Убийството на Немцов: Да не се бърза със заключенията

Какво ще е отражението на отношенията между Русия и Запада?
5 мар 2015 22:44, Елка Василева
131
Убийството на Немцов: Да не се бърза със заключенията
Снимка: Reuters

От многото въпроси, повдигнати от убийството на Борис Немцов - 55-годишния опозиционер, който през 1990-те години бе губернатор на Нижни Новгород, а по-късно първи вицепремиер при Борис Елцин, два са особено важни: Първо, кой го направи и защо? Второ: Как това ще се отрази на вече и без това враждебните отношения между Русия и Запада?

Западните правителства основателно призовават за щателно и безпристрастно разследване, което да изправи убийците пред правосъдието, пише Раджан Менон от сп. "Нешънъл интерест".

Въпреки това редица анализатори и голяма част от пресата, особено в тази страна (САЩ - б.р.), изглежда вече са готови с присъдата: Владимир Путин е наредил убийството на Немцов, за да сплаши опозицията, опасявайки се, че тя може да разпали революция в момент, когато руснаците са притиснати от двойния удар от западните санкции и сриващите се цени на петрола. Убивайки Немцов според тяхната версия Путин е предприел изпреварващ удар със следното послание към тези, които замислят протестите: ако ми се бъркате в плановете, ще бъдете убити.

Всеки, който вярва, че Кремъл не е поръчал убийството на Немцов, изпуска от поглед онова, което става в онази Русия, която Путин изгради. Убийството на безстрашната репортерка Ана Политковская, вкарването в затвора на бившия олигарх Михаил Ходорковски, отравянето с полоний на бившия агент на КГБ, превърнал се в дисидент, Александър Литвиненко - това са само някои от най-ярките примери, които сочат, че не е желателно да се противопоставяш на режима на Путин. Ако правиш това, излагаш всичко на риск. Логиката е проста.

Но - и това е проблемът на повечето от коментарите за убийството на Немцов - не може просто така да се приеме, че само режимът може да е убил Немцов.

Путин може да бъде обвиняван за много неща, но не и в глупост. Затова нека да поразсъждаваме върху обстоятелствата около убийството на Немцов.

Някои западни правитeлства и немалко руски експерти са убедени, че последиците от санкциите ще накарат Путин да отстъпи в Украйна заради страх от възникване на движение "Руски майдан", предизвикано от икономическия колапс.

Въпреки това обаче Путин засилва подкрепата си за сепаратистите в Донбас и военната си роля в Източна Украйна, макар че икономическата криза се задълбочава.

В разрез с пророкуванията за падането на Путин няма признаци той да е застрашен. Проучванията на общественото мнение сочат, че той запазва популярността си. Вярно е, че тези често цитирани проценти не бива да бъдат вадени от контекста на хипернационалистическата вълна и на конспиративните теории, с които контролираните от държавата медии заливат руснаците.

Путин обаче едва ли седи върху политически вулкан. Колкото и голямо да е руското недоволство от войната в Украйна и от негативния икономически обрат, то не е позволило на политическата опозиция, която си остава дезорганизирана - да се прегрупира. Последното нещо, което Путин иска, са шествия на десетки хиляди руснаци по улиците на Москва. (Кой знае накъде може да избие това?) Но точно това получи той в резултат на скръбта и яростта, предизвикани от убийството на Немцов. Трудно е да се повярва, че хитрият Путин е бил изненадан от тази реакция.

Вярно е, че Немцов готвеше протест срещу войната в Украйна, но никой не очакваше на него да се събере голямо множество. Едно невпечатляващо участие само би показало безсилието на опозицията.

Да, Немцов планираше да публикува памфлет "Путин и войната", с който смяташе да докаже, че войната в Украйна е била замислена отдавна. Но пропагандните оръдия на Кремъл са страховити, както и способността му да заглушава неофициалната преса (или остатъците от нея) и блогърите.

Пропагандната машина на Путин би обявила тези разкрития за дезинформация, а ако те включваха и официални документи, последните щяха да бъдат обявени за фалшификати. А на Немцов щеше да му бъде лепнат етикета на представител на "петата колона". Освен всичко друго неговото убийство не би могло да попречи на някой друг да направи разкритията.

Маша Гесен - добър познавач на руската политика и автор на нашумяла книга за Путин, предлага по-правдоподобна версия на тезата, (че убийството е) "работа на режима". Тя смята, че макар Путин и неговият антураж да не са поръчители на убийството на Немцов, създадената от тях атмосферата на шовинизъм и политическа параноя може да е вдъхновила яростни руски националисти, решили да действат на своя глава.

Тази теза се връзва и с предположението, че убийците на Немцов са целели да разширят още повече разрива между Русия и Запада и в частност да подхранят дебата в Америка за въоръжаване на Украйна. Привържениците на тази хипотеза сочат към крайнодесните украински групировки (като евентуални сили зад убийството).

Като вероятни извършители се сочат и ислямски екстремисти с мотива: отмъщение за подкрепата на Немцов за френското списание "Шарли Ебдо". Но тези хора не си губят
времето да се афишират публично; тяхната цел е да всяват страх чрез "пропаганда с дела". Никой не е поел отговорност за екзекуцията на Немцов.

Накратко казано, лавината от спекулации се появи само минути след убийството на Немцов въпреки липсата на ясни доказателства в полза на противоречивите версии.

Що се отнася до отношенията на Русия със Запада, ако украинската война ги изостри, то убийството на Немцов направо ги разби. Нищо друго освен разследване, което да потвърди вината на Кремъл - а това е невъзможно - няма да задоволи най-суровите западни критици на Путин. Руският президент носи голяма доза отговорност за това. Сега повече от всякога той дава основания да се мисли за най-лоши сценарии, особено в САЩ, а това убийство влошава нещата още повече.

И по-конкретно, тези които настояват за въоръжаване на Украйна, ще са доволни, че техните аргументи сега звучат по-убедително въпреки факта, че между убийството на Немцов и политиката, която те предлагат, няма концептуална и оперативна връзка. Първото, макар и шокиращо, не дава отговори на въпросите, поставени от второто.

Целта на снабдяването на Украйна с американски оръжия остава неясна. Дали тя е Путин да бъде подложен на военен натиск, за да бъде принуден да прекрати войната и да сключи приемливо за Киев споразумение? Или тя е Киев да бъде снабден с необходимите средства да разгроми сепаратистите и да разформирова техните "републики"?

Ако става въпрос за първата (натиск върху Путин), какво може да спре украинския президент Петро Порошенко, окрилен от подкрепата на Вашингтон, да посегне към втората (директна победа), в случай че наистина американските оръжия преобърнат войната, както твърдят, че ще стане, защитниците на идеята да се въоръжи Украйна?

Все още не е ясно какво смята да прави Вашингтон, ако Путин отвърне с изпращане на още повече войници и оръжия в Украйна, давайки възможност на сепаратистите да завладеят още територия.

Ще изпрати ли тогава Обама още повече оръжия на Украйна? И какво ще стане, ако това не помогне? Къде е чертата, прокарана от тези, които искат подсилване на украинската армия, между отбранителните и нападателни оръжия? Отбранителна ли е една мобилна система за ПВО? А какво оръжие са противоартилерийските радари?

Ужасяващото убийство на Немцов по никакъв начин не дава отговори на тези въпроси. А докато те не бъдат разрешени, аргументите за въоръжаване на Украйна няма да издържат. Каквото и да става, ако сегашното прекратяване на огъня се провали, американски оръжия ще потекат към Украйна. И убийството на Немцов ще е допринесло за това.

------------
Раджан Менън е професор по политически науки при катедра "Колин Пауъл" в нюйоркския "Сити колидж" и старши изследовател в Института за войната и мира "Солцмън" при Колумбийския университет (също в Ню Йорк).
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
3
 
! Отговори
до 97 преди 9 години
Убийството на Немцов няма нищо общо с Катин!Това са различни неща!Вместо да бързаш с мнение,по-добре внимателно помисли!Защото яростния ти демократизъм с нищо не е по-добър от яростния фашизъм или яростния комунизъм!
60
6
 
1
 
! Отговори
РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО преди 9 години
До тяСпокойно другари, снегорина е американски. # Tоваришчь Путин ще докаже, че ЦРУ е поръчител на убийството на Немцов; както доказа, че ЦРУ са убили: Анна Политковская, Александър Литвиненко, Борис Березовски, ген.Александър Лебед, Надежда Савченко, Лео Троцки и 22000 поляци в Катин . . .
59
3
 
2
 
! Отговори
РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО преди 9 години
Спокойно другари, снегорина е американски. # Tоваришчь Путин ще докаже, че ЦРУ е поръчител на убийството на Немцов; както доказа, че ЦРУ са убили: Анна Политковская, Александър Литвиненко, Борис Березовски, ген.Александър Лебед, Надежда Савченко, Лео Троцки и 22000 поляци в Катин . . .
58
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искаме да работим на запад Америка никоя държава не пресвоява ние я търсим.Запада е добре уреден със всичко и е демократичен за разлика от Ра6ките.На запад никои нете преследва свобода на словото а в Русия вижте как ги трепи Путин.Просто Путин е ревнив завислиев преследвач на които пи6е сре6то него.Тои нее желан от никои ако има честни избори в Русия никога няма да спечели Путин.Тои е учил цял живот убииства да трови да отмъ6тава.Украина муе виновна че отиват хоръта на запад.
57
1
 
2
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
Разследването разкри, че приятелка на Немцов Анна Дурицкая беше любовница на полковия командир Днепр-1 (нацгвардия на Украйна) Юрий Береза. Ама...да не се бърза със заключенията!
56
10
 
3
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
рускaтa империя трябвa дa бъде унищоженa, нейното съществувaне е aнaхронизъм и гaврa с хумaнизмa. Тюрмaтa зa нaродите трябвa дa бъде рaзрушенa, и рушенето и вече зaпочнa! Свободa зa нaродите нaходящи се под руско робство ( рф)
55
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАСТЪПВА КРАЯ НА ПУТИН ТОИ НЕИСКА ДАГО РАЗБЕРЕ НО Е ПО САМИЯТ КРАИ.КАТО КАДФАИТО ГО ИСКАЛИ АМЕРИКАНЦИТЕ.АМЕРИКАНЦИТЕ СА ОТКАЦЕНИ ДО СЕГА СА ДАЛИ ЖЕРТВИ ПО СВЕТА ОТ 70 ГОД НАСАМ НАД 3 И ПОЛОВИНА МИЛИОНА ДУСИ.ТЯХ ТОВА НЕГИ БЪРКА.ПУТИН НЕИСКА ДА ВЪРВИ СЪС СВЕТА СТЕГО ОПРАВАТ.
54
2
 
10
 
! Отговори
buch преди 9 години
америка вече е извън контрол..точно това пренебрижително отношение към русия и путин доведе до всичките тези панаири..русия не е малка и изостанала либия,нито путин е кадафи,да не говорим за армиите на двете държави..путин винаги е бил европейски настроен,ако свалят путин следващия който дойде на власт може и да не е толкова сговорчив и миролюбив
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Да не се бърза със заключенията"След петдневно изчакване, заключението е :Както убият ***, западните медии дигат шум докато не прегракнат!
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВерсияИнтересно е да се види че когато стрелят по Немцов украинката отскача от него и повече не се приближава.
51
1
 
8
 
! Отговори
ot men преди 9 години
до кога този октопод америка не си спре да си протяга пипалата навсякьде по ссвета светьт ще е жесток и никои от тези риби зарибени не се окьсват от пипалата само русиа с неиния лидер но опасните подържници с наи нечесните си методи се опитват да заграбят необятните богатсва на маука русиа
50
3
 
5
 
! Отговори
Версия преди 9 години
Немцов са го инструктирали един ден преди протеста да се разходи с украинката - трябвало е да застрелят нея уж погрешка и на другия ден на митинга всички да вият, че са стреляли срещу опозицията. Неслучайно е избрна украинка, а не друга кака и неслучайно Немцов дава интервю 2-3 часа преди да го гръмнат.Това, което не е знаел Немцов, че сценаристът е променил сценария и не го е уведомил. За други подробности четете коментари 81 и 82
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И това само за по-малко от 12 часа. Конкретно, в 22:53 на 28 февруари до масите са спуснати лозунгите, които трябва да се скандират по време на шествието. След 12 часа, от които 8 през нощта митингуващите са подсигурени с търговско количество плакати, залепени върху дървена основа. За този срок са готови и лозунгите. Чудеса на координация, оперативност и светкавично действие. От къде са знаели? Логичният въпрос е: Тениските и плакатите са поръчани точно на 28 февруари или все пак по-рано?
48
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разстрелът бе извършен практически в полунощ на 28 февруари.За по-малко от 24 часа на участниците в марша са раздадени тениски с качествен четирицветен принт включително и с надпис на украински език. Да се поставят изображението и надписите върху тениската. Да се раздадат тениските на правилните хора. На украинците на украински. На останалите на руски. Да се поръчат стандартни снимки на покойния. Да се изготви на тяхна основа огромно количество еднакви плакати. При това част от плакатите с типографско качество. И това само за по-малко от 12 часа. Конкретно, в 22:53 на 28 февруари до масите са
47
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
. Интересни са спомените на Яков Кедми, израелски държавен деятел, ръководител на израелската специална служба Натив в периода 1992-1999 година.Той е познавал от 1990 година Борис Немцов от 1990 година. Неговият коментар като професионалист е изключително показателен и интересен. Яков Кедми дава следното описание на Борис Немцов:Той най-вече искаше да забогатее. И да води сладък живот. Считаше, че като се присъедини към Елцин, ще може да забогатее и преуспее. Елцин веднъж го нарече свой приемник.. Според него руските власти са заинтересовани от съществуването на слаба опозиция. А болшинст
46
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквое за Путин да убие един човек,като песачинка в пустинята ие неудобен за Путин.чърчил е казал че комонистите винаги обвиняват своите жертви извър6ени от тях,запомнетего за винаги.Руснаците са страхлива нация о6те от времето на Сталин.А Путин е заплаха за човечеството.Путин изби в Украина 6000 ду6и а в Сиирия 200 000 ду6и умряха заради него.Тои е опасен за човечеството.
45
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ми харесва фалцовото квичене на ушанките като ги настъпиш леко! Веднага изместват кофти темата и започватда ги редят за прадедофците им, дето имали по един товар м...дури, за црънците, дето така, за това, дето онова и секви бози - такива са им опорните точки! Хубаво начало на деня, аз отивам да бачкам, вие си квичете и заработвайте! Секи требе да яде, макар, че вашто си е помия!
44
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната хибридна боза, излята с единствена цел - оневиняването на фашисткия режим на кагебистките деспоти!
43
6
 
13
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
до 90Пра дядо ти без да е видял хамериканска кола, сигурно е имал 5 деца и е работил за България... Ти вероятно нямаш нито едно и ще е късмет ако не си се обявил за твар от третия пол. Та какво ти и твоята американска кола сте направили за България!???
42
1
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
До АнонименИ кой го е убил!?