Бразилия - новият дом на бежанците от Сирия

Трудно учат езика, но търсят работа и се адаптират
Обновена: 12 мар 2015 22:23 | 12 мар 2015 22:20,
24
Бразилия - новият дом на бежанците от Сирия
Снимка: Reuters, архив

"Bom dia meu nome e Mouaz" /от португалски: Добър ден името ми е Муаз/, казват със силен арабски акцент група сирийци, изучаващи португалски език в джамия в бразилския мегаполис Сао Пауло, където са решили да започнат отначало живота си, след като са ибягали от кошмара на сирийската война, пише Франс прес в редакционен материал.

Бразилия, където от края на 19 век живее голяма ливанско-сирийска диаспора, днес е убежище за 1700 сирийци, спасили се от започналата през 2011 г. война в Сирия. Това е най-голямата група бежанци в Бразилия, където живеят 15 милиона души от арабски произход, и най-голямата в цяла Латинска Америка.

Пристигнали само с два или три куфара, побрали целия им багаж, те започнаха адаптирането си с уроци по португалски език.

Муаз Тауакална, инженер, специалист по телекомуникациите, на 28 години, трудно произнася новите думи. Той разказва на арабски, че е в Бразилия от една седмица. "Трябва да се науча да говоря на португалски, за да се интегрирам и да общувам с хората. Искам да започна отначало живота си тук. Да се устроя", казва Муаз.

Популярният квартал на Сао Пауло Брас е пълен с магазини за дрехи и малки ресторанти. Там кипи типичното за центъра на мегаполиса оживление.

В джамията на квартала доброволецът Ахмед Масмуд, който е на 28 години, помага на новопристигналите сирийци.

"Аз съм инженер-биомедик. Тук в Сао Пауло първо работех като продавач на дрехи, а сега съм началник на производството в текстилен завод. Политиката никога не ме е интересувала, не участвам в демонстрации, но когато завърших висшето си образование в Сирия, трябваше да изпълня военната си служба в разгара на войната, а аз не иска да ставам войник. Това означаваше или мен да ме убият, или аз да убивам другите", разказва Ахмед.

Джамията е един от приемните центрове в мегаполиса, който е входната врата за сирийците в Бразилия. Неправителствени и хуманитарни организации като католическата Каритас помагат също на сирийските бежанци.

"Има около 1700 сирийски бежанци в Бразилия и те са най-голямата група бежанци, дошли от една страна", казва Луис Фернандо Годиньо, говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците. "Тази ситуация е изцяло свързана с войната в Сирия", допълва той. Има общо около 7000 бежанци в Бразилия. В случая със сирийците всички, които поискаха бежански статут, го получиха, обяснява Годиньо.

Сирийците, които успяват да влязат в Бразилия, идват основно от сирийските градове и нямат професия, според данни на Върховния комисариат за бежанците към ООН. Много от тях са мъже, пристигнали сами. Други са дошли с целите си семейства. Някои са мюсюлмани, други християни, трети не изповядват никаква религия.

"Не съм мюсюлманин, аз съм комунист", казва например Викториос Баян, журналист на 39 години. "Бях противник на правителството на Башар Асад преди революцията", допълва той.

Викториос е пристигнал преди два месеца в Сао Пауло. Той посещава курсовете по португалски в джамията. В паузите за молитва излиза навън, за да пуши.

"В Сирия бях арестуван, биха ме, малтретираха ме", разказва Викториос, докато дърпа от цигарата си. "Чудя се кога ли ще мога да се върна в Сирия? Дали ще се намери разрешение на сирийската криза?"

Талал ал Тинауи, на 42 години, е пристигнал в Бразилия през 2013 г. със семейството си и двете си деца. Те са прекарали три месеца у бразилец от сирийски произход. Сега живеят в апартамент под наем на мрачна улица в центъра на града. Преди две седмици на Талал му се родила дъщеричка, малката Сара, която ще бъде бразилката в семейството.

"Пристигнахме тук, без да знаем нищо за Бразилия", разказва Талал, който е напуснал Сирия, след като е бил арестуван за няколко месеца.

Благодарение на подкрепата на арабската общност той е намерил работа, подобна на тази, която е вършел в Дамаск в инженерна фирма. Газал, съпругата на Талал, ходи забулена, а тяхната 10 годишна дъщеря Яра също в скоро време ще носи ислямско було.

"Не знам как ще се развият нещата после, когато децата пораснат. Но едно нещо е сигурно. Сега наистина сме добре тук", казва Талал.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: бразилиябежанциСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Одобрявам и приемам тази идея бежанците влезли незаконно и неправомерно в България и които България НЕ ВРЪЩА СПОРЕД ЗАКОНА на Турция да заминават за където си искат, но за тяхна сметка. Не да ми се хваля един, че парите му били в турска банка, пък чака идеални условия за живот безплатно от Бедна България. И като гледам как нашите ги дондуркат се сещам за възрастните хора дето и пенсии нямат, че такова нещо не са и виждали да им дават храна и вода опаковани, без пари, да им се осигурява топло.
10
0
 
0
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
квито ще да са, бягат за живота си не е по желание ... на никои да не му се случва, че в тоя свят в които живеем нищо не се зане
9
1
 
10
 
! Отговори
Той е преди 9 години
До ВОЕННЕН Сирийците,като етнос,са може би, най-свестните,от целия арабски свят!Лошото е обаче,че покрай тях,ще се намърдат и много джихадисти,и ще почнат пак с мизериите си!Те са като мутиращ вирус,не се ли унищожат из корен,все ще се появяват и предизвикват епидемии!А за да не изчезнат,се грижат най-вече САЩ,те са им едно от оръжията,за налагане на американския ред в света!За справка - ИД!
8
3
 
14
 
! Отговори
ВОЕННЕН преди 9 години
Горките бразилци, не знаят какво си пускат в държавата...
7
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде всички бурки и *** на карнавала в Рио, тук си имаме достатъчно ***. Самба! Ди жанейро!
6
1
 
28
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 9 години
Хммм значи и до там стигна джихада и исляма! Хак да им е на бразилейросите. Но ако там стане такова чудо не мога ги мисля арабите. Ония не си играят. Такава мафия имат, си ........
5
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За нашите бежанци - еднопосочен билето до Бразилия. Сигурно струва колкото издръжката им за месец-два. Добре сделка е.
4
2
 
46
 
! Отговори
do 7 преди 9 години
Проблемът е, че не са сирийци, а неграмотна и ***, която е живяла в пещери и котури и знае само джамии и коран. Нарочно не показват какво е състоянието на центровете, защото е трагично и има информ. затъмнение, за да не протестираме. Комплексът в Харманли, което е за деца, сега прилича на *** блок с избити врати, прозорци, кабели. Спят на земята, не знаят какво е легло. не учат, не искат да работят, защото са неграмотни и не могат. Това не са бежанци, а нелегални престъпници.
3
3
 
29
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Това е решение и за нашите римляне. Да заминават в Бразилистан заедно със сирийските бежанци. Там е топло и прават карнавал. Аде *** - чао.
2
0
 
4
 
! Отговори
ЛП преди 9 години
До Анонимен 6Ами още повече.
1
3
 
48
 
! Отговори
За справка преди 9 години
Бразилия- население 192 млн. души, от които има около.. 1 700 сирийски бежанци.България- население 6 млн. души, от които има около.....20 000 сирийски бежанци.