САЩ и Русия: военни учения и отрова

Двете страни не са в позиция да започнат война, но са способни да водят война
6 мар 2015 15:58, Елка Василева
414
САЩ и Русия: военни учения и отрова
Снимка: архив, Reuters

Триста американски десантчици може да пристигнат скоро в Лвов, Западна Украйна, за военни учения с украинската армия.

Пристигането на войниците, за което бе сигнализирано преди няколко седмици и за което в понеделник намекна командващият на 173-та въздушно-десантна бригада - частта, която ще предостави войниците, ще бъде важно събитие в украинската криза, пише агенция "Стратфор".

Независимо колко са малко или каква е мисията им, това все пак са американски бойни сили. В момента на пристигането им Съединените щати ще са предприели стъпка към открито разполагане на бойни сили в Украйна, нещо, което не се е случвало, и това ще изведе отношенията с Украйна на ново равнище.

То е сигнал към руснаците, че Украйна, колкото и да е неофициално, е вече в специални отношения със САЩ.

Същевременно започват военни учения в Черно море с участието на американски боен кораб и крайцер, както и на румънски, български и турски ефективи. Става дума за напълно рутинни учения, но при сегашните обстоятелства онова, което е било рутинно, придобива специално значение.

Руските сили също извършват военни учения в Южна Русия, Северен Кавказ, включително в Армения, Абхазия и Южна Осетия.

Което е по-важно, ученията ще се разпрострат до Крим. Те са фокусирани върху противовъздушната отбрана. Важно е също това, че и НАТО, и Русия участват във военни учения в балтийския район.

Армиите извършват учения през повечето време, но контекстът е всичко. Преди руско-грузинската война през 2008 г. САЩ участваха в учения с грузинските сили, а руснаците провеждаха военни маневри на север от Грузия. Американците си заминаха след края на ученията. Руснаците останаха на място и използваха ученията като претекст да нахлуят в Грузия. По подобен начин онова, което е било рутинно преди, не е задължително да е рутинно в този момент.

САЩ дадоха да се разбере, че може да изпратят малка сила в Украйна. Руснаците лесно може да възприемат това като прелюдия за по-голяма сила.

Николай Патрушев, шефът на Руския съвет за национална сигурност, казва: "САЩ финансират политически групи под маскировката на подкрепа за гражданското общество точно както финансираха цветните революции в бившия Съветски съюз и арабския свят. Същевременно САЩ използват санкциите заради конфликта в Украйна като инструмент за предизвикване на икономически проблеми и на недоволство. Ясно е, че Белият дом разчита на рязко влошаване на жизнения стандарт на руснаците и масови протести."

Други в Русия отправят обвинението, че САЩ се опитват да свалят президента Владимир Путин или че ЦРУ е убило опозиционния лидер Борис Немцов, за да предизвика протести.

Междувременно САЩ допускат, че Путин е наредил убийството на Немцов.

Атмосферата става все по-отровна. При сегашните обстоятелства дори военни учения може да бъдат приети сериозно заради последиците им. Американските учения в Украйна и Черно море може да бъдат сметнати като генерална репетиция за военноморска операция и увеличаване на въоръжените сили.

Поставяйки ударението върху противовъздушната отбрана, американците намекват за възможността от руско придвижване на запад. Ако руснаците нападнат Украйна и американците решат да им се противопоставят, първоначалните налични средства биха били въздушните сили, предназначена за удари по струпване на бронирана техника.

Руският отговор не е собствената й въздушна сила, която е ограничена, а по-скоро мобилните й стратегически ракети "земя-въздух", с които да отреже достъпа на самолети в небето над нападателите. Така че от всички учения, които може да предизвикат потенциално безпокойство в САЩ по отношение на руските намерения, изпробването на този потенциал може да извади призрака на потенциална руска инвазия в Украйна.

Налице е, разбира се, известна празнота в цялата тази реторика и маневриране. Сега не е 1980 г., когато и двете страни обучаваха и развръщаха многобройни сили. САЩ планират да изпратят батальон от десантчици. Това наистина не е много.

Руската армия е сянка от армията от съветско време и способността й да се придвижва дори при минимална съпротива е ограничена.

В същото време реториката и обвиненията, които са непропорционални на наличните сили, си струва да бъдат отбелязани. Шефът на Руския съвет за национална сигурност на практика обвини САЩ, че се опитват да парализират Руската федерация. Американците казват, че руснаците са нарушили територията на суверенна държава и трябва да бъдат отблъснати. А убийството на Немцов предизвика обвинения както срещу руската ФСС, така и срещу ЦРУ.

Трудно е да се разбере как всяка от страните защитава позициите си; това се е превърнало в американско-руска конфронтация. И двете страни са заели враждебни позиции. Нито една не е в позиция да започне война, но и двете са способни да водят война.

Очаквахме нова Студена война между САЩ и Русия, но сме изненадани от скоростта и жлъчта, които обграждат тази конфронтация. Липсва силата, която да отговаря на тази жлъч, но имайки предвид напрежението, никой не може да е сигурен, че тази сила няма да бъде събрана.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още по темата: САЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
21
 
8
 
! Отговори
както някога преди 9 години
Икономиката на Русия е по-малка от тази на щата Калифорния. Оттук нататък, всеки може сам да си прави изводите за развитието в дългосрочен план.Най-добре е да се приложи едно истинско технологично ембарго, както при Рейгън. А обикновените руснаци да бъдат оставени да пътуват свободно на запад (и България е запад за тях), да могат да си оставят тук парите. Ще видите как бързо ще гласуват с краката си и Путин ще им въведе изходни визи - както едно време.
173
3
 
17
 
! Отговори
Коко преди 9 години
До ЮАР: Напьлно си прав в това, че политиката е за бели хора, виж докьде го догара тоя маймун Обама, разбута половината мирен свят и го превьрна в бойно поле.
172
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ало юарецът, много ти е изпилен мозъкът бе, човек! В строго секретно има статия, която няма да ти хареше, но трябва да прочетеш, за да не намажеш шортите, като матросите от Доналд Дъг. И те са си мислили, че от щатите по- голяма сила няма, ама видяха, че са гола водица и кал по врата, пфу!
171
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До*201-Не само баба Ванга предрича ще ще има война между САЩ и Русия ,същото това твърди и великия американски пророк и прорицател Едгар Кейси известен по цял свят като спящия пророк,той найстина е бил уникален феномен.И Егар Кейси като Ванга казва,че Русия ще победи в тази война ,а сащ в последните си дни вместо да бъдат двигател на човечеството за каквито са били призвани ще се обърнат и ще бъдат светиовното зло и затова ще бъдат мразени от всички и затова ще бъдат сразени.
170
1
 
24
 
! Отговори
боц преди 9 години
Абе тука пишат разни човечета, които си мислят, че ще останат живи след евентуален конфликт САЩ-Русия.Такава опция не съществува!А всички, които злорадстват, че ще броят я ***, я крави, въобще не се замислят, че нито ще има какво да броят, нито ще има кой да брои!
169
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ОТ ЮАРДа, векът на Америка! Векът на Америка-Титаник е!
168
16
 
6
 
! Отговори
ОТ ЮАР преди 9 години
До ДО ОТ ЮАРБРИКС не е съюз. Още по-малко с някакви политически амбиции. В ЮАР истинската власт не е в правителството - това е просто параван. Истинската власт е в корпорациите. Затова, ЮАР е с Америка по най-важните световни въпроси. Тук се опитваха руснаците да пробиват, но са жалки и смешни - нямат шанс да се конкурират с големите от света, че и с големите технологични фирми от самия ЮАР. Щатите могат да потопят не само Русия, но и Китай ако това се наложи. 21-ви век е векът на Америка.
167
7
 
8
 
! Отговори
Нагли лъжи! преди 9 години
"Двете страни не са в позиция да започнат война, но са способни да водят война"А ние няма да изпращаме български войници в Украйна, но ще изпратим български войници в Украйна! Няма мобилизация,на болен Волен мозъка му е болен! Къде ги вижда тези наши войници в Украйна? Американците съобщиха вчера, че изпращаме все пак войски в Украйна. Ама ние на янките ли ще вярваме или на много "честните" беге министри? На Волен ли ще вярваме или на Христо Комарницки, иронизиращ изпращането,няма такова нещо!
166
2
 
7
 
! Отговори
boc преди 9 години
Ха-ха!Имало птици, които летят с 280 км/ч, аз знам, че най бързолетящата птица е лястовицата и лети с цели 140 км/ч.
165
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сидера да мобилизира *** човечета без опознавателни знаци да му носят масичката за парче пица
164
21
 
5
 
! Отговори
от ЮАР преди 9 години
До джонаНие в ЮАР не се нуждаем от мнението на панелни мизерници като джона. Що се отнася до политиката - да, това е работа на белите, а не на разни татари и азиатци от сорта на ***, за които обществото трябва да се гради на принципите на Чингис Хан, Тимур, Иван Грозни, ленин, сталин и други подобни . Преди да пишеш глупости, погледни се в огледалото и ще разбереш, че дори сред черните африканци има доста по-стойностни и свестни хора от тебе. А сега - пусни си Russia Today и млъкни
163
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВАНГА ПОЗНА ,ЧЕ ВОЙНАТА ЩЕ ЗАПОЧНЕ ОТ СИРИЯ И ТАКА СТАНА-ВСИЧКО ТРЪГНА ОТ ТАМ КОГАТО РУСКОТО ПВО СВАЛИ ИЗСТРЕЛЯНИТЕ СРЕЩУ ДАМАСК АМЕРИКАНСКИ И ИЗРАЕЛСКИ РАКЕТИ ,ВАНГА ВИНАГИ ПИОЗНАВА,ТЯ ПРЕРДРЕЧЕ И КОЙ ЩЕ Е ПОБЕДИТЕЛЯ ОТ ПОСЛЕДНАТА ГОЛЯМА ВОЙНА -РУСИЯ И КОГАТО ТЯ ВОЙНАТА СВЪРШИ ВСИЧКИЕВРЕО-АТЛАНТИЧЕСКИ ПОЛИТИЦИ И ТЕХНИТЕ ДОЛНИ,ОБРАТНИ ГНУСНИ *** *** ЩЕ ГИ ДЕРЕМ ЖИВИ НА БАВЕН ОГЪН ДЕТО НИ ДОКАРАХА ТОЛКОВА МНОГО ЗЛИНИ НА НАС БЪЛГАРИТЕ.
162
1
 
5
 
! Отговори
до 197 преди 9 години
Започни тогава броенето от теб.
161
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до щабквартиратаЧакам ги тия зелени човечета, чакам ги да дойдат и да ми кажат на кой флаг да се кланям !! Ще им дам едни републики народни !Кланям се само пред България !
160
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сидера първи ще избяга във Варадеро при евентуален конфликт.Този е страшна палачинка и даже не крие ,че му се плаща.Как има хора които му вярват безплатно.
159
26
 
9
 
! Отговори
ОТ ЮАР преди 9 години
Чудя се на какво отгоре, Русия претендира да е световна сила. Икономика на две Холандии или една Италия, направена на основа суровини и енергоносители. Икономиката на Запада е основана на добавена ИНТЕЛЕКТУАЛНА стойност - всички почти постижения на фундаменталните науки, технологиите, изобретенията, новите неща са дело на Запада! Русия, Китай и останалите копират, но не са в челната редица. Поради това, разликата в технологичните нива между Америка и Русия е около 30-50 години в полза на Америка
158
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А на Бокото азерите са му го забили яко. Няма да ни карат газ. А той пък ни го заби на нас всички, като избрахте такъв ***.
157
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 186още нищо не се знае. има и изненади под небето
156
23
 
8
 
! Отговори
щабквартирата преди 9 години
"14 бронетранспортьора пътуват в момента по магистрала "Тракия" към Бургас."Добра новина. Още ще дойдат.Гнусните зелени човечета на кремълския пигмей ще ударят на камък в България!
155
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Конфликт Запада - Русия е добре дощъл за арабския свят Кой плаща днес ? За разлика от преди не са Ротшилдовите, а богатите ***.