Живей бедно, умри млад

Проблемите на пенсионната реформа в глобален мащаб
27 дек 2014 13:14,
131
Живей бедно, умри млад
Снимка: Архив Reuters

Когато става въпрос за проблема със застаряващото население на планетата, често се дава решение за увеличаване на пенсионната възраст. Според “Икономист” обаче сред последствията от подобно решение ще бъде засилването на неравенството между богати и бедни.

Представителите на по-бедните прослойки от обществото по ред причини не учат в колежи и университети, респективно работят повече време в сравнение с по-богатите. И живеят по-кратко (според данни от редица проучвания), което означава по-малко време живот като пенсионери.

С годините този проблем се задълбочава. Проучване в САЩ, Великобритания и Франция дава доказателство в цифри. И в трите държави по-богатите живеят по-дълго след 65-тата си годишнина в началото на 21-ви век в сравнение с 90-те години на миналия.

Отвъд океана скокът е от 17.8 до 20.2 години, в европейските страни съответно 15.1 до 18.4 и 15.3 до 19.8 години. Съвсем друга е ситуацията при бедните хора, където ръст в продължителността на живота има, но той е съвсем минимален.

Какво може да се направи, за да се промени статуквото и поставянето в неравностойно положение на определена група от обществото?

Във Франция, например, има въведен минимум на трудов стаж, за да имаш право на пенсиониране – така тези, които започват да работят по-рано, могат да се пенсионират по-рано. Към момента този период е 41.5 години, което според експерти е ниска граница. Очаква се вдигане до 43 години в рамките на следващото десетилетие.

Професии като полицай или пожарникар пък дават възможност за ранно пенсиониране, предвид спецификата на работата.

Според “Икономист” може да се мисли за следния подход – запазване на стандартната пенсионна възраст, но да се плащат обезщетения на тези, които по здравословни причини просто не могат да работят след навлизане в 60-те години. Но това едва ли ще реши проблеми с покачването на пенсионните разходи, дори напротив.

Във Великобритания броят на хората, които всяка година предявяват претенции за неработоспособност в периода 1970 – 2011-та г. е нараснал с около 600%. Друго проучване за същия период с въпрос за личното здраве на анкетираните обаче не показва сходна драстична разлика.

Що се отнася до частните пенсионни фондове, на теория може да се изплащат по-големи суми на хората с по-ниска продължителност на живота. Но дали това е приложимо на практика е спорен въпрос, защото съществуват законови пречки. Още през 2011-та година Европейският съд постанови, че анюитетът за мъже и жени трябва да бъде равен, въпреки че жените живеят по-дълго (като средна стойност).

Специалисти от Организация за икономическо сътрудничество и развитие посочват, че обвързването на параметрите за пенсия с продължителността на живота би било регресивен ход. Съществуват много условности, необходими са много сложни преизчисления и нагласяния.

Да, това определено е така. Но изглежда трябва да се опита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свобода за Казан вън рашистите
85
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че в България това и правим!
84
3
 
6
 
! Отговори
пенсионер преди 9 години
бях малцина от щастливците да даживея работо но 63,8 м.Ами кво правят другите който не ги иска след 55 г.???
83
1
 
9
 
! Отговори
старшинката преди 9 години
лошо лошо, когато не ти уважават мнението и го изтриват. Уж това било демокрация, всеки имал право на мнение. Вятър и мъгла
82
2
 
8
 
! Отговори
Дядо Коледа преди 9 години
до 106 - тези 2 милиона обикновено са си пенсионери на инвалидна пенсия от 18-годишни
81
4
 
10
 
! Отговори
до бг. крадците преди 9 години
За да имат хората мотивация да работят до по-висока възраст пенсиите трябва да бъдат разделени на 2. 1.старческа която да бъде отпускана не по-рано от навършените години за пенсия след представяне на документ за прекратен трудов договор2. Работническа за всеки с трудов стаж над 10 години до 35 години като всяка работена година се счита по 2%.За 30 аботни години по 2% получаваш 60% от работната заплата60% от 800 лв.заплата са 480 лв. работна +220 социална= 700 лв. пенсия. Така се смята
80
5
 
25
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
По долу някакъв наш милионер дава съвети как забогатял, милият той. Знаеме как забогатяхте на по 20 години пишлигарци, забогатяхте по системата Пеевски- дедо носи, мама меси, да живей трудът- на тато на гърба, пфу!
79
6
 
15
 
! Отговори
георги преди 9 години
По-скоро - живей мързеливо - *** млад. Мързеливите хора се разболяват повече и са по-бедни. И старите хора знаят - залежи ли се човек се разболява.
78
4
 
7
 
! Отговори
hahah преди 9 години
До ТамангоТака е било при робите, сьвременната демокрация има други принципи. Работи се докато умреш... хахахаха
77
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 93Отворко не преминавай в лични нападки като булгаристанец. Има неща които не са твоя работа, или и това не можеш да разбереш??? Прочети още ведньж какво сьм написал и ако имаш некоя друга мозьчна гьнка може и да разбереш. хахахха
76
5
 
22
 
! Отговори
Ястреб Великий преди 9 години
Хайде сега, ще се пенсионирате на 65 години! На тази възраст човек е все още млад и работоспособен! Реално погледнато, пенсионната възраст трябва да е на 99 години. Ако на някой не му се работи и реши да умре преди тази възраст, държавата трябва да бъде обезщетена от близките му за потенциалните загуби от невнесените пенсионни вноски, такси и пр., които иначе би ги изплатил, ако не беше умрял! Бъдете патриоти и мислете за държавата си, а не как да се пенсионирате, мързеливковци! ;-)
75
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До hahahТи си от хората, които ще си умрат бедни и за своята бедност ще са им виновни все другите. Замисли се за това, което казвам, ако има с какво и не обвинявай никой.!Ако намекваш, че съм се родил богат ще ти кажа, че не е така. Започнал съм буквално от нулата, но винаги съм се стремял да направя и постигна нещо, а не да се оплаквам и да обвинявам някой. Искаш ли да си намериш оправдание за некадърността и мърззела, винаги ще го направиш. На теб богатите и международното положение са криви
74
8
 
10
 
! Отговори
hahah преди 9 години
До млад пенсионерТака, че не богатите са винаги виновни за бедността на останалите.___________________________________________________________Прав си богатите са богати защото работят по 24 часа, подаряват си булеони от спестените пари за закуска. Горе долу като компютьрния инжинер г-н Плевенлиев който след реализация в астрологията моментално получи диплома за строителен инженер.... хахахаххах
73
11
 
12
 
! Отговори
млад пенсионер преди 9 години
Така, че деца млади не се чудете къде да изхарчите всеки лев, какъв нов телефон да купите, а влагайте парите разумно в неща, които след време ще ви носят някаква печалба! Понеже сега са празници ще ви кажа и друг трик. Мислете и за подаръците. С жената преди 20г.решихме да си подаряваме по нещо златно на различните поводи, вместо да купуваме ненужни глупости. С децата също така направихме. В момента имаме няколко кг. злато. Така, че не богатите са винаги виновни за бедността на останалите.
72
8
 
8
 
! Отговори
Геноцит преди 9 години
Турците са най-големите ТЪРГОВЦИ и Ресторантьори изобщо- обслужване ЦЕНИ винаги подобри на по ниски цени поне в ЛОНДОН И БЕРЛИН !!!В Париж не знам как е но предполагам СЪЩОТО !!!Ако седнеш на фризьор в Лондон отиде един час парфуми огньове за ушите и само 15 паунда при нормална цена 25 паунда ...О ,неразумни УРОДЕ !!!
71
5
 
21
 
! Отговори
hahah преди 9 години
Заглавието е много точно даже- роби им трябват, роби, роби и пак роби________________________________________________________________Тука бьркаш, те искат хора с робско поведение не роби. Робовладелца е трябвало да осигури покрив и храна за робите си. При демокрацията нито покрив нито храна са осигурени... Но за да имаш работа колкото да можеш да просьществуваш се изисква робско поведение.
70
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Казано е иносказателно "Никой не е занесъл богатството си в гроба", в смисъл, че това богатство вече нищо не те ползва.
69
9
 
21
 
! Отговори
млад пенсионер преди 9 години
Ако опрете до пенсия живи сте умрели. Я получите, я не. Докато сте млади работете и купувайте земя и имоти от които на стари години да живеете добре, а не на пенсия да разчитате. Аз примерно купих преди време 200 декъра плодородна земя по 150 лв. декъра. В момента на година вземам повече рента от покупната цена. Ако реша сам да е обработвам ще печеля повече. Купих и няколко апартамента по време на кризата с кредити. Печалбата от наеми е по-висока от кредита. След няколко г. се пенсионирам на 47г
68
1
 
27
 
! Отговори
рабонтник преди 9 години
Аз бих добавилБагатите умират един път, а мишоци на заплата като нас -всеки ден!
67
2
 
19
 
! Отговори
hahah преди 9 години
do 81Абе и богатите "също плачат", те също са хора. Самоубиват се, разоряват се, умират, боледуват, убиват ги. Не са безсмъртни.________________________________________________________________________________По добре здрав и богат отколкото беден и болен... Живот е това нали ?