Британците и Европа - хладни отношения с дълбоки корени

Евроскептицизмът се корени в историята на британските острови
31 мар 2015 20:12, Елка Василева
30
Британците и Европа - хладни отношения с дълбоки корени
Снимка: архив, Reuters

Във Великобритания, където ще бъде организиран референдум за членството в Европейския съюз, ако консерваторите спечелят изборите на 7 май, евроскептицизмът добива особено злокачествена форма по исторически, политически и конюнктурни причини, както и свързани с идентичността, пише Жесика Бертеро от Франс прес.

Евроскептицизмът (термин, въведен в средата на 80-те години на миналия век от уважавания в. "Таймс") съществува и в други европейски страни, но "изглежда много по-подсъзнателен, инстинктивен и емоционален" във Великобритания, отбелязва Оливър Дадоу, преподавател в университета в Чичестър.

Това отношение се корени преди всичко в историята на британските острови, отдавна обърнати към света, над част от който господстваха, но дълго време възприемали Европа като "другия" и дори воювали с нея.

"С право или не Европейският съюз е смятан за несъвместим с британската идентичност", казва Дадоу.

Обединеното кралство, което има самочувствието, че неговата Камара на общините е "майката на парламентите" и което излезе като победител от Втората световна война, без да е било завзето от противника, изпитва истинска гордост от политическата си система и това понякога се възприема като високомерие.

Оттук произтича затруднението му да приеме нарастващото политическо значение на ЕС. Премиерът консерватор Дейвид Камерън наскоро обобщи тази мисъл, споделяна от значителна част от сънародниците му, като отбеляза, че ЕС се опитва "да получи твърде много власт".

Много британци имат наистина усещането, че са им пробутали лоша стока, след като 64,5 процента от тях казаха "да" на общия пазар през 1975 г. - на последния (и единствен) референдум за Европа.

"Великобритания разглежда присъединяването си към ЕС като средство за постигане на цел и тази цел е икономическото благополучие, а не политическата интеграция", посочва изследователят в Лондонското училище по икономика Тим Оливър.

Лондон, който близо 15 години се бори да се включи в общия пазар, изтърпявайки два пъти ветото на генерал Де Гол, впоследствие започна все по-често да се отклонява от общите положения по въпроси като свободното движение на хора или еврото, преди отново да подложи на съмнение икономическите преимущества на ЕС след финансовата криза.

"Заради кризата в еврозоната Европа се асоциира с висока безработица, неприятни популистки партии, икономически неуспехи и лошо ръководство", казва директорът на Центъра за европейски реформи Чарлз Грант.

Това показва, че бившият премиер консерватор Маргарет Тачър е била права, когато казваше, че всички проблеми идват от Европа, а всички решения - от англосаксонския свят.

Ябълката на раздора за торите

Европа се свързва също с имиграцията, "най-големия проблем за британска политика понастоящем", отбелязва Грант.

Еврофобската партия ЮКИП - големият победител на изборите за европейски парламент през 2014 г., "свърза много ловко имиграцията с ЕС, така че сега и избирателите правят връзка между двете теми, макар във Великобритания на практика да има повече имигранти от неевропейски страни, отколкото от Европа", добави той.

Британският печат - широко евроскептичен, а ако съдим по някои заглавия, дори еврофобски - не се притеснява да експлоатира тези клишета.

"Медиите са проводник на идеите на консервативната десница и се опират на символи от времето на империята, на британското величие и на войната", обяснява Дадоу.

"Британското усещане е, че ЕС се ръководи от германци и французи в тяхна полза и в наш ущърб. Понякога е така, но често не е", казва Грант.

Съществува широк консенсус за необходимостта Великобритания да остане в един "реформиран" Европейски съюз, но най-гласовити са лидерът на лейбъристката опозиция Ед Милибанд и водачът на либералните демократи Ник Клег.

В редовете на консервативната партия тази тема продължава да е "токсична": евроскептицизмът, който беше привилегия на лейбъристите през 60-те и 70-те години на миналия век, се превърна в ябълка на раздора сред торите.

"Отношенията с Европа тровят британския политически живот отдавна /. . ./ и почти унищожиха Консервативната партия. Време е този въпрос да бъде уреден", каза през 2013 г. бившият премиер Джон Мейджър.

В допитване на EUGov от февруари 45 процента от участниците избират Великобритания да остане в ЕС, срещу 35 процента, които желаят обратното.

"Проблемът с референдума е, че аргументите в негова полза са сложни, рационални и се изразяват в цифри, докато доводите против са прости, емоционални и романтични: искате ли да ви управляват чужденци или не?", заключава Грант.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: ВеликобританияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До анонимен------САЩ , Австралия , Канада , ЮАР , Нова Зеландия , Сингапур ---все бедни и измъчени държави с нисък стандарт ,ограбени от Великобритания и изоставени на произвола на съдбата. Ееех,защо не дойдоха и нас да поограбят малко ? Бог да пази Кралицата !!! И зелената трева на Съмърсет да е все така зелена !
17
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
5 души от моят вход с висше образование са в англия векове този народ се е издържалот кражбата на богаствата на задграничните територии с най мощна флота марг тачързащо изпрати 81 год войници да се бият с аржентина за една скала наречена фолклендскиострови след това три години се бори със стачката на миньорите това е държава на завоеватели от нашия регион единствено с турция подържат отношения българия я смятатзабоклук затова я дадоха на сталин
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудя се, защо още Евросъюзът не е изолирал напълно англичаните? Нали те сами си го търсят? Изгонете ги и изолирайте напълно в търговските връзки, културните и политически контакти. Просто, ако се опитват да разбият тоя Евросъюз, добър или лош, е най-добре, крайно време е Желязната завеса да се повтори в нов вариант. Пълен бойкот на всякакви връзки с Англия, дори замразяване на дипломатическите отношения Евросъюз-Британия. Щом могат сами срещу цяла Европа, така да бъде.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
определено англичаните са най-големите *** и най-ниско интелигентните дебилни ***, които има в Европа. Нивото на интелект им е толкова ниско, че някои , които наистина не са били там или не са ги виждали по света няма да го повярват.Това е дъното като човешки интелект - всичко при тях е неописуемо грозно и тъпо- като почнеш от самите им физиономии и дори като физиономии на колите , които някога са произвеждали и като сградите, в които живеят и въобще те не са създали нищо интелигентно.
14
0
 
4
 
! Отговори
до украинец преди 9 години
Знаеш кво значи интелегентност? Овреме да спреш с простотиите-това е едно от признаците ня интелигентността и е най-елементарното, не усещайки това как определяш това качество в другите?
13
11
 
2
 
! Отговори
украинец преди 9 години
Великобритания е най интилигентната страна в Европа и единствената трансконтинентална държава-Канада,Австралия,Нова Зенландия всъщност са част от Великобритания.Англия е създала Англосаксонския свят на който начели сега е САЩ и този свят два пъти е спасявал света от световни войни причинени от Германия и Русия.От комунизма също ни спаси великата Британска общност. Бог да пази Кралицата !!!
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
UK е страна от друга епоха.Дори и смесители за топла и студена вода нямат в кухните и баните си защото те били измислени от немски инженер.Но от технологиите и прогреса никой не може да избяга.Парадокс е,че Бентли и Ролс Ройс бяха закупени от БМВ!Иначе сигурно щяха да са с парни двигатели защото и бензиновият и дизеловият двигател са също измислени от германци!
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Великобритания отдавна е едно жалко подобие на империя -смачкания беден родственик на богата континентална Европа! Диваци и хомосексуалисти, алкохолици и пропаднали грозни хора, които дишат праха на богатите Германия Франция Скандинавия и Бенелюкс!Те са в тежест на ЕС И ако не са Германците да ги хрантутят ще потънат в океана от бедност!
10
0
 
9
 
! Отговори
Томас Хобс преди 9 години
Империята на злото! Даже днес се чудих как може да обясняват,че република и комънуелф е едно и също! В знаменитата си реч Чърчил открито си признава, че САЩ са част от комънуелф!Та въпросът е докога империята ще окопира Европа? -докато я има!!! Тоталния абсолютизъм на аристокрацията! А република, драги ми англичани е идеята на Перикъл да върне властта на народа ре-публика! И Перикъл не е римлянин!!!
9
6
 
8
 
! Отговори
за БЪЛГАРИЯ преди 9 години
винаги за БЪЛГАРИЯ , никога за РУСИЯ , АНГЛИЯ и ост. !!!!
8
0
 
13
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
do 12. та вие сте си в туркия бе. това ви го определи англия, за която ако не си островитянин, не си и полу-човек. я дай един референдум за задължителното гласуване, по-добре.
7
2
 
32
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
Byzantine сякаш е изчерпал темата с 2 думи. британците: хем сърби, хем боли, хем драго ми е. хем британия да остане най-големият "каймански остров" на света, хем да засучеме от вълчицата европа, хем да сме царската райска градина за педофилите-политици, хем да имаме фолкленди, хем да не признаваме крим, хем да караме други да спазват правила, хем да не спазваме и малкото, като либор. хем да не бъдем сгазени под балона на голдмън саксеца -драги, хем да го надуваме. англия- кралицата на злото.
6
3
 
35
 
! Отговори
Byzantine преди 9 години
Не мога да разбера какво недоволстват диваците от Албиона при условие , че и на тях и на Германия конците ги дърпа Вашингтон ?!?!?
5
0
 
41
 
! Отговори
скиахтро преди 9 години
И аз съм на мнение, че аборигени намат нясто в Европа! Нация с културни корени, свързани единствено с човекоядството, робовладелството, разбойничеството и пиратството, няма място в Европа
4
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
айде да почва тая Трета Световна да се свършва с човешката простотия
3
18
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Ти си ходи в Русия на мен в Европа си ми е добре
2
4
 
23
 
! Отговори
123 преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !В България имаме колониална администрация, така че референдум няма да има.
1
5
 
36
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
А, в България каго ще бъде организиран такъв референдум ?Или на референдум имат право само господарите