След година война в Украйна: Путин е по-скоро победител

Популярността му в Русия е до небесата
Обновена: 5 апр 2015 14:18 | 5 апр 2015 14:18,
617
След година война в Украйна: Путин е по-скоро победител
Владимир Путин Снимка: архив, БТА

Има ли победител след една година война в източната част на Украйна? Това не е Киев, нито проруските сепаратисти. Но със сигурност е Владимир Путин, който спечели повече, отколкото загуби, в конфронтацията си със Запада, смятат анализаторите, пише в свой материал Ана Смолченко от Франс прес. 

Давайки подкрепата си на украинските бунтовници, силният човек на Кремъл пое голям риск, който доведе до серия от европейски и американски санкции срещу Русия, но успя де факто да отдалечи перспективите за интеграция на Киев в НАТО, наказвайки по този начин прозападните власти за това, че обърнаха гръб на Москва.

"Това, което искаше Путин, беше ясно още преди година: "блокиращо малцинство" в Украйна или най-малкото контролиран конфликт, за да може да блокира решенията на Киев, които Москва не одобрява, като присъединяването към НАТО", резюмира пред АФП Николай Петров, професор във Висшия институт по икономика в Москва.

"Като цяло Кремъл постигна целите си", подчертава той. В момент, когато сепаратистите празнуват първата годишнина от излизането си на преден план, украинските власти са на дъното, отслабени от плачевното икономическо състояние на страната и без илюзии за перспективите за присъединяване към НАТО, най-вече заради сепаратистките територии, които не успяват да си върнат.

От другата страна на границата Владимир Путин се радва на рекордна популярност, най-вече заради анексирането на Крим от Русия през март 2014 година. Украинският полуостров с рускоговорящо мнозинство е считан от много руснаци за тяхна територия от съветската епоха.

"Крим беше присъединен към Русия без пушка да пукне и популярността на Путин стигна до небесата", констатира в доклад Дмитрий Тренин, директор на Центъра Карнеги в Москва. Според неотдавнашно проучване на независимия център Левада 72 на сто от руснаците одобряват действията на Владимир Путин като президент и 57 на сто - или двойно повече от декември 2013 г. - биха искали той да получи четвърти президентски мандат през 2018 година.

Добре пресметнат риск

Руският президент винаги е смятал, че Западът няма да стигне по-далеч от санкциите, които наложи. И фактите потвърдиха неговото мнение. Вашингтон наистина не спря да обвинява Русия - с пяна на устата - че изпраща войници в Украйна за да подкрепи бунтовниците, което Москва отрича. Но САЩ решиха да не доставят смъртоносни оръжия на Киев от страх да не ескалират конфликта. По същия начин ЕС и Вашингтон, които приеха серия от санкции, насочени срещу сърцето на руската икономика, допринасящи за срива на рублата, се отказаха от радикални мерки като изключване на Русия от банковата система СУИФТ (SWIFT). "Западните санкции като цяло даже помогнаха на Путин да обедини руснаците зад съпротивата срещу външния натиск", напомня Тренин.

Руската икономика, която преживя черна година, изглежда от своя страна си поема дъх, а рублата, която беше загубила половината от стойността си, възвръща силите си. Финансовият министър Антон Силуанов смята, че "отрицателният пик" е отминал, а министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев съобщи за "значими признаци за стабилизиране". И като знак за възможно намаляване на напрежението със Запада според Кремъл Владимир Путин може да посети Ню Йорк през есента, за да произнесе реч на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН. Това би станало първото му посещение в ООН от 10 години.

"Путин няма да отстъпи"

Руският президент е започнал конфронтацията със Запада във връзка с украинската криза, без да има конкретен план за действие, уверяват някои анализатори. "Той имаше няколко цели и известната максима на Наполеон: "Първо трябва да влезеш в бой, а после ще се разбере", казва Константин Калачев, ръководител на Политическата експертна група. Но едно е сигурно: "Путин няма да се предаде и няма да отстъпи", смята Тренин.

"Москва ще продължи да отправя предизвикателства към световната хегемония на САЩ и да действа в свой интерес, водена от своите собствени ценности и без да опитва да си осигури одобрението на САЩ или на ЕС", подчертава той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


617
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kolkoto poveche go pluete..tolkova reitinga e na gore...da mu pichem i da kagem che naroda ne prima politikata na prodagnoto ni pravitelstvo...nag.....no posoka USA
280
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ako i nie imahme takav upravnik..namache sega da sluguvame na zalazvachata imperia na zloto USA
279
56
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чугунените *** не разбраха че превземането на чужди територии не съвпада с разбиранията на "гледане на интерес" в 21-ви век. Явно още един век ще има комунизъм...
278
7
 
65
 
! Отговори
овации преди 9 години
Путин е най мъдрият държавник,милеещ за род и родина,вдигнал самочуствието и достоинството на една велика нация
277
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Коп 455DNES V MILANO NA ULIZA MONTENAPOLEONE IMASHE TOLKOVA MNOGO RUSNAZI, KOITO V NAI-GOLIYAMIA MOL NIAMA TOLKOVA HORA DA PAZARUVAT,EDNA OBIKNOVENNA DAMSKA CANTA STRUVA OT 3000EVRO NAGORE,OBUVKITE SA OT 1000-2000 EVRO,EDIN MAGKI KOSTUYM STRUVA 20000 EVRO NAGORE--BEDNITE RUSNAZI DA GI POGALISH NAPRAVO.
276
4
 
36
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 9 години
До украинецАко си украинец, а не умен и красив, продължавайте да мислите така и ще стигнете и по-далече от нас! Поне ще има една страна в Европа, която ще е по-бедна и безпереспективна във всяко отношение и това ще е Украйна. Не само това, чакалите чакат и к,во ще остане от Украйна!А НАТО и ЕС разсъждават за вас и за нас, като в оня мръсен виц, дето сърбина се възхищава "Е, ово е стандарт, и фърляш"! Та така бандеровчета, продължавайте все така, може и да ви дойде акъла в тъпите кратуни!
275
51
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците пак ще живеят като *** под ръководството на "победителя" Путинчо. Не им е сефте.
274
3
 
2
 
! Отговори
Шаман преди 9 години
От прекалено мн материалистични илюзии и тъпизми, в които сте се вкарали, ще пропуснете онова, което е реално и е на път да се случи, и което сами си създавате, но въпреки това, пак няма да схванете защо така става и после пак ще се оправдаете с някой бог от всичките, които сте си измислили :D Докога ще си мислите, че сте умни, докато сте глупави?
273
6
 
43
 
! Отговори
морски преди 9 години
Целия свят подкрепя РУСИЯ,само че наще продажни медий не го показват.
272
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Путин е по-скоро победител",...но не трябва много да мърда, че боли !
271
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чешкият президент Милош Земан не иска да приема американския посланик. Причината за това отношение към представител на Вашингтон - в телевизионно обръщение Андрю Шапиро разкритикува възможно пътуване президент на Чехия в Москва, за да отпразнуват 70-годишнината от победата, Чешкия президент отбеляза, че не можех посланик даже на Вашингтон да му казва къде да ходи.Когато българите изберат такъв президент ще се превърнете от резерват в държава
270
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че то и слепите виждат,че ПУТИН НАИСТИНА Е ВЕЛИК.
269
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 452: "Украйна няма да бъде член нито на ЕС нито на НАТО"...Това и Путин не вярва !
268
43
 
6
 
! Отговори
украинец преди 9 години
Таз статия е писана от човек с три отличителни черти--Първо е пълен ***,второ е руснак,трето е путинист,макар че някой ще каже че това е една и съща черта.Путин се провали напълно и съсипа и Русия непоправимо.----Консилидира и обедини Украина напълно ( а икаше да я раздели )----Вкара я в НАТО-макар и без официален договор-но де факто.----Възроди НАТО от пепелта и му даде нов живот.----Укрепи връзките на Европа със САЩ -преди куцаха.----Настрои целия свят срещу Русия.---съсипа иконом
267
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путинофили, Запада се "разпада" емйгрирайте в Русия !
266
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПутин е голям!така е - цели 140см на високи токчета!
265
3
 
25
 
! Отговори
във Флоренция преди 9 години
Бях в група с англичани и немци и беше кошмар. Англичаните бяха с отвратителна хигиена и невероятно свидливи имаше и две жени които и прасетата изглеждахо модно сравнение с тях. В Венеция гида ни обясни на италиянски как са станали богати след като балканите и византия са паднали под робство. Учете езици и не слушайте слугите.
264
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПутин добре напляска етиопеца от белия дом.с дупе нали :)
263
4
 
10
 
! Отговори
Nadin преди 9 години
Az ne moga da razbera, do koga tuk Hora ste se izkazvat 4isto subektivno. Zasto ne poglednete obektivno na nestata i ne ozenite istinata. Taja Amerika, na kojato vsi4ki i se klanjat, do den dneshen mir i red vavegda po sveta i zatova toi e tolkova miren i podreden. Ami vseki si gleda interesa, bratja i sestri. A kogato Rusia i respektivno Putin si go gledat, oleeeelleeee, ne, toi bil Diktator. Ami ne iska da prodade interesite na Rusia, za da slugi na hamerikanskite. Evala samo kazvam!
262
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАмериканците подскачат като мамуни в тропическа гора но нищо не смеят да направят срещу руския мечок.Е какво повече да му правят янките? Туриха му халката на носа, а скоро ще му разширят и другата халка :)