Как пращат руснаци да се бият в Украйна

Всеки "доброволец" получавал до 4000 долара
Обновена: 9 яну 2015 22:32 | 9 яну 2015 22:32,
362
Как пращат руснаци да се бият в Украйна
Снимка: Reuters, архив

В Екатеринбург, главният град в Уралски федерален окръг, бившият армейски офицер Владимир Ефимов организира военни ветерани да се бият за Русия в Югоизточна Украйна, на повече от 1000 мили (1600 км) от страната си, пише Джеймс Рупърт от сп. "Нюзуик".

Макар разполагането на войски от Русия и на неофициални руски бойци "доброволци" в Украйна да не е новина, Ефимов описва в нови подробности как се подбират, организират и как се плаща на ветерани да участват във войната. Разказът му набляга върху това, че армията от руски "доброволци" действа най-малкото с мълчаливото съдействие на Кремъл.

Ефимов е бивш офицер от специалните части (Спецназ), който оглавява Фонда за ветерани от специалните сили в Свердловска област.

В интервю за местния новинарски уебсайт "Екатеринбург онлайн" той съобщава за изпращането тази година на 150 до 250 бойци в зоната на военните действия в украинския район Донбас. Макар да казва, че бойците му са по-скоро "доброволци", отколкото наемници, на тях им се плаща заплата: от 1000 долара на месец за хора с нисък чин, до 2000-4000 долара за офицерите.

Ефимов не отговори на въпроса на репортера кой плаща заплатите.

Украинското правителство твърди, че над 10 000 руски наемници съставляват основната маса от действащите по нареждане на Русия сили, които Кремъл използва за създаване на сепаратистки "народни републики" в части от украинските Донецка и Луганска област. Много бойци са мотивирани от пропагандата на контролираните от Кремъл медии, казва Ефимов.

"Нашият печат и телевизия представят драматични факти. Руснаците не могат да допуснат терора, който наложиха фашистите там [в Украйна]. Избиването на жени, деца и старци. Повечето от онези, които отиват [да се бият] са чувствителни и съпричастни хора, те искат да помогнат. Това особено силно важи за хората на възраст между 40 и 60 години, възпитани в съветските традиции". Други бойци отиват, понеже им липсва адреналина на войната или за да спечелят пари, казва той.

Руски бойци бяха изпратени в Украйна първо като "ескорт" на камионите с хуманитарна помощ на Червения кръст, разказва Ефимов, а сега се пращат с конвоите с "хуманитарна помощ" под ръководството на министерството на извънредните ситуации.

В интервю, публикувано ден след интервюто с Ефимов, директорът на московското подразделение на Червения кръст Игор Трунов казва, че изпращането на руски "хуманитарни конвои" в Украйна е нарушение на международното хуманитарно право, а също, че "Путиновите конвои" вероятно са доставили оръжие на контролираните от [сепаратистки] опълченци области в Донбас.

"Не искам да хвърлям камъни в градината на нашите институции, на нашата държава, но съществува международно право. Какво представлява министерството на извънредните ситуации? Това е военизиран орган на руската държава. И като военизирана структура то навлезе на територията на друга държава. Това е инвазия. Това е нарушение, такова нещо е недопустимо".

С интервюто на Ефимов "руснак потвърди какво прави Русия", казва американският анализатор, изследовател и специалист по Евразия Пол Гобъл. Той изтъкна равнището на детайлност, които Ефимов предоставя, снимките на участниците и възстановките на формированията, които той и другарите му използват при операциите си.

Ефимов акцентира върху следното:

- Кремъл мълчаливо одобрява, но запазва разполагането на бойци неофициално.

Ефимов писал до канцеларията на президента Владимир Путин, за да поиска официален статут, който ще позволи на хората, набиращи бойци, да откриват банкови сметки. Представителят на Путин в региона отговорил: "Към момента обмислянето на тази инициатива не е възможно. Благодарим ви за патриотичния порив!".

- Сдруженията на руските ветерани съставляват широка мрежа за набиране на бойци.

"Аз не съм единственият, който праща хора", казва Ефимов. "Други, които правят същото, са организациите на афганистански ветерани, ветераните от Чечения. Не обсъждаме помежду си броя на хората, но се информираме по телефона за онези, които са били отхвърлени - например заради криминално досие, по обективни причини, така че да не заминат да воюват чрез други вербовчици. При все това пълен контрол върху потока на заминаващите доброволци, разбира се, е невъзможен: границата е отворена.

- Броят на жертвите сред руските доброволци е неизвестен.

"Не мисля, че някой го знае", казва Ефимов, говорейки за убитите сред бойците "доброволци. "Няма централно координиране при изпращането на хора, няма и общ сборен пункт, така че няма нито статистика, нито се знае какви са мащабите".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
4
 
26
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Когато САЩ пращаха добре въоръжени "демократизатори"(официално и неофициално) по целия свят-беше правилно и демократично!Сега,когато Путин започна да прави същото,но в много по-ограничени размери,ревнаха като магарета!Ревете,в града има нов шериф!Засега възможностите му са ограничени,но бързо се учи и развива!
121
3
 
21
 
! Отговори
С нами Бог! преди 9 години
Не бива да бъде възпрепятстван този, който желае да се сражава за славата на Русия!
120
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американското журналистче да гледа своята купичка.Да вземе да напише една статийка,и да обяви цифрата-колко мюсолмани Америка обучи и плати и изпрати в различни държави за да създават размирици и събарят правителства! Много ще се затрудни,защото цифрите и ресурсите са огромни.Е не им се получи както го мислеха,и поговорката -с техните камъни по техните глави не им върши работа.Не се поучиха и продължават да ровичкат.
119
5
 
29
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До АнонименНе видя ли, че за една седмица хората от Донбас смляха армията на Украйна и ако искаха да бяха стигнали до Киев, но те си пазят земята. Бандеровците могат да свалят скалпове от жени и деца, но когато ги подгонят с оръжие бягат през глава.
118
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американците използват 'частни армий' - Blackwater е най голямата доклкото знам. И с ''чиста съвест' твърдят че 'няма американски войници'. Когато Русия почна да ползва същата тактика - на американците не им хареса - и почнаха да пускат такива статий.А че Blackwater си действа в Украйна - не се съмнявайте! Като и в Ирак и Авганистан, Сирия и т.н.
117
6
 
29
 
! Отговори
нелито преди 9 години
Не знам платена ли е статията, или не , но искам да кажа на автора , че ако той е *** ,поголямата час ст от читателите не са ."Велики" журналисте, защо не напишеш колко плащат ислямистите на наемниците от западните страни и от америка... говнар с говнар
116
6
 
23
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До демократЯвно си доста затруднен, щом на бялото казваш черно. Фашисти са тези които избиват хора на етническа основа. Такива са бандеровците в Украйна. Да са тръгнали руснаците от руските региони да избиват украинци - не, те искат да имат права, а не да са роби. Ако в Украйна имаше демократи щяха да знаят че, всички спорове се решават на маса, а не с оръжие. Така че помисли си какъв си ти.
115
11
 
3
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Че това е от вчера"Петьо Блъсков :Днес следобед в 16,24 часа ми се обади на мобилния телефон мъж, който на руски ми се закани, че ако продължавам да се пречкам в краката" България мислиш ли че няма руски и ислямски терористи?
114
23
 
4
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Трябва българските служби да не спят че и от Българя ходят разни "православни" терористи да помагат на фашистите от Кремъл.
113
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много *** статия - търсят наивнициами тоя дето ги събирал като е такъв човеколюбец защо ги събира и как си мислите ще оцелеее при такива изцепки от хора дета отиват там да умирати ще го траяттипична съчинена дезинформацийка от 4ниправителствените4 организации или от"обективните" американски изданияспомнете си кой разкри антонов"атентатора" на папатаи след колко време- един журналист от америка"краваристан" написа обвинителния актпо който го осъдихакато има будали да се връзват
112
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Егати едностранчивото разпръсване на "новини". Когато се извърши Одеското клане, където бяха изпепелени тези ще ги нарека деца в "нашите" медии нито стон, нито новина. Вече с погнуса отварят "нашите информационни сайтове"! А аз никога не съм смятал, че животът на едни невинни жертви на терор е по-скъп от живота на други.
111
5
 
37
 
! Отговори
дядомраз преди 9 години
Няма ден без да се пише нещо лошо за Русия. И ако някой плаща на медиите за това то омразата към Русия от страна на обикновенните хора идва от тоталната неграмотност и деградация на обществото ни. Не подменяйте общочовешките ценности с евроатлантически толерастии.
110
6
 
47
 
! Отговори
se преди 9 години
Поредната американска пропаганда! Руснаците воюват за руското! Американеца воюва за алчност!
109
11
 
47
 
! Отговори
Демократ преди 9 години
Защо статията не споменава за стотиците наемници от САЩ - частна армия, за наемниците от Германия,Полша, Грузия, та дори България, които се бият от страна на фашизираната Украйна. Защо не споменава за скалъпения държавен преврат т.н. " оранжева революция" старателно подготвен от олигарсите - евреи, САЩ и марионетките им от Европа. Защо забраняват хората да си говорят на майчин език ! Ние,българите какво лошо сме видяли от руснаците - по-близък народ нямаме, а от американците - ???!
108
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 210До къде стигна разлсдването за стрелбата на майдана ? Какви санкций се наложиха на фащ за присъствието в хохлинско на частна армия ? Какво казваш прави цру в киев ? Също истини но ... не се говори . Защо ?
107
3
 
7
 
! Отговори
егати амебата преди 9 години
Дядо Петре, колко имаш по история. Слушай продажник на Българщината, ти дето сигурно си тормозел бедните хора преди 9.9.44 год. или си доносничел, както доносничехте и след 9.9.44 год. Колко пъти съм заварвал такива като тебе да плюят и донасят колегите си, като прилежни отечествентовци. Естествено предупреждавах момчетата, кой е доносника. Ама много бяхте, бе джанъм, все деца на бивши. Знай, отвратителни амеби бяхте, как чупехте кръста си пред партсекретарите, ум да ти зайде
106
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако имаше наистина руски войници, войната отдавна би свършила в Киев.Русия не може да изпрати войници и техника защото всички сателити следят движението там.
105
34
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво им е безсмисленото на статиите,това че казват истината ли?Никой не ви кара да четете, влизайте в руските сайтове и се залъгвайте с тяхната пропаганда, света вижда как стоят нещата. Доброволци били,отпускари и тем подобни глупости. От къде тоя отпускар има танк, Бук, автомат ? Навремето като ни разписваха отпуски, оръжието си оставаше в поделенията :)
104
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе не ви ли е срам да пишете безсмислени статии вече. Никой не ви вярва. А смешниците тенденциозно пишещи срещу русия се вижда, че са определена бройка и гласовете им за и против се дават стихийно и наведнъж. От километри личи че са платени и пишат в полза на някой.А този някой е толкова наивен да си мисли че някой му вярва!
103
8
 
30
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
До до ДА ЖИВЕЕ ПРОСИЯИзтича времето не на Русия. Времето на Русия още не е дошло !Изтича времето на извратения Нов световен ред, който твоите господари се опитаха да наложат на целия свят.Катастрофата на мултикултурния им модел е само началото на края. Факт !Тик-так ... тик-так ...Къде ли ще гръмне следващата мултикултурна бомба ?Онзи ден беше в САЩ, вчера във Франция ... Утре ? :)