Кремлинология като в СССР. Болен ли е Путин?

Странностите около руския президент са твърде много
12 мар 2015 20:24,
628
Кремлинология като в СССР. Болен ли е Путин?
Снимка: Reuters, архив

Руският президент Владимир Путин се очакваше да участва в Евроазийската среща на върха в Астана днес с президентите на Беларус и Казахстан. Той трябваше да присъства и на подписването на договор с лидера на Южна Осетия в Москва вчера. И двете събития бяха неочаквано отменени. Първото съобщение дойде от Казахстан и в него се казваше, че Путин е болен.

Руснаците бързо потвърдиха отлагането, но отрекоха, че президентът им е болен. Президентският говорител Дмитрий Песков всъщност отбеляза, че в случая не се касае за болест. Отлагането на второто събитие бе съобщено от руската информационна агенция "Взгляд", която предположи, че програмата на Путин е "претоварена". Това остави открит въпроса защо срещите бяха отменени.

Президентите обикновено не отменят срещи на върха и подписвания на договори, пише Стратфор глобал интелиджънс в редакционен материал. Той обаче го направи. След това направи впечатление, че програмата му за последната седмица е изненадващо лека със срещи, обявявани едва след като са се състояли. В разгара на слуховете днес Кремъл публикува снимка на Путин от среща с губернатора на (руската република) Карелия.

Това, което знаем, са три неща. Първо, отлаганията бяха странни. Второ, твърденията, че той не е болен, също бяха странни. Трето, Кремъл не направи нищо, за да разсее опасенията за състоянието на Путин. Руснаците сякаш трябваше да разберат, че никой не се опитва да разсее опасенията им. Отричането, че той е болен, без да се дава алтернативно обяснение за отменените срещи, също изглеждаше странно.

Когато нямаш представа какво става, както е в нашия случай, започваш да обръщаш внимание на всяко нещо, което изглежда странно. Най-доброто, което можехме да направим, бе да обърнем внимание на съобщение отпреди два дни, че руският военен министър и шефовете на Федералната служба за сигурност и на Федералната служба за охрана бяха заедно в Крим. Присъствието им там не изглеждаше да е свързано с някакво конкретно събитие или военно учение. Не е нещо безпрецедентно тримата да отсъстват едновременно от Москва, но присъствието им в особено чувствителен район като Крим не можеше да не породи спекулации.

Друго странно нещо е, че Константин Ремчуков, главен редактор на "Независимая газета", която е собственост на "Газпром", писа в Twitter, че бил повикан навън по време на балетен спектакъл в Болшой театър и му било съобщено, че шефът на "Роснефт" и висш член на руското политическо ръководство Игор Сечин ще бъде уволнен. "Роснефт" отрече слуха.

Тези странности нямат никаква ясна връзка с отменените срещи на Путин, освен че са необичайни събития, които нямат достатъчно обяснение и се случват в деликатно време. Това поражда нови въпроси какво точно става в Москва. Една фраза от съобщението на Песков, която особено ни впечатли, бе, че решението за отмяната на срещите е било взето от "ръководството".

Забелязахме, че в стила на старата кремлинология той не каза, че Путин е отменил срещите, а че това е направило "ръководството". При обичайни обстоятелства бихме подминали тази фраза, но при липсата на друга информация се чудим дали под ръководство следва да се разбират Путин и президентите на Беларус и Казахстан или че някакво различно ръководство взема решенията за програмата на Путин вместо самия Путин.

Когато Сталин почина, съветското ръководство отиде на балет. Там обаче липсваше шефът на НКВД - тайната полиция – Лаврентий Берия. Изглеждаше доста странно, че той не е там. Едно възможно обяснение бе, че Берия не обича балет и то изглеждаше логично. Но беше и невярно. Оказа се, че Берия е екзекутиран и целта на колективното посещение на балет е била да се демонстрира неговото изключване от ръководството, като се анонсира, че причина за отсъствието му е неговата смърт.

В Съветския съюз наблюдателите внимателно следяха такива знаци, за да съдят какво се случва. Кремъл знаеше, че наблюдателите правят това и използваше такива знаци, за да сигнализира за събития, които (съветското ръководство) още не е готово да оповести. Когато Кремъл не желаеше да официализира някои неща, но искаше съветските граждани или Западът да добият някаква представа какво се случва, отсъствието от дадено събитие, това къде застава някакво официално лице по време на парад или конкретното формулиране на определени изявления - всичко това придобиваше огромно значение.

Твърдението, че Путин не е болен, може да е предназначено, наред с други знаци, да подскаже, че той всъщност е болен. Или пък може да показва, че Путин наистина не е болен и отменя срещи по политически причини. Между присъствието на висшите лидери на военните и на разузнаването в Крим и неявяването на Путин на важни и насрочени събития може да няма връзка, но може да има и дълбока връзка.

Принудени сме да се върнем към много стари методи, за да се опитаме да си обясним какво става. Самият този факт придобива важно значение. Но същото се отнася и за факта, че въпросните срещи бяха отменени. Читателите може да си спомнят, че ние сме повдигали въпроса дали Путин може да оцелее след провалите си в Украйна и икономическата бъркотия, пред която е изправен. Ние далече не сме единствените, които повдигат този въпрос.

Кремъл, разбира се, не може да си затвори очите за тези спекулации и ние бихме очаквали той да полага активни усилия да ни уверява, че всичко върви нормално, за да подчертае, че Путин твърдо държи нещата под контрол. Но този подход в случая не сработи, Кремъл знае това и изглежда съгласен да го остави да не сработи без обяснение.

Ние сме озадачени, защото онова, което Путин не би желал, е някой да се усъмни във властта му. Ако допуснем, че той не е болен, то тогава трябва да има друго обяснение за отсъствието му. Не трябва да прибързваме със заключенията, защото те вероятно са погрешни. Но трябва да се признае, че имаме основания да се чудим защо Путин допуска ние и мнозина други да бъдем озадачени.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


628
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
297
7
 
12
 
! Отговори
Довиждане! преди 9 години
До Членска карта 7Господинчо (или по скоро другарю), щом ти е толкова скъпа Русия, защо не вземеш да се преселиш там! Страна голяма, все ще се намери място и за теб! Айде прав ти път, стига си ни убеждавал колко е хубаво там!Довиждане!
296
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Da
295
5
 
6
 
! Отговори
до 486 преди 9 години
Рейгън с Алцхаймер, с болен мозък беше начело на термоядрена държава.
294
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези които измислят тези простотии и тези които злорадстват, да си помислят, ако не за собственото здраве, за това на близките си.
293
3
 
2
 
! Отговори
Ъдвайзър !!! преди 9 години
До Аууу!Ски ся Аууу!От сума ти време го има ПРОРОЧЕСТВОТО(скивай и в нета!),че ТСВ ще стартира от регионален(локален)конфликт през 2013 година!Евентуалния край на Света ще настъпи след термоядрена тотална катастрофа през 2018 година!Не твърдя,че 100% гаранция баш така ще стане,но белезите са налице вече!Впрочем рака на панкреаса освен,че е нелечим е и зверски болезнен-така че Хутин като нищо може да превърти бре!Иначе за твое сведение-мултимилиардера Стив Джобс умря от рак на панкреаса бре!!!
292
6
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
Сега, да разбирам ли, че ако умре Путин, ще забравите за Крим и Новорусия и ще прозрете, че без руска газ немският локомотив издиша...
291
0
 
8
 
! Отговори
До Членска карта №7 преди 9 години
Нямаме нищо против! То и Германия си я има, без Хитлер! Дано и Русия стане като нея!
290
3
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
До КремлинологЕ как това кореспондира с оцеляването на евроатлантическите скъпоценности!???
289
6
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
До Ъдвайзър !!!Естествено, че има!Какъв ви е проблема с това ръководство!???Това е гаранция, че Русия ще я има напук на напъните ви!
288
3
 
5
 
! Отговори
Аууу! преди 9 години
До Ъдвайзър !!!Пич, дано не си прав! Човек болен от рак, начело на ядрена държава с еднолично управление, това си е опасна работа! Такъв затрива света като нищо!
287
4
 
7
 
! Отговори
Споко! преди 9 години
Нищо му няма на другаря Путин! Просто има делегация от Атака, и вече няколко дни му лижат ботушите! Като приключат и ще се появи!
286
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
476Напротив, нагледал съм се на диктатори с идеи. Ето Исландия отказа членство в ЕС , това е правото на суверена , а не с калашници пред урните
285
2
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
до 471Явно се изпълнили мечтата си да учите история в американско начално училище... Доста сте такива тук... Историци, географи...
284
1
 
2
 
! Отговори
Az преди 9 години
Zashto si habite nervite tyka? Nishto my nqma na prezidenta im..nashte sa po zle.Samo filosofi tyka...i seki da si kaje mukata,ama polza nqma.kato na ribolov..davat temata i sharanite kulvat..xaxa :)
283
0
 
3
 
! Отговори
iliev.pk преди 9 години
пил е леко светещ чай с Кадиров , след седмица две ще се оправи
282
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евроатлантизма не е смъртен , диктатурата е смъртна.Русия без диктат не може, но светът ще промени това
281
1
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
Само евраотлантизма се има за безсмъртен...
280
0
 
1
 
! Отговори
Дядо Ицо преди 9 години
Историята помни доста случаи на отравяне на върхушката на СССР, а и не само отравяне.
279
4
 
5
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
Нали се сещате че това са слухове разпространявани от цру за допьлнителна дестабилизация и нагнетяване на обстановката
278
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, що така ви се разпада еврогейския съюз?! От цялата работа ще са най- доволни говедата от Пиндостана, направиха всичко да го дестабилизират.