Пропагандната война на Кремъл

Има системи от проруски сайтове в България, Словакия, Чехия...
26 мар 2015 21:17, Елка Василева
869
Пропагандната война на Кремъл
Снимка: архив, Reuters

През февруари словашкият активист и гимназиален учител Юрай Сматана публикува списък на 42 уебсайта, които помагат за разпространяване на прокремълската пропаганда в Словакия и Чехия. В местните медии се вдигна голям шум.

"Повечето от тези сайтове са анонимни, но съдържанието им е направено много професионално", обясни Сматана в интервю за словашкия всекидневник "Денник Н". Заедно с други активисти той е посветил последните няколко месеца на това явление и е открил много сходни системи от проруски сайтове в Словакия, Чехия, Унгария и България, пише Ивана Смоленова от "Форбс".

От няколко месеца броят на сайтовете, подкрепящи кремълската информационна война на чешки език, постоянно расте. След анексирането на Крим новият портал Aeronet.cz се впусна в агресивна кампания срещу новото правителство в Киев. През 2014 г. чешкото контраразузнаване го определи като "източник на опасна проруска пропаганда". Само че Aeronet.cz се оказва само върхът на айсберга. Оттогава се появиха още подобни платформи, а други засилиха напоследък активността си.

Русия е представяна като сила, защитаваща морала и традиционните ценности

Темите са различни, но много статии, онлайн коментари и сайтове си приличат в няколко отношения. Докато западните страни страдат от политическа и морална поквара, Русия е представяна като сила, защитаваща морала и традиционните ценности. В много от случаите основателите на платформите са неизвестни, трудни са за проследяване или не дават достатъчно информация за себе си.

И авторите на много статии и коментари са неизвестни или публикуват под различни псевдоними.

"Американците искаха прекалено много от Сирия, исканията на Русия бяха по-основателни" - това е неясното описание на безизходицата в Сирия в един такъв сайт.

В много случаи статиите се възползват от сегашните проблеми, които преживяват европейските страни, като икономическата криза в ЕС. Авторът на статия в друг проруски сайт сравнява политиката на ЕЦБ на количествено облекчаване с "масово печатане на пари".

В добавка към сегашните проблеми те натрапват изфабрикувани твърдения от историята, които представят за сензационни открития. Един пост изопачава решението на Европейския съд за правата на човека и отрича отговорността на съветската тайна полиция за катинското клане на полски офицери през 1940 г.

Интернет тролове наводняват онлайн форумите

Същевременно интернет тролове в традиционни и социални медии все по-често заливат форумите. Чешкоезични участници често говорят за алтернативи на "общоприетото мнение, налагано на гражданите от държавната пропаганда".

Друг коментатор сравни държавната пропаганда с методите, прилагани от фашистите и болшевиките - често използвано сравнение срещу правителството Киев. Представяйки традиционните медии за ненадеждни и манипулирани от Запада, те призовават народа да се събуди, да си отвори очите и най-после да разбере истината.

Често тези онлайн активисти се подкрепят от псевдо НПО-та, които Кремъл отдавна използва като инструменти във външната си политика. Британският мозъчен тръст Чатъм хаус изчислява, че финансирането само на проруските неправителствени организация достига 100 милиона долара годишно.

През ноември 2013 г. в Прага бе създаден нов чешки мозъчен тръст - Институт за славянски стратегически проучвания (ИССП). Един от основателите му, Радка Земанова-Копецка, е сред най-активните чешки журналисти, чиито статии често се появяват в проруските сайтове, за които споменахме преди това, и често се включва в редица онлайн дискусии.

Страните от бившия комунистически блок са особено податливи на руската пропаганда

Целта на ИССИ, както е посочена на сайта му, достъпен на руски и на чешки, е укрепването на славянската интеграция (повечето славянски страни са от бившия комунистически блок).

Според ИССИ този исторически съюз предлага алтернатива на днешния "враждуващ свят". През февруари 2014 г. ИССИ организира семинар в чешкия парламент под наслов "Митове за Русия". Както подсказва името, целта му бе да опровергае митовете за Русия и да представи пред обществото и чешките политици фактите.

Сред ораторите бяха Оскар Крейчи, бивш агент на Държавна сигурност (тайната полиция, използвана от комунистите като инструмент на репресии) и съветник на последния комунистически премиер Ладислав Адамец, а също Александър Клейн, заместник генерален директор на правителствената руска информационна агенция ИТАР-ТАСС (трансформирана в ТАСС през септември миналата година).

Податливостта към руската пропаганда е особено валидна за страните от бившия комунистически блок със силни бизнес и исторически връзки с някогашния окупатор. Според социологическо проучване от 2014 г. 54 процента от чехите и 70 процента от словаците са недоволни от постигнатото след падането на комунизма през 1989 г. и руската пропаганда се възползва от тези нагласи.

От друга страна, засилването на проруската пропаганда напоследък е тема на обсъждане в региона. През последните няколко седмици бяха написани редица статии във водещи чешки и словашки медии по темата, а местни активисти и "антипропагандни" групи в социалните медии привличат все повече привърженици.

Но дали това е достатъчно, за да се противодейства на една добре организирана, струваща милиарди долари пропагандна кампания от Москва?
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


869
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
320
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До dp-------------напротив--неголямата група сте вие--*** и кончитите-----останалите са нормални хора,сипатизиращи на Русия--80% от Българите.......А за слугинството не ми говори--то се вижда кой съсипва Родината ни ,само за едно потупване по рамото......
319
15
 
24
 
! Отговори
dp преди 9 години
Неголяма група страхливи селянчета-руски слуги в БГ вдигат шум дене и ноще, пънат се допоследно - единственият резултат от напъните им е естественият такъв разбира се, тотално са се изпонасрали.Вонята им се носи навсякъде но ТЕ как живеят в центъра на собственото си зловоние енеразбираемо за останалите хора (тия без слугинския ген). Предполагам са свикнали,цял живот са така.Жалки, погнусяващи продажни твари.
318
4
 
4
 
! Отговори
кравар преди 9 години
Що ползвате кравар за обидна дума? Ако имаше повече кравари у нас, нямаше да сме на тава дередже...но у нас всички са PC спецове...пишат коментари. :)
317
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
при случаи на запек, няколко пъти си казвам америка, америка и запекът ми минава... хаххахха
316
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До от Горна Малина------стой си мирно у *** село,щото с това НАТО ще плувате у барата.Да не бегаш после по Чиралица да събираш гъби.....
315
4
 
16
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Някой може ли да ми каже,поне една НПО у нас,поддържана от Москва?Щото всичките,за които се сещам,са на краварската ясла?Колкото до това,че хората са недоволни от тая псевдодемокрация,която им бе наложена,и ги ограбва непрекъснато,едва ли Русия е пак виновната!И вместо да плюят толкова срещу нея,нека направят така,че хората да живеят добре,те сами ще отхвърлят всякаква пропаганда,руска или патагонска!
314
3
 
13
 
! Отговори
?????!!!!!!!!!?????? преди 9 години
ххххххаааааха а про-американската пропаганда???? ко праим???В случая ПАК се получава--САЩ ВИНАГИ са прави----а всички други са лоши......Е такова нещо в природата не съществува.
313
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
с 5-10 лафа хората разкрихме и разбрахме, че зад привидно умно изглеждащи постове стоят облъчващи простаци, които целят съсипването и доразграбването на България, нашата мила Родина. Зор им е да я надупчат и да смучат живите сили. Елементарни сте. Не можахте да ме облъчите. сорри. Пробвайте пак. Отивам на работа. Изпих си кафето и разбрах, че няма как да ме впечатлите. 25 години едни и същи лафове.
312
0
 
2
 
! Отговори
мене преди 9 години
Оооооооооо още ли има промоция на евтини автоматични перални?!?!
311
0
 
3
 
! Отговори
Минко Мисирката преди 9 години
До Тони Кутев,Златен си Тони,вече се приготвяме,че Пешо изтеряса от намалянето на надника,не са плащали за 800 коментара вече,до кога така
310
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Почеши коня,края на смяната наближаваааа
309
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на соросоидната краварка са и дали некакво файлче с "умно" кравешко мучене и копира ли копира. милата ми тя, толко е проста, че не може нещо свое да измисли. проста е като пън.
308
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Полковник Уйлям Астор бивш боен пилот от ВВС на САЩ и настоящ преподавател в Технологичния колеж на Пенсилвания за безкрайните войни на САЩ и за това, заради кой и какво американските войници умират, а данъкоплатците финансират всичко това.
307
1
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Ето , още 4 коментара лепнах,на 237 съм,даже ми изтриха 70 ,в 7 искам пълен надник,никоя друга новина няма 700 коментара тая вечер,стига сте ме прецаквали,виж го ти- нямало да плаща за.минуси и плюаове..
306
4
 
6
 
! Отговори
до цру преди 9 години
може да ми вземете шистовия газ и да го ми го подишате, докато сутрин преди музата мераклийски седна на мазните ви краварски мутри и се изпърдя якоооо. дишайте ми шистата агадни *** *** краварки. може и наденицата ми да поцелувате.
305
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много елементарно заучено звучиш скъпа соросоидке.
304
2
 
9
 
! Отговори
Топли лайна преди 9 години
американците не водят ли и те пропагандна война
303
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Третия Майдан се задава олигарсите не могат да си поделят УкрайнаВойната между украинския президент Порошенко и губернатора на Днепропетровск вече започна да се изражда в обичайния бандитизъм. След като останалите олигарси дръпнаха от алчните ръце на Игор Коломойски две държавни енергийни компании той започна да вилнее и бесува, както и да плаши Киев, че ще организира и спонсорира нов Майдан, напомняйки за важната си роля по време на протестите на пл.Независимост.
302
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе ей,дайте им парите на тия сиромаси,очила ще сложат хайваните,цяла вечер са громили !
301
0
 
1
 
! Отговори
минко мисирката преди 9 години
Ааа,от мен имате 250 коментара тази вечер,очите ми станаха компот,искам си надника в пълен размер,няма да ме прецаквате като Пешо!