Амбициите на Русия в Централна Европа са над възможностите й

Стратфор: Целта на Москва е да подкопава западните институции
5 мар 2015 15:55, Елка Василева
123
Амбициите на Русия в Централна Европа са над възможностите й
Снимка: архив, Reuters

През последните няколко години Русия активно работи, за да увеличи средствата си за влияние в Централна Европа, а кризата в Украйна само засили интереса на Кремъл към региона. Целта на Москва е да използва търговските и политическите си връзки, за да подкопава западните институции и да насочва Централна Европа в посока, изгодна на руските интереси, пише агенция Стратфор.

От началото на кризата в Украйна Русия засили вниманието си към няколко страни в този регион - а именно към Унгария, Словакия и Чехия, които се мъчат да балансират между нея и Запада. Руският министър на външните работи Сергей Лавров е планирано през април да посети Словакия, а президентът Владимир Путин вече посети Унгария в средата на февруари. Кремъл освен това укрепи връзките си с чешкия президент Милош Земан. Но геополитическите и икономически ограничения на Русия са по-силни от амбициите й в региона.

Централна Европа е стратегически важна за Русия заради географското си местоположение в източната периферия на Европейския съюз и НАТО. Някои централноевропейски страни, включително Унгария, Словакия и Чехия, се намират в гранични земи, за чийто контрол в миналото са спорели сили като Хабсбургската и Османската империя.

Разположението на тези централноевропейски страни е фактор, обуславящ по-различното им отношение в сравнение със страните от руската периферия и те са по-отворени към възможността за по-тесни отношения си с Русия.

За разлика от тях Полша – заради географската ти си близост с Русия, нееднократните (руски) нашествия, които е преживявала в историята си, и местоположението си в Средноевропейската равнина - с по-голямо желание гледа на Запад и е по-колеблива в изграждането на политически и търговски отношения с Москва.

Румъния - която има излаз на Черно море и граничи с бившата съветска република Молдова, където съществува подкрепян от Русия сепаратистки район, е гранична страна, която от историческа гледна точка е балансирала между Русия и Запада. Но сега поради геополитическите предизвикателства и опасенията й от руското влияние тя е променила курса си на прозападен, изграждайки силни отношения със западните институции в политически и отбранителен план.

В Централна Европа обаче има и страни, които са по-отдалечени географски от Русия и зоните на стратегически интерес за нейните военни, като например Черно море. И понеже са изправени пред по-малка заплаха от Москва в сферата на сигурността, те са в състояние по-добре да балансират между Русия и Запада.

Преди да ескалира кризата в Украйна, Москва се възползваше в пълна степен от финансовата криза в ЕС, за да увеличи търговското си присъствие в Централна Европа, засилвайки по този начин лостовете си за влияние в региона.

През 2012 г. руската "Сбербанк" разшири дейността си в Европа, като придоби филиалите и допълнителните активи на "Фолксбанк интернешънъл". В резултат през 2013 г. "Сбербанк" разполагаше с пазарен дял съответно от 1,9 процента в Чехия и 2,9 процента в Словакия.

Русия също така поощряваше сключването на стратегически сделки в ядрения сектор, в това число на споразумението между руската "Росатом" и Унгария за разширяване на АЕЦ "Пакш". Подразделението на "Росатом", горивната компания ТВЕЛ, продължава да снабдява с ядрено гориво и трите въпросни страни.

Усилията на Русия да увеличи влиянието си в региона засягат и сферата на разузнаването. Смята се, че Москва години наред е използвала възможностите си в тази област, за да засилва позициите си в района. През октомври 2014 г. чешката Служба за информация и сигурност съобщи, че е имало "изключително много" разузнавачи, работещи под прикритие в руската дипломатическа мисия през 2013 г.

Същевременно Русия подкрепяше крайнодесни организации в Централна Европа, както правеше и в други страни.

През май 2014 г. унгарската прокуратура поиска от Европейския парламент да свали имунитета на Бела Ковач - европейски депутат от крайнодясната партия "Йоббик", заподозрян, че работи за Русия. Има и непотвърдени данни, че се е засилила дейността на чужди разузнавания в Унгария.

Кризата в Украйна накара Русия да положи повече усилия за разширяване на влиянието си в региона. Докато някои от околните страни, като например Румъния и Полша, настояват за по-голямо присъствие на НАТО в източната периферия на алианса, Москва цели да си гарантира, че страни като Унгария, Словакия и Чехия няма да подкрепят полските и румънските инициативи, нито ще позволяват да се засилва присъствието на Северноатлантическия алианс на тяхна територия.

Освен това Кремъл работеше за укрепване на влиянието си в региона и за насърчаване централноевропейските държави от ЕС да се противопоставят на режима на санкции срещу Русия. Що се отнася до Словакия и Унгария, Кремъл притиска тези две страни - макар и в различна степен, да ограничат реверсивните доставки на газ към Украйна.

Русия разбира, че централноевропейските страни са второстепенни играчи в ЕС и не са достатъчно силни, за да попречат сами на санкциите срещу нея, но Кремъл се надява тези държави, а и други като например Гърция и Кипър, да спомогнат за забавяне или смекчаване на бъдещи подобни мерки, когато този месец изтече срокът на сегашните санкции.

Засилват се обаче факторите, които ограничават Русия. Финансовата криза там донякъде допринесе за решението на Кремъл да замрази работата по проекта "Южен поток". Той служеше като сериозен лост за влияние на Русия в централноевропейските страни, които от своя страна очакваха инвестиции и заетост в резултат на строителството на газопровода. Въпреки че има планове новата тръба, която бе предложена - "Турски поток", да стигне и до Централна Европа, финансирането за този проект може да се окаже ограничено.
 
Финансовите проблеми на Русия засягат и банковия й сектор. По изчисления на "Стандард енд Пуърс" руските банки може да имат нужда от 41 милиарда долара тази година за покриване на лоши кредити. В края на февруари се появиха данни, че "Сбербанк" може да продаде филиалите си в Словакия и Унгария. Рублата загуби 40 процента от стойността си само през 2014 г., а ако руската национална валута остане слаба за продължителен период от време, това вероятно ще повлияе отрицателно и върху руския внос от Централна Европа.

В резултат руското правителство се съсредоточава върху вътрешните разходи. Макар част от финансирането да отива за подкрепа на главните геополитически цели на Москва, особено в Украйна, харчовете в други области може да бъдат намалени.

Русия отдавна се стреми да засили влиянието си в Централна Европа, а кризата в Украйна е още по-голям стимул за Кремъл да обърне внимание на този регион. В миналото посещенията от Кремъл на високо равнище там бяха рядкост. Визитата на Путин в Унгария и планираното посещение на Лавров в Словакия показват, че Кремъл добавя Централна Европа към списъка си на приоритети.

Съобщенията за засилена разузнавателна дейност са сигнал, че разбирането и оказването на влияние на събитията там са част от руската стратегия. Въпреки това в регион, където страните постоянно балансират между Запада и Русия, новите ограничения, произтичащи от руската финансова криза и геополитическите предизвикателства, ще намалят способността на Кремъл да реализира амбициите си в Централна Европа.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: РусияЦентрална Европа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
9
 
5
 
! Отговори
Генерал Гадорян преди 9 години
Раша има неизчерпаеми запаси от питейна вода, зърно, питрол, газз и кото там се сетите. Малко куца откъм раждаемост, ама ако требе че помогнем. Да не остане незаплодена рускиня ;)) това да бъде новия почин.
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 77Западните компании правят в ъти повече пари търгувайки с Русия. Тъпе е да завладяваш територии в тек. епоха. Не си струва мангизите.
46
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Подробников 75Умнико или *** - ЖИРИНОВСКИ Е НАЦИОНАЛИСТ на НЕОЛИБЕРАЛ(независимо как се казва една партия ако ще чук и гек)
45
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 77Глупости.САЩ и ЕС искат да търгуват с нормален партньор. Анексиране на чужди територии не белег за нормален такъв.
44
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълни глупости, но какво да се очаква от ***. Русия иска санитарен коридор, докато САЩ искат природните богатства на Русия.Целта е разпадането на Русия и завладяването и. За това беше разбит СССР, СИВ, Варшавския договор. Безкрайните интереси на янките. Крадеца вика дръжте крадеца...
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vesko02 *** Европейските фондове са форма на купуване на предатели и еничари .. Какви европейски фондове - кандидатстваш за студентска стипендия за 50лв. на сайта пише европейски , субсидии за зърно - европейски.. И преди да бъдем в ЕС също е имало студетски стипендии и субсидии за зърно.
42
0
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Защо бе ,това у нас работи.Българите се сещаме за ЕС само,когато ще идват пари по някоя програма,иначе си мразиме Европа
41
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Запада не може живее без войни грабеж , запада не може да се възпроизвежда.. На Хоризонта лесна плячка няма.. За първи път САЩ и Великобритания и съюзниците им . ще влезнат във война с по-малка ресурсна база , природни и човешки ресурси. Коалицията на Русия - Китай , Индия , Иран , Бразилия е по- силна..
40
2
 
10
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 59Напиши си името да ти се смеем персонално.РФ както преди това СССР както преди това Царска Русия залага на асимилацията на племената. Ето взеха Крим - Върнаха оръжието и корабите на Украйна за собствена сметка. Платиха при национализирането на част от банките и други институции. Почнаха да оправят инфраструктурата. Даже за да не спрат тока на Крим продаваха ток на Украйна. Тоест Асимилация на Крим малко по-малко.САЩ и ИРАК - няма реално държава(около1/3) и ИГИЛ на входа
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По далеч от тях по добре
38
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много проста статия.както винаги западът се .... на метеното
37
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам защо след един единичен инцидент се прави заключение за общото мнение и отношение на южнокорейците към американците. То и тук в БГ има хора, като бялата златка, които плачат за СССР, но 80% от хората не щат и да чуят, освен бабите дето си мислят, че ще им се върне цикъла. Хората искат да живеят нормално и затова са западно ориентирани, не схванахте ли? Никой не иска диктатури, глад, национализации, репресии, бедност, мизерия, Волен Сидеров и т.н.
36
0
 
3
 
! Отговори
българина преди 9 години
До ВасилевМоже би Илиян Василев пише тези слова ????? Кабинетът се тресе от неразбирателството как 4-ри партии да крадат от държавата без да се крадат помежду си!!!!! Последните новини са че според Калфин "Турски поток" няма алтернатива и България трябва да се включи само че не като транзитна страна ами като купувач - има доста голяма разлика
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 48Моето семейство би заминало за Русия, но имаме социален ангажимент към родители. Затова все още сме тук. За разлика от много хора ние няма да изоставимродителите си тук.
34
3
 
7
 
! Отговори
българина преди 9 години
"Добрата Америка" пази кротката Европа от "Лошата Русия" - колко прозаично и наивно.
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МАТЕО РЕНЦИ Е ДНЕС В МОСКВА И СРЕЩАТА С ПУТИН Е МИНАЛА ОТЛИЧНО. САМО ВИЕ НЕ ГО СПОМЕНАВАТЕ.
32
5
 
20
 
! Отговори
HETO преди 9 години
ДНЕС.бг, стига сте *** американски ***! За какви руски амбиции говорите? СТИГА С ЕВТИНАТА ВИ, ПЛАТЕНА ПРОПАГАНДА! Собствено мение нямате ли си? Ако Русия имаше наистина някакви амбиции, отдавна тук да ни е разказала играта! Това че САЩ и ЕЮ оплескаха работата в Украйна и сега се опитват да си пробутат кирливите ризи на Русия, не ви ли кара поне малко да пишете независимо?
31
5
 
12
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 38ХОРА ИЗБИЙТЕ СИ ОТ ГЛАВИТЕ ВЪЗМОЖНОСТТА В МОСКВА ДА ИМА НЕОНАЦСИКО ИЛИ НЕОФАШИСКО ПРАВИТЕЛСТВО. 27 милиона жертви не се преглътват ей така. Дори и след десетилетия.ОБАЧЕ за да принудят Путин да действа САЩ направиха НЕОНАЦИСКИЯ Десен(Верен) Сектор в Украйна и започнаха включително религиозна война срещу православието.Е Путин е гърмян заек и не действа по начина предвиден от САЩ. В момента ВСУ нямат достатъчно техника за война търси се техника от България включително. Или САЩ
30
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Запада не може да живее и да се възпроизвежда без грабеж , а на хоризонта няма лесна плячка.. Останаха най-коравите зверове мечката и дракона...
29
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Амбициите на САЩ и Западна Европа за Русия и Сибир са над възможностите им. Най-много да ги разходят до Колима.