Молът иска, молът обича, молът мрази, молът...

Или как естественото кърмене успя да възмути всички ни
Обновена: 25 мар 2015 10:18 | 25 мар 2015 10:17,
451
Молът иска, молът обича, молът мрази, молът...
Снимка: Reuters, архив

Българският мол е странен социален феномен. Там, подобно на зоопарк, може да се видят цели полярности на особеностите на българското общество.

Там, в мола, на видно място рекламни пана ни приканват към благотворителност – за деца в нужда, възрастни в институции, болни хора. Но тези хора нямат място там - могат да бъдат пребити до смърт или поне изгонени.

Там, в мола, може лятно време да обикалят разсъблечени и непълнолетни тийнейджърки, но майките нямат право да кърмят. Просто защото е грозно.

Там, в мола, може да се рекламират пищни и изпълнени сутиени "само за 59.99 лв.“, но не могат майките да кърмят. Не е лицеприятно.

В мола може да се разхождат миски от цялата страна по бански, но жената не може кърми. Не е приемливо.

Молът обича двойките и любовта. Той стана любимото място за срещи. На видни места могат да се видят тийнейджъри, а и хора в активна възраст, които се целуват страстно, а понякога страстта преминава в любовна игра. Цялата тази близост и интимност не притеснява мола, той е притеснен от кърменето.

В мола естественото е на мода – био памук, био храна, био.... Естественото хранене на бебето обаче не е на мода.

Молът обича децата. Организира събития, кани артисти и певци да ги забавляват, имат и детски кътове. И се хвали с това. Молът обаче иска децата да се държат като възрастни – да избират къде да огладнеят и да си мълчат кротко, ако имат нужда.

Молът е добър. Той е предоставил стая за повиване и кърмене на деца. Но той не се грижи за хигиената в тях.

Позорно е, че нещо толкова естествено като кърменето може да възмути до такава степен българина от мола. Същият този българин довечера ще отиде в кварталната кръчма и ще запали цигара, напук на забраната. Ще поръча 50 грама ракия на непълнолетната сервитьорка, работеща на черно, и ще разкаже на приятелите си за грозната гледка от любимия си мол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


451
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
9
 
9
 
! Отговори
ппп преди 9 години
До майка-бабаДобрата майка не захранва бебето си с пластмаса в устата !!!!!! Не и при днешната информация! Неграмотната майка храни препочита за храни с шише, за да не си развали бюста , нали така правите на село ??? По Планета Пайнер не показват естествени гърди и май сте забравили основното предназначение на тези органи ??
195
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе вие имате ли представа в мола колко вируси циркулират, кой разумен човек си влачи бебето там?
194
3
 
8
 
! Отговори
Въпросче преди 9 години
Засегнатата майка не можеше ли да си реши въпроса с ръководството на мола, какво налага това да бъде публично споделяно? Звучи ми като търсене на изява. А малко дискретност не вреди. Защото в случяа става въпрос именно за това, а не че някой търси сексуален подтекст и гледката го дразни.
193
7
 
17
 
! Отговори
Аман от разбирачи преди 9 години
До всички, които смятат, че само кърменето е добро за детето - какво да правят майките, които просто нямат кърма - те идиотчета ли отглеждат?! Слава Богу, децата ни са здрави и добре гледани. Точно това е дразнещото в случая - разни женици демонстрират майчинство, а всички, които не го правят или не са съгласни с тях, са някакви ***. А мога ли да попитам какво прави съвършената майка в мола по времето, когато трябва да си храни детето. И три часа ли се разхожда там, то се храни на три часа.
192
7
 
10
 
! Отговори
до 248 преди 9 години
Хубаво, добрата майка изцежда кърма за разходка, слага шишето в малка хладилна чанта, и след това къде топли млякото? И защо трябва да минава през цялата тази процедура и да мъчи детето с пластмаса в устата, като може да си го накърми?
191
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нито една от съпоставките не е адекватна на кърменето! Извинете!
190
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименкакви хигиенни обстоятелства - явно тука повечето не са кърмили, та го мислите за нехигиеничнопредлагам да се забрани и на бременните да ходят по моловете, много бацили има в тях
189
11
 
9
 
! Отговори
Majka преди 9 години
Много хубава статия. За съжаление чета и коментари на кърмещи майки, или поне представящи се за такива, изпълнени с неразбиране и злоба. Защо ли солидарността по толкова общи болки ни е чужда??? Явно си заслужваме да си се навираме по тоалетните или да си седим само вкъщи, за да не огладнее детето на обществено място и да не бъдат " възмутени" толкова възпитани хора. Браво на майката, че е решила да се бори за това толкова човешко право.
188
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами какво да ви кажа, на мен тази жена ми изглежда освен неприятна, невротична, и леко ***, извинете .Така че не ме учудва че изобщо не е помислила нито за хигенните обстоятелства относно кърменето, нито спекулирането с един естествен иначе акт, поради липса на др.начини да бъде забелязана, нито очевидно заядливия и нрав . Жена без свян и усет. Горкото дете.
187
1
 
9
 
! Отговори
талибан преди 9 години
Ние позволяваме кърменето навсякъде, щом жената е с бурка.
186
4
 
17
 
! Отговори
АБВ преди 9 години
Хора, защо продължавате да отделяте от ценното си време за да популяризирате тази кукувица.
185
6
 
5
 
! Отговори
Maika преди 9 години
До maikaМного ме изумява,че майка може да направи такъв коментар. Струва ми се,че всяка кърмила детето си майка, е изпитвала неудобството от двуличието на обществеността, която насърчава кърменето, но твърди че гледката на "кърмеща майка" е нещо възмутително. Добре разбирам, как се е почувствала майката и открито съм готова да изразя солидарността си, а " majka" нека се навира в тоалетната да кърми детето си, като така смята че е редно.
184
1
 
10
 
! Отговори
честит преди 9 години
във връзка с моловете АКО СЛЕД ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧИ В "ГЕРАНД МОЛ - ВАРНА" ИМА ДОРИ ЕДИН ЧОВЕК, ЕДИН-ЕДИНСТВЕН, КОЙТО ИМ ВЛИЗА В ШИБ...НИЯ МОЛ - ТО ТОГАВА ВАРНЕНЦИ СА НЕ ЕВРОПЕЙЦИ А АНАДОЛСКА РАЯ И СИ ЗАСЛУЖАВАТ СЪДБАТА - ДА БЪДАТ БИТИ И СМАЗВАНИ. ВЪВ ВСЯКА НОРМАЛНА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРБАВА - ТОВА БИ СЕ СЧИТАЛО ЗА ВИСША ФОРМА НА МАЗОХИЗЪМ, ТАМ КЛИЕНТА Е БОГ - А ТУКА ГО БИЯТ И УБИВАТ. НИКОЙ ДА НЕ ИМ ХОДИ В ***...ИЯ МОЛ !!!БОЙКОТ !!!!!!
183
5
 
9
 
! Отговори
аожо преди 9 години
Не мога да повярвам на очите си - колко противнички на кърменето се явиха. Има ли значение къде се кърми. Вие сте болни мозъци - да виждате в кърменето сексуален акт.Жени, осъзнайте се - 21 век сме, в Европа живеем! Защо стигате нивото в Афганистан напр.
182
9
 
14
 
! Отговори
Трол преди 9 години
Авторката е поредната *** *** изказваха мнение.Не кърменето отвращава хората,а това че точно една майка,която трябва да е най-яркия пример за висок морал си е извадила публично увисналата гърда.Има дрехи за кърмачки,които не позволяват такава отблъскваща гледка ..на увиснало виме насред мола.Страшен пример..да си изтупаш цоцата пред целия мол.И пак....не кърменето е отблъскващо...изложената анатомия е отблъскваща.Стига спекулации...номерата на китайката не вървят тук.Грозно и пошло и селско
181
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко се свежда до това: Неписаните права, които има една майка анулират ли правилата, които е наложило едно частно заведение? Защото ако анулират, то следния пример би бил нещо напълно нормално: Майка с дете спира до автомобила ти. Детето в този момент трябва да бъде нахранено. Тя отваря вратата, сяда вътре и го нахранва. Може би трябва да се оформи в закона какви са точно правата на майките, за да се избегнат подобни ситуации.
180
1
 
4
 
! Отговори
не фен преди 9 години
Да така е.Това е място със свой живот. Едно време, когато имаше режим на тока хората ходеха в ЦУМ да се топлят.Сега мола се посещава не само за търговия.Виждали сте посред зима момичета по плажни рокли.Явно си живеят там.
179
6
 
6
 
! Отговори
Иво преди 9 години
До Анонимен 235Абе най-добре да не си подава носа от къщи, да не би да оскверни мола и да не се повдига на посетителите? Такова свято място, как ще се показват цици в него. Не знам за меркантилната страна, може и да има такава, но това не е важно в случая. Според мен бебешоците трябва да могат да ядат навсякъде и по всяко време а пък гнусливите еми няма как ще трябва да направят чутовното усилие да обърнат глава. Но според мен това са душевно осакатени хора.
178
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТи си кифла-злобна
177
6
 
6
 
! Отговори
Гого преди 9 години
До Иво"Папата е призовал жените да кърмят в сикстинската капела, а *** се възмущава. Има разлика в класата нали?"=============================================еди цитат само: "Кучета и котки може, а прасета не може, нали? (Селянинът с колелото)Какво искаш от охранители *** в мола? Сега зазбрах защо всички италианки кърмят по улиците. Папата им разрешил. Като си нямаме папа, ще ни дрънкат охранители.