейската комисия беше избран Жан-Клод Юнкер – дългогодишен премиер на Люксембург, а за председател на Европейския съвет – полякът Доналд Туск. При избирането му Жан-Клод Юнкер заяви: "Моето убеждение е, че тази Европейска комисия ще е комисия на последния шанс. Или ще успеем да доближим европейските граждани до Европейския съюз, или ще се провалим. Бих искал да използваме този шанс да раздвижим Европа", подчерта Юнкер

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева беше избрана и за заместник-председател на Европейската комисия.

2014-та беше и година на големи самолетни катастрофи. На 7 март изчезна безследно Боинг на малайзийските авиолинии, който извършвал полет от Куала Лумпур за Пекин. На борда му имаше 239 души пътници и екипаж.

Няколко месеца продължи издирването му на огромна територия с радиус от няколко хиляди километра. И до момента обаче от самолета няма и следа. Това е една от най-големите мистерии в световната авиация досега.

На 17 юли стана трагедията с втори малайзийски самолет - полет МН17, който се разби над Източна Украйна. Загинаха всичките 298 души на борда. Според предварителния доклад  на холандските авиационни следователи самолетът е бил пробит във въздуха от голямо количество обекти, летящи с висока скорост. Това е довело до разпадането на машината на парчета по време на полета.

На 24 юли алжирски самолет се разби в пустинята Сахара над Северно Мали. Загинаха 116 души.

Южнокорейски туристически ферибот потъна на 16 април край остров Чеджу. Загинаха 302 души от общо 476 на борда. Бяха произнесени тежки присъди за членовете на екипажа и собствениците на кораба, след като бе оценено, че преобръщането на кораба е резултат от неправилно преустройство на плавателния съд и от човешки грешки при експлоатацията му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: Святсъбития
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
21
 
! Отговори
До 23 преди 9 години
Братски народ като нас Православни християни кво очакваш не ни обичат нази тъй да знаеш нямаме излизане от тази криза в близките 30 години още Студената война е необходима не само на САЩ но и на Русия ама от цялата Галимация ние пак ще рупаме Какаляшката както до сега помни го
16
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Япония никога не е започвала световна война. Всички войни започват от ционисктата клика в Америка.
15
4
 
21
 
! Отговори
Глупости! преди 9 години
Глупости!Просто се опитват да наложат Китайски милиционеро-социализъм в Русия/Държавен олигархичен капитализъм/ и да заселят Китайци по тези земи!Вече 25 години червената хунта и в БГ това налага и си играе на БИГ БРАДЪР с НАРОДА,но експеримента за радост се провали и Марксистка революция не се очертава.*** не са се отказали все още де и поради тази причина е и терора над Народа!Само в БГ,Китай и Русия има Олигарси ако се замислите малко.
14
5
 
20
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Не знаех, че джуджефоб означава русофоб.
13
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Деактивацията на Москва е пълна. Русия фалира.
12
10
 
22
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
Колкото по-бързо деактивират джуджи, толкова по-бързо ще се стабилизира международната обстановка. Факт!
11
11
 
24
 
! Отговори
руснак преди 9 години
Каквото и да стане по света са виновни САЩ и ЕС . Просто това , че са богати никой не го устройва . Важното е , че Русия е света вода не напита . Велика и добра държава . Руския народ благоденства и си живее по добре от тъпите капиталисти. Нищо , че минималната заплата е 120 евро , но все пак е по малко от дневната надница на загниващия капитализъм и хората няма за какво да се притесняват. За няколко дена си похарчват заплатата и после пей сърце, никакви ядове .
10
6
 
27
 
! Отговори
зидар преди 9 години
студена воина е термин от миналото сегашната е хибридна водисе с други средства дори нее обявена но няма проблем да стане безкраино гореша толкова гореща че от "западът"е малко вероятно да остане дори пепел
9
7
 
27
 
! Отговори
цезар преди 9 години
Когато изгрее слънцето, всичко се преражда в очакване на новия ден. А от къде изгрява слънцето? от изток, и залязва на запад. Никоя световна война не е започвала от изток, винаги от запад, и е завършвала пак на запад.И с погром за запада.
8
5
 
29
 
! Отговори
Ъъъъъъъъъъъ преди 9 години
Начий Световната криза е по вина на Русия ниската цена на петрола от която ние простолюдието не усещаме нищо с изключение на Руският газ също Джихадистите също са Руснаци войните в Сирия, Египет, Ирак, Либия също за Мизерията в България също е виновна Русия Санкциите също Са създадени от Руснаци и за Руснаци щото са Мазохисти Руски Атомни Централи и Газопроводи в България не може да има вече щото Путин го боли Фара за България, Доматите в магазините са Дървени щото са Руски внос и така нататък
7
5
 
31
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Преди два дена тази тема не я ли дъвкахме ?Орбан тогава заяви "САЩ искат да въвлекат Европа в нова студена война" та за това темата ми изглежда като претоплена манджа.
6
4
 
26
 
! Отговори
До странджата преди 9 години
Абе, странджа, наблюдавам, нарочно пишеш точно обратното на фактите. Май за да си оригинален. Но за съжаление не правиш впечатление с мъдрост, а като някое капризно дете тропаш с крак, няма па, няма па!Сам знаеш че са пълни глупости това което пишеш, защо го правиш, май и ти не знаеш! Не си оригинален. Тука хората пишат мнения, а не елементарни сглобени изречения.
5
6
 
38
 
! Отговори
Брат преди 9 години
Не знам каква ще е новата 2015, но старата 2014 показа пълното лицемерие на "демократите"! Фалш, лъжа, изкривяване на факти и информация, лицемерие и алчност. Злобари, които ще си получат заслуженото! Руската мечка бавно се повдига, но такъв тупаник ще им отправи, че ще има да се молят да се върне 2013 година. Ще заплатят за всички жертви в Новоросия. С най-голям кеф ще следя за бавната агония на еднополярния мир.А бабичката еуропа ще започне постепенния си разпад.Кеф!
4
4
 
42
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Светът не е на прага на нова студена война. Светът е в състояние на нова студена война. Факт !
3
2
 
21
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Трябва да се разберат тези симпатяги!
2
11
 
45
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Четейки статията оставам с впечатлението, че САЩ нямат никакво участие в събитията и за всичко е виновен Путин. Дори комунистическата пропаганда преди 89-а беше някак по-креативна, а и след 25 години "демокрация" се оказа, че много неща са били истина, ама трябваше да ги изпитаме на гърба си. Няма какво да се лъжем, единствено САЩ с колониалната си външна политика са виновни за ситуацията в момента. Ако не бяха те Русия и ЕС щяха да са перфектните икономически партньори, а Украйна спокойно щеше
1
12
 
46
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Маймуняка си подава черната *** обяснявайки нещо на Володя и искайки да се съгласи с него по този начин, а Путин го гледа и сякаш му казва с поглед: Маймуняк, ти бъзикаш ли се с мен, бе?