Кайма, сапун, цигански расизъм. Ко? Не!

Проблем има, но очите са затворени
Обновена: 31 мар 2015 16:52 | 31 мар 2015 15:30, Александър Попов
264
Кайма, сапун, цигански расизъм. Ко? Не!
Снимка: Булфото, архив

Какво още трябва да се случи, че държавата да признае гласно, че в България има цигански проблем. Когато някой заговори за него, е обявяван за расист - дали от парламентарната трибуна, дали от десетките организации за защита на човешките права.

Ромите имат права, но когато става въпрос за задължения, са "пас". Ако някой ги обвини, че не си плащат тока, че има циганска престъпност - това е расизъм.

Вече 25 години се наливат пари за интеграцията им. Имаше ромски десетилетия, стотици хиляди евро целеви помощи за обучение, квалификация и каквото се сетите. И тези пари потъват в нищото без никакъв ефект. Защото има проблем. И този проблем е много ясен - ромите не искат интеграция, искат техните махали, в които думата закон е табу, да са автономни. Не ходят на училище, защото са заети да стават родители. За да могат да взимат помощи от държавата.

В неделя бе излъчен един много показателен репортаж по Нова тв на Миролюба Бенатова в сливенския квартал "Надежда". Който показа, че надежда няма. В ефир се видя какво се получава, когато екипът отива неканен сред ромите.

"Я напуснете квартала, да не взема патлака" - с тази реплика посрещнаха журналистите, които искаха да покажат какво мислят ромите по темата: "Деца раждат деца". Как така някой е дръзнал да влезе в тяхната територия? Територия, на която действат други правила и традиции. Всъщност полицията се отзова веднага на оплакването, че са притеснявани. Независимо, че улиците са обществено място.

В същото време някакви малчугани крещят: "Българите на кайма" и "Българите на сапун". Похвално е, че хората в Сливен внесоха сигнал до прокуратурата, но да сте чули нещо от правозащитните организации? Да не си помислите, че това е расизъм? Не, това са невинни детски реплики, породени от тежкия живот, на който са подложени ромите.

Държавата е виновна, че не им осигурява работа, държавата е виновна, че иска да въведе рестрикции за детските надбавки, българите са виновни, че са расисти. Журналистите са виновни, че им задават въпроса: "Плащате ли си тока?". Притесняват ги, че им се търси сметка защо 11-12-годишни раждат. Съжителството на подобни семейства става с мълчаливото съгласие на родители и власти, които си затварят очите. Иначе на книга е незаконно. Отговорите са им простички, когато става въпрос за раждаемост - "Няма какво друго да правим, пък и държавата ни плаща".

Всъщност плаща цялото общество, защото това е една гноясала рана. И понеже ромите са най-важните избиратели, се затварят очите и никой не иска поне да превърже тази рана. А тя гнои и нищо чудно да доведе до ампутация.

Какво ли ще стане, ако репликите с каймата и сапуна се обърнат в обратна посока? Бъдете сигурни, че куп организации ще се задействат да защитават правата на ромите. Колко пъти например евродепутатът Ангел Джамбазки бе заклеймен като ксенофоб, защото си позволява да дава гласност на проблема?

Разбира се, не бива да се генерализира цялата ромска общност. Има и образовани, има и такива, които си плащат тока. Има и нормални семейства, които дават мило и драго да отгледат добре децата си. Но те не са част от тези затворени махали и квартали, в които вадят патлаци и крещят: "Българите на кайма". Пак с уточнението, че никой не се трогна от този цигански расизъм.

А той може да избие всеки момент и тогава неплащането на тока ще е най-малкият проблем. И бъдете сигурни - Български хелзинкски комитет и сродни организации няма да бъдат на първа линия.

Циганският проблем трябва да бъде решен с промени в законите, но видимо няма воля сред управляващите. Които и да са те. Защото ако няма проблем, няма и пари за решаването му.

По-скоро ще се реши законодателно кърменето в мола, което се оказа далеч по интригуващо като казус от убийството в мола.

Темата е наистина сериозна, трябва обществен дебат без крайности, в които да се чуе гласът на всички засегнати.

Но по-удобно е керванът да си върви, токът да не спира, според ромските разбирания контрацепцията да се смята за зимнина, да си тече държавната издръжка за многодетните майки, защото е традиция. За циганския расизъм и ксенофобия - това е тема табу. И така до следващите избори...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
23
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отвратен съм че съм българин,срам ме е от паспорта си,нямам нито един мотив да съм горд. *** зомбиран народ,алчни до безкрайност корумпирани продажни управници,грозни и отвратителни градове,разбити улици и пътища, озверени хора,само лоши новини,***, скандали,на последно място ПО ВСИЧКО в Европа,абсолютно разбита икономика,страшно лоша слава в чужбина, мафия итн..... отвратително е всичко
47
1
 
26
 
! Отговори
ггг преди 9 години
Как така да се плащат добавки за 2-3 деца? По-голямата част 1 не могат да издържат и го оставят на произвола на съдбата... Трябват точно няколко законодателни промени, резки, и след това адекватна и качествена реакция от полицията срещу тези, които прекрачват законите и ще се научат. Проблемът е, че трябва отдаденост и труд за това, а няма кой да се заеме, защото така е по-лесно.
46
1
 
17
 
! Отговори
Ispolin4eto преди 9 години
Есссстессствено, че образованието е пътят към интеграцията на вс маргинал, но това е инвестиция в бъдещето, решение на проблема в дългосрочен план. Но е редно и родителите, които не са навършили пълнолетие, също да са в училище. Ако институциите в бг работеха стриктно, повечето подрастващи от тези гета би следвало да не живеят с родителите си.
45
2
 
40
 
! Отговори
Ангел преди 9 години
До ДжоМай не си бил роден по времето на комунизма, по онова време *** работеха и много много не шаваха ,че бая бой отнасяха. Ходеха на училище и имаха поминък (пак си имаше ***, но не бяха напаст както сега)
44
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДжоСамо силните, знаещи и можещи могад да се задържат и интегрират в друга държава. Защо да стоя в България? Можеш ли да ми дадеш една причина? Когато дипломата и знанията ми са подиграни с 800-1000лв на месец.
43
1
 
48
 
! Отговори
Ispolin4eto преди 9 години
Статията е точно в целта. А що се отнася до решението на проблема - детските надбавки следва да се изплащат само срещу служебни бележки от училището, което детето посещава и по възможност под формата на дрехи, учебници и др. консумативи за ученика. Детските надбавки би следвало да се обвържат и с трудовата заетост на родителя - ако не работи, да не получава. И задължително следва да се въведе отново общественополезния труд като форма за превъзпитание и наказание за престъпления или нарушения. Когато човекът е неграмотен и оскотял, единствения начин за превъзпитанието е принудата, задълженията
42
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бог да пази България!Защото тия утре ще са мнозинство и те / ДПС ще управляват!...
41
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако държавата плаща само за 2-3 деца, няма да раждат по 10.
40
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой даде на *** босове бизнеса с метални отпадъци и изобщо с черни и цветни метали ?! Политиците, от всички бои ! Защото си взимаха своето.
39
10
 
5
 
! Отговори
байо преди 9 години
В България ви ръсят яко от самолетите с химикали подивяхте. ........
38
0
 
37
 
! Отговори
до Хан Крум преди 9 години
Ювигиий,Къде си? България има нужда от теб!!!Мачкат народа ни и го залъгват с някакви лъжливи евроатлантически ценности.Този, който работи и спазва закона, е мачкан от всички. Крадците и убийците ги възхваляват по медии и им осигуряват политическо спокойствие. Трябваш ни Хане!
37
19
 
41
 
! Отговори
Джо преди 9 години
А най-големите предатели на България са тези, които напускат родината и бягат от страх, защото са страхливи и не искат да се борят с трудностите. Това го запомнете от мен. Нищо че пак ще ми цъкат минуси. Истината боли и е горчива. тези, които се радват, че децата им са изгнаници в чужбина, а на тях пенсиите ще им плащаме ние, които оставаме тук.Преди месец видях на улицата двама тук в Сливен се срещат и единия се хвали на другия, че дъщеря му в Германия а сина в Англия
36
9
 
10
 
! Отговори
край преди 9 години
Простото плюене по етноса и лозунги и др. подобни са излишно замърсяване на форума. Трябват решения които са ефикасни и същевременно биха били добре приети от обществото на народите.
35
23
 
17
 
! Отговори
Джо преди 9 години
Гледам всичките ми цъкат минусчета, защото истината боли и е горчива. А тя е, че този проблем е създаден по време на комунизма,а последните 20 години е оставен да се доразвие на самотек. Няма да забравя как като дете 85 година минахме с дядо ми покрай квартал Надежда от Сливен и дядо ми ми каза: няма оправия с тях. Никой не може да ги научи на ред. И тогава не можеше да се припари при тях квартала им, и сега е същото.А преди комунизма реда е бил друг. А комунизма ги въди, а демокрацията нагли.
34
1
 
39
 
! Отговори
Край преди 9 години
Все още нещата са поправими, но запази ли се тенденцията до 20тина години България ще е сравнима единствено с Хаити. За всичко обаче сме си отговорни ние българите - ромите действат така както държавата им разреши.
33
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво днес.бг! Един път и вие да напишете нещо важно и смислено! Точно така си е. Въпросът е колко още ще търпи народът преди да му избият бушоните? И тогава ще стане страшно!
32
0
 
27
 
! Отговори
Х преди 9 години
Те и без това ни избиват един по един.
31
1
 
35
 
! Отговори
младен преди 9 години
Браво за статията. Страхотна е!
30
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страхотен анализ на Ал.Попов!Както винаги, всъщност.Няма какво да се добави след такъв обстоен анализ.С удоволствие чета писанията на този автор.Съмнявам се, обаче, че ще го прочетат политиците.А би трябвало.
29
22
 
6
 
! Отговори
ХЕЛзински КУмитет преди 9 години
Балгари търпете, че после много лош...за вас!