"Слава Богу, Русия не е Франция!"

В Русия солидарността с "Шарли ебдо" не е по вкуса на всички
16 яну 2015 16:30, Елка Василева
404
"Слава Богу, Русия не е Франция!"
Снимка: Reuters

"Слава Богу, Русия не е Франция!". Подобно на близкия до Кремъл всекидневник "Комсомолская правда" множество руски медии и висши представители започват да проявяват сдържаност на фона на световната солидарност, която атентатът срещу "Шарли ебдо" продължава да предизвиква, пише Анаис Лобе от Франс прес.

След като първоначално приветстваха организираното в неделя в Париж историческо шествие срещу тероризма, някои руски вестници публикуват в последните дни все повече статии, в които се разграничават от редакционната линия на френския сатиричен седмичник.

"Слава Богу, Русия не беше засегната от тази епидемия!", възкликна популярният всекидневник "Комсомолская правда" във връзка с проявите в подкрепа на "Шарли ебдо". "Слава Богу, ние не нараняваме чувствата на мюсюлманите у нас, член 282 от Наказателния кодекс съществува", отбелязва вестникът.

Този член, критикуван от много неправителствени организации като посегателство върху свободата на словото, осъжда на сурова глоба лица и медии, ако се докаже, че "подстрекават към расова, междуетническа или религиозна омраза".

По силата на тази мярка от Наказателния кодекс руски депутат поиска органът за контрол върху медиите "Роскомнадзор" да включи "Шарли ебдо" в списъка на забранените в Русия екстремистки издания.

Информационният уебсайт от Санкт Петербург "Агентство бизнес новостей" на свой ред съобщи, че по нареждане на "Роскомнадзор" вчера е било принудено да свали от първата си страница карикатура на Мохамед - дело на екипа на "Шарли ебдо".

"Враг на всички мюсюлмани"

Сайтът бе сред малкото руски медии, последвали апела на бившия руски олигарх Михаил Ходорковски, който призова руските медии да публикуват карикатури на пророка в знак на подкрепа за френския седмичник.

Още по темата

Този опозиционер, намерил убежище в Швейцария, веднага беше обявен за "враг на всички мюсюлмани" от ръководителя на руската кавказка република Чечения Рамзан Кадиров, който заяви, че иска да организира 500-хилядна демонстрация в неделя срещу публикуването на спорни карикатури.

"Няма да позволим на никого да обижда нашия Пророк! Който се опита да го направи, става наш враг! В нашите очи няма разлика между уахабити, екстремисти и онези, които препечатват карикатурите", писа Кадиров в сряда в профила си в Инстаграм.

"Води се ожесточена битка между европейската цивилизация и тази в мюсюлманския свят. Русия не принадлежи към нито едната от двете и разбира това благодарение на реакцията си на събитията във Франция", казва политологът Леонид Радзиховски в правителствения всекидневник "Росийская газета".

"Шарли ебдо" - "доказателство за упадъка на Запада

"Трагедията в "Шарли ебдо" разкри истинска цивилизационна пропаст между Русия и западняците, но най-вече показа, че по този въпрос Русия е по-близо до Кадиров, до Чечения и арабските страни", казва Сергей Медведев, политолог в престижното московско Висше училище по икономика.

Богохулният характер на карикатурите на "Шарли ебдо" "предоставя на руснаците случай да кажат:" Виждате ли, Западът е морално разложен, ето още едно доказателство за нравствения му упадък", обяснява той.

Кремъл, който се представя за блюстител на консервативните ценности срещу "упадъчността" на Запада, обаче осъди тероризма "във всичките му форми" още в първите часове след атентата и изпрати ръководителя на руската дипломация Сергей Лавров да участва в шествието в Париж в неделя.

Други високопоставени представители обаче предпочетоха да се присъединят към позицията на Руската православна църква, според която "да се бориш с тероризма не означава да си солидарен с богохулни провокатори".

"Не може също и да се заменя свободата на словото със свободата да обиждаш дълбоките чувства на вярващите", писа в неделя в Туитър руският вицепремиер Дмитрий Рогозин.

Според анализатора Сергей Медведев "през 90-те години "Шарли ебдо" би могъл да съществува в Русия, но напоследък средства на официална цензура като чл. 282 и "Роскомнадзор", както и автоцензурата, имат толкова силно присъствие, че хората се
страхуват да пишат".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
5
 
11
 
! Отговори
БАГАИН преди 9 години
Йезуитите и евреите , които владеят Ватикана /''Запада'' ... обичат да унищожават всичко свято .
177
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Западната култура" това е сектанска "култура" на катари и албигойци. Това е "култура" на разврата и гнусотиите. Това е "култура" на масовите жени, на убийствата и на незачитането на нищо свято.
176
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
США в свое время ввели в Ирак войска чтобы сместить режим ненавистного им Саддама Хусейна. Поговаривают, даже башни ВТЦ ради этого сами взорвали......Одисей 1.... Так или иначе, войска в Ирак ввели, Саддама Хусейна победили. Не без приключений, но победили. При этом ради победы сами применили в Фаллудже химическое оружие, для борьбы с которым якобы и устраивали войну.
175
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
229 Багаине Рим е дал ютистпруденцията *** света да не говорим че положил началото на инфраструктурата и урбанизацията на ЕвропаОдисей 1
174
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А амерам нужно заставить Францию бомбить Сирию - под соусом борьбы с амерами же сотворенным ИГИЛом. Так что это спецы устроили и массовые поджоги автомобилей, и этот теракт. И вброс об Алькаиде организовали. Привет Олланду от двух стран. Чтобы не сбивался с фашингтонского ***... Чтобы даже дргаться не думал.
173
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много нестыковок в этом теракте. И вопросов. Как-то живенько так Алькаида, якобы, вдруг прорезалась со своей такой подозрительно своевременной, но зело запоздалой местью... НЕ ВЕРЮ! 1) Карикатуры начал печатать датский, а не французский журнал, который только вс перепечатывал. Так почему не на Данию напали? 2) Недавно Франция, как и все, проголосовала в ООН за признание Палестины. Против были 2 страны:амеровка и одна - заинтересованная, но с очень крутым спецназом. 3) А тут еще Олланд чой-то против санкций проблеял... А амерам нужно заставить Францию бомбить Сирию - под соусом борьбы с амерам
172
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Запада умира.Не само икономически.Умира на всички линии, духовно, културно, материално, интелектуално.С всеки изминал ден те разбират, че при тях нещо не е наред.Изчезват устоите им, които се крепат на лъжа.Една лъжа може да продължи известно време, но не вечно.Сравнено с комунизма те бяха по-добрият вариянт, но сега комунизма падна и вече се ву=ижда, че пада и запада.И това падение е близо.А такива изкуствени акции, като на тези смешни карикатуристи няма как да спрат разрухата на модела
171
1
 
10
 
! Отговори
БАГАИН преди 9 години
До 222 Бъркаш се - Рим и Вавилон - развращение , изглупяване , шоу и хляб - така управляват и моделират овчата маса Рим . Това е техният цивилизационен модел . Йезуитите от Вавилон отдавна владеят Ватикана
170
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да наистина Русия не е Франция въпреки че от 300 години се опитва да я копира дори са били стигнали до там офижиялния език сред елита им да френския а между другото нали знаете че рускара салата е френска а белета също е френскиОдисей 1
169
2
 
1
 
! Отговори
ехо преди 9 години
,,....2,6 милиона долара дневно.....''-малка добавка.
168
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Запада се опитва да убеди самият себе си в своята полезност.Но как да е полезен един паразид?
167
6
 
6
 
! Отговори
БСП преди 9 години
1 .ЗНАЧИ ЗАТВАРЯМЕ ГРАНИЦИТЕ СИ КЪМ ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ !2. ОТВАРЯМЕ ГРАНИЦИТЕ СИ КЪМ НАШИЯ СЪЮЗНИК ТУРЦИЯ !3. ПРЕКАРВАМЕ ГАЗ ПРЕЗ ЧЕРНО МОРЕ !4. ВЛИЗАМЕ В АЗИАТСКИЯ СЪЮЗ !!!5. КЕФ ТИ АНКАР , КЕФ ТИ ИСТАНБУЛ , АНАДОЛА , КЕФ ТИ МОСКВА .... КАКВО ПОВЕЧЕ !!!6. БЪЛГАРИЯ ШЪН ОТ ЕС !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
166
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Запада не черпи от Рим, защото Рим е бил християнски.Съвременният запад черпи от всякакви езически глупости.Побъркали са се.
165
0
 
5
 
! Отговори
БАГАИН преди 9 години
В понятието Универсализъм попадат философски, антропологични, културни, етнически и политически теории, които не са ексклузивни, а претендират и изискват валидност за цялото човечество.Универсализмът е също така инструмент за оправдаване на културната доминантност на западната цивилизация в ново време, т.е. от великите географски открития насам. Основава се на античното римско наследство.През 20 век, и особено с края на колониализма с неговия културен империализъм, постепенно нишата на универсализма е заета от комерсиализма, чиято проявна форма е примерно макдоналдизацията и т.н.Те
164
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В западния свят атеизма на притежаването и консуматорството все повече вземат връх над религията било то християнство или ислям. Материялния атеист заробен от заеми и ипотеки е много по-послушен и отхвърлящ бунтарството и революциите от вярващия в която и да било религия. Борбата е между материялното и духовното и духовното губи. Така управляващия света елит е по-сигурен в бъдещето си.
163
4
 
3
 
! Отговори
ехо преди 9 години
,,От днес текат по 2,6 лихви дневно,във връзка с делото спечелено от партньорите на Ходорковски за отнемане на ЮКОС в полза на РФ и ......А главницата е 50 000 000 000 долара.'' ГРАНИ.РУ.
162
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Запада не може да разбере собственото си смешно и жалко положение.Самото твърдение, че запада е "съвременната цивилизация" е абсурдно.Каква цивилизация да има на място, където са само варварески племена?
161
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европа според ''запада''/Рим означава - римското културно наследство - азбука и цивилизационен модел . Те използват това за да ни асимилират културно - да заличат българското културно наследство - азбука и цивилизационен модел . Виждам само генетичен *** .
160
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На запад се възхищават от това от което източният човек се гнуси.През цялото време подигравка, неуважение, робство. А и са грубички западняците. Източният човек е по-изтънчен. За руснаците западняците са някак груби и недодялани, студени и изкуствени. Някак престорени, неестествени. Някак умряли.
159
3
 
3
 
! Отговори
Бог е любов... преди 9 години
С карикатурите си "Шарли ебдо" не подбужда омраза, а само разобличава носителите на омразата. Точно това не могат да простят религиозните лицемери. Както не са простили на Волтер, нищо, че днес много обичат да го цитират. Религията е *** политика. Няма по-черно време в човешката история от Средновековието. Нищо добро не ни чака: вампири, вещици, клади, инквизиция, индулгенции, архонти... и интернет, атомни централи, генетика и ГМО. А Земята все пак се върти.