Притиснат в ъгъла, Путин приема войнствено поведение

Той вижда изгода в новите победи на бунтовниците в Украйна
Обновена: 30 яну 2015 21:48 | 30 яну 2015 19:47, Елка Василева
604
Притиснат в ъгъла, Путин приема войнствено поведение
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Притиснат в ъгъла от финансова криза и отказа на Запада да отмени санкциите, наложени заради конфликта в Украйна, руският президент Владимир Путин възприема войнствено поведение.

След сравнително затишие в конфликта в Източна Украйна, след като през септември бе сключено споразумение за прекратяване на огъня, сепаратистите започнаха нова офанзива. Киев твърди, че бунтовниците са подкрепяни от 9000 руски войници, пише Тимъти Херитидж от Ройтерс.

Москва отрича да е изпратила в Украйна военни и оръжия, като хвърли вината за възобновяването на насилието върху Киев и изрази съжаление за смъртта на цивилни. В същото време тя не направи нищо, за да се разграничи от каузата на бунтовниците.

Независимо дали сепаратистите действат по заповед на Москва или не, неуспехите по бойните полета за украинските правителствени сили може да дадат на Путин надежда, че ще може да преговаря от позиция на силата за конфликта.

Възможно е бившият офицер от КГБ да мисли, че няма избор - показването на какъвто и да било знак за слабост може да е политически катастрофално за него в Русия.

"Путин няма къде да отстъпи. За Путин едно отстъпване или връщане назад ще означава падане на рейтинга и нарастване на общественото недоволство", заяви Олеся Яхно, независим политически анализатор в Киев.

"Главното за Путин е, че недоволството не се засилва сред неговите поддръжници. Те искат нови териториални придобивки и всяка крачка назад ще бъде възприета от тях като поражение", коментира Яхно.

Противно на очакванията, че ще бъде укротен от икономическата криза в Русия, утежнена от санкциите и падането на цената на петрола, Путин се държи към Запада така предизвикателно, както никога досега, след като стана ясно, че последният не планира да смекчи икономическия натиск.

Съюзници казват, че тази позиция ще помогне на Путин да остане популярен въпреки прогнозите, че общественото недоволство ще нарасне с повишаването на цените по време на финансовата криза.

"Когато един руснак почувства чуждестранния натиск, той никога няма да предаде своя лидер", увери първият вицепремиер Игор Шувалов на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос миналата седмица, обещавайки, че руснаците ще "ядат по-малко храна и ще използват по-малко електричество".

Други представители на руските власти изпратиха подобни предизвикателни сигнали, омаловажавайки решението на рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс да понижи рейтинга на суверенния дълг на Русия до "боклук" (junk), като говорителят на Путин определи такива ходове като "политически мотивирани".

Добре познат модел?

Путин има и други цели в Украйна, въпреки че не е ясно колко далеч ще отиде той, за да изпълни задачата си да гарантира запазването на руското влияние в бившата съветска република и да блокира усилията на Киев да се интегрира в Европа.

Путин настоява Украйна да не се присъединява към НАТО. Друго ключово негово искане е двете източни области, които се разбунтуваха срещу управлението на прозападните лидери в Киев - Донецка и Луганска, да имат широка автономия, въпреки че според мнозина той желае те да станат независими, а не да се присъединят към Русия.

Макар че Русия отрича да е страна в конфликта, победите на бунтовниците може да отслабят лидерите в Киев и да ги принудят да направят компромиси.

"Основната причина за засилването на военните действия в Украйна е желанието на Путин да принуди Запада и Украйна да седнат на масата за преговори с Русия и бойците", каза Тарас Березовец, собственик на Berta Communications, украинска компания за стратегически консултации.

Мнозина украинци съзират в това повтарянето на един модел. След седмици на поражения сепаратистите като че ли бяха на ръба на разгрома през август, но неочаквано обърнаха хода на конфликта - благодарение на, според твърденията на Киев, навлизането на руски войски.

Москва отрича да е изпращала войници и оръжия. Киев обаче бе принуден да направи компромиси, за да предотврати по-нататъшни загуби, и се съгласи на сключеното на следващия месец споразумение за прекратяване на огъня, което намали интензивността, но не сложи край на сраженията, които вече причиниха смъртта на над 5000 души.

Този път, каза Березовец, Путин може да се опита да настоява за юридическо отделяне на Крим от Русия, след като анексира полуострова през март миналата година, и е възможно да търси начин за постигане на сделка, която да доведе до вдигане на западните санкции.

Новите военни действия са разглеждани от някои наблюдатели като част от план на Путин за създаване на "замразен" – или неразрешен - конфликт, който да гнои, като направи Украйна по-трудна за управляване и забави или блокира европейската й интеграция.

Възобновяването на сраженията освен това може да служи на целта на Путин да задълбочи икономическите проблеми на Украйна, принуждавайки Киев да увеличи военните си разходи, и тласкайки страната към фалит, насърчавайки я евентуално да направи компромиси.

Една по-амбициозна цел, която анализатори не изключват, би била да се помогне на бунтовниците да превземат повече територия и да създадат сухопътен коридор между Крим и самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР).

Въпреки че сепаратистите отричат да са отговорни за ракетна атака, при която Киев съобщи, че 30 цивилни са били убити в събота в Мариупол, пристанищният град на Азовско море е със стратегическо местоположение като врата към юга.

Марк Галеоти, специалист по Русия в Нюйоркския университет, написа в Туитър, че ако Мариупол падне в ръцете на бунтовниците, това събитие ще "внесе истинска промяна в играта", намалявайки авторитета на Киев и правейки ДНР по-жизнеспособна като "псевдодържава".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


604
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, ***, шишарките да му ядеш на ***!
190
9
 
6
 
! Отговори
млад бандеровец преди 9 години
*** нещо много блед ми се вижда и агресивен е станал.Май тумора вече му е засегнал мозъка а и като е джудже тумора по бързо стига до мозъка.Като пукне дали ще почиваме 3-и дена като едно време се радвахме за Брежнев,Андропов..Гурбачов излезе Кащей Бессмертный
189
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бог даде мир на братята славяни руси и цялата хунта на върви на ху!
188
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бесарабските българи от село Нови Троян, Одеска област не искат да *** за Донбас и Луганск и се обявиха против мобилизацията, която се провежда от властите на Украйна. 98 процента от населението на селото са потомци на преселници от България.В сряда, 28 януари няколкостотин жени от българското село Нови Троян, блокираха кметството с изискването да не се мобилизират техните мъже в армията и незабавно да се оповестят списъка на тези, които трябва да бъдат привикани в украинската армия.
187
0
 
12
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
Трета световна ще стане, но Америка няма да завладее света :) Тези съвсем си повярваха.. :)
186
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Майко русофилите са подивели!Ай да изчакаме още няколко месеца или година и да видим какво ще стане, че и долара трябваше да се срине, пък той излетя в небесата!СМЯх СМЯХ СМЯХ!
185
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По време на прес-конференция в Киев днес (29 януари) началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, Виктор Муженко, призна, че в бойните действия на територията на Донецката народна република (ДНР) и на Луганската народна република (ЛНР) не участват редовни части на руската армия. Това предаде украинският Канал 5. Разбира се, добавя, че все пак има руски граждани в редиците на опълчението, включително и такива, които са военнослужещи на Руската федерация, но не на активна служба.
184
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пич Красуха не извежда от строя летателни апарати, а е за смущение на комуникацията и други уреди.Ти ся ще кажеш, че от Москва спират и пускат печката на Обама, за да го дразнят да неможе да си свари турско кафе в джезвето на Бойко?Като почнете да бращолевите такива глупости, все едно сме 1960 година и лозунгите и възхваляването на руското е на ниво. Сега сме 21-ви век, всеки може да намери инфо закаквото реши.
183
0
 
6
 
! Отговори
Веско преди 9 години
Спрете с тая пропаганда. Ще си изгубите читателите като 24 часа.
182
0
 
2
 
! Отговори
Gnusmus преди 9 години
До ШопКъде са тези самолети, бе дървен? КЪДЕ?
181
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Петият признак: това е феноменалната точност на артилерийският огън, водещ се от недосегаемо за украинската артилерия растояние.Станциите за артилерийско разузнаване и насочване на руската армия работят чрез спътници и свои безпилотни дронове. Със система за самонасочване снарядите, летят на по-голямо разстояние, имат по-висока точност и нанасят по-големи поражения.Украйна свои спътници няма. С американските спътници оперативната коректировка на огъня на украинската артилерия е невъзможна.
180
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Четвърти признак: невъзможно е да се използват дронове-безпилотници. Те или падат, с излизане от строй на навигацията и двигателя, или преминават на разположение на руснаците. Системата "Красуха-4" извежда извън строй бордовата апаратура на самолетите и всякакви други видове летателни апарати. Системата Автобаза осъществява прехващане на управлението на безпилотниците. Руснаците я подариха на иранците и те откраднаха по време на полет секретният ударен безпилотник на САЩ "Кандахарски звяр".
179
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трети признак: откази при опитите да се използва всеки вид управляемо оръжие от ПЗРК до ПТУРС.. При опит да се използват, снарядите се самоликвидират на място Това е система Ртуть на базата на МТЛБ с висока антена. Сега я има във всеки батальон на Русия. Работи в радиус 15 километра.
178
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Втори пълен отказ на всички системи използващи монитори с течни кристали, изход от строя на всички целеуказващи прибори от системите на ПВО радарите стоят мъртви.
177
4
 
0
 
! Отговори
до GNUSMUS преди 9 години
Браво бе, те дори самите сепаратисти казаха, че поемат офанзива ама ти тука си с няколко "опорни точки" назад явно. Смени касетата, Киев не е атакувал сепаратистите и ДОРИ ТЕ си го казаха. От това повече какво искаш, сверявай си информацията и опорните точки преди да пишеш глупости и пропаганда, че така много лесно се разкриваш моето момче.
176
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви са принзаците, че руски военни части са влезли е Украйна.Първи признак отказ на всички средства за връзка, пълно разреждане на акумулаторите в автомобилите, танковете и прочие техника, едновременно разреждане на батериите в телефоните и в радиостанциите. След това ще настъпи разрив на електрическите връзки във всяка техника. Това е ЭМИ. Всички двигатели ще спрат, да стартират отново няма никаква възможност. Така работи система Хинган, в радиус 20 км.
175
2
 
2
 
! Отговори
млад бандеровец преди 9 години
*** не само ще клекне но скоро ще почне и да ака..ха..ха
174
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Увеличава се броят на доброволно предалите се украински военни. Официален представител на антитеростичната операция(АТО) в Киев опроверга съобщенията за обкръжението в Дебалцево. Току-що разговарях с нашите офицери в района, информацията за обкръжението не съответства на истината, каза полковник Леонид Матюхин. Редица медии припомнят, че украинската армия отричаше наскоро, че е загубила контрола над ключовото летище в Донецк, след което обаче беше принудено да признае това поражение.
173
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шопе ти си прав ,рашките ги мотаят на пиян морков само ,че аз искрено се надявам да се усетят -просто трябва да изчезнат като *** катун от Украйна все едно нищо не е било-още имат време.
172
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинските военни части окончателно са били обкръжени тази нощ край Дебалцево, след като опълченците завзеха ключовото селище Углегорск, съобщават редица руски и украински медии.По-рано бе съобщено, че опълченците са отразили поредната атака на украинските военни в района. От ДНР заявиха, че обкръжени до Дебалцево могат да се окажат от 5000 до 8000 украински военни. По данни на опълченците само за денонощие украинската армия е изгубили 9 танка, 7 БМП и над 100 души са загинали.